A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutya hidat képez az emberek között

2015. december 27., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Nyíregyháza – Hangjelző és vakvezető, mozgássérült-segítő, terápiás és személyi segítő: ők mind négylábú segítőtársak. A Kelet.hu Loványi Eszter gyógypedagógus-szociológussal készített interjút.



A gyógypedagógus-szociológus Loványi Eszter az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karának munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Születése óta hallássérült. Mindennapjait Kuku, a hangjelző kutya segíti. Ezen a héten a megyei könyvtárban a „Beszédes kezek” rendezvénysorozat részeként dr. Ulrich Attila alpolgármester mutatta be a Kuku és barátai című mesekönyvet.

 

Kuku és barátai című vidám mesekönyvet írtál a segítőkutyusokról. Miért pont gyerekeknek?

A könyv a gyerekek nyelvén mutatja be a vakvezető, a hallás- és mozgássérült-segítő valamint az autistasegítő és terápiás kutyák világát, illetve a fogyatékossággal élő gazdák mindennapjait. Tapasztalataim szerint az óvodás és kisiskolás korosztály az, amelyik nagyon nyitottan és természetesen kezeli a másságot. Ezért kiemelten fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről. Remélem, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a későbbiekben az egész társadalom empatikusabb legyen.

 

Loványi Eszter és Kuku a Móricz Zsigmond Megyei és Város Könyvtárban (Nyíregyháza)
Loványi Eszter és Kuku a Móricz Zsigmond Megyei és Város Könyvtárban (Nyíregyháza)
Fotó: kelet.hu

 

Magyarországon még kevésbé ismert a hallássérült-segítő kutya; hol találkoztál először velük?

Először egy külföldi út alkalmával, és mivel mindig nagy kutyabarát voltam, nagyon megtetszett ez a lehetőség. Amikor hazaérkeztem, elkezdtem keresgélni, hogyan tudnék ilyen fajta segítséghez jutni. Ekkor szembesültem azzal, hogy itthon még nincsenek ilyen segítőkutyák. Egy kutyás táborban találkoztam az egyesület kiképzőjével, Mányik Richarddal, aki biztatott arra, hogy bár Kuku akkor még csak a család kedvence volt, próbáljuk meg és képezzünk belőle hangjelző kutyát.

 

Mennyi ideig tart a kiképzés?

Mielőtt a kiképzők egy kölyökkutyát kiválasztanak segítőkutyának, különböző alkalmassági kölyökteszten kell átesnie, ezután kezdődik a képzés 8 hetes korban. A hangjelző kutyát a vizsga előtt másfél, esetleg két évig is tanítják, nemcsak a speciális feladatokra (pl. hangok jelzése), hanem a megfelelő szocializációra is. A képzés során meg kell tanulnia, hogy zavaró környezetben is segítsen gazdájának, akkor is, ha éppen jön egy másik kutya vagy gépkocsik közlekednek, vagy nagy a háttérzaj. Sőt, azt is, hogy milyen szituációkban ne tegye ezt, például autóban – ha a gazda vezet – a kézbökés (a leggyakoribb jelzés) balesetveszélyes „mutatvány” lehet.

 

Hogyan könnyíti meg Kuku a mindennapjaidat?

A legnagyobb segítséget akkor kapom Kukutól, ha nem viselem a hallókészüléket. Otthon, ha valamilyen zaj hallatszik, Kuku először is megkeresi a hangforrást. Ha például csengetnek vagy kopognak az ajtón, akkor odajön hozzám, érintéssel jelez nekem, és elvisz az ajtóhoz, megmutatja, hogy mi történt. Ugyanígy ha az ébresztőóra szól, vagy ha a nevemen szólítanak. Ő számomra nem egy egyszerű segítőkutya, hanem lelki társ is. Kukuval rendszeresen járunk közös programokra, képzésekre, bemutatókra, óvodákba, iskolákba, illetve munkahelyekre érzékenyítő, társadalmi szemléletformáló programokat tartani. Ezek az élmények mindkettőnk számára nagyon sokat jelentenek, így remélem, hogy még sokáig részünk lehet ezekben.

 

A fizikai segítségen túl érzelmileg is sokat jelentenek?

Nagy a szerepük az elfogadásban, a lelki segítségben. Fogyatékossággal élő ember, vagy például egy autista kisgyerek nagyon nehezen nyit, és nagyon nehezen kerül kapcsolatba másokkal. Ebben segít a kutya, bevonzza az embereket, gyerekeket, így segíti a társas kapcsolatok kialakítását. Engem is magabiztosabbá tett. Az epilepsziás roham előtti állapotot is meg tudják érezni a kutyák a szaglásukkal, vagy ha a kisgyermek felébred éjszaka, illetve veszélybe kerül, azt is jelzik. A kutya jelenléte, simogatása minden embernél csökkenti a vérnyomást, a stresszhormonok szintjét, a szorongás is enyhül.

 

Nézd meg a nyíregyházi könyvbemutatóról készült riportot: 

 

 

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható. 

 

Eszter és Kuku mindennapjairól még többet megtudhattok Kuku blogján.

Forrás: Lengyel Nóra (kelet.hu)
Indexkép forrás: kelet.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Újra megjelenik A kutya című újság Újra megjelenik A kutya című újság
Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság - jelentette be Nagy István csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ajándékötletek karácsonyra - Szuper kutyás könyvek, nemcsak gazdiknak Ajándékötletek karácsonyra - Szuper kutyás könyvek, nemcsak gazdiknak
Lepd meg magad és szeretteidet kutyás könyvekkel! Ha úgy érzed, még bőven elférne a karácsonyfa alá egy-két ajándék, és a kutyákért is odavagy, szeretettel ajánljuk figyelmedbe e kiadványokat.

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Állat-asszisztált foglalkozások indulnak országszerte hátrányos helyzetű gyermekeknek Állat-asszisztált foglalkozások indulnak országszerte hátrányos helyzetű gyermekeknek
Év végéig 10 vármegyében, 33 intézményben lesznek kutyás érzékenyítő foglalkozások.

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában Hírek - Címlapon
Kutyabarát vonatjáratok Amerikában
Kutyakarácsony a menhelyeken Hírek - Címlapon
Kutyakarácsony a menhelyeken