A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját

2022. október 20., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A nyomozó hatóság az ügyben indított nyomozást lezárta, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg. Az ügyészség azonban tovább vizsgálja a nő jogi felelősségét, hiszen az szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott a kutyának. 

Törökbálinton, 2022 áprilisában, a reggeli órákban egy férfi autójával megállt a Rákóczi utca és József Attila utca sarkán – írja az ügyészség közleménye. Éppen átment előtte egy nő, aki kutyát sétáltatott. A nő egyszer csak a kutyát ütni kezdte a kezében lévő póráz csatos végével. Ezután tovább sétált egészen a dohányboltig, ahol kikötötte a kutyát egy fához, majd ott is elkezdte ütni. Ekkor már úgy, hogy a kezében lévő szatyrot odatette a kutya fejéhez, és az ökölbe szorított kezének ujjbütykeivel ütötte. A férfi odament és számon kérte, hogy miért bántja a kutyáját. A nő kiabált vele, majd elment onnan, viszont a kutyát az utcán tovább ütötte, míg a kutya el nem szaladt tőle.

 

Az eseményeket észlelő tanú elmondta, hogy a kutya nem volt agresszív, nem támadt senkire vagy semmire, a gazdája dühből ütötte, a kutya pedig nyüszített. Mint később kiderült, a nő a közeli élelmiszerüzletben is kötekedett a vásárlókkal, valamint a szomszédos dohányboltban is belekötött az eladóba.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A kép illusztráció!
Fotó: Unsplah - Mark Bishop

 

 

Az ügyben nyomozás indult, és az eljárás során kiderült az is, hogy a nőnek több kutyája van. A nyomozó hatóság azonban a nyomozást megszüntette, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is. Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai közzé tartozik az állatok védelme, ezért a Pest Megyei Főügyészség e jogkörében vizsgálatot indított az ügyben.

 

 

 

Az ügyészség álláspontja szerint a nő magatartása ugyan nem okozta a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását, de az állatnak szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott. Az ügyészség szerint ezért – már nem nyomozás keretében - tovább kell vizsgálni a nő jogi felelősségét. A főügyészség ezért intézkedett az illetékes állatvédelmi hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatása érdekében, melynek befejezését is figyelemmel kíséri.

 

 

 


Indexkép forrás: A kép illusztráció! Unsplah - Mark Bishop

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Letöltendőt kér az ügyészség a kutyái hangszálát elvágó karcagi szaporítóra Letöltendőt kér az ügyészség a kutyái hangszálát elvágó karcagi szaporítóra
Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen
Pert indított a Pest Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki tiltott állatviadalokat szervezett - közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Közösen lépett fel az ügyészség büntető és közjogi szakága egy állatkínzó nővel szemben Közösen lépett fel az ügyészség büntető és közjogi szakága egy állatkínzó nővel szemben
Egy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a kutyáját súlyosan elhanyagoló nőt – emellett indítványozták a nő eltiltását az ebtartástól. A nő több hónapon keresztül nem gondoskodott a kutya etetéséről és itatásáról, ezzel majdnem az állat pusztulását okozta. Az alábbiakban olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye.

Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Új alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven az állatvédelem erősítése, fejlesztése érdekében.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 MTI Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből Hírek - Címlapon
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit Hírek - Címlapon
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit