A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatorvosi Kamara: egy kutyát sem lehet elaltatni az új rendelet miatt!

2016. január 19., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében!Megszólalt az állatorvosok legfőbb szakmai szervezete a láncon tartás kérdésében: a kamara határozottan kimondta, hogy a saját gazdájának kérésére sem lehet elaltatni kutyát a megváltozott jogszabály miatt- írja a hvg.hu. Ha egy állattartó ezért fordulna az állatorvoshoz, akkor annak javasolnia kell, hogy álljon el ettől a szándékától – szól a kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalás.

 

Kikötött kutya
Fotó: mti.hu

 

Amennyiben egy állattartó a láncon tartás nemrég megváltozott szabályaira hivatkozva kéri a kutyájának euthanáziáját, akkor az állatorvos minden esetben javasolja, hogy álljon el ettől, mert „ez önmagában nem lehet elegendő ok és indok egy egészséges állat életének kioltására” – olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásában. A szakmai szervezet így hivatalosan is megszólalt a január elején indult vitában, ami azért alakult ki, mert sokan félreértették a január 1-től hatályos jogszabályváltozást.

 

Az állatvédők azt tapasztalták, hogy hirtelen több lett a sorsára hagyott, korábban valószínűleg láncon tartott kutya, illetve észrevehetően több, ránézésre fiatal és egészséges eb tetemét adták le az egyik helyi gyepmesteri telepen. Vagyis attól tartottak, hogy sokan a büntetéstől tartva inkább megszabadulnak az állatuktól, ha azt nem tarthatják láncon – miközben a rendelet csak az állandó láncon tartást tiltja.

 

Csak a kutya tartós láncon tartását tiltja az új rendelet
Csak a kutya tartós láncon tartását tiltja az új rendelet
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

 

A Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor már korábban azt mondta a hvg.hu-nak: elképzelhetetlen, hogy ezért altassanak el életképes, problémamentes állatokat a kollégáik. Mivel azonban „kiélezett hiedelmekkel, reakciókkal és médiamegjelenésekkel” találkoztak, jobbnak látták hivatalos állásfoglalásban tisztázni a jogi hátteret, és egyértelművé tenni minden tagjuk számára, hogy a láncrendelet miatt nem lehet egyetlen állatot sem elaltatni. Az állatvédelmi törvény idevágó szakaszát idézik, ami egyértelmű: „az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad” – vagyis a folyamatos láncon tartás tilalma az állatorvosok szerint sem számít annak.

Forrás: Gergely Zsófia - hvg.hu
Indexkép forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják Nyolc kutyát tartott embertelen körülmények között egy kaposvári pár - enyhe büntetéssel megúszhatják
A Kaposvári Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival és nővel szemben, akik olyan körülmények között tartották kutyáikat, amely alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Hírstart Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Brian May segítőkutyákkal találkozott Hírek - Címlapon
Brian May segítőkutyákkal találkozott
 Megható kép egy menyasszonyról és segítőkutyájáról Hírek - Címlapon
Megható kép egy menyasszonyról és segítőkutyájáról