A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A terápiás kutyának hála újra elkezdett enni és beszélni az idős néni három nap után

2017. július 29., 07:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Családja már kezdte feladni a reményt, hogy szerettük valaha képes lesz-e még kommunikálni velük. A terápiás kutya jelenléte azonban visszaadta a nagymama életkedvét.Ritkán látni mosolygó arcokat azokon a helyeken, ahol súlyos - akár életük végéhez közeledő - betegeket ápolnak, ám a barátságos kutyák és macskák jelenlétének hatására azonnal érezhető a változás! 

 

A legtöbb ellátó intézmény változatos programokat kínál bentlakóinak, a kímélő torna, tánc, a közös éneklés, társasjáték és egyéb elfoglaltságok mellett azonban mégis a terápiás állatok látogatása a legkedvesebb meglepetés számukraAhogy belépnek az ajtón, kedves természetük, csillogó tekintetük és a lényükből áradó szeretet utat tör az idősekben és betegekben rejlő kíváncsi gyermekhez. Újra – talán hosszú idő után újra – mosolyogni látják őket gondozóik. 

 

A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a súlyos betegeket
A terápiás kutya jelenléte békével tölti el a súlyos betegeket
Fotó: today.com

 

A londoni Mayhew Animal Home terápiás kutya programjának keretében önkénteseik beteg emberekhez látogatnak el négylábú segítőikkel. Jelenleg 43 helyen dolgoznak képzett kutyáikkal, de egyre nagyobb az igény tevékenységükre, ezért tovább bővítenék a progamot. Idősek otthonába, kórházakba, hospice osztályokra és gondozó otthonokba járnak el hetente több alkalommal is.

 

Terápiás párosuk éppen a szokásos körútját rótta egy nap, mikor értesültek arról, hogy az egyik idős páciens három napja egy falatot sem evett és egy szó sem hagyta el ajkait. A kutya mintha megérezte volna ezt: ahogy odatették az idős beteg mellé az ágyra, türelmesen várt - a néni pedig megsimogatta és elkezdett beszélni hozzá! Újra kommunikált családjával is, és azt is megígérte, hogy ezek után pontosan be fogja szedni a gyógyszereit, melyeket az utóbbi időben teljes mértékben visszautasított.

 

Terápiás kutya az idősek otthonában
Terápiás kutya az idősek otthonában
Fotó: irishtherapydogs.ie

 

A terápiás kutyák közelében a betegek jó része újra élettel telinek, erősnek érzi magát. Kedvenceink hasonló hatást tudnak kiváltani az otthoni ápolás alatt álló szeretteinkben is. A kutyák, macskák, sőt, még a nyuszik és tengerimalacok közelsége és látványa is csökkentheti a depresszió tüneteit, a magas vérnyomást és hozzájárulhat ahhoz is, hogy a családtagok - a nehézségek közepette is - pozitív, optimista szemlélettel tekinthessenek a világra.

 

Mindennapos gondozásuk mellett nem hagyhatjuk el magunkat, a rendszeres kutyasétáltatás pedig fitten tartja a gazdikat, minden életkorban. Jótékony hatásai miatt a britek egyenesen receptre írnák fel az időseknek a kutyatartástÖrömöt és vidámságot hoznak az idősek és betegek életébe, gondos felügyelet mellett a közös játék, séta nemcsak a fizikai, hanem a mentális és érzelmi állapotukat is javíthatja. A kutya puha bundájának simogatása varázslatos módon megnyugtathatja őket.

 

Életük végéhez közeledve is mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák
Életük végéhez közeledve is mosolyt csalnak a betegek arcára a kutyák
Fotó: fredericknewspost.com

 

Idős vagy súlyosan beteg szerettünk talán már nem lenne képes önállóan gondoskodni róla, de a családi kedvenc jelenléte önmagában is gyógyító erővel bírhat. Megérintheti, beszélhet hozzá, belenézhet a szemébe - a legértékesebb ajándék lehet számára. 

 

Ha fizikailag már visszafordíthatatlan állapot állt be, emlékezzünk rá, hogy a lélek a test korlátai ellenére is szárnyalni képes, érez és szeret - a négylábúak ezt tökéletesen tudják. Néha nem kell más, csak hogy együtt lehessenek és békében, csendben pihenhessenek egymás mellett.

Forrás: blog.animalrescuesite.com, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: irishtherapydogs.ie

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban 40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban
Megható történet egy elveszett kutyáról és szerető gazdijáról, aki nem adta fel a reményt, hogy egy napon majd újra magához ölelheti kedvencét.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Te nem érdemled meg ezt a csodálatos kutyát." - nyílt levél egy szívtelen gazdának Hírek - Címlapon
"Te nem érdemled meg ezt a csodálatos kutyát." - nyílt levél egy szívtelen gazdának
Új kutyás műsor kerül adásba! Hírek - Címlapon
Új kutyás műsor kerül adásba!