A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Balu, az életmentő magyar keresőkutya

2015. december 28., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




Balut, a zalai németjuhászt egy fél ország ünnepelte, amikor legutóbb megtalált egy eltűnt férfit. A 9 éves rendőrkutyának nem ez volt az első nyomozása, már számtalan sikeres akcióban vett részt.



Egy 74 éves férfi december 11-én, péntek este tűnt el egy rendezvényről. Autója közelében megcsúszott a meredek partoldalon, telefonját elveszítette, ezért nem tudott segítséget hívni. „A Zalalövői Rendőrörs állománya, valamint Székely Tamás rendőr törzszászlós és Balu nevű nyomkövető kutyája azonnal a férfi keresésére indult.” – írta a ripost.hu. Másnap délelőtt válságos állapotban, kihűlve találtak rá idős férfira. A kiérkező mentők azonnal kórházba szállították, de néhány óra múlva elhunyt. 

 

A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti Balu, a keresőkutya
A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti Balu, a keresőkutya
Fotó: ripost.hu

 

Balunak, a 9 éves németjuhásznak nem ez az első sikeres nyomozása és erre joggal büszke gazdája is. "Balu még 3 hónapos korában került hozzám Balassa László tenyészetéből, de már akkor tudtam, hogy különleges négylábúval van dolgom. Miután elmúlt egyéves, beírattam Dunakeszire, a Belügyminisztérium Kutyakiképző Iskolájába, hogy hivatásos rendőrkutya legyen belőle." - mondta a  ripost.hu-nak Székely Tamás törzszászlós, aki immáron 9 éve viseli gondját kollégájának, a híres rendőrkutyának.

 

"Miután Balu sikeres vizsgát tett úgynevezett duálkutyaként, azaz járőr- és nyomkövető ebként, egy éles bevetésen kellett megmutatnia tudását. Bravúros nyomkövetés eredményeként fogott el két orvvadászt a zalai erdőkben.

Balu nem tétovázott, azonnal, határozottan jelezve a nyomot, indult az erdő belseje felé." - elevenítette fel a pár évvel ezelőtti történetet Székely Tamás, aki még mindig emlékszik arra, hogy hiába hagyták hátra a zsákmányt az orvvadászok, ezzel sem tudták megzavarni a kutyát. 
 
"Bizonytalanság nélkül követte a felvett szagot. Néhány száz méter után pedig jelezte, hogy egy fa mögött ott bujkál az egyik elkövető, később pedig a másik tettest is sikeresen megtalálta." - mesélte a ripost.hu-nak a büszke gazdi, aki azt is elárulta, hogy kitűnő alomból származik a kutyája: a négylábú egyik testvére K9-es szolgálati ebként dolgozik Amerikában.
 
Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani
Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani
Fotó: ripost.hu
Balu utódjára hagyja tudását
 

Bár a négylábú még ereje teljében van, a zászlós szerint az elmúlt évek munkái azért fizikailag és lelkileg is megterhelték az állatot. A most 9 éves rendőrkutya hamarosan nyugdíjba vonul, de Székely Tamás már megtalálta az új négylábú kollégáját. "Boldog, munkamentes élet vár Balura, de azért még lesz egy feladata: neki kell ugyanis betanítania a leendő utódját." - mondta a ripost.hu-nak Tamás, aki utánzásos módszerrel szeretné betaníttatni a fiatal kutyát.

 

"Biztos vagyok benne, hogy hasonló sikereket fogunk vele elérni a jövőben, mint ahogy Baluval is. Boldog vagyok, hogy a kutyám nemcsak bűnösöket segített elfogni, hanem emberéletet is mentett." - zárta le a beszélgetést Székely Tamás, akinek nemcsak munkatársa, hanem mindennapi társa is a zalai hős, Balu.

Forrás: ripost.hu
Indexkép forrás: ripost.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Rehabportál Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában Hírek - Címlapon
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában