A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A világ legjobb romkutató kutyái közé választották a magyar Symbát

2015. december 02., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




(MTI) - Újabb magyar eb lett tagja a világ hatvan legjobb romkutató kutyáját tömörítő elitklubnak. Az ötéves malinois belga juhász, Symba tulajdonosa az osztrák mestervizsgáról hazaérkezve tájékoztatta a sikerről az MTI-t.



Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője elöljáróban elmondta, hogy elvileg nincs fajtához kötve, melyik négylábú érhet el hasonló sikert, de a lazább izomzattal rendelkező vadász- és juhászkutyák a legalkalmasabbak a terület- és romkutatásra. A képzésre kiválasztott kölyökkutyáknak először a származását nézik meg, majd fokozatosan tesztelik őket - magyarázta Symba gazdája, aki a kan kölyköt 9 hetes korában vette magához, és azóta is egy fedél alatt élnek.

 

Symba keresés közben a romkutató mentőkutya mestervizsgán - Ausztria (2015)
Symba keresés közben a romkutató mentőkutya mestervizsgán - Ausztria (2015)
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

 

"A kezdetektől önállóságra, illetve arra neveltem Symbát, hogy se a magasban, se a mélyben ne féljen, emberrel és állattal egyaránt barátságosan viselkedjen, ugyanis már a minimális szintű agresszió is a vizsgákról való kizárással jár" - sorolta a szakmai zsűri elvárásait Balázs László.


Symba gazdája neveltje "nyitottá válása" érdekében sokat járt kutyájával a városban, ha csak lehetett, járműre (helikopterre is) szálltak, miközben napi 3-4 órát gyakoroltak. Motivációs, fegyelmezési és mozgásfejlesztési gyakorlatok követték egymást, majd az akadályok leküzdésének elsajátítását tűzték ki célul. A terület- és romkutatáshoz a szentendrei volt laktanya területén kialakított saját gyakorlópálya állt, áll rendelkezésre - avatott be a vizsgákra való felkészülés kulisszatitkaiba a szolgálat vezetője. Elmondása szerint a romkutatást úgy modellezték, hogy egy-egy kollégája bebújt a pálya csőhálózatába, Symbának pedig meg kellett találnia a mélyben rekedt embert.

 

Balázs László és Symba keresés utáni átvizsgálás közben
Balázs László és Symba keresés utáni átvizsgálás közben
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat


Ilyen előzmények után vettek részt az osztrák hadsereg katasztrófavédelmi kiképző pályáján a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség romkutató mestervizsgáján, amelyre 30 négylábút neveztek. A vizsga 36 órája alatt 7 alkalommal kapott riasztást a magyar egység, és néhány órás pihenőkkel éjjel-nappal a romok átkutatásával töltötték az időt. A japán, angol, norvég, magyar, szlovén és osztrák szakértők előtt egyebek mellett kötéltechnikai gyakorlatokat, humán- és állat elsősegélynyújtási, térképezési feladatokat is kellett teljesíteni, de a nemzetközi mentési irányelvek ismeretét is számon kérték a kutya-gazda párosoktól. Végül a 13 legjobban szereplő ebet - közöttük a magyar Csákvári A' Symbát - vették fel a romkutató kutyák nemzetközi elit klubjába.


Ugyanilyen ranggal már több magyar négylábú is büszkélkedhet: 2006-ban Liza, 2008-ban és 2010-ben Aqua (akit szintén Balázs László készített fel), majd 2012-ben Roger jeleskedett a romkutatásban nemzetközi színtéren. A területkutató kutyák hasonló klubjába vették fel idén tavasszal Szlovéniában a szintén a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat kötelékébe tartozó Drazsét. A nyolcéves fekete nőstény labrador gazdájával, a 22 éves Ádám Zsófiával szerepelt a megmérettetésen.

 

Balázs László, Symba és Ove Syslak, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség bevetési részlegének helyettes vezetője
Balázs László, Symba és Ove Syslak, a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség bevetési részlegének helyettes vezetője
Fotó: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

 

Balázs László tájékoztatása szerint míg a területkutató kutyákat elsősorban repülőgép-szerencsétlenségek helyszínein, hatalmas erdős területeken vetik be, addig a romkutatók kisebb méretű terep átfésülésében igazán jók. A nemzetközi gyakorlatban ezeket a négylábúakat földrengéseket, földcsuszamlásokat követően küldik a helyszínre túlélők keresésére, de terrortámadások után is sikerrel bevethetőek, hiszen a legügyesebbek akár a 6-8 méter mélyen rekedt túlélőket is jelzik.

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon
Több magyar csapat is indult az idei Mentőkutya Világbajnokságon, ahova a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Kutyáink és vezetőik idén is gyönyörűen szerepeltek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Rehabportál JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Joó István: Kutya (az) élet - Megjelent! Hírek - Címlapon
Joó István: Kutya (az) élet - Megjelent!
Kutyás paradicsom a Balatonnál: Hotel Három Hattyú*** Hírek - Címlapon
Kutyás paradicsom a Balatonnál: Hotel Három Hattyú***