A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Balu, az életmentő magyar keresőkutya

2015. december 28., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




Balut, a zalai németjuhászt egy fél ország ünnepelte, amikor legutóbb megtalált egy eltűnt férfit. A 9 éves rendőrkutyának nem ez volt az első nyomozása, már számtalan sikeres akcióban vett részt.



Egy 74 éves férfi december 11-én, péntek este tűnt el egy rendezvényről. Autója közelében megcsúszott a meredek partoldalon, telefonját elveszítette, ezért nem tudott segítséget hívni. „A Zalalövői Rendőrörs állománya, valamint Székely Tamás rendőr törzszászlós és Balu nevű nyomkövető kutyája azonnal a férfi keresésére indult.” – írta a ripost.hu. Másnap délelőtt válságos állapotban, kihűlve találtak rá idős férfira. A kiérkező mentők azonnal kórházba szállították, de néhány óra múlva elhunyt. 

 

A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti Balu, a keresőkutya
A rendőrök és a polgárőrök munkáját is segíti Balu, a keresőkutya
Fotó: ripost.hu

 

Balunak, a 9 éves németjuhásznak nem ez az első sikeres nyomozása és erre joggal büszke gazdája is. "Balu még 3 hónapos korában került hozzám Balassa László tenyészetéből, de már akkor tudtam, hogy különleges négylábúval van dolgom. Miután elmúlt egyéves, beírattam Dunakeszire, a Belügyminisztérium Kutyakiképző Iskolájába, hogy hivatásos rendőrkutya legyen belőle." - mondta a  ripost.hu-nak Székely Tamás törzszászlós, aki immáron 9 éve viseli gondját kollégájának, a híres rendőrkutyának.

 

"Miután Balu sikeres vizsgát tett úgynevezett duálkutyaként, azaz járőr- és nyomkövető ebként, egy éles bevetésen kellett megmutatnia tudását. Bravúros nyomkövetés eredményeként fogott el két orvvadászt a zalai erdőkben.

Balu nem tétovázott, azonnal, határozottan jelezve a nyomot, indult az erdő belseje felé." - elevenítette fel a pár évvel ezelőtti történetet Székely Tamás, aki még mindig emlékszik arra, hogy hiába hagyták hátra a zsákmányt az orvvadászok, ezzel sem tudták megzavarni a kutyát. 
 
"Bizonytalanság nélkül követte a felvett szagot. Néhány száz méter után pedig jelezte, hogy egy fa mögött ott bujkál az egyik elkövető, később pedig a másik tettest is sikeresen megtalálta." - mesélte a ripost.hu-nak a büszke gazdi, aki azt is elárulta, hogy kitűnő alomból származik a kutyája: a négylábú egyik testvére K9-es szolgálati ebként dolgozik Amerikában.
 
Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani
Már megvan Balu utódja, akit maga a négylábú fog betanítani
Fotó: ripost.hu
Balu utódjára hagyja tudását
 

Bár a négylábú még ereje teljében van, a zászlós szerint az elmúlt évek munkái azért fizikailag és lelkileg is megterhelték az állatot. A most 9 éves rendőrkutya hamarosan nyugdíjba vonul, de Székely Tamás már megtalálta az új négylábú kollégáját. "Boldog, munkamentes élet vár Balura, de azért még lesz egy feladata: neki kell ugyanis betanítania a leendő utódját." - mondta a ripost.hu-nak Tamás, aki utánzásos módszerrel szeretné betaníttatni a fiatal kutyát.

 

"Biztos vagyok benne, hogy hasonló sikereket fogunk vele elérni a jövőben, mint ahogy Baluval is. Boldog vagyok, hogy a kutyám nemcsak bűnösöket segített elfogni, hanem emberéletet is mentett." - zárta le a beszélgetést Székely Tamás, akinek nemcsak munkatársa, hanem mindennapi társa is a zalai hős, Balu.

Forrás: ripost.hu
Indexkép forrás: ripost.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Életet mentett Ego, a belga juhász Életet mentett Ego, a belga juhász
A Fertő-tónál került bajba egy nő – szerencsére Ego, Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság soproni személykereső kutyája időben megtalálta!

Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök
Néhány percre sem hagyunk állatot az autóban a nyári melegben – erre hívta fel ismét a figyelmet a BRFK, miután egy pár hetes kölyökkutyát kellett kiszabadítaniuk egy napon álló autóból.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya Hírek - Címlapon
Kitüntetést kap Diesel, a hős rendőrkutya
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában Hírek - Címlapon
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában