A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az állatorvosi asszisztensek mindennapjai

Ez hivatás, nem munka


2024. október 18., 14:00


Szerző: Hortobágyi Henrietta


Kategória: Jó tudni!




Személyes tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek az állatorvosi asszisztensi munkakörről. Én nagyon szerettem, és a mai napig hiányzik. Ajánlom-e másoknak, akik érdeklődnek a szakma iránt? Nos, röviden és tömören igen, de azért fel kell készülni a nehézségeire.



Képzések

 

Számos intézmény nyújt képzési lehetőséget, amivel okleveles állatorvosi asszisztenssé válhat valaki.

A legtöbbjük fél éves időtartamú, tartalmazza az online vagy nappali képzést, és a gyakorlatot is.

 

A reggeli rutin

 

Helye válogatja, de leggyakrabban az asszisztens előbb bent van a rendelőben, mint az orvos.

Ellenőrzi, hogy a fecskendők fel vannak-e töltve, azaz ellenőrzi, hogy a fecskendős dobozban áll-e rendelkezésre elegendő mennyiségű fecskendő a vizsgálóhelyiségekben.

Ellenőrzi, hogy a tűk fel vannak-e töltve.

Ellenőrzi, hogy a leukoplastok fel vannak-e töltve.

Ellenőrzi, hogy a copolyk fel vannak-e töltve.

Ellenőrzi, hogy a kémcsövek fel vannak-e töltve.

Ellenőrzi, hogy a fertőtlenítő fel van-e töltve.

Ellenőrzi, hogy a ultrahangzselé fel van-e töltve.

Stb, stb, stb.

 

Bejelentkezik a számítógépes rendszerbe, átnézi, hogy ki lesz az első beteg, és kell-e valamit kifejezetten számára előkészíteni, például a röntgengépet.

A bélyegzőt az aktuális napra állítja, kikészíti a recepteket és az állatorvosi pecsétet.

Elindítja a mosógépet a szennyessel.

 

Sok rendelő rendelkezik kórházi részleggel. Az állatokat kitakarítja, megeteti. Amennyiben olyan kezelést kell kapnia, amit egy asszisztens is könnyedén (és megengedetten) elvégezhet, ellátja az állatokat a gyógyerekekkel. Mindent alaposan felvezet a kórlapra.

 

 

Állatorvosi asszisztens
Fotó: Unsplash

 

 

Az orvos mellett

 

Az asszisztens írja, amit az orvos diktál a kórlapra. Vagy a kezelés közben, vagy a kezelés után.

Hőmérsékletet mér a kutyánál a gazdi segítségével.

Levágja a karmait a gazdi segítségével.

Leméri a testsúlyát.

Bekötözi a száját, ha szükséges.

Megfogja az állatot a orvosnak. Ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, hogy “meg kell fogni az állatot”. Olyan szakszerűen kell tartani, egy akár 30-40 kg-os kutyát is, hogy az állatorvos nyugodtan, és minden veszély nélkül vizsgálhassa - akkor is, ha a kutya fülébe néz egy eszközzel, ami kellemetlen és rémisztő élmény egy kutyának. 

Adja az orvos kezébe az eszközöket, amikkel vizsgálja az állatot.

Előkészít mindent a vérvételhez, tartja az állatot a vérvétel alatt, majd rohan hátra a vérrel a laborba. Van, ahol ő kezdi el a laborgépbe előkészíteni a vért, van, ahol leadja a laboros kollegának. Visszamegy a vizsgálóhelyiségbe és letakarítja a vizsgálóasztalt.

Az ultrahanggépbe beírja az állat adatait, megfogja az állatot, majd letakarítja az asztalt, és kinyomtatja az utrahangfelvételeket.

A röntgengépbe beírja az állat adatait, megfogja az állatot, majd letakarítja az asztalt, és kinyomtatja az röntgenfelvételeket.

A vizsgálatok után összekészíti a kért gyógyszereket, azokat is, amiket az állat helyben megkap, és azokat is, amiket haza kell vinnie a gazdinak.

 

Műtétek

 

Kitölteti a gazdival a szükséges papírokat a műtét előtt.

Az állatot beveszi, elviszi a kórházi részlegre, ameddig nem kezdődik el a műtét.

Az állatot előhozza a műtétre.

Megfogja az orvosnak a kanüláláshoz, a bódításhoz, a tubáláshoz. 

Borotválja a műtéti területet.

Előkészíti a műtéti felszereléseket az orvosnak.

Segít a műtéti öltözék felvételében.

Az anesztes orvos mellett segédkezik, hozza az eszközöket, ha szükséges valami. 

A beavatkozás után fertőtleníti a műtéthez használt eszközöket. Alapos munkát igényel, semmi nem maradhat koszosan. A klávot pontosan kell összerakni.

 

 

Állatorvosi asszisztens műtét
Fotó: Unsplash

 

 

Egyéni feladatok

 

Az infúziós betegeket ellátja az orvos utasításai alapján. Az infiúziókat előkészíti, a betegekre ráköti. Gyakran ellenőrzi, hogy megfelelően csöpög-e, az állat rendben van-e.

A kórházban lévő állatokra gyakran ránéz, hogy mindenki jól van-e, kell-e takarítani, vagy enni-inni adni.

A telefon egész nap csörög, fogadja a hívásokat és időpontokat foglal, vagy ellátja őket szakmai tanáccsal. Kérdez az orvostól, ha szükséges.

Ha postás, futár jön a rendelőbe, intézi.

Ha kész a mosógép, kitereget.

 

Műszak utáni feladatok

 

A kórházi betegeket ellátja, megeteti, kitakarítja.

Feltakarít a rendelőben. Söprés, felmosás. Kiviszi a szemetet. A veszélyes hulladékot külön kezeli.

Ellenőrzi a házi patikát, feltölti a raktárból a megfogyatkozó termékeket.

Minden fogyóeszközt feltölt, hogy reggel csak ellenőrizni kelljen, hogy minden rendben van-e a nap kezdéséhez.

A szennyest (betegek alatt lévő pokrócok, törlőrongyok) előkészíti a kimosáshoz.

 

 

Állatorvosi asszisztens
Fotó: Freepik

 

 

Kinek való - kinek nem való?

 

Az állatorvosi asszisztensi szakma nem való olyanoknak, akik nem bírják az egész napos pörgést. Fájni fog a lábad a rohangálástól, és akkor fogsz csak ülni, amikor

  • WC-re mész,

  • ebédelsz,

  • ultrahangnál segítesz.

Én rettenetesen utálok unatkozni egy munkahelyen, ha Te is ilyen vagy, itt garantáltan nem fogsz!:)

 

Vannak nehézségei. Kétségkívül a szenvedés és a halál a legnagyobb megpróbáltatás, amivel pedig sokat fogsz találkozni egy rendelőben. Számtalan olyan eset lesz, amikor végig kell nézned, hogy diagnosztizáltok egy állatot menthetetlen betegséggel. Az állatot is sajnálni fogod, és a gazdáját is. Mégis lelki támaszt kell nyújtanod a gazdájának. Persze, lesz, hogy együtt sírtok, de tudod, hogy támogatnod kell, és erősnek maradnod.

 

A halálhoz hozzátartozik a holttestek kezelése. Elhunyt állatokat fogsz becsomagolni, és a gazdájának kiadni, vagy fagyasztóba helyezni, hogy elvihessék elhamvasztani. 

 

Ne viszolyogj a szagoktól, a csúnya látványtól. Érezni, fogni és takarítani fogsz hányást, ürüléket, gennyt. Látni fogsz sok vért, sebeket, nyílt sebeket, légy által beköpött nyílt sebeket, daganatot.

 

Ugyanakkor rengeteg sikersztori fog érni. Édes kölyökkutyák első oltását láthatod, sikeresen műtéteken vehetsz részt, megtapasztalhatod, milyen öröm egy halál torkából visszatérő állat gyógyulásának folyamatát végigkisérni.

 

 

Állatorvosi asszisztens
Fotó: Unsplash

 

 

Meg leszel becsülve?

 

A legtöbb helyen igen. Az orvosok tudják, hogy mekkora kincs egy jó asszisztens.
A gazdik szeretni fognak, mert Te vagy, akivel elsődlegesen tartják a kapcsolatot, veled találkoznak először a váróban, te veszed fel az adatait, te kezeled az infúziót, te veszed be az állatot a műtétre, és te adod ki.

 

Azonban sajnos vannak olyan rendelők, ahol árnyoldala is van annak, hogy ennyire a keze alá dolgozol valakinek, és ezt nem megbecsüli az orvos, hanem elvárja és rosszul él vissza a “hatalmával.”

 

Most akkor ajánlom vagy sem?

 

Igen! Én nagyon jó élményeket szereztem, egész nap állatokkal lehettem, szerettem az állandó mozgást, az aktív munkát.

 

Gyorsan (nagyon gyorsan) kell minden helyzetben cselekedni, éles elméjűnek kell lenni, nem hibázhatsz, nagy a felelősség, de szerettem, hogy büszke lehetek magamra, amiért meg tudom ugrani az akadályokat.

 

A hétvégi és késő esti (éjszakába nyúló) munkavégzést el kell fogadni, hiszen egy sürgős esetet nem lehet halasztani. Cserébe viszont vannak szabad hétköznapok, amikor ügyet intézhetsz, vagy olyan helyekre kirándulhatsz, ahol élvezheted a hétköznap csendességét a hévégi zsongás helyett. 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól 5 dolog, amit nem tudtál a kutyák fogairól
Hány foga van a kutyáknak? Miért vannak olyan erős szemfogaik? És nekik is lehetnek lyukas fogaik? Íme néhány érdekesség a kutyafogakról!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe? Állatorvosi sürgősségi esetek, és online állatorvosi chat - mikor melyiket vegyük igénybe?
Négylábú barátaink teljesértékű családtagjaink. Természetes, ha mindent megtennénk jóllétük érdekében. De vajon tudjuk- e, mik azok a tünetek, esetek, amikor azonnal, késlekedés nélkül állatorvoshoz kell fordulnunk? És az egyéb, nem sürgősségi esetek? Kihez fordulhatunk, ha kérdésünk van, vagy segítségre van szükségünk, de nincs elérhető állatorvos a közelben? Dr. Piller Pálma állatorvos segít nekünk eligazodni a témában!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Hírek - Címlapon
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
Csodás változáson ment át a félős menhelyi kutya, miután fény derült cukorbetegségére Hírek - Címlapon
Csodás változáson ment át a félős menhelyi kutya, miután fény derült cukorbetegségére