hirdetés (X)

hirdetés (X)

A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Amikor egy álom megvalósul: gyerekek kóstolhatnak bele az állatorvosi munka titokzatos világába

2018. augusztus 04., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Miből lesz a cserebogár? Lehet, hogy az ő gondoskodó kezeikbe kerül majd a most még kölyök kedvencünk, mikor már nyugdíjas kutya lesz. Ők gondoskodnak majd a jövő kiskutyáiról, kis- és nagy háziállataink egészségéről, jólétéről. Így töltik a nyarat a jövő állatorvosai!A nyár talán legizgalmasabb eseménye az a nyári tábor, ami minden állatbarát kisgyerek álmát valósítja meg (csak zárójelben: gyerekkorunkban mi is “öltünk” volna egy ilyen lehetőségért…).

A PETricia Családi Állatorvosi Rendelő valósította meg az álom - nyári tábort, melynek során a gyerekek belekóstolhatnak az állatorvosi létbe.

 

 

Szó szerint a legapróbb részleteket is megfigyelhetik a táborozó gyerekek
Szó szerint a legapróbb részleteket is megfigyelhetik a táborozó gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

Dr. Mészáros Patríciát, a program megálmodóját kérdeztük, tulajdonképpen hogy is zajlik ez az izgalmas nyári tábor:

 

- Egy igazi csoda-világ közepébe csöppenhetnek nálatok a gyerekek. Mibe is kóstolhatnak bele a tábor folyamán?

- Mindenbe. Tudatosan igyekszem a plüssállatos-csillámpónis jajdecuki légkör mellett megmutatni az állatorvosi hivatás valódi arcát. Ez egy izgalmas világ, amiben éppúgy jelen van a dráma, a vér, és a könnyek, mint amennyire a sikerek, a csodák, és a dögönyözni való, cukker kölyökállatok. Minket is meglepett az az érettség, amivel a gyerekek kezelik ezeket a helyzeteket.

 

- Mármint ha értik.

- Pontosan a lényeget fogalmaztad meg. Drámai az értékrendi változás, amelynek nyomán -sok máshoz hasonlóan- az állatorvosi hivatás is méltánytalanul veszíti elismerését. Meggyőződéssel hiszem, hogy ahhoz, hogy a megbecsülést fenntartsuk, az elsődleges alappillér az, hogy érthetővé, és ember-közelivé kell tennünk a munkánkat. Az állatorvosoknak újra kell tanulni az empátiát, de nemcsak az állatok, hanem az emberek felé is. A szemléletváltás a most felnövő fiatal generáció kezében van, de vallom, hogy ezt csak akkor érhetjük el, ha közelebb engedjük őket a partoldalnál.

 

 

Plüssállaton gyakorolják, hogyan kell injekciót adni a kutyáknak
Plüssállaton gyakorolják, hogyan kell injekciót adni a kutyáknak
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

- Hány éves gyerekeket vártok a táborba? Van valamilyen feltétele a részvételnek?

- A tábort 10 éves kortól hirdettük, de volt 9 éves kislányunk is. Külön hetet indítottunk a nagyoknak (13-19 évesek), mert őket már egészen komoly összefüggések is foglalkoztatják.

 

- Hogy zajlik a napja a kis dokiknak? Mennyire vonjátok be őket a rendelésbe, az állatok kezelésének folyamataiba?

- Három pillérre építettük a tábort. Egyrészt minden nap tematikusan foglalkozunk az állatorvosi munka titkaival, szigorúan a gyakorlat felől megközelítve. Ki nem állhatom a tankönyv-szagú ismereteket, inkább olyanokat igyekszünk kibogozni, hogy hogyan diagnosztizál egy állatorvos, vagy miként lehet tudni, hogy az állat beteg-e vagy csak bágyadt attól, hogy forró nyári nap van. A második pillér a valódi gyakorlat. Simán a kezükbe adjuk a fecskendőt, tűt, sebvarró eszközöket. Hihetetlenül élvezik, mert ez olyan „felnőttes dolog”. És játszunk, rengeteget. A játék felszabadít és oldja a feszültséget. Játszva tanulni még mindig menő.

 

 

Dr. Juhász Csabával konzultálnak az állatorvosnak készülő gyerekek
Dr. Juhász Csabával konzultálnak az állatorvosnak készülő gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

- Mi a helyzet a műtétekkel? Milyen kaliberű műtétekre engeditek be őket? Bátran viszonyulnak hozzá a gyerekek?

