A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyabarát vonatjáratok Amerikában

2015. december 28., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az Amtrak vasúttársaság egyedülálló kezdeményezést indított útjára: több járatán is lehetővé tette kisállatok szállítását az e célra kijelölt kutyabarát vonatkocsikban.



Hazánkban a KutyavalVonaton.hu csapata állított össze egy petíciót, melynek célja, hogy gazdik és kutyáik számára könnyebbé tegye a vonaton történő utazást. 2015. december 13-tól elindult a kísérleti MÁV-kezdeményezés is: egyes InterCity járatokon - meghatározott feltételek mellett - engedélyezik kisállatok szállítását.

 

Amerikában is történtek hasonló lépések ez ügyben. A kutyabarát vonatkocsik ötlete Jeff Denham kaliforniai képviselőtől származik, aki évekkel ezelőtt sajnálattal tapasztalta, hogy az Amtrak előírásai alapján nem vihette fel magával a kutyáját a vonatra. Némely vasúttársaság megengedi a kisállatok szállítását az utastérben, ahogy azt a Dog on Trains blogon bemutatott fotókon is láthatjuk, hosszabb utakon viszont ez nem lehetséges. Lily, a francia bulldog inspirálta a “Kisállatok a Vonaton Törvény” megalkotására, melyet december elején az amerikai kongresszus is jóváhagyott.

 

Jeff Denham képviselő és kutyája, Lily, a francia bulldog
Jeff Denham képviselő és kutyája, Lily, a francia bulldog
Fotó: gannett.cdn.com

 

Rögös út vezetett a törvényjavaslat elfogadtatásáig. Először 2013-ban mutatták be a javaslatot, mely nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselők támogatását is kivívta. Az állatbarát politkusok együttműködésének ritka példája azonban nem nyerte el a Kongresszus tetszését. Mivel a javaslat önmagában nem állta meg a helyét, 2015. elején új próbát tettek, és egy átfogó vasúti reform részeként terjesztették elő javaslatukat, de sajnos ez sem hozott eredményt. Ekkor döntött úgy az Amtrak vasúttársaság vezetősége, hogy a tettek mezejére lép.

 

Korábban már két vasútvonalon is elindították a tesztprogramot Illinois államban, és november közepén bejelentették, hogy az északkeleti regionális, valamint a délkeleti járataikon is engedélyezik kisállatok szállítását, bizonyos feltételek mellett. 2014. tavasza óta összesen 145 kutya és macska élvezhette az Illinois-i járatok kutyabarát vagonjainak kényelmét, természetesen szeretett gazdáik társaságában.

 

Az érvényes vonatjeggyel rendelkező utasok vonatjáratonként egy kisállatot (kutya, macska) szállíthatnak. Az Amtraknak pedig gondoskodnia kell arról, hogy a kisállatok szállítása megfelelő körülmények között valósuljon meg, így például biztosítaniuk kell a személykocsikban előírt hőmérsékletet.

 

Az Amtrak vasúttársaságnál kutyabarát vagonokat alakítottak ki
Az Amtrak vasúttársaságnál kutyabarát vagonokat alakítottak ki
Fotó: whitecedarinn.com

 

Az egyéves program időtartama alatt egyszerre legfeljebb 5 kisállat tartózkodhat a kutyabarát vonatkocsiban, továbbá:

  • az utaztatni kívánt kisállat súlya legfeljebb 20 font, vagyis 40 kg lehet

  • a kisállatot hordozó táskában kell szállítani, melynek el kell férnie az utas széke alatt

  • a hordozó táska maximális mérete nem haladhatja meg a vonatkocsiban szállítható kézipoggyász maximális méretét (71 cm x 55,5 cm x 35,5 cm)

  • csak 8 hetesnél idősebb kisállat szállítható

  • a kisállatnak rendelkeznie kell az előírt oltásokkal 

  • előzetes foglalás szükséges

  • a kisállat szállításának díja: $25 

  • a gazdi a vonat indulása előtt 30 perccel köteles megjelenni kedvencével a pályaudvaron

  • a kisállat tulajdonosa köteles aláírni a vasúttársaság által kívánt nyilatkozatot

Bár korábban nem engedtek fel a járatokra olyan kisállatokat, amelyek viselkedésükkel vagy szagukkal zavarhatják az utasokat, ám az új törvényben eltörölték ezt a szabályt. A méretkorlátozás miatt kizárólag a kis- és közepes testű kutyák utazhatnak az Amtrak járatain, viszont jó hír, hogy a repülőgépek fedélzetén szállítható kisállatok maximális méretét meghaladó kutyák is utazhatnak a vasúton.

 

Kis- és közepes testű kutyák is utazhatnak a kutyabarát vagonokban
Kis- és közepes testű kutyák is utazhatnak a kutyabarát vagonokban
Fotó: fortune.com

 

A tervek szerint a programban résztvevő járatok számát bővíteni fogják, amely egyre több keleti parti gazdi számára hozhat megkönnyebbülést, ha kedvencükkel együtt szeretnének vonatra szállni. Jelenleg az északkeleti folyosón közlekedő járatok vesznek részt a programban: Boston, Lynchburg, Newport News, és Norfolk (VA), valamint Boston (New England) és Brunswick (Maine).

 

A tesztprogram egyéves működése során a vasúttársaság dokumentálja a felmerülő problémákat, majd a szükséges javaslatokkal és módosításokkal kibővített jelentést a felügyelő kongresszusi bizottság rendelkezésére bocsátja.

 

Kutyák és gazdik számára nagyszerű hír a törvény elfogadása, de talán legjobban Denham képviselő és Lily örülnek erőfeszítéseik sikerének. A kutyabarát politikus győzelmét ünnepelve még Twitter-oldalán is közzétette a hírt:

 

 


Részletes információ az Amtrak honlapján érhető el angol nyelven:

http://www.amtrak.com/carry-on-pet-pilot  


 

Forrás: amtrak.com, barkpost.com, huffingtonpost.com, thebark.com
Indexkép forrás: skift.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Balu, az életmentő magyar keresőkutya Hírek - Címlapon
Balu, az életmentő magyar keresőkutya
A kutya hidat képez az emberek között Hírek - Címlapon
A kutya hidat képez az emberek között