A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Budapestre mentek dolgozni, magukra hagyták a kutyáikat

2018. június 16., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A testvérpár 2016 májusában költözött Budapestre munkavállalás miatt - hat kutyájukat azonban otthon hagyták Váncsodon, felügyelet nélkül. A bíróság egy év és másfél év fogházbüntetésre ítélte – két-két évre felfüggesztve – a vádlottakat.



Egy év és másfél év fogházbüntetésre ítélte – két-két évre felfüggesztve – a Berettyóújfalui Járásbíróság azt a testvérpárt, akik 2016 májusában munkát vállaltak a fővárosban, és úgy utaztak el, hogy magukra hagyták hat kutyájukat Váncsodon. A bíróság R.Cs.-t állatkínzás vétsége, R.R-t állatkínzás, garázdaság és testi sértés vétsége miatt marasztalta el.

 

A vádlottak ellen előbb állatkínzás miatt indult büntetőper, az ügyet később egy másikkal egyesítették, abban szerepelt a garázdaság és a testi sértés. Mint utóbb, a bíróság bizonyítási eljárása során kiderült, a két ügy részben összefügg egymással.

2016 május elsején a másodrendű vádlott, R.R. és egy 16 éves fiú között - a vallomások szerint egy mobiltelefon-vásárlás miatt – alakult ki konfliktus. R.R. egy előzetes szóváltás után ököllel arcon ütötte a fiút, majd egymásnak estek, amely során a vádlott is több ütést kapott a sértettől és ő is a földre került. Dulakodás közben bekerültek a vádlotték udvarára, ahol R.R. úgy meglökte a fiatalt, hogy az nekiesett az ablaknak. Az ablaküveg kitört és megsebesítette a fiút. R.R. ezután felbuktatta a sértettet és éppen a hasán ült a nyakát fogva, amikor megérkezett a sértett édesanyja és kétszer pofon ütötte a vádlottat. A tettlegességnek ez vetett véget.

 

Másnap a testvérek Váncsodról Budapestre utaztak, hogy ott munkát vállaljanak. A két vádlott az eljárás során azt vallotta, hogy valójában a május elsejei verekedés és a másik családdal kialakult konfliktus miatt kellett hirtelen elmenniük a faluból, féltek attól a családtól, szinte előlük menekültek el.

 

A két vádlott a családi ház udvarán közösen több kutyát tartott, láncra kötve, illetve kennelben. Mivel ebben az időszakban már a szülők sem laktak a házban, a vádlottak távozásukkor három staffordshire terrier mellett egy németjuhászt, egy foxit és egy kölyökkutyát hagytak magukra az elhanyagolt udvaron. Vallomásukban azzal védekeztek, hogy ők megbízták egyik szomszédjukat a kutyák gondozásával, ezt azonban több tanú is cáfolta. 2016. május 9-én a környéken élők tettek bejelentést a gazdátlanul maradt hat állatról. A helyszíni szemlén a rendőrök egy hetedik kutya, egy másik staffordshire terrier tetemét is megtaláltak az udvar közelében. Hogy mi okozta a kutya halálát, azt nem lehetett megállapítani, sőt arra sem volt bizonyíték, hogy az a terrier egyáltalán a vádlottaké volt. A többi állatra azonban a szomszédoknak köszönhetően kielégítő állapotban találtak rá.

 

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottak felelőtlen viselkedését mutatja, hogy a szomszédok jóérzésén múlott a kutyák sorsa, hiszen a két férfi nem intézkedett arról, hogy bárki gondoskodjon a kutyákról. Amikor pedig a bejelentés után a helyi rendőr felhívta az elsőrendű vádlottat telefonon, ő annak ellenére is csak hetekkel később ment haza. Ez idő alatt időnként a környéken élők adtak enni – inni a felügyelet nélkül hagyott állatoknak.

 

A bíróság a büntetés kiszabásakor az időmúlás mellett enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy mindkét vádlott büntetlen előéletű.

 

Az ítélet első fokon jogerős lett, miután a bíróság határozatát a vádlottak és védőik mellett az ügyészség is tudomásul vette.

 

 

 

 

Forrás: Debreceni Törvényszék

Témába vág

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát Letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság a férfit, aki Pesterzsébeten megkéselt egy kutyát
A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit Elzárással sújtott a bíróság egy állatkínzással vádolt férfit
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. június 7-én 50 nap elzárásra ítélte azt a férfit, aki lakásának teraszáról ledobta kisméretű kutyáját.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Ebugatta MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fókuszban a kutya-gazdi együttműködés Hírek - Címlapon
Fókuszban a kutya-gazdi együttműködés
Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny? Hírek - Címlapon
Kutyáknál is felbukkan a zöld szemű szörny?