A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A világ legjobb romkutató kutyái közé választották a magyar Symbát

2015. december 02., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




(MTI) - Újabb magyar eb lett tagja a világ hatvan legjobb romkutató kutyáját tömörítő elitklubnak. Az ötéves malinois belga juhász, Symba tulajdonosa az osztrák mestervizsgáról hazaérkezve tájékoztatta a sikerről az MTI-t.



Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője elöljáróban elmondta, hogy elvileg nincs fajtához kötve, melyik négylábú érhet el hasonló sikert, de a lazább izomzattal rendelkező vadász- és juhászkutyák a legalkalmasabbak a terület- és romkutatásra. A képzésre kiválasztott kölyökkutyáknak először a származását nézik meg, majd fokozatosan tesztelik őket - magyarázta Symba gazdája, aki a kan kölyköt 9 hetes korában vette magához, és azóta is egy fedél alatt élnek.

 

Symba keresés közben a romkutató mentőkutya mestervizsgán - Ausztria (2015)
Symba keresés közben a romkutató mentőkutya mestervizsgán - Ausztria (2015)
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

 

"A kezdetektől önállóságra, illetve arra neveltem Symbát, hogy se a magasban, se a mélyben ne féljen, emberrel és állattal egyaránt barátságosan viselkedjen, ugyanis már a minimális szintű agresszió is a vizsgákról való kizárással jár" - sorolta a szakmai zsűri elvárásait Balázs László.


Symba gazdája neveltje "nyitottá válása" érdekében sokat járt kutyájával a városban, ha csak lehetett, járműre (helikopterre is) szálltak, miközben napi 3-4 órát gyakoroltak. Motivációs, fegyelmezési és mozgásfejlesztési gyakorlatok követték egymást, majd az akadályok leküzdésének elsajátítását tűzték ki célul. A terület- és romkutatáshoz a szentendrei volt laktanya területén kialakított saját gyakorlópálya állt, áll rendelkezésre - avatott be a vizsgákra való felkészülés kulisszatitkaiba a szolgálat vezetője. Elmondása szerint a romkutatást úgy modellezték, hogy egy-egy kollégája bebújt a pálya csőhálózatába, Symbának pedig meg kellett találnia a mélyben rekedt embert.

 

Balázs László és Symba keresés utáni átvizsgálás közben
Balázs László és Symba keresés utáni átvizsgálás közben
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat


Ilyen előzmények után vettek részt az osztrák hadsereg katasztrófavédelmi kiképző pályáján a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség romkutató mestervizsgáján, amelyre 30 négylábút neveztek. A vizsga 36 órája alatt 7 alkalommal kapott riasztást a magyar egység, és néhány órás pihenőkkel éjjel-nappal a romok átkutatásával töltötték az időt. A japán, angol, norvég, magyar, szlovén és osztrák szakértők előtt egyebek mellett kötéltechnikai gyakorlatokat, humán- és állat elsősegélynyújtási, térképezési feladatokat is kellett teljesíteni, de a nemzetközi mentési irányelvek ismeretét is számon kérték a kutya-gazda párosoktól. Végül a 13 legjobban szereplő ebet - közöttük a magyar Csákvári A' Symbát - vették fel a romkutató kutyák nemzetközi elit klubjába.


Ugyanilyen ranggal már több magyar négylábú is büszkélkedhet: 2006-ban Liza, 2008-ban és 2010-ben Aqua (akit szintén Balázs László készített fel), majd 2012-ben Roger jeleskedett a romkutatásban nemzetközi színtéren. A területkutató kutyák hasonló klubjába vették fel idén tavasszal Szlovéniában a szintén a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó Drazsét. A nyolcéves fekete nőstény labrador gazdájával, a 22 éves Ádám Zsófiával szerepelt a megmérettetésen.

 

Balázs László, Symba és Ove Syslak, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség bevetési részlegének helyettes vezetője
Balázs László, Symba és Ove Syslak, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség bevetési részlegének helyettes vezetője
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

 

Balázs László tájékoztatása szerint míg a területkutató kutyákat elsősorban repülőgép-szerencsétlenségek helyszínein, hatalmas erdős területeken vetik be, addig a romkutatók kisebb méretű terep átfésülésében igazán jók. A nemzetközi gyakorlatban ezeket a négylábúakat földrengéseket, földcsuszamlásokat követően küldik a helyszínre túlélők keresésére, de terrortámadások után is sikerrel bevethetőek, hiszen a legügyesebbek akár a 6-8 méter mélyen rekedt túlélőket is jelzik.

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen Maratonfutó gazdijával együtt szaladt át a célon a lelkes kutya a versenyen
„Az egész tömeg éljenzett, és csak tapsolt és tapsolt a négylábú bajnoknak.”

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Joó István: Kutya (az) élet - Megjelent! Hírek - Címlapon
Joó István: Kutya (az) élet - Megjelent!
Kutyás paradicsom a Balatonnál: Hotel Három Hattyú*** Hírek - Címlapon
Kutyás paradicsom a Balatonnál: Hotel Három Hattyú***