A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy

2023. január 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Egy tanulmány szerint kedvenceink azt is képesek kiszagolni, ha stresszes hangulatban vagyunk. 

Nyugodt vagy? Vagy éppen stresszesnek érzed magad? Kutyusod is tudja a különbséget, állítják az észak-írországi Queen's University kutatói. Sőt, még arra sincs szüksége, hogy a közelében legyél – bőven elegendő, ha csupán az illatodat érzi. 

 

A kutatás során eltérő szagmintákat mutattak a kutyáknak. A mintákat emberi leheletből is izzadtságból vették, miközben a résztvevőket sokak számára stresszes helyzet elé állították. Az kapták feladatuk, hogy oldjanak meg egy matematika problémát, méghozzá nézőközönség előtt.

 

A csoportban mintákat vettek a feladat előtt és a feladat elvégzése közben is, ami feltehetően emelte az általuk átélt stresszt szintjét. Ezután a mintákat négy kutyával szagoltatták meg, akik jelezni tudták, melyik minta volt „stresszes”. Páratlan szimatukkal az emberi izzadtság molekuláiban végbemenő parányi változásokat is észlelni tudták.

 

 

A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
Fotó: greatpetcare.com

 

 

„Mindennapjaink során jelek széles tárháza áll a kutyák rendelkezésére, melynek köszönhetően érzékelik, ha gazdájuk stresszes hangulatban van. Laboratóriumi vizsgálatok segítségével kiderítettük, hogy nagy valószínűséggel létezik egy olyan szagkomponens, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutyák képesek legyenek kiszagolni azt, amikor stresszt élünk át” - mondta el Clara Wilson, állatpszichológus.

 

A tesztek során szagmintákat vettek a résztvevőktől, mielőtt belekezdtek a matematika-feladatba, valamint utána is. 9000-től kellett visszaszámolniuk hangosan 17-esével, méghozzá két kutató előtt ülve. A mintavételre négypercenként került sor, miközben szívverésüket és vérnyomásukat is mérték. A feladatot követően egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben az általuk érzett stresszről kérdezték őket.

 

„A kutatók nem adtak visszajelzést a résztvevőnek, ha helyesen felelt (a matematika kérdésre), ám ha hibázott, a kutatók közbeszúrták a 'nem' szócskát, majd megmondták neki azt a számot, melyet legutóbb helyesen számolt ki.”

 

 

Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Fotó: canadiandogs.com

 

 

A vizsgálatokat eredetileg 20 kutyával kezdték meg. Mindegyiküknek megtanították, hogy orrukkal bökjenek rá a mintákra, ám a későbbi szakasz során 16 kutya kiesett a rostán különféle okok miatt, például unalmasnak találták a feladatot vagy nem figyeltek kellőképpen. Négy kutyával folytatták a teszteket, különböző mintákat szagoltattak velük: egy steril gézlapot, majd két mintát ugyanattól az embertől, ahol az egyik a stresszhelyzet előttről származott, a másik pedig utána. 96.88 százalékos pontossággal jelezték a kutyák a stresszes mintát!

 

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a kutyák éreztek-e empátiát a stresszes emberek irányában:

 

„Mivel a kutyákat pozitív megerősítéssel tanították meg a cél megtalálásra, láthatóan izgatottak voltak, amikor az eléjük tett minták között rábukkantak, de nem mutatták annak jelét, hogy ők maguk is stresszes állapotba kerültek volna” - jelentette ki Wilson.

 

 

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Fotó:nbcnews.com 

 

 

A kutyák milliószor több szaglóreceptorral rendelkeznek, mint az emberek, ennek hála pedig rendkívül nagy hatékonysággal képesek megkülönböztetni és pontosan beazonosítani a szagokat.

 

„Egyelőre még nem tudjuk, miért fejlődött ki a szaglásuk ennyire precízen, de nagy valószínűséggel a zsákmányállatok, a potenciális fenyegetések, a reproduktív státusz és a falkán belüli családi kapcsolatok azonosításával áll összefüggésben” - tette hozzá Mark Freeman, a Virginia Tech professzora.

 

Az észak-írországi tanulmány eredményei segíthetnek abban, hogy a jövőben szag alapján képezzenek ki poszttraumás stressz szindrómával küzdő emberek részére segítőkutyákat.

 

 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: nbcnews.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat? Kutyadolgok - Mitől olyan jó a gazdi lábán rágcsálni kedvenc játékukat?
Kutyáink néha egészen furcsa dolgokat művelnek, de mi így szeretjük őket. Ismerős az a jelenet, amikor egy délutáni pihenés közben egyszer csak felkapja kedvenc játékát, odaszalad hozzád, majd letottyan a lábadra, és ott kezdi el nyúzni? Vajon miért csinálja?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme? Igéző tekintet - Miért van a legtöbb kutyának barna szeme?
Egy tanulmány szerint a háziasításnak köszönhető, hogy a kutyák és farkasok szemének színe olyannyira különbözik egymástól.

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság? Hírek - Címlapon
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság?
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust Hírek - Címlapon
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust