A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatorvosi Kamara: egy kutyát sem lehet elaltatni az új rendelet miatt!

2016. január 19., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében!



Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében: a kamara határozottan kimondta, hogy a saját gazdájának kérésére sem lehet elaltatni kutyát a megváltozott jogszabály miatt- írja a hvg.hu. Ha egy állattartó ezért fordulna az állatorvoshoz, akkor annak javasolnia kell, hogy álljon el ettől a szándékától – szól a kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalás.

 

Kikötött kutya
Fotó: mti.hu

 

Amennyiben egy állattartó a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyájának euthanáziáját, akkor az állatorvos minden esetben javasolja, hogy álljon el ettől, mert „ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására” – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában. A szakmai szervezet így hivatalosan is megszólalt a január elején indult vitában, ami azért alakult ki, mert sokan félreértették a január 1-től hatályos jogszabályváltozást.

 

Az állatvédők azt tapasztalták, hogy hirtelen több lett a sorsára hagyott, korábban valószínűleg láncon tartott kutya, illetve észrevehetően több, ránézésre fiatal és egészséges eb tetemét adták le az egyik helyi gyepmesteri telepen. Vagyis attól tartottak, hogy sokan a büntetéstől tartva inkább megszabadulnak az állatuktól, ha azt nem tarthatják láncon – miközben a rendelet csak az állandó láncon tartást tiltja.

 

Csak a kutya tartós láncon tartását tiltja az új rendelet
Csak a kutya tartós láncon tartását tiltja az új rendelet
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

 

A Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor már korábban azt mondta a hvg.hu-nak: elképzelhetetlen, hogy ezért altassanak el életképes, problémamentes állatokat a kollégáik. Mivel azonban „kiélezett hiedelmekkel, reakciókkal és médiamegjelenésekkel” találkoztak, jobbnak látták hivatalos állásfoglalásban tisztázni a jogi hátteret, és egyértelművé tenni minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni. Az állatvédelmi törvény idevágó szakaszát idézik, ami egyértelmű: „az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad” – vagyis a folyamatos láncon tartás tilalma az állatorvosok szerint sem számít annak.

Forrás: Gergely Zsófia - hvg.hu
Indexkép forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor MTI EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Brian May segítőkutyákkal találkozott Hírek - Címlapon
Brian May segítőkutyákkal találkozott
 Megható kép egy menyasszonyról és segítőkutyájáról Hírek - Címlapon
Megható kép egy menyasszonyról és segítőkutyájáról