A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy

2023. január 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy tanulmány szerint kedvenceink azt is képesek kiszagolni, ha stresszes hangulatban vagyunk. 

Nyugodt vagy? Vagy éppen stresszesnek érzed magad? Kutyusod is tudja a különbséget, állítják az észak-írországi Queen's University kutatói. Sőt, még arra sincs szüksége, hogy a közelében legyél – bőven elegendő, ha csupán az illatodat érzi. 

 

A kutatás során eltérő szagmintákat mutattak a kutyáknak. A mintákat emberi leheletből is izzadtságból vették, miközben a résztvevőket sokak számára stresszes helyzet elé állították. Az kapták feladatuk, hogy oldjanak meg egy matematika problémát, méghozzá nézőközönség előtt.

 

A csoportban mintákat vettek a feladat előtt és a feladat elvégzése közben is, ami feltehetően emelte az általuk átélt stresszt szintjét. Ezután a mintákat négy kutyával szagoltatták meg, akik jelezni tudták, melyik minta volt „stresszes”. Páratlan szimatukkal az emberi izzadtság molekuláiban végbemenő parányi változásokat is észlelni tudták.

 

 

A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
Fotó: greatpetcare.com

 

 

„Mindennapjaink során jelek széles tárháza áll a kutyák rendelkezésére, melynek köszönhetően érzékelik, ha gazdájuk stresszes hangulatban van. Laboratóriumi vizsgálatok segítségével kiderítettük, hogy nagy valószínűséggel létezik egy olyan szagkomponens, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutyák képesek legyenek kiszagolni azt, amikor stresszt élünk át” - mondta el Clara Wilson, állatpszichológus.

 

A tesztek során szagmintákat vettek a résztvevőktől, mielőtt belekezdtek a matematika-feladatba, valamint utána is. 9000-től kellett visszaszámolniuk hangosan 17-esével, méghozzá két kutató előtt ülve. A mintavételre négypercenként került sor, miközben szívverésüket és vérnyomásukat is mérték. A feladatot követően egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben az általuk érzett stresszről kérdezték őket.

 

„A kutatók nem adtak visszajelzést a résztvevőnek, ha helyesen felelt (a matematika kérdésre), ám ha hibázott, a kutatók közbeszúrták a 'nem' szócskát, majd megmondták neki azt a számot, melyet legutóbb helyesen számolt ki.”

 

 

Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Fotó: canadiandogs.com

 

 

A vizsgálatokat eredetileg 20 kutyával kezdték meg. Mindegyiküknek megtanították, hogy orrukkal bökjenek rá a mintákra, ám a későbbi szakasz során 16 kutya kiesett a rostán különféle okok miatt, például unalmasnak találták a feladatot vagy nem figyeltek kellőképpen. Négy kutyával folytatták a teszteket, különböző mintákat szagoltattak velük: egy steril gézlapot, majd két mintát ugyanattól az embertől, ahol az egyik a stresszhelyzet előttről származott, a másik pedig utána. 96.88 százalékos pontossággal jelezték a kutyák a stresszes mintát!

 

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a kutyák éreztek-e empátiát a stresszes emberek irányában:

 

„Mivel a kutyákat pozitív megerősítéssel tanították meg a cél megtalálásra, láthatóan izgatottak voltak, amikor az eléjük tett minták között rábukkantak, de nem mutatták annak jelét, hogy ők maguk is stresszes állapotba kerültek volna” - jelentette ki Wilson.

 

 

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Fotó:nbcnews.com 

 

 

A kutyák milliószor több szaglóreceptorral rendelkeznek, mint az emberek, ennek hála pedig rendkívül nagy hatékonysággal képesek megkülönböztetni és pontosan beazonosítani a szagokat.

 

„Egyelőre még nem tudjuk, miért fejlődött ki a szaglásuk ennyire precízen, de nagy valószínűséggel a zsákmányállatok, a potenciális fenyegetések, a reproduktív státusz és a falkán belüli családi kapcsolatok azonosításával áll összefüggésben” - tette hozzá Mark Freeman, a Virginia Tech professzora.

 

Az észak-írországi tanulmány eredményei segíthetnek abban, hogy a jövőben szag alapján képezzenek ki poszttraumás stressz szindrómával küzdő emberek részére segítőkutyákat.

 

 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: nbcnews.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel Tudtad? Kutyád hangulatára is hatással lehet, milyen ruhát veszel fel
A pólónkon lévő minta láttán kellemetlen érzés foghatja el kedvencünket, és még nyugtalanságot, félelmet is kelthet benne. Miért van ez így?

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság? Hírek - Címlapon
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság?
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust Hírek - Címlapon
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust