A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját

2022. október 20., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A nyomozó hatóság az ügyben indított nyomozást lezárta, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg. Az ügyészség azonban tovább vizsgálja a nő jogi felelősségét, hiszen az szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott a kutyának.



 

Törökbálinton, 2022 áprilisában, a reggeli órákban egy férfi autójával megállt a Rákóczi utca és József Attila utca sarkán – írja az ügyészség közleménye. Éppen átment előtte egy nő, aki kutyát sétáltatott. A nő egyszer csak a kutyát ütni kezdte a kezében lévő póráz csatos végével. Ezután tovább sétált egészen a dohányboltig, ahol kikötötte a kutyát egy fához, majd ott is elkezdte ütni. Ekkor már úgy, hogy a kezében lévő szatyrot odatette a kutya fejéhez, és az ökölbe szorított kezének ujjbütykeivel ütötte. A férfi odament és számon kérte, hogy miért bántja a kutyáját. A nő kiabált vele, majd elment onnan, viszont a kutyát az utcán tovább ütötte, míg a kutya el nem szaladt tőle.

 

Az eseményeket észlelő tanú elmondta, hogy a kutya nem volt agresszív, nem támadt senkire vagy semmire, a gazdája dühből ütötte, a kutya pedig nyüszített. Mint később kiderült, a nő a közeli élelmiszerüzletben is kötekedett a vásárlókkal, valamint a szomszédos dohányboltban is belekötött az eladóba.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is.
A kép illusztráció!
Fotó: Unsplah - Mark Bishop

 

 

Az ügyben nyomozás indult, és az eljárás során kiderült az is, hogy a nőnek több kutyája van. A nyomozó hatóság azonban a nyomozást megszüntette, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg.

 

 

A törvényi rendelkezések szerint nem csak az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozó bántalmazása tilos, hanem minden az állatok szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, kínzása is. Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai közzé tartozik az állatok védelme, ezért a Pest Megyei Főügyészség e jogkörében vizsgálatot indított az ügyben.

 

 

 

Az ügyészség álláspontja szerint a nő magatartása ugyan nem okozta a kutya maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását, de az állatnak szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott. Az ügyészség szerint ezért – már nem nyomozás keretében - tovább kell vizsgálni a nő jogi felelősségét. A főügyészség ezért intézkedett az illetékes állatvédelmi hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatása érdekében, melynek befejezését is figyelemmel kíséri.

 

 

 


Indexkép forrás: A kép illusztráció! Unsplah - Mark Bishop

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. június 7-én 50 nap elzárásra ítélte azt a férfit, aki lakásának teraszáról ledobta kisméretű kutyáját.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 JULIUS-K9 Ebugatta MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből Hírek - Címlapon
A jövendőmondó csivava - Rájött, hogyan hozhatja ki legtöbbet a kristálygömbből
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit Hírek - Címlapon
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit