A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán

2023. március 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást. 

Kinézni még lehetne az autó ablakán kocsikázás közben, de már nem dughatnák ki bucijukat a kutyák, hogy nagyokat szimatoljanak a levegőbe. Mindez az ő védelmüket szolgálná, hiszen a gazdik sok esetben elfeledkeznek arról, hogy kedvencük biztonsági övét is bekössék. Pedig nem kell hozzá más, mint egy kényelmes hám, és a biztonsági öv csatjához csatolható rövid póráz. Enélkül azonban könnyen megtörténhet a baj, pláne lehúzott ablakok mellett.

 

 

Floridában betiltanák, hogy a kutya így nézzen ki az autó ablakán
Floridában betiltanák, hogy a kutya így nézzen ki az autó ablakán
Fotó: Getty

 

 

Bármennyire is aranyos, amikor egy kutya kidugja a fején a kocsi ablakán, legalább annyi veszélyt rejthet ez önmagában. Elvonja a vezető figyelmét, a piros lámpánál várakozva vagy parkolásnál megijesztheti a közlekedés résztvevőit, nemcsak az autósokat, hanem a motorosokat, bicikliseket és a gyalogosokat, így a kutyasétáltatókat is – főleg azok az ebek, akik valami miatt ugatással fejezik ki nemtetszésüket a kocsi ablakából.

 

A lehúzott ablak mellett történő utazásnak még egy hátránya van: sebességtől függetlenül bármi belemehet a kutya orrába, szemébe, füleibe, akár egy felverődő kavics, de a széllel szálló por és maga a huzat is komoly gondok forrásává válhat (pl. szemgyulladás, megfázás, allergia, stb.)

 

 

Biztonságban az autóban is - Hám van a kutyán, melyet a biztonsági öv csatjához rögzítettek
Biztonságban az autóban is - Hám van a kutyán, melyet a biztonsági öv csatjához rögzítettek
Fotó: forbes.com

 

 

Floridában ezeket a problémákat szeretnék kiküszöbölni: Lauren Book szenátor a kutyák egészségét és védelmét szem előtt tartva kidolgozott egy törvényjavaslatot, melynek értelmében véget vetnének ennek a balesetveszélyes szokásnak. Book szenátor számára rendkívül jelentőséggel bírnak az állatjóléti ügyek, melynek részeként a közlekedésben résztvevő ebekre is gondolt.

 

Törvényjavaslata megtiltaná, hogy a kutyák kidughassák fejüket vagy bármely más testrészüket a mozgó járművek ablakán – a szigorítás arra az időszakra vonatkozik, amíg a járművezető működésben tartja a járművet. Nemcsak a balesetmegelőzés miatt fontos ez, hanem azért is, hogy az autóban utazó kutyák ne legyenek kitéve felesleges veszélyeknek, például az időjárás elemeitől vagy attól, hogy megfelelő rögzítés híján kiessenek vagy kiugorjanak az autó ablakán.

 

 

Teljesen lehúzott ablak mellett könnyen kieshet a kutya kanyarodásnál, de bármikor ki is ugorhat, ha szabadon van
Teljesen lehúzott ablak mellett könnyen kieshet a kutya kanyarodásnál, de bármikor ki is ugorhat, ha szabadon van
Fotó: rd.com

 

 

Kiegészítésként azt sem engednék többé, hogy a kutya a sofőr ölében utazzon. Mindezzel a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát is szeretnék elősegíteni. