A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bíróság előtt a nő, aki súlyosan elhanyagolta és egy lakatlan házban magára hagyta kutyáit

2023. január 06., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Az állatkínzó nőt a Salgótarjáni Járásbíróság 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte – ezután a Nógrád Vármegyei Főügyészség indítványozta, hogy a vádlottat tíz évre tiltsák el az ebtartástól, ezért polgári úton folytatódik az ügy. 

Súlyosan elhanyagolta, majd magára hagyta kutyáit egy lakatlan ingatlanon a nő, emiatt bíróság elé került. A büntetőbíróság jogerős ítéletét követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség közjogi szakága keresetet nyújtott be, hogy a bíróság az alperest tiltsa is el tíz évre az ebtartástól, így az ügy polgári úton folytatódik.

 

Az alábbiakban olvasható az Ügyészség közleménye:

 

A nővel szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség emelt vádat ez év szeptemberében, miszerint 2019 júliusában két már meglévő kutyája mellé örökbe fogadott még egy ebet. Bátonyterenyei családi házában gondozta őket, ahonnan 2020-ban elköltözött és a kutyákat az üresen álló ingatlanban hagyta. Egy ideig napi rendszerességgel visszajárt hozzájuk, majd egyre ritkábban és 2021 októberétől az állatokat élelem és víz nélkül végleg sorsukra hagyta.

 

A magukra maradt, alultáplált kutyákat a vádlott szomszédja alkalmanként megetette, mindaddig, míg az örökbe fogadott kutya vissza nem került az örökbefogadást figyelemmel kísérő alapítványához, a másik kutyát állatbarátok fogadták be. A vádlott harmadik kutyája korábban öreg koránál fogva elpusztult.

 

A Salgótarjáni Járásbíróság a vádlottat két rendbeli, elhagyással elkövetett állatkínzás vétsége miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

 

A járásbíróság jogerős ítéletét követően a Nógrád Vármegyei Főügyészség keresetet nyújtott be a nő ellen, melyben indítványozta, hogy a bíróság az alperest tíz évre tiltsa el az ebtartástól, mert az állatokkal szemben olyan bánásmódot alkalmazott, ami alkalmas volt arra, hogy azoknak fájdalmat, szenvedést, maradandó egészségkárosodást okozzon, vagy pusztulásukhoz vezessen. A szabadon kóborló, oltatlan kutyáknál fennállt a megbetegedés vagy baleset bekövetkezésének reális esélye is.

 

Az ügy polgári jogi úton folytatódik, mely során felperesként az ügyészség jár el a Balassagyarmati Törvényszék előtt.

 

 

A közérdekvédelmi szakterületen dolgozó ügyészek munkájáról közérthetően ide kattintva olvasható.

 

 

 

Forrás: ugyeszseg.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték Kitette az autójából és magára hagyta kutyáját egy nő – másfél év felfüggesztett fogházra ítélték
Egyszerűen kitette autójából és otthagyta az út mellett a sovány, bolhás vizslát a nő – szerencsére az állatvédők megtalálták a kutyát és befogadták. A bíróság a nőt 1 év – végrehajtásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházra ítélte.

3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság a saját kutyáját bántalmazó férfival szemben
A Salgótarjáni Járásbíróság – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki állatkínzás bűntette miatt egy ötven éves sóshartyáni férfival szemben.

Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját Az ügyészség fellépett állatvédelmi jogkörében: vizsgálatot indított egy nő ellen, aki a nyílt utcán verte meg kutyáját
A nyomozó hatóság az ügyben indított nyomozást lezárta, mivel a bántalmazás módja nem volt alkalmas arra, hogy az eb maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, így az állatkínzás bűncselekménye nem valósult meg. Az ügyészség azonban tovább vizsgálja a nő jogi felelősségét, hiszen az szükségtelen fájdalmat, szenvedést okozott a kutyának.

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját
A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. október 10-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki végzetesen bántalmazott egy kutyáját egy hajdú-bihari településen.

A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében A büntetés súlyosításáért fellebbezett az ügyészség a kutyáját bántalmazó férfi ügyében
A kiskutyát bántalmazó férfit közérdekű munkára és pénzbüntetésre ítélték, azonban ezt enyhének találja az ügyészség: elzárás büntetés kiszabásért fellebbezett.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kitüntették a férfit, aki drónokkal segít megtalálni az elveszett kutyákat Hírek - Címlapon
Kitüntették a férfit, aki drónokkal segít megtalálni az elveszett kutyákat
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Hírek - Címlapon
Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével