A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amikor egy álom megvalósul: gyerekek kóstolhatnak bele az állatorvosi munka titokzatos világába

2018. augusztus 04., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Miből lesz a cserebogár? Lehet, hogy az ő gondoskodó kezeikbe kerül majd a most még kölyök kedvencünk, mikor már nyugdíjas kutya lesz. Ők gondoskodnak majd a jövő kiskutyáiról, kis- és nagy háziállataink egészségéről, jólétéről. Így töltik a nyarat a jövő állatorvosai!



A nyár talán legizgalmasabb eseménye az a nyári tábor, ami minden állatbarát kisgyerek álmát valósítja meg (csak zárójelben: gyerekkorunkban mi is “öltünk” volna egy ilyen lehetőségért…).

A PETricia Családi Állatorvosi Rendelő valósította meg az álom - nyári tábort, melynek során a gyerekek belekóstolhatnak az állatorvosi létbe.

 

 

Szó szerint a legapróbb részleteket is megfigyelhetik a táborozó gyerekek
Szó szerint a legapróbb részleteket is megfigyelhetik a táborozó gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

Dr. Mészáros Patríciát, a program megálmodóját kérdeztük, tulajdonképpen hogy is zajlik ez az izgalmas nyári tábor:

 

- Egy igazi csoda-világ közepébe csöppenhetnek nálatok a gyerekek. Mibe is kóstolhatnak bele a tábor folyamán?

- Mindenbe. Tudatosan igyekszem a plüssállatos-csillámpónis jajdecuki légkör mellett megmutatni az állatorvosi hivatás valódi arcát. Ez egy izgalmas világ, amiben éppúgy jelen van a dráma, a vér, és a könnyek, mint amennyire a sikerek, a csodák, és a dögönyözni való, cukker kölyökállatok. Minket is meglepett az az érettség, amivel a gyerekek kezelik ezeket a helyzeteket.

 

- Mármint ha értik.

- Pontosan a lényeget fogalmaztad meg. Drámai az értékrendi változás, amelynek nyomán -sok máshoz hasonlóan- az állatorvosi hivatás is méltánytalanul veszíti elismerését. Meggyőződéssel hiszem, hogy ahhoz, hogy a megbecsülést fenntartsuk, az elsődleges alappillér az, hogy érthetővé, és ember-közelivé kell tennünk a munkánkat. Az állatorvosoknak újra kell tanulni az empátiát, de nemcsak az állatok, hanem az emberek felé is. A szemléletváltás a most felnövő fiatal generáció kezében van, de vallom, hogy ezt csak akkor érhetjük el, ha közelebb engedjük őket a partoldalnál.

 

 

Plüssállaton gyakorolják, hogyan kell injekciót adni a kutyáknak
Plüssállaton gyakorolják, hogyan kell injekciót adni a kutyáknak
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

- Hány éves gyerekeket vártok a táborba? Van valamilyen feltétele a részvételnek?

- A tábort 10 éves kortól hirdettük, de volt 9 éves kislányunk is. Külön hetet indítottunk a nagyoknak (13-19 évesek), mert őket már egészen komoly összefüggések is foglalkoztatják.

 

- Hogy zajlik a napja a kis dokiknak? Mennyire vonjátok be őket a rendelésbe, az állatok kezelésének folyamataiba?

- Három pillérre építettük a tábort. Egyrészt minden nap tematikusan foglalkozunk az állatorvosi munka titkaival, szigorúan a gyakorlat felől megközelítve. Ki nem állhatom a tankönyv-szagú ismereteket, inkább olyanokat igyekszünk kibogozni, hogy hogyan diagnosztizál egy állatorvos, vagy miként lehet tudni, hogy az állat beteg-e vagy csak bágyadt attól, hogy forró nyári nap van. A második pillér a valódi gyakorlat. Simán a kezükbe adjuk a fecskendőt, tűt, sebvarró eszközöket. Hihetetlenül élvezik, mert ez olyan „felnőttes dolog”. És játszunk, rengeteget. A játék felszabadít és oldja a feszültséget. Játszva tanulni még mindig menő.

