A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatoknál is létezik Alzheimer-kór

2020. január 30., 06:30


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Amikor az idősödő eb megfeledkezik a szobatisztaságról, megváltozik a jelleme, nem vesz tudomást gazdájáról, vagy szeretett játékáról, aggódni kezdünk, hogy mi történhetett. Ezek a demencia kezdeti tünetei is lehetnek.



Az Alzheimer-kór - egy gondolkodási rendellenesség tünet együttes – állatoknál, főként kutyáknál és macskáknál ugyanúgy megjelenik. Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb a betegség előfordulása, egyes egyedek határozott szenilitást mutatnak. A folyamat visszafordíthatatan, azonban lassítható.

 

A tünetek nagyon hasonlóak az emberekéhez, a kedvenc szétszórttá válik, el-el botlik, vagy eltéved. Előfordul, hogy a hosszú évek alatt jól megjegyzett dolgokat sem ismeri fel, csak bambán bámulja. Amikor kinyílik az ajtó elfelejt kimenni pisilni, inkább csak mélázik a küszöbön Nekimegy bútoroknak, embereknek, és nem ismeri fel a családtagokat. Gyakran nem reagál sem szólongatásra, sem hívásra, vagy dicséretre. A napi ritmusa teljesen megváltozik. Felkel éjjel, zajong, vonyít, mászkál, kapar. Nem kell haragudni kedvenceinkre, nem direkt csinálják.

 

Egész nap csak pihen, mint egy öreg úr
Egész nap csak pihen, mint egy öreg úr
Fotó: s-media-cache-ak0.pinimg.com

 

Az is aggodalomra adhat okot, ha megváltozik az állatka személyisége. Amennyiben a kutyus pörgős, önfejű volt, és nyugodt megadó ebbé változott feltételezhetjük a demencia megjelenését. A viselkedés hullámzó, lehetnek jobb és rosszabb napok. A legjellemzőbb tünet, hogy a szobatisztaságot is elfelejti, valamint, hogy a nap bármely szakában, még a vacsorája után is ugyanolyan mohón fal.

 

Okai a kialakult fehérjezárványok, valamint az, hogy idős korra az agy erei elmeszesednek, elsorvadnak, ahogy az inak, idegek, a szemük, vagy a hallásuk is. Csökkenhet az agytérfogat, az idegsejtek száma, emellett rendellenes szerkezetű fehérjék szaporodnak el. Ez az idős korral jár, ahogy nálunk embereknél is. 

 

Nézzük el neki az időskori betegséget, eddig ő volt mellettünk, amikor szükségünk volt rá, most  ne hagyjuk cserben
Nézzük el neki az időskori betegséget, eddig ő volt mellettünk, amikor szükségünk volt rá, most  ne hagyjuk cserben 
Fotó: the-retiree.com.au

 

A tünetek hátterében állhat ízületi fájdalom, a hallás, vagy látás romlása. Mivel az állatok nem jelzik úgy a fájdalmat, mint mi emberek, ezért nehéz kialakítani a helyes diagnózist. Gyakran agyvérzés a tünetegyüttes okozója. Ez hirtelen leépülést okoz, az ebben szenvedő állatok gyakran nem élnek innentől már sokáig. Az agyvérzéssel ellentétben a demencia nem okoz gyors egészségügyi romlást, ha 12-13 éves korban alakul ki, a kutya vagy cica akár 4-5 évet is gazdájával tölthet még. Megjelenése egyébként 10 éves kor felett a legjellemzőbb. Kutyáknál átlagosan 13 éves korban, míg macskáknál 14-15 évesen kell számolni a betegséggel.

 

Az Alzheimer-kórban szenvedő állatok ugyanolyan magas felügyeletet igényelnek, mint mi, emberek. Leromlott állapotban nehezebben mérnek fel különböző helyzeteket, nem tudnak elmenekülni a veszélyes szituációkból. Vigyázzunk rájuk!

 

 

 

Forrás: origo.hu
Indexkép forrás: i.huffpost.com
Cikk első megjelenése: 2016. május 14.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film Hírek - Címlapon
Az őshonos magyar kutyafajtákról készült ismeretterjesztő film
Sörösdobozokon pózolva keresnek gazdát a menhelyi kutyák Floridában Hírek - Címlapon
Sörösdobozokon pózolva keresnek gazdát a menhelyi kutyák Floridában