A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a futtatóban

2021. május 12., 11:00


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Alig várod a munkanap végét. Kijelentkezel, végre vége az összes idegesítő videós megbeszélésnek! Jöhet a farmer, tréningcipő, egy labda és irány kutyusoddal a futtató. Jó lesz nézni, ahogy rohangászik a társaival le-föl, vidáman vakkantoznak. Igazán megérdemel ő is saját programot. 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita kutyaviselkedés terapeuta segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Van azonban néhány tanítási, nevelési típushiba, amit a gazdik hajlamosak elkövetni. Ha figyelsz ezekre, Te egész biztosan nem fogod olyanra tanítani a kutyusod, amire valójában nem szeretnéd. Sem olyan helyzetbe hozni, ami kellemetlen neki.

 

 

 

1.   Ott a barátnőd! Fú, de rég nem láttad. Szuper lesz kicsit dumcsizni vele. A kutyák is jót játszanak majd, találkoztak már párszor, biztos fognak örülni egymásnak.

 

Nem feltétlenül! Attól, hogy egy rokonoddal, barátoddal szimpatikusak vagytok egymásnak, nem jelenti automatikusan azt, hogy ezzel kutyáitok is így vannak. Egy időben régebbre eső találkozás után pláne nem a legjobb ötlet póráz nélkül összeereszteni olyan kutyákat, akik nem a napi/heti sétáltatócsoport tagjai közé tartoznak. Tehát nincs a kutyáknak egymással szemben egy minimális séta-rutin kialakítva, nem ismertek és tisztázottak közöttük a falkaviszonyok. A futtató egy zárt, kerítéssel határolt terület. Senki nem olyan gyors, hogy ha tőle messzebb konfliktusba keveredik a kutyája, akkor hipp-hopp ott terem szemvillanás alatt és befolyással is van a történésekre. Ésszerűbb, ha belépés előtt eltöltötök mondjuk negyedórát pórázon, láb mellett követéses sétával. Így van ideje kedvenceiteknek egymásról szaginformáció útján tájékozódni. Ti is megfigyelhetitek, mennyire elfogadóak.

Tudtad, hogy ilyesfajta találkozásnál nem az a kívánatos, hogy őrült similabda módjára pattogva ugráljanak a másik hátán? Sokkal jobb, ha jobbos csóválással, közepes tartású farkincával baktatnak mellettetek nyugalomban, békésen. Ha ezt sikerült elérnetek, nagyobb biztonsággal léphettek a futtató területére, mert már tudjátok: a kutyák engedelmes állapotban, normál energiaszinttel tartózkodtak huzamosabb ideig egymás társaságában. Így kisebb az esélye a túlfűtöttségből, ismeretlenségből vagy korrigálatlanságból fakadó összekülönbözésnek.

 

 

Vegyük figyelmbe kutyánk személyiségét: nem biztos, hogy minden kutya társaságában jól érzi magát
Vegyük figyelmbe kutyánk személyiségét: nem biztos, hogy minden kutya társaságában jól érzi magát

 

 

És hát gondolj bele: nem minden kutyának fenékig tejfel megérkeznie egy olyan közösségbe, ahol senkit nem ismer. Hozzánk hasonlóan vannak köztük félénkebb, introvertáltabb egyedek. Ők nehezebben kezdeményeznek kapcsolatot. Honnan tudhatod, hogy kutyusod ilyen? Egyszerű. Ha nem ő van a kutyacsapat kellős közepén, nem szalad oda minden új jövevényhez kezdeményezően megszimatolni. Az ilyen kutyák gyakran bóklásznak a peremen, messzebbről nézik a történéseket. Az is jel lehet, ha gyakran leül és nem hagyja, hogy hátsóját megszagolják idegen fajtársak, esetleg menekül előlük.

 

Van még egy szempont. Kutyusodnak a legértékesebb a veled töltött idő és közös kalandozásotok. Sok kutya igazán szomorú, amikor gazdája rá sem hederítve, végig másokkal beszélget abban az órában, ami az övék lenne. Ő ezt az órát egész nap várta. Mutasd ki kutyusod iránti szereteted: játssz vele, tanítsd őt, kapcsolódj hozzá és mozgasd abban az órában, ami az övé!

 

 

Legyen minőségi a közösen töltött idő.
Legyen minőségi a közösen töltött idő.

 

 

2.   Upsz, a kutyus épp egy csinos gödröt ás. Jaj, de cuki, hogy dolgozik a tömzsi mancsaival! Mi ezzel a gond? A múltkor szóltak érte. Páran túlzásba viszik a szociális viselkedést…

 

A gond pusztán annyi, hogy más legközelebb a bokáját töri, ha gyanútlanul belelép. Vagy épp te… Vagy épp egy szerencsétlen kutyus, aki azt hiszi, kiegyenlített a talaj és boldogan lohol az eldobott labda után. Fájdalom, ficam, szalagszakadás, csonttörés. Műtét, költségek, lábadozás, diszkomfort, mozgás nélküli lét… „Apró tételek”, de jelentősen rombolják az életminőségét elszenvedőjüknek.

 

De közelítsünk máshonnét! Ha túl sok kis kedvenced energiája, máris sorolok pár tippet, hogyan vezethetitek le a futtatóban. Használjátok az ugróakadályokat, kússzatok a kihelyezett autógumik alatt vagy tanítsd meg kutyusod felugrani a tetejükre és ott egyensúlyozni. Lehet bent hajítókaros labdázni, huzakodhattok zsinórossal, mehet a sima laszti. Sok futiban raknak ki szlalom-rudakat, ez is remek lehetőség a foglalkozásra.

Vannak még engedelmes elemek (helyben maradás ülő vagy fekvő pozícióban, láb mellett követés irány- és ütemváltással, menet közbeni fektetés), amiket beépíthettek a futis órákba. Plusz klikker, behívás gyakorlása és a többi.

A lehetőségek száma végtelen. Ha baráti társasággal érkezel több kutyával, lehet okosítani őket, hogy leültetitek őket sorban és név szerint hívjátok őket magatokhoz. A többieknek addig helyben kell maradniuk. A vége persze nagy dicséret, jutifalatok és a jól megérdemelt levezető szaladgálás.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai Kijárási tilalom – Panyi Zita kutyatréner tanácsai
Az első kétségbeesés után, hogy vajon mi lesz velünk, kutyásokkal este 8-tól reggel 5-ig, megnyugodhattunk: nem kell azon törjük a fejünket, mi történik, ha a kijárási tilalom alatt jön rá kedvenc négylábúnkra a hasmars. A kialakult helyzet azonban így is okozhat fejtörést a gazdiknak, hiszen felboríthatja a jól megszokott rutint.

Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen Új kutyafuttatót adtak át Kőszegen
Játékokkal, akadályokkal felszerelt kutyafuttatót adtak át Kőszegen a hétvégén. Ezzel már háromra bővült a város kutyafuttatóinak száma a Kőszegi kutyastrand mellett.

Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség Megnyílik az Omszk park a kutyások előtt – fürdetésre is lesz lehetőség
Hosszú egyeztetések és lakossági fórumok után megszületett a döntés: bizonyos szabályok mellett megnyílik az Omszk Park a kutyások előtt. Az Omszk-tó bizonyos részén a kutyák fürdetésére is lesz lehetőség.

Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve! Közérdekű információk kutyatartóknak a koronavírus járvány idejére - minden egy helyen, folyamatosan frissítve!
Naprakész információk kutyatartók számára a koronavírus járvány kapcsán elrendelt korlátozásokról, ideiglenesen bevezetett szabályokról. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Egyes kutyafuttatókat is lezárnak az ország néhány pontján Egyes kutyafuttatókat is lezárnak az ország néhány pontján
A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében nem csak játszótereket és kültéri edzőparkokat zárnak le, hanem kutyafuttatókat is egyes városokban.

Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái Kutyajátszóteret kaptak Debrecen kutyái
Bekerített, agility akadályokkal felszerelt kutyajátszóteret adtak át Debrecenben - a kutyák boldogan vették birtokba új futtatójukat!

Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót Facebook rajongók újították fel a zuglói kutyafuttatót
Arról már beszámoltunk Nektek, hogy egy zuglói kutyafuttató nemrégiben megújult, érdemes azonban pár szót ejteni a mögötte álló kezdeményezésről is.

Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén Óriási kutyás tömeg vonul fel Budapest utcáin a hétvégén
A felmérések szerint Magyarországon minden harmadik ember kutyás. Ez hatalmas szám - rengetegen vagyunk kutyások, akiknek nagy része városban lakik. De mennyire vannak erre felkészülve a városok? Mennyire veszik figyelembe a kutyások igényeit a városokban? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesülettel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban Hírek - Címlapon
Mancs a bajban! - Állateledelgyűjtő akció az INTERSPAR áruházakban
Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Hírek - Címlapon
Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
fb-text