 

 

Dr. Juhász Csabával konzultálnak az állatorvosnak készülő gyerekek
Dr. Juhász Csabával konzultálnak az állatorvosnak készülő gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

- Mi a helyzet a műtétekkel? Milyen kaliberű műtétekre engeditek be őket? Bátran viszonyulnak hozzá a gyerekek?

- Tudatosan beengedtük őket, kisebb, testfelszíni beavatkozásokra. A műtétek igazán lenyűgözték a gyerekeket. Kicsit tartottak tőle, hogy rosszul lesznek, de az események mindig magukkal ragadták őket. Véleményem szerint a legfontosabb az, hogy átérezzék, a műtő egy orvosi szentély, ahol varázslatos dolgok történnek, és ahol szigorúak a szabályok. Törekszünk rá, hogy érezzék meg ők is a felelősséget, hogy egy élet van a kezünkben. Fontos, hogy megtanuljanak alázattal és szeretettel fordulni a segítségre szoruló kis páciensek felé.

 

- Milyen reakciók, kérdések merülnek fel a gyerekekben a tábor során?

- Rengeteget kérdeztek és erre buzdítottuk őket az első naptól kezdve. Hamar rávezettük őket, hogy pici odafigyeléssel maguk is villámgyorsan átlátnak összefüggéseket, a tábor egyik fő gondolata a „józan parasztész” lett.

 

 

A műtéteken is jelen lehetnek a gyerekek
A műtéteken is jelen lehetnek a gyerekek
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

A sebek összevarrását csirkecombon gyakorolták a nagyok
A sebek összevarrását csirkecombon gyakorolták a nagyok
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

- Jótékonysági felhívást is közzé tettetek a rendelő Facebook oldalán. Kinek szól, kit kerestek?

- Teljesen véletlenül alakult ki, de felrobbantottuk vele az internetet. Egy kislány tábori hetét családi program miatt lemondták, és mi kitaláltuk, hogy az ő helyére olyan gyermeket keresünk, aki állatorvos szeretne lenni, és anyagi okokból nem tudott eljutni a táborba. Úgy döntöttünk, hogy neki a mi ajándékunk lesz a tábor.  A felhívásunk egész lavinát indított el, és végül a Pettbull.com, és három magánfelajánlás segítségével, büszkén jelentem, öt gyermeket juttattunk el így a táborba. Szívmelengető volt megélni, ahogy megszületett ez az összefogás.


- Hogy látod, az élmények megerősítik őket az elhatározásukban, hogy az állatorvosi hivatást válasszák vagy épp ellenkezőleg?

- A táborban részt vett fiatalok mindegyike, egyhangúlag azt mondta, életre szóló élményt szerzett e különleges táborban és megerősödött elhatározásában, hogy az állatorvosi pályát válassza hivatásul. Bízom abban, hogy a rendelőnkben szerzett tapasztalatok erős motivációt adnak számukra a tanulás és a későbbi vizsgák útvesztőjében.  Ezek a fiatalok már most őszinte érdeklődéssel fordulnak az állatorvosi hivatás felé. A tábor napjai alatt hangsúlyt fektettünk arra, hogy ezt megerősítsük bennük. Lehet, hogy nem lesznek végül állatorvosok, de bizonyosan továbbviszik ezt a tisztelettel teli nyitottságot az Élet, és az orvostudomány iránt. Büszkeséggel tölt el, ha ebben részünk lehetett.

 

 

Dr. Mészáros Patrícia segítségével belekóstolhatnak a gyerekek az állatorvosi létbe
Dr. Mészáros Patrícia segítségével belekóstolhatnak a gyerekek az állatorvosi létbe
Fotó: PETricia Családi Állatorvosi Rendelő

 

 

És hogy hogyan tovább? Patrícia ezt is elárulta nekünk: a nagy érdeklődésre való tekintettel jövő nyáron is lesz Állatorvos tábor. Még jobb hír a kis orvos-tanoncoknak, hogy nem is kell a következő nyári szünetig várni, hiszen az őszi szünetre is tervez tábort a PETrícia Családi Állatorvosi Rendelő. Részletek hamarosan a rendelő Facebook oldalán!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutya, aki imádja a Disney filmeket Hírek - Címlapon
A kutya, aki imádja a Disney filmeket
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció! Hírek - Címlapon
Kutyával a vonaton egyszerűbben - itt a petíció!