A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy

2023. január 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Egy tanulmány szerint kedvenceink azt is képesek kiszagolni, ha stresszes hangulatban vagyunk.



 

Nyugodt vagy? Vagy éppen stresszesnek érzed magad? Kutyusod is tudja a különbséget, állítják az észak-írországi Queen's University kutatói. Sőt, még arra sincs szüksége, hogy a közelében legyél – bőven elegendő, ha csupán az illatodat érzi. 

 

A kutatás során eltérő szagmintákat mutattak a kutyáknak. A mintákat emberi leheletből is izzadtságból vették, miközben a résztvevőket sokak számára stresszes helyzet elé állították. Az kapták feladatuk, hogy oldjanak meg egy matematika problémát, méghozzá nézőközönség előtt.

 

A csoportban mintákat vettek a feladat előtt és a feladat elvégzése közben is, ami feltehetően emelte az általuk átélt stresszt szintjét. Ezután a mintákat négy kutyával szagoltatták meg, akik jelezni tudták, melyik minta volt „stresszes”. Páratlan szimatukkal az emberi izzadtság molekuláiban végbemenő parányi változásokat is észlelni tudták.

 

 

A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
A kutyák ki tudták szagolni a stresszes mintákat
Fotó: greatpetcare.com

 

 

„Mindennapjaink során jelek széles tárháza áll a kutyák rendelkezésére, melynek köszönhetően érzékelik, ha gazdájuk stresszes hangulatban van. Laboratóriumi vizsgálatok segítségével kiderítettük, hogy nagy valószínűséggel létezik egy olyan szagkomponens, mely hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutyák képesek legyenek kiszagolni azt, amikor stresszt élünk át” - mondta el Clara Wilson, állatpszichológus.

 

A tesztek során szagmintákat vettek a résztvevőktől, mielőtt belekezdtek a matematika-feladatba, valamint utána is. 9000-től kellett visszaszámolniuk hangosan 17-esével, méghozzá két kutató előtt ülve. A mintavételre négypercenként került sor, miközben szívverésüket és vérnyomásukat is mérték. A feladatot követően egy kérdőívet kellett kitölteniük, melyben az általuk érzett stresszről kérdezték őket.

 

„A kutatók nem adtak visszajelzést a résztvevőnek, ha helyesen felelt (a matematika kérdésre), ám ha hibázott, a kutatók közbeszúrták a 'nem' szócskát, majd megmondták neki azt a számot, melyet legutóbb helyesen számolt ki.”

 

 

Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Páratlan szimatuknak hála érzik, ha stresszes az ember
Fotó: canadiandogs.com

 

 

A vizsgálatokat eredetileg 20 kutyával kezdték meg. Mindegyiküknek megtanították, hogy orrukkal bökjenek rá a mintákra, ám a későbbi szakasz során 16 kutya kiesett a rostán különféle okok miatt, például unalmasnak találták a feladatot vagy nem figyeltek kellőképpen. Négy kutyával folytatták a teszteket, különböző mintákat szagoltattak velük: egy steril gézlapot, majd két mintát ugyanattól az embertől, ahol az egyik a stresszhelyzet előttről származott, a másik pedig utána. 96.88 százalékos pontossággal jelezték a kutyák a stresszes mintát!

 

A kutatók nem tudták megállapítani, hogy a kutyák éreztek-e empátiát a stresszes emberek irányában:

 

„Mivel a kutyákat pozitív megerősítéssel tanították meg a cél megtalálásra, láthatóan izgatottak voltak, amikor az eléjük tett minták között rábukkantak, de nem mutatták annak jelét, hogy ők maguk is stresszes állapotba kerültek volna” - jelentette ki Wilson.

 

 

Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Szimata segítségével is érzi a kutyád, ha stresszes vagy
Fotó:nbcnews.com 

 

 

A kutyák milliószor több szaglóreceptorral rendelkeznek, mint az emberek, ennek hála pedig rendkívül nagy hatékonysággal képesek megkülönböztetni és pontosan beazonosítani a szagokat.

 

„Egyelőre még nem tudjuk, miért fejlődött ki a szaglásuk ennyire precízen, de nagy valószínűséggel a zsákmányállatok, a potenciális fenyegetések, a reproduktív státusz és a falkán belüli családi kapcsolatok azonosításával áll összefüggésben” - tette hozzá Mark Freeman, a Virginia Tech professzora.

 

Az észak-írországi tanulmány eredményei segíthetnek abban, hogy a jövőben szag alapján képezzenek ki poszttraumás stressz szindrómával küzdő emberek részére segítőkutyákat.

 

 

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: nbcnews.com
Cikk első megjelenése: 2022. október 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság? Hírek - Címlapon
Miért van nagyobb követőtábora a kis kedvenceknek manapság?
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust Hírek - Címlapon
Befogadta a pilóta a reptéren hagyott kutyust