A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája

A legújabb becslések szerint közel 800 félvad kutya él Csernobil környékén. És bár genetikailag különböznek a világ más tájain élő társaiktól, attól ők még mind jó kutyák.


2023. március 09., 15:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Jó tudni!
Egy új kutatás több száz, a csernobili atomerőmű romjain kóborló kutyát tanulmányozott, és megállapította, hogy a sugárzásnak való kitettség genetikailag átalakította őket. 

Az 1986. április 26-i csernobili atomkatasztrófát követően a környező területeken és a közeli Pripjaty városában mintegy 120 000 ember kényszerült evakuálni és elhagyni otthonát. Sokan közülük kedvtelésből kutyát is tartottak, akiket a legtöbben hátrahagytak. Bár minden a túlélésük ellen szólt, nekik mégis sikerült erős populációt létrehozniuk, amely még mindig él a pusztuló erőművet körülvevő, besugárzott földön.

A legújabb tanulmányban a tudósok arra törekedtek, hogy mélyebben megértsék a Csernobil környékén élő szokatlan kutyapopulációkat, a súlyos környezeti szennyeződéseknek való kitettség fényében, amely minden nap hatással van a szervezetükre.

 

 

Kutyák, akik az új biztonsági szerkezet mellett élnek, ami a négyes reaktor robbanásából származó radioaktivitás megfékezésére épült.
Kutyák, akik az új biztonsági szerkezet mellett élnek, ami a négyes reaktor robbanásából származó radioaktivitás megfékezésére épült.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

A kóbor állatoktól 2017 és 2019 között gyűjtött vérminták segítségével 302 kutyát elemeztek genetikailag  a konkrétan az erőmű területén élő populációkból, valamint a katasztrófa helyszínétől 15-45 kilométerre élők közül.

A Csernobil közelében élő kutyák DNS-ének vizsgálatakor egyértelművé vált, hogy genetikailag különböznek a világ más részein élő társállatoktól, ami a kutatók szerint a generációk óta kitett ionizáló sugárzás tükröződése.

Az új kutatás összességében megállapította, hogy ez a populáció 15 olyan összetett családi struktúrát tartalmaz, amelyek egyedülállóak más kutyákhoz képest.
Az is világos azonban, hogy a kutyák a különböző területeken szabadon mozognak és szaporodnak egymással.


„Szerintem a tanulmány legfigyelemreméltóbb gondolata az, hogy azonosítjuk a reaktorban és annak közvetlen közelében élő kutyák populációit, és a DNS-profiljukból meg tudjuk állapítani, melyek ezek a kutyák. Ha azokra a családokra gondolunk, akik kiégett fűtőelemek közelében élnek, akkor ez egészen elképesztő. Továbbá a kutyák, mint faj hihetetlen ellenálló képességére mutat rá” – mondta az IFLScience-nek Elaine Ostrander, a tanulmány szerzője és genetikusa, az NIH Nemzeti Humángenom Kutatóintézetében.

„Arra is rájöttünk, hogy a jelenleg a tilalmi zónában élő kutyák valószínűleg olyan társállatok leszármazottai, akiknek a gazdái a robbanáskor elmenekültek a területről hátrahagyva a négylábúakat. Rajtuk keresztül visszakövethetjük azoknak a háziállatoknak a genetikai profilját, ami a tilalmi zónában való élet miatt vésődött be a DNS-ükbe” – magyarázta Ostrander.

 

 

Sok helyi kutya talált menedéket elhagyatott épületekben vagy építési övezetekben a nukleáris tilalmi zónán belül.
Sok helyi kutya talált menedéket elhagyatott épületekben vagy építési övezetekben a nukleáris tilalmi zónán belül.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

A legfrissebb adatok szerint akár 800 félvad kutya is élhet a csernobili földterületen, beleértve a legerősebben szennyezett területeket is.


A kutyákat úgy kategorizálják, mint a félig vadakat, mivel olykor összetűzésbe keverednek az emberekkel is. A területen dolgozó munkavállalók és kutatók etetik az állatokat, az állatorvosok pedig időnként meglátogatják a területet, hogy frissítsék az oltásaikat, és ellássák a felmerülő orvosi problémáikat.


Ez a kutatás rámutatott, hogy lehetséges megbízhatóan különbséget tenni a csernobili kutyák különböző populációi között. A kutatók pedig remélik, hogy vizsgálatok azt is megmutatják, hogy a genetikai különbségek hatással vannak-e az egészségükre, a megjelenésükre és a viselkedésükre. A kutatók szerint akár olyan genetikai mutációkra is fény derülhet, amelyek elősegítik az állatok túlélését a sugárzással szemben.

 

„Abban reménykedünk, hogy a baleset óta eltelt időben, a 15 generáción átívelő DNS változatok között találunk olyat, amely lehetővé teszi a magas sugárterhelésű környezet túlélését” - magyarázta Ostrander.

 

 

Szabadon élnek és szaporodnak
Szabadon élnek és szaporodnaka területen a félig elvadult kutyák.
Forrás: https://www.iflscience.com/

 

 

Mindez a kutatási metódus még viszonylag korai szakaszában van, de a kutatók rendkívül nagy lelkesedéssel mutatták be, hogy ma már egy szedett-vedett kóbor kutyákból álló bandán is milyen szuperrészletes genetikai elemzést lehet végezni.

 

„A tanulmány következő szakaszában a nagyítást a teljes genom és annak architektúrájának szintjére növeljük. Még egyszer nem tudom hangsúlyozni, hogy ez mennyire forradalmi. El tudtuk végezni ezt a fajta vizsgálatot embereken és laboratóriumi állatokon, ahol magas költségvetés állt rendelkezésre. Mára abba a szakaszba jutottunk, hogy ez a technológia szinte bármilyen rendszerben, bárhol alkalmazható” – tette hozzá Tim Mousseau, a tanulmány szerzője, a Dél-Karolinai Egyetem biológiai tudományok professzora.

 

Az eredeti angol nyelvű tanulmány publikációja itt olvasható.

Forrás: https://www.iflscience.com/
Indexkép forrás: https://www.iflscience.com/

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára A vonatozó kutyus mindenkinek mosolyt csal az arcára
Hála a tündéri kutyusnak mindenkinek jobb kedvvel folytatódik a napja, aki összefut vele munkába vagy épp hazafelé menet a vonaton. Lássuk be! Minden járatra kellene egy ilyen csodás hangulat-felelős!

5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné 5 dolog, amit a kutyád szívesen elmondana Neked, ha tehetné
Bárcsak beszélni tudna – kívánjuk nap, mint nap kedvencünkre nézve. Vajon, mi járhat az okos kis buksijában? Mit üzenne nekünk, ha lehetősége adódna rá?

Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya Amerika kedvence lett a mexikói bűnözők által megkínzott kutya
A bűnözők kegyetlenül megkínozták, amikor rajta gyakorolták az emberrablás áldozatain elkövetni tervezett csonkítást, majd magára hagyták meghalni. Végül a Milagros Caninos menhelyen talált menedékre az eb. Új mancs-protézisein pedig végre boldogan szaladgálhat és élheti a kutyák álmát.

Ilyen csodásan néz ma ki Abby, a szemét között talált csúnyácska öreg kutyus Ilyen csodásan néz ma ki Abby, a szemét között talált csúnyácska öreg kutyus
Csak egy kis szeretetre és gondoskodásra volt szüksége a kisöregnek, hogy újra ragyoghasson.

Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák Négylábú életmentők a világháborúban: a vöröskeresztes kutyák
Az első világháborúban a brit Vöröskereszt csapatait speciálisan képzett kutyák egészítették ki, hogy a csatamezőn bajbajutott katonák segítségére legyenek. Ez az ő történetük.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
„Üdv itthon, Blue!” - Megmutatta a világnak tündéri kutyusát Michael J. Fox Hírek - Címlapon
„Üdv itthon, Blue!” - Megmutatta a világnak tündéri kutyusát Michael J. Fox
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Hírek - Címlapon
Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán