A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája

A legújabb becslések szerint közel 800 félvad kutya él Csernobil környékén. És bár genetikailag különböznek a világ más tájain élő társaiktól, attól ők még mind jó kutyák.


2023. március 09., 15:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!




Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket.



 

Az 1986. április 26-i csernobili atomkatasztrófát követően a környező területeken és a közeli Pripjaty városában mintegy 120 000 ember kényszerült evakuálni és elhagyni otthonát. Sokan közülük kedvtelésből kutyát is tartottak, akiket a legtöbben hátrahagytak. Bár minden a túlélésük ellen szólt, nekik mégis sikerült erős populációt létrehozniuk, amely még mindig él a pusztuló erőművet körülvevő, besugárzott földön.

A legújabb tanulmányban a tudósok arra törekedtek, hogy mélyebben megértsék a Csernobil környékén élő szokatlan kutyapopulációkat, a súlyos környezeti szennyeződéseknek való kitettség fényében, amely minden nap hatással van a szervezetükre.

 

 

Kutyák, akik az új biztonsági szerkezet mellett élnek, ami a négyes reaktor robbanásából származó radioaktivitás megfékezésére épült.
Kutyák, akik az új biztonsági szerkezet mellett élnek, ami a négyes reaktor robbanásából származó radioaktivitás megfékezésére épült.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

A kóbor állatoktól 2017 és 2019 között gyűjtött vérminták segítségével 302 kutyát elemeztek genetikailag  a konkrétan az erőmű területén élő populációkból, valamint a katasztrófa helyszínétől 15-45 kilométerre élők közül.

A Csernobil közelében élő kutyák DNS-ének vizsgálatakor egyértelművé vált, hogy genetikailag különböznek a világ más részein élő társállatoktól, ami a kutatók szerint a generációk óta kitett ionizáló sugárzás tükröződése.

Az új kutatás összességében megállapította, hogy ez a populáció 15 olyan összetett családi struktúrát tartalmaz, amelyek egyedülállóak más kutyákhoz képest.
Az is világos azonban, hogy a kutyák a különböző területeken szabadon mozognak és szaporodnak egymással.


„Szerintem a tanulmány legfigyelemreméltóbb gondolata az, hogy azonosítjuk a reaktorban és annak közvetlen közelében élő kutyák populációit, és a DNS-profiljukból meg tudjuk állapítani, melyek ezek a kutyák. Ha azokra a családokra gondolunk, akik kiégett fűtőelemek közelében élnek, akkor ez egészen elképesztő. Továbbá a kutyák, mint faj hihetetlen ellenálló képességére mutat rá” – mondta az IFLScience-nek Elaine Ostrander, a tanulmány szerzője és genetikusa, az NIH Nemzeti Humángenom Kutatóintézetében.

„Arra is rájöttünk, hogy a jelenleg a tilalmi zónában élő kutyák valószínűleg olyan társállatok leszármazottai, akiknek a gazdái a robbanáskor elmenekültek a területről hátrahagyva a négylábúakat. Rajtuk keresztül visszakövethetjük azoknak a háziállatoknak a genetikai profilját, ami a tilalmi zónában való élet miatt vésődött be a DNS-ükbe” – magyarázta Ostrander.

 

 

Sok helyi kutya talált menedéket elhagyatott épületekben vagy építési övezetekben a nukleáris tilalmi zónán belül.
Sok helyi kutya talált menedéket elhagyatott épületekben vagy építési övezetekben a nukleáris tilalmi zónán belül.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

A legfrissebb adatok szerint akár 800 félvad kutya is élhet a csernobili földterületen, beleértve a legerősebben szennyezett területeket is.


A kutyákat úgy kategorizálják, mint a félig vadakat, mivel olykor összetűzésbe keverednek az emberekkel is. A területen dolgozó munkavállalók és kutatók etetik az állatokat, az állatorvosok pedig időnként meglátogatják a területet, hogy frissítsék az oltásaikat, és ellássák a felmerülő orvosi problémáikat.


Ez a kutatás rámutatott, hogy lehetséges megbízhatóan különbséget tenni a csernobili kutyák különböző populációi között. A kutatók pedig remélik, hogy vizsgálatok azt is megmutatják, hogy a genetikai különbségek hatással vannak-e az egészségükre, a megjelenésükre és a viselkedésükre. A kutatók szerint akár olyan genetikai mutációkra is fény derülhet, amelyek elősegítik az állatok túlélését a sugárzással szemben.

 

„Abban reménykedünk, hogy a baleset óta eltelt időben, a 15 generáción átívelő DNS változatok között találunk olyat, amely lehetővé teszi a magas sugárterhelésű környezet túlélését” - magyarázta Ostrander.

 

 

Szabadon élnek és szaporodnak
Szabadon élnek és szaporodnaka területen a félig elvadult kutyák.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

Mindez a kutatási metódus még viszonylag korai szakaszában van, de a kutatók rendkívül nagy lelkesedéssel mutatták be, hogy ma már egy szedett-vedett kóbor kutyákból álló bandán is milyen szuperrészletes genetikai elemzést lehet végezni.

 

„A tanulmány következő szakaszában a nagyítást a teljes genom és annak architektúrájának szintjére növeljük. Még egyszer nem tudom hangsúlyozni, hogy ez mennyire forradalmi. El tudtuk végezni ezt a fajta vizsgálatot embereken és laboratóriumi állatokon, ahol magas költségvetés állt rendelkezésre. Mára abba a szakaszba jutottunk, hogy ez a technológia szinte bármilyen rendszerben, bárhol alkalmazható” – tette hozzá Tim Mousseau, a tanulmány szerzője, a Dél-Karolinai Egyetem biológiai tudományok professzora.

 

Az eredeti angol nyelvű tanulmány publikációja itt olvasható.

Forrás: https://www.iflscience.com/
Indexkép forrás: https://www.iflscience.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart MTI Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
„Üdv itthon, Blue!” - Megmutatta a világnak tündéri kutyusát Michael J. Fox Hírek - Címlapon
„Üdv itthon, Blue!” - Megmutatta a világnak tündéri kutyusát Michael J. Fox
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Hírek - Címlapon
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán