A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a futtatóban

2021. május 12., 11:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Alig várod a munkanap végét. Kijelentkezel, végre vége az összes idegesítő videós megbeszélésnek! Jöhet a farmer, tréningcipő, egy labda és irány kutyusoddal a futtató. Jó lesz nézni, ahogy rohangászik a társaival le-föl, vidáman vakkantoznak. Igazán megérdemel ő is saját programot.



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van azonban néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

 

1.   Ott a barátnőd! Fú, de rég nem láttad. Szuper lesz kicsit dumcsizni vele. A kutyák is jót játszanak majd, találkoztak már párszor, biztos fognak örülni egymásnak.

 

Nem feltétlenül! Attól, hogy egy rokonoddal, barátoddal szimpatikusak vagytok egymásnak, nem jelenti automatikusan azt, hogy ezzel kutyáitok is így vannak. Egy időben régebbre eső találkozás után pláne nem a legjobb ötlet póráz nélkül összeereszteni olyan kutyákat, akik nem a napi/heti sétáltatócsoport tagjai közé tartoznak. Tehát nincs a kutyáknak egymással szemben egy minimális séta-rutin kialakítva, nem ismertek és tisztázottak közöttük a falkaviszonyok. A futtató egy zárt, kerítéssel határolt terület. Senki nem olyan gyors, hogy ha tőle messzebb konfliktusba keveredik a kutyája, akkor hipp-hopp ott terem szemvillanás alatt és befolyással is van a történésekre. Ésszerűbb, ha belépés előtt eltöltötök mondjuk negyedórát pórázon, láb mellett követéses sétával. Így van ideje kedvenceiteknek egymásról szaginformáció útján tájékozódni. Ti is megfigyelhetitek, mennyire elfogadóak.

Tudtad, hogy ilyesfajta találkozásnál nem az a kívánatos, hogy őrült similabda módjára pattogva ugráljanak a másik hátán? Sokkal jobb, ha jobbos csóválással, közepes tartású farkincával baktatnak mellettetek nyugalomban, békésen. Ha ezt sikerült elérnetek, nagyobb biztonsággal léphettek a futtató területére, mert már tudjátok: a kutyák engedelmes állapotban, normál energiaszinttel tartózkodtak huzamosabb ideig egymás társaságában. Így kisebb az esélye a túlfűtöttségből, ismeretlenségből vagy korrigálatlanságból fakadó összekülönbözésnek.

 

 

Vegyük figyelmbe kutyánk személyiségét: nem biztos, hogy minden kutya társaságában jól érzi magát
Vegyük figyelmbe kutyánk személyiségét: nem biztos, hogy minden kutya társaságában jól érzi magát

 

 

És hát gondolj bele: nem minden kutyának fenékig tejfel megérkeznie egy olyan közösségbe, ahol senkit nem ismer. Hozzánk hasonlóan vannak köztük félénkebb, introvertáltabb egyedek. Ők nehezebben kezdeményeznek kapcsolatot. Honnan tudhatod, hogy kutyusod ilyen? Egyszerű. Ha nem ő van a kutyacsapat kellős közepén, nem szalad oda minden új jövevényhez kezdeményezően megszimatolni. Az ilyen kutyák gyakran bóklásznak a peremen, messzebbről nézik a történéseket. Az is jel lehet, ha gyakran leül és nem hagyja, hogy hátsóját megszagolják idegen fajtársak, esetleg menekül előlük.

 

Van még egy szempont. Kutyusodnak a legértékesebb a veled töltött idő és közös kalandozásotok. Sok kutya igazán szomorú, amikor gazdája rá sem hederítve, végig másokkal beszélget abban az órában, ami az övék lenne. Ő ezt az órát egész nap várta. Mutasd ki kutyusod iránti szereteted: játssz vele, tanítsd őt, kapcsolódj hozzá és mozgasd abban az órában, ami az övé!

 

 

Legyen minőségi a közösen töltött idő.
Legyen minőségi a közösen töltött idő.

 

 

2.   Upsz, a kutyus épp egy csinos gödröt ás. Jaj, de cuki, hogy dolgozik a tömzsi mancsaival! Mi ezzel a gond? A múltkor szóltak érte. Páran túlzásba viszik a szociális viselkedést…

 

A gond pusztán annyi, hogy más legközelebb a bokáját töri, ha gyanútlanul belelép. Vagy épp te… Vagy épp egy szerencsétlen kutyus, aki azt hiszi, kiegyenlített a talaj és boldogan lohol az eldobott labda után. Fájdalom, ficam, szalagszakadás, csonttörés. Műtét, költségek, lábadozás, diszkomfort, mozgás nélküli lét… „Apró tételek”, de jelentősen rombolják az életminőségét elszenvedőjüknek.

 

De közelítsünk máshonnét! Ha túl sok kis kedvenced energiája, máris sorolok pár tippet, hogyan vezethetitek le a futtatóban. Használjátok az ugróakadályokat, kússzatok a kihelyezett autógumik alatt vagy tanítsd meg kutyusod felugrani a tetejükre és ott egyensúlyozni. Lehet bent hajítókaros labdázni, huzakodhattok zsinórossal, mehet a sima laszti. Sok futiban raknak ki szlalom-rudakat, ez is remek lehetőség a foglalkozásra.

Vannak még engedelmes elemek (helyben maradás ülő vagy fekvő pozícióban, láb mellett követés irány- és ütemváltással, menet közbeni fektetés), amiket beépíthettek a futis órákba. Plusz klikker, behívás gyakorlása és a többi.

A lehetőségek száma végtelen. Ha baráti társasággal érkezel több kutyával, lehet okosítani őket, hogy leültetitek őket sorban és név szerint hívjátok őket magatokhoz. A többieknek addig helyben kell maradniuk. A vége persze nagy dicséret, jutifalatok és a jól megérdemelt levezető szaladgálás.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog Kutyakönyvtár – Egy zseniális ötlet, aminek minden négylábú örülni fog
Úgy tűnik, világszerte egyre többen követik a kezdeményezést, amelynek a kutyusok is nagyon örülnek. Íme néhány remek példa, mellyel Te is feldobhatod kutyusod és barátaid sétáját!

3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal 3 fontos ok, amiért NE engedd, hogy a kutyád pórázon ismerkedjen idegen kutyákkal
„Ugyan, mi lehet a probléma?” - Merülhet fel benned. „Hiszen a kutyák társas lények, nem?” Nos, nem feltétlenül. És bár fejleszthető a szocializációjuk, mégsem hasznos dolog erőltetni a barátkozást, mert bizony baj is lehet belőle.

5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla 5 dolog, amivel megtörheted a kutyád lelkét még, ha nem is tudsz róla
A legtöbben feltehetően sosem tennék meg ezeket, ha azonban biztosra akarsz menni, vagy ismersz valakit, akinek segíteni szeretnél, mert úgy látod, hogy fölöslegesen stresszeli a kutyusát, akkor feltétlenül nézd meg az alábbi listát.

Újabb kutya halt meg a Budai várban Újabb kutya halt meg a Budai várban
Gino, a lagotto kutyus csütörtökön a várban sétált gazdáival a kutyafuttatásra kijelölt területen, amikor máig érthetetlen okból felugrott a Tóth Árpád sétány külső falára, majd a mélybe zuhant. Súlyos sérülései következtében sajnos a gondos orvosi kezelés ellenére belehalt a balesetbe. Részvétünk a gazdinak!

Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek
Különleges játék kutyafuttatót és új kutya figurákat is tervezett egy fiatal magyar formatervező mérnök. Szalay Péternek tízezer támogatói szavazatra lenne szüksége ahhoz, hogy megvalósíthassa gyermekkori álmát és igazi LEGO tervező legyen. Fotón mutatjuk a különleges játék látványterveit.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH MTI Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban
Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak Hírek - Címlapon
Törvénybe foglalják az Egyesült Királyságban, hogy a gerinces állatoknak érzelmeik vannak