A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák jobban hallgatnak a nőkre, mint a férfiakra

2023. augusztus 30., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy friss kutatás szerint a kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra, főleg, ha kedvesen beszélünk hozzájuk. Ráadásul az eredmények szerint jobban hallgatnak is a nőkre, mint a férfiakra. Mi lehet ennek az oka?



 

Sokszor annyira természetes, hogyha kedvenceinkhez beszélünk, akkor azt magasabb hangon tesszük. Mintha egy kisbabához vagy kölyökkutyához beszélnénk. Önkéntelenül is megváltozik a hanghordozásunk, a tónusunk – de miért?

 

A dajkanyelvet a kutyák is kedvelik

 

A beszélt nyelv olyan rendszer, mely a körülményekhez képest változik, azokhoz illeszkedik, alkalmazkodik. Például, amikor előadást tartunk, inkább a hivatalos formát részesítjük előnyben, bizonyos alapvető szabályok mentén haladva. Egészen más hangnemet ütünk meg, ha hivatalos személlyel kommunikálunk, mintha közvetlen barátainkkal, családtagjainkkal beszélnénk.

 

Ugyanígy megfigyelhetőek eltérések akkor is, amikor csecsemőkhöz, kisgyermekekhez vagy éppen kedvenceinkhez beszélünk. Hangunk magasabb lesz, mintha dalolva ejtenénk ki a szavakat, melyeket hajlamosak vagyunk megismételni, akár más-más tónusban. Technikailag nevezhetnénk a „babák felé irányuló beszédstílusnak” is, habár a kutatók jellemzően alábbi kifejezéssel hivatkoznak rá: dajkanyelv (angolul: Motherese).

 

 

A kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra
A kutyák agya könnyebben ráhangolódik a női hangokra
Fotó: people.com

 

 

Ez az a nyelv, melyet az édesanyák használnak, amikor kisbabájukhoz beszélnek, de gyakran hallhatjuk másoktól is, amikor kicsi gyerekekkel kommunikálnak, például bölcsődékben, kórházi csecsemőosztályokon, és persze nagyszülőktől, amikor kisunokájukkal beszélgetnek.

 

Már az 1980-as években is rámutattak arra, hogy ez az a különleges nyelv, amit előszeretettel használunk a kutyánkkal való kommunikációban is. Az előzőhöz hasonlóan hívhatnánk a„kutyák felé irányuló beszédstílusnak”, ám a Pennsylvania Egyetem kutatói a dog, vagyis kutya szóból kiindulva így keresztelték el: „Doggerel”, ami az angol nyelvben kb. a fűzfaversnek felelne meg. Olyan tréfás versike, mely mellőzi a lírai szabályokat, ritmusa változó (ha van egyáltalán), de azért rímeket nyomokban felfedezhetünk benne.

 

További kutatásokból fény derült arra is, hogy a kisgyerekek és a kutyák fülét sokkal jobban megérinti a dajkanyelv és annak kutyákra szabott változata is. Már azt is tudjuk, hogy a kicsik agya élénkebben reagál arra, amikor dajkanyelven beszélnek hozzájuk. Vajon a kutyák agya is ugyanilyen érzékenységet mutat?

 

 

Egymásra hangolva - A kutyák agya érzékenyebb a női hangokra
Egymásra hangolva - A kutyák agya érzékenyebb a női hangokra
Fotó: Unsplash/@xapalacioscx

 

 

 

A figyelmes hallgatásra hangolt agy

 

„Ennek megválaszolására magyar kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták a kutyák agyi aktivitását. Az MR-ben az éber, korlátozás nélküli kutyák 12 nőtől és 12 férfitől származó, kutyáknak, babáknak és felnőtteknek szóló, valós helyzetekben felvett beszédet hallgattak.” - írja az elte.hu.

 

A vizsgálatok során 19 gazdis kutya agyáról készítettek felvételeket. Mindegyik minta teljes mondatokat tartalmazott, a női és férfi beszélők a kutyák számára ismeretlenek voltak. A hangfelvételeken normál, pozitív interakciókat rögzítettek, miközben a felnőttek saját kisbabájukhoz, kutyájukhoz vagy egy másik felnőtthöz beszéltek.

 

Kiderült, hogy a kutyák agyában van egy egészen különleges terület, mely kifejezetten erre a beszédstílusra „van hangolva”. Ez a terület kicsit előrébb helyezkedik el annál, ahol a hallás útján érkező információkra adott válasz keletkezik az agyban.

 

 

Jobban felfigyelnek a kutyák a női hangra - szívesebben is dolgoznak nőkkel?
Jobban felfigyelnek a kutyák a női hangra - szívesebben is dolgoznak nőkkel?
Fotó: Unsplash/@jpsmithuga

 

 

Erősebb agyi aktivitást mértek ezeken a területeken, amikor a kutyák a felnőtt-baba és felnőtt-kutya interakciók hangjai hallgatták, és enyhébben reagáltak a felnőttek között zajló kommunikációra. Különös érzékenységet mutattak a kisbabák és a kutyák felé irányuló beszédstílusra, ez pedig fokozódott, amikor nők beszéltek a felvételeken.

 

„Ezek az eredmények arra utalnak, hogy valóban számít, hogyan beszélünk a kutyáinkhoz, agyuk pedig kifejezetten érzékeny a női hangra jellemző eltúlzott prozódiára” - folytatták a kutatók.

 

Lehetséges, hogy ez magyarázatot ad arra az elgondolásra is, miszerint a kutyák szívesebben dolgoznak együtt a kutyatrénerrel, ha az illető nő? Mi a helyzet a gazdikkal való együttműködésben? Tényleg van különbség abban, hogy nő vagy férfi? Ti mit tapasztaltatok?

 


 

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/canine-corner/202308/dogs-brains-are-better-tuned-to-female-voices-and-baby-talk

Forrás: elte.hu, psychologytoday.com
Indexkép forrás: people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Ebugatta Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra Hírek - Címlapon
Kezdődik a suli – Így készítsd fel kutyádat a változásra
Óvatosan a sétán: ártani próbálnak ismeretlenek a kutyáknak Pécsett Hírek - Címlapon
Óvatosan a sétán: ártani próbálnak ismeretlenek a kutyáknak Pécsett