A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Átkelt a szivárványhídon Janka, Csányi Vilmos kutyája

2024. September 03., 15:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Az örök vadászmezőkre lépett Janka, Csányi Vilmos etológus szeretett kutyája. Janka 11 éves volt.



Janka, a fehér pumi-husky keverék 11 évesen kelt át a szivárványhídon. Sajnos Janka szervezetét is daganatos megbetegedés támadta meg: „hasában nagyméretű szarkómás daganatot találtak, mely már több áttétet adott, emiatt nem lehetett megoperálni” – írja az azenkutyam.hu. Janka kétnapos szenvedés után, szeptember elsején aludt el örökre.

 

Érthető módon a szeretett négylábú elvesztése  súlyosan érintette az etológus professzort, így a szombati DOGZ Fesztivál és Konferencián tartandó előadását lemondta.

 

 

Csányi Vilmos és Janka
Az örök vadászmezőkre lépett Janka, Csányi Vilmos etológus szeretett kutyája. Janka 11 éves volt.
Fotó: ng.hu

 

 

Jankáról könyvet is írt gazdája Édes Janka címmel, melyben többek között arról is ír, milyen meghitt rituáléik voltak:

 

Az egyik ismétlődő esemény, hogy mielőtt lefekszünk, én mindig elbúcsúzom Jankától, megsimítom, köszönök. Egy alkalommal megjöttek a fiamék Angliából, nagy családi élet, nyüzsgés, Manó. Janka emberszeretet-igénye tökéletesen kielégítve, aktívan vesz részt a társalgásban. Éjfél felé én elfáradok, elnézést kérek és lefekszem, de az ajtóm résnyire nyitva, sötét van. Úgy öt perc múlva puha lépteket hallok, nyílik az ajtó, Janka. Odajön az ágyamhoz, és szabályosan puszit ad, megnyalja a homlokom, azután azonnal megy vissza a többiekhez.

Ez már valami!

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Átkelt a szivárványhídon Kabosu, a világ leghíresebb mémkutyája Átkelt a szivárványhídon Kabosu, a világ leghíresebb mémkutyája
Tizennyolc éves korában elpusztult Kabosu, az a siba inu fajtájú kutya, aki a népszerű doge-mémet és a hasonló nevű kriptovalutát is inspirálta - jelentette a Sky News hírportál.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra
Egy friss kutatás szerint a kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra, főleg, ha kedvesen beszélünk hozzájuk. Ráadásul az eredmények szerint jobban hallgatnak is a nőkre, mint a férfiakra. Mi lehet ennek az oka?

A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké A modern kutyafajták agya nagyobb, mint az ősi fajtáké
A farkastól genetikailag távolabb álló, modern kutyafajták relatív agymérete nagyobb, mint az ősi, többezer éves fajtáké. Az agyméret növekedése nem köthető a fajták szerepéhez, sem életmenet-jellemzőkhöz, ezért feltehetően a városiasodó, komplexebb társas környezet hatása - derül ki egy magyar kutatásból, amelyről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia tanszéke tájékoztatta kedden az MTI-t.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Hírek - Címlapon
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?
Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra? Hírek - Címlapon
Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?