A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját

2022. október 20., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A nyomozó hatóság az ügyben indított nyomozást lezárta, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg. Az ügyészség azonban tovább vizsgálja a nő jogi felelősségét, hiszen az szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott a kutyának. 

Törökbálinton, 2022 áprilisában, a reggeli órákban egy férfi autójával megállt a Rákóczi utca és József Attila utca sarkán – írja az ügyészség közleménye. Éppen átment előtte egy nő, aki kutyát sétáltatott. A nő egyszer csak a kutyát ütni kezdte a kezében lévő póráz csatos végével. Ezután tovább sétált egészen a dohányboltig, ahol kikötötte a kutyát egy fához, majd ott is elkezdte ütni. Ekkor már úgy, hogy a kezében lévő szatyrot odatette a kutya fejéhez, és az ökölbe szorított kezének ujjbütykeivel ütötte. A férfi odament és számon kérte, hogy miért bántja a kutyáját. A nő kiabált vele, majd elment onnan, viszont a kutyát az utcán tovább ütötte, míg a kutya el nem szaladt tőle.

 

Az eseményeket észlelő tanú elmondta, hogy a kutya nem volt agresszív, nem támadt senkire vagy semmire, a gazdája dühből ütötte, a kutya pedig nyüszített. Mint később kiderült, a nő a közeli élelmiszerüzletben is kötekedett a vásárlókkal, valamint a szomszédos dohányboltban is belekötött az eladóba.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A kép illusztráció!
Fotó: Unsplah - Mark Bishop

 

 

Az ügyben nyomozás indult, és az eljárás során kiderült az is, hogy a nőnek több kutyája van. A nyomozó hatóság azonban a nyomozást megszüntette, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is. Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai közzé tartozik az állatok védelme, ezért a Pest Megyei Főügyészség e jogkörében vizsgálatot indított az ügyben.

 

 

 

Az ügyészség álláspontja szerint a nő magatartása ugyan nem okozta a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását, de az állatnak szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott. Az ügyészség szerint ezért – már nem nyomozás keretében - tovább kell vizsgálni a nő jogi felelősségét. A főügyészség ezért intézkedett az illetékes állatvédelmi hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatása érdekében, melynek befejezését is figyelemmel kíséri.

 

 

 


Indexkép forrás: A kép illusztráció! Unsplah - Mark Bishop

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték
Egyszerűen kitette autójából és otthagyta az út mellett a sovány, bolhás vizslát a nő – szerencsére az állatvédők megtalálták a kutyát és befogadták. A bíróság a nőt 1 év – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházra ítélte.

3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben
A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki állatkínzás bűntette miatt egy ötven éves sóshartyáni férfival szemben.

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját
A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. október 10-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki végzetesen bántalmazott egy kutyáját egy hajdú-bihari településen.

A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
A kiskutyát bántalmazó férfit közérdekű munkára és pénzbüntetésre ítélték, azonban ezt enyhének találja az ügyészség: elzárás büntetés kiszabásért fellebbezett.

Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit
Az állatkínzás súlyosabban minősülő bűntettével vádolják a férfit, ezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza vele szemben az ügyészség.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből Hírek - Címlapon
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből
Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik Hírek - Címlapon
Székrekedés kutyáknál - Nagy bajt okozhat, ha krónikussá válik