- Tudatosan beengedtük őket, kisebb, testfelszíni beavatkozásokra. A műtétek igazán lenyűgözték a gyerekeket. Kicsit tartottak tőle, hogy rosszul lesznek, de az események mindig magukkal ragadták őket. Véleményem szerint a legfontosabb az, hogy átérezzék, a műtő egy orvosi szentély, ahol varázslatos dolgok történnek, és ahol szigorúak a szabályok. Törekszünk rá, hogy érezzék meg ők is a felelősséget, hogy egy élet van a kezünkben. Fontos, hogy megtanuljanak alázattal és szeretettel fordulni a segítségre szoruló kis páciensek felé.

 

- Milyen reakciók, kérdések merülnek fel a gyerekekben a tábor során?

- Rengeteget kérdeztek és erre buzdítottuk őket az első naptól kezdve. Hamar rávezettük őket, hogy pici odafigyeléssel maguk is villámgyorsan átlátnak összefüggéseket, a tábor egyik fő gondolata a „józan parasztész” lett.

 

 

A műtéteken is jelen lehetnek a gyerekek
A műtéteken is jelen lehetnek a gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

A sebek összevarrását csirkecombon gyakorolták a nagyok
A sebek összevarrását csirkecombon gyakorolták a nagyok
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

- Jótékonysági felhívást is közzé tettetek a rendelő Facebook oldalán. Kinek szól, kit kerestek?

- Teljesen véletlenül alakult ki, de felrobbantottuk vele az internetet. Egy kislány tábori hetét családi program miatt lemondták, és mi kitaláltuk, hogy az ő helyére olyan gyermeket keresünk, aki állatorvos szeretne lenni, és anyagi okokból nem tudott eljutni a táborba. Úgy döntöttünk, hogy neki a mi ajándékunk lesz a tábor.  A felhívásunk egész lavinát indított el, és végül a Pettbull.com, és három magánfelajánlás segítségével, büszkén jelentem, öt gyermeket juttattunk el így a táborba. Szívmelengető volt megélni, ahogy megszületett ez az összefogás.


- Hogy látod, az élmények megerősítik őket az elhatározásukban, hogy az állatorvosi hivatást válasszák vagy épp ellenkezőleg?

- A táborban részt vett fiatalok mindegyike, egyhangúlag azt mondta, életre szóló élményt szerzett e különleges táborban és megerősödött elhatározásában, hogy az állatorvosi pályát válassza hivatásul. Bízom abban, hogy a rendelőnkben szerzett tapasztalatok erős motivációt adnak számukra a tanulás és a későbbi vizsgák útvesztőjében.  Ezek a fiatalok már most őszinte érdeklődéssel fordulnak az állatorvosi hivatás felé. A tábor napjai alatt hangsúlyt fektettünk arra, hogy ezt megerősítsük bennük. Lehet, hogy nem lesznek végül állatorvosok, de bizonyosan továbbviszik ezt a tisztelettel teli nyitottságot az Élet, és az orvostudomány iránt. Büszkeséggel tölt el, ha ebben részünk lehetett.

 

 

Dr. Mészáros Patrícia segítségével belekóstolhatnak a gyerekek az állatorvosi létbe
Dr. Mészáros Patrícia segítségével belekóstolhatnak a gyerekek az állatorvosi létbe
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

És hogy hogyan tovább? Patrícia ezt is elárulta nekünk: a nagy érdeklődésre való tekintettel jövő nyáron is lesz Állatorvos tábor. Még jobb hír a kis orvos-tanoncoknak, hogy nem is kell a következő nyári szünetig várni, hiszen az őszi szünetre is tervez tábort a PETrícia Családi Állatorvosi Rendelő. Részletek hamarosan a rendelő Facebook oldalán!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Epilepszia kutyáknál Epilepszia kutyáknál
Kutyáinkat is érintheti az epilepsziás megbetegedés. Gyógykezelése évekig vagy akár egy életen át is tarthat. Mit tehetünk a betegség gyanúja esetén?

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Mitől levert a kutyám? Mitől levert a kutyám?
Minden gazda könnyen meg tudja állapítani saját kutyájáról, ha az a megszokottól eltérő módon viselkedik. Azonban nem feltétlenül tud rögtön rájönni, mi baja szeretett kedvencének. Összeszedtük, mitől lehet levert egy kutya?

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját? Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját?
"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." Úgy tűnik, az ember hajlamos ezt elfelejteni.

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kánikula - így segítsünk kutyánknak átvészelni a hőséget Hírek - Címlapon
Kánikula - így segítsünk kutyánknak átvészelni a hőséget
Több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot kapott egy turista Szlovéniában, mert a forró kocsiban hagyta a kutyáit Hírek - Címlapon
Több mint félmillió forintnak megfelelő bírságot kapott egy turista Szlovéniában, mert a forró kocsiban hagyta a kutyáit