A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a nyírbogáti szaporítókat

2021. december 17., 11:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A Nyírbátori Járásbíróság 2021. december 16-án V.S. I. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette, garázdaság és zaklatás vétsége miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg M.I.M. II. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.



 

 

Az ítéleti tényállás szerint 2019. március 13-án lakossági bejelentés alapján hatósági eljárás indult I. rendű V.S. vádlottal szemben nem megfelelő állattartási körülmények miatt – írja a Nyíregyházi törvényszék közleménye. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa (a II. rendű M.I.M. vádlott) kutyák szaporításával foglalkozott, céljuk az volt, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartották. 

 

A hatóság felhívta a vádlottakat, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de ők azon nem változtattak, így 2019. áprilisában az állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. Az ezt megelőző ellenőrzések során megállapították, hogy az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, melyek teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. A vádlottak az állatok etetéséről, itatásáról nem gondoskodtak megfelelően, így azok nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. A tartási körülmények miatt az elszállított állatoknál több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki és külső- belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

 

A fentiek miatt a Nyírbátori Járási Hivatal 2019. májusában több, mint hárommillió forint állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte I. rendű V.S. vádlottat. 

 

Ezt követően 2019. év második felében a vádlottak ismét kutyák és macskák tartásába kezdtek szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. Az ingatlan udvarát, s a lakás valamennyi helyiségét is nagy mennyiségű állati- és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag. A vádlottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták őket, a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hűtőtőládában helyezték el, melynek tetejét csak résnyire támasztották ki levegőzés érdekében.

 

I. rendű V.S. vádlott annak érdekében, hogy az állatokat a hatóságok elől elrejtse, rendszeresen változtatta tartási helyüket, bizonyos időközönként különböző ingatlanokra szállította őket.

 

2020. június 30-án a hatóság az állatmentő szervezetek együttműködésével három ingatlanról összesen 58 darab kutyát, 7 darab kecskét és 5 darab macskát mentett ki. A nem megfelelő tartási körülmények ez esetben is az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozta. 

 

 

Embertelen körülmények között tartották a nyírbogáti szaporítótelepen a kutyákat
Embertelen körülmények között tartották a nyírbogáti szaporítótelepen a kutyákat
Fotó: Állatmentő Szolgálat Alapítvány

 

 

A bíróság jelen üggyel együtt elbírálta I. rendű V.S. vádlott további tetteit is.

 

2019. augusztus 2-án az esti órákban ugyanis a férfi szóváltásba keveredett testvérével, akinek karját megragadta, megszorította, majd az asszonyt az utcán parkoló, vádlott tulajdonát képező kisbuszba lökte annak nyitott rakterén keresztül. Az asszony a bántalmazás következtében 8 napon belüli sérüléseket szenvedett. A bíróság garázdaság vétsége miatt vonta felelősségre a férfit.

 

Ezt követően a vádlott 2020. februárjától egy hónapon keresztül rendszeresen megveréssel, megöléssel fenyegette egy haragosát, mely fenyegetések a sértettben komoly félelmet váltottak ki. Ez esetben a bíróság zaklatás vétsége miatt állapította meg a férfi bűnösségét.

 

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be vele szemben, az ügyész pedig 3 nap gondolkodási időt tartott fenn nyilatkozata megtételére. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle Egy évvel mentése után ilyen boldog életet él a kísérleti telepről gazdisodott beagle
Szívmelengető látni, milyen kíváncsisággal és örömmel veti bele magát az életbe a kutya, aki korábban semmit nem látott a világból.

Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők Holland szaporítókat fogtak Borsodban – Tragikus körülmények közül mentik a kutyákat az állatvédők
Beteg, sérült kutyák. Tetemek. Elhanyagolás, kosz és mocsok. Innen származnak az olcsó, „minek-a-törzskönyv”, de „legyen-divatos”fajtájú kutyák. Ezt támogatod, ha szaporítótól vásárolsz kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI MOL Nyrt. Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaféreghajtókat tesztelt a Nébih Szupermenta csapata Hírek - Címlapon
Kutyaféreghajtókat tesztelt a Nébih Szupermenta csapata
Szabadidejében kóbor kutyákat fürdet egy brazil kisfiú, hogy segítsen nekik gazdira találni Hírek - Címlapon
Szabadidejében kóbor kutyákat fürdet egy brazil kisfiú, hogy segítsen nekik gazdira találni