A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A mára már kihalt japán farkas adhat magyarázatot a kutyák eredetére

2023. október 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Amikor megpróbálták felállítani a Honshu farkas családfáját, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.



 

Ha Japán titokzatos erdeiben sétálnánk, talán még a népmesék egyik főszereplőjével is találkozhatnánk: ő az okuri-ōkami, vagyis a mondabeli farkas, aki biztonságosan elvezeti úticéljához az utazót. E rövidlábú, aprócska fülű vadállat évezredek óta élt Japánban – utolsó példányát 1905-ben ejtették el vadászok. DNS-vizsgálatok alapján a tudósok úgy vélik, a Honshu farkas ugyanahhoz az ősi kelet-ázsiai farkas-populációhoz köthető, melynek a ma velünk élő kutyákat is köszönhetjük.

 

„Ez egy rendkívül lelkiismeretes tanulmány” - mondta el Peter Savolainen, a stockholmi Royal Institute of Technology genetikusa. Bár nem vett részt a kutatásban, rengeteg kutatótársával egyetért abban, hogy a bizonyítékok alátámasztják, amit már eddig is sejtettek: a kutyák kialakulása Kelet-Ázsiában kezdődött meg, nem pedig Európában vagy a Közel-Keleten, ahogy korábban vélték.

 

 

Honshu farkas ábrázolás a 19. század elejéről
Honshu farkas ábrázolás a 19. század elejéről
Fotó: Carl Hubert de Villeneuve/Wikimedia Commons

 

 

A modern kutyák őse feltehetően egyetlen szürkefarkas populációra vezethető vissza. Azt azonban eddig nem sikerült pontosan beazonosítani, hol és mikor élhettek e farkasok. Habár a faj ma is jelen van bolygónkon, az eredeti populáció nagy valószínűséggel teljesen eltűnt, és a kutyák eredetének genetikai nyomait is magával vitte a sírba.

 

Itt jön képbe a Japán farkas (Canis lupus hodophilax), melyet gyakran a japán zoológiatörténet egyik legnagyobb rejtélyeként írnak le. Eredete máig nem tisztázott, arra sem sikerült magyarázatot találni, mikor és hogyan került az országba. Egy Japán farkas csontvázának genetikai elemzése rámutatott arra, hogy szoros rokonságban van szibériai farkasok egyik ágával, melyet már rég kihaltnak tekintettek. Újabb bizonyítékok azt sugallják, hogy a kutyák ősei is Szibériához köthetők. Elképzelhető, hogy a Japán farkas és a kutyák között szorosabb kapcsolat rejlik?

 

 

Shikoku, primitív japán kutyafajta
Shikoku, primitív japán kutyafajta
Fotó: earth.com

 

 

A Hayama Egyetem kutatócsoportja kilenc Japán farkas DNS-ét elemezte, ahol a leletek egy része múzeumi példányokból származott, valamint ősrégi házak tetejére kihelyezett farkaskoponyákból (ez a szokás a család és az otthon védelmére szolgált). Összevetették 11 japán kutyafajta, többek között a shiba inu DNS-ével is, illetve további kutyafélék, például rókák, prérifarkas, dingók, farkasok és ma élő kutyák adataival is. Kirívó eltéréseket találtak a Japán farkas és a többi faj között; bármennyire is hihetetlen, mindegyik fajtól különbözik. Amikor azonban a Japán farkas családfáját próbálták meg felállítani, kiderült, hogy sokkal szorosabb kapcsolatban áll a kutyákkal, mint bármely más állattal.

 

„Mintha testvérek lennének” - mondta el Yohey Terai, evolúciókutató biológus. A meglepő eredményeket más kutatók is méltatták: „Ha ez valóban igaz, akkor rendkívül fontos is, hiszen ez az első alkalom, hogy egy farkaspopuláció ennyire szorosan kötődik a kutyákhoz” - mondta el Laurent Frantz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem evolúciós genetikusa.

 

 

A japán farkas lehet a kapocs az ősi farkasok és a mai kutyák között?
A japán farkas lehet a kapocs az ősi farkasok és a mai kutyák között?
Fotó: newscientist.com/The Natural History Museum - Alamy

 

 

A kutatás már csak azért is jelentős, mert a kutyák őstörténetének egyik rejtélyébe is betekintést nyújthat, miszerint az egész valahol Délkelet-Ázsia és Északkelet-Szibéria vonalában indult el. E két elképzelés gyakori vitatéma a kutatók között, és a mostani tanulmány sem adhat pontos választ arra, kinek is van igaza. Ami viszont nagyon is valószínű: a korábbi feltételezések, miszerint a kutyák Európában és/vagy a Közel-Keleten „születtek meg”, megdőlni látszanak.

 

A Japán farkas és a ma élő kutyafélék közötti genetikai átfedések között természetesen bőven akadtak eltérések. A viszonylag ősi kutyafélék DNS-ével csupán 5%-ban találtak egyezést. Ide sorolták például az ausztrál dingót, az új-guineai éneklő kutyát, de a japán kutyafajtákat is. Az olyan nyugati fajták, mint a német juhászkutya és a labrador retriever esetében még ennél is kisebb a genetikai egyezés. A kutatók úgy vélik, a Japán farkasok olyan kutyákkal párosodhattak, melyek a feltételezett kelet-nyugat szakadás után keletre vándoroltak. Ezek a keleti kutyák később a történelem során nyugati kutyákkal párosodtak, így juthatott el a Japán farkasok genetikai lenyomata nyugatra.

 

 

Shiba inu, japán kutyafajta
Shiba inu, japán kutyafajta
Fotó: Unsplash/@mouki

 

 

Hogy ez hogyan hat a mai kutyákra, további kérdéseket vet fel. A kutatók négy Japán farkas-gént találtak a vizsgált japán kutyák DNS-ben, de nem tudni, mi a szerepük, vagy hogy miért maradtak fent. Érdekesség, hogy az egyik gén mutáns verziója az, amelyik az egerekben mértéktelen falánkságot okoz, mondta el Terai. A mohóság előnyére válhatott azoknak a japán kutyáknak, akik a falvakban éltek az emberek mellett, ahol bőségesen rendelkezésre állt a rizs és a zöldség, ám annál ritkábban fogyaszthattak húst.

 

„Ezek a kutyák rengeteget ehettek annak érdekében, hogy hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz.” Más gének talán a testfelépítést, az alakot és a fejformát befolyásolták. Gondoljunk csak egy shiba inu kutyusra: kicsi, felfelé álló füle is inkább a japán farkaséra hasonlít, köze nincs a nyugati fajtáknál oly gyakori lógó fülekhez.

 

A japán farkasok kutatása tehát megannyi újabb kérdést vet fe. Talán egy nap majd tényleg választ kaphatunk arra is, honnan erednek kedvenceink.

 


Forrás: https://www.science.org/content/article/mysterious-extinct-japanese-wolf-may-hold-clues-origins-dogs

 

Forrás: science.org
Indexkép forrás: Unsplash/@mouki - Carl Hubert de Villeneuve/Wikimedia Commons

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál Kutya helyett róka lehetett a házikedvenc az ókori argentinoknál
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap.

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Rehabportál Irodakutya.com Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők Hírek - Címlapon
Fülproblémák kutyáknál – Tünetek és teendők
Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten Hírek - Címlapon
Több mint 250 ezren vettek részt az Állatvédelmi témahéten