A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A MEOE nem ítéli el a kutyák tenyésztéséről szóló törvénymódosítást

2016. március 18., 09:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A MEOE elnöke tegnap este közleményt adott ki a tegnap megszavazott törvénymódosítással kapcsolatban. Az elmúlt hetek zavaros találgatásival, elméleteivel szemben most a tenyésztőket összefogó szervezet szemszögéből tudhatjuk meg a változások okait és várható hatásait.Magyar- és külföldi kutyafajták

 

 

Az alábbi közleményt a MEOE Szövetség a Facebook- és weboldalán tette közzé:

 

***

 

Kedves Sporttársaim!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy az Országgyűlés a mai napon módosította a kinológiát szabályozó törvényt.


Számunkra, kutyásoknak ez azt jelenti, hogy 180 nap múlva ismételten a hazai ebtörzskönyvezés és kinológia irányítása a MEOE Szövetség fajtagondozással megbízott szervezetei kezébe kerül.


Óriási változás, hogy az újonnan elfogadott Alapszabályunk értelében megszűnik a nemkívánatos monopolhelyzet, és fajtánként van lehetőség - természetesen csak igény esetén - két fajtagondozó szervezet működésére is. Ez az életünket jelentősen befolyásoló mai napi törvénymódosítás megérdemel egy kis történeti visszatekintést is.

 

Közel két évtizede az akkori MEOE vezetéséből különböző okok miatt kikerült csoportosulás személyes kapcsolatait kihasználva "kierőszakolt" egy olyan rendeletet, amely a hazai és nemzetközi kinológia számára is egy idegen szabályozás és egyedülálló volt az FCI tagországok vonatkozásában. A gazdasági haszonállatok mintájára működő tenyésztőszervezeti rendszer ellen a MEOE mindenkori vezetése felemelte szavát, védve ezzel a méltán világhírű magyar kinológia tradicionális felépítését és elért eredményeit. 


Köszönet az én vezetésem előtti időszak elnökségeinek és elnökeiknek - néhai Purt Bélának és Nagy Istvánnak, akik eredményesen vették fel a harcot a "fajtaidegen" szabályozás ellen.


Természetesen a közel két évtizedben voltak jelentős mélypontok is ebben a "háborúban", példaként kell említenem a MEOE-re kiszabott és behajtott 76 millió Ft-os állattenyésztési bírságot, amit mint társadalmi szervezet jóhiszeműen megrendezett, Alapszabály szerinti tevékenységünkért, kutyakiállítás rendezéséért szenvedtünk el. 


Sorolhatnám a megaláztatások és megbélyegzések hosszú sorát, amit a több mint 100 éves társadalmi szervezet elszenvedett. Legjobb példa erre a minden idők legjelentősebb FCI Európa Kutyakiállításának megrendezése 2008. évben Budapesten, ami teljes állami "ellenszélben" és az ellehetetlenítés minden eszközének bevetése ellenére mégis nemzetközi sikerrel zárult.

 

Az elmúlt három évben kialakult tenyésztőszervezeti rendszer egy pozitív rendeletmódosítás alapján már biztosította számunkra a nemzetközi kapcsolattartást és az FCI tagság fenntartását. Sajnálatos módon a legjobb indulatú együttműködés ellenére is a hazai tenyésztési hatósággal a gazdasági haszonállatok mintájára tervezett ebtenyésztés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az elmúlt két évben a hazai kinológiában óriási erkölcsi, anyagi és szakmai visszaesés volt tapasztalható az ebfajták jelentősebb részénél.
Elveszítettük tömegbázisunk és ebtörzskönyvezésünk közel 50 %-át. Regisztráció szempontjából tenyésztőink, kutyásaink színe-java külföldön kereste a megoldást, külföldön törzskönyveztetett, ezzel nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is gyengítette szeretett hobbink hazai fejlődését, sok esetben veszélyeztette létbiztonságát. 


Ezt a negatív folyamatot több esetben jeleztük a szakminisztérium számára, ahol is jó érzékkel, állattenyésztő szakemberekben partnert találva elindult az a folyamat, ami a mai napi törvénymódosításhoz vezetett. 
A hazai kutyás társadalom nevében köszönetemet fejezem ki a Magyar Kormány és a törvényalkotás azon tagjainak, akik meghallgatták "segélykérésünket" és a magyar kinológiát visszahelyezték arra a tradicionális "magyar útra", ami több mint 100 év alatt mindig sikerre vezetett. 


Köszönöm azon tenyésztő szervezeteink vezetőinek, kollektívájának a kitartást és az elvégzett munkát, akik létszámában, minőségében megőrizték és több esetben előre vitték a rájuk bízott fajtákat.

 

Tisztelt nemzeti fajtáinkat gondozó, nemesítő tenyésztőink!

 

A kilenc magyar kutyafajta továbbra is állami felügyelet mellett és állami segítségnyújtással lesz tenyészthető hazánkban. A kialakult tenyésztő szervezeti rendszer - ezen belül az elismert szervezetek szövetségünk tagjaként teszik dolgukat, a számunkra ismertetett tervek és elképzelések alapján olyan szakmai és anyagi segítségnyújtásban lesz fajtáinknak része, amit normál egyesületi keretek között nem tudnánk végrehajtani. Bízom benne, hogy nemzeti fajtáink fejlődését nagyban elő fogja segíteni a genetikai és szaporodásbiológiai kutatások, vizsgálatok finanszírozási megsegítése.

 

Tisztelt Sporttársak! Kedves Barátaim!

 

Előttünk van egy fél év a felkészülés ideje arra a hatékony működési módra való átállásra, ami azt jelenti a MEOE Szövetség vezetői számára, hogy mindenki részese kell, hogy legyen a MEOESZ keretein belül a hazai ebtenyésztésnek, a kutyás sportoknak, a tradicionális vidéki szervezetekben való hobbikutyás életnek.
Ígérem, hogy biztosítom mindenki számára a szabad választási lehetőséget, hogy az általa tenyésztett fajta vonatkozásában saját döntése alapján válasszon fajtagondozó szervezetet.

 

Óriási munka áll előttünk, egy olyan rehabilitációs munka, mely az elmúlt két évtized kártételét hivatott rendbe tenni. 

 

Kérem ehhez minden igaz magyar kutyás segítségét, kitartását és támogatását.

 

 

Korózs András
MEOE Szövetség Elnöke

 

***

Forrás: kennelclub.hu
Indexkép forrás: hundund.de

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján Új kutyás emlékérmét bocsátott ki az MNB az állatok világnapján
Erdélyi kopó megnevezéssel emlékérmét bocsát forgalomba az állatok világnapján, szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a négy éve indított magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat részeként - tájékoztatta az MNB az MTI-t.

5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla 5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla
A legtöbben feltehetően sosem tennék meg ezeket, ha azonban biztosra akarsz menni, vagy ismersz valakit, akinek segíteni szeretnél, mert úgy látod, hogy fölöslegesen stresszeli a kutyusát, akkor feltétlenül nézd meg az alábbi listát.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mind a négy mancsát levágták a kutyának, most újra boldogan jár Hírek - Címlapon
Mind a négy mancsát levágták a kutyának, most újra boldogan jár
Megszüntette a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek állami felügyeletét a parlament! Hírek - Címlapon
Megszüntette a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek állami felügyeletét a parlament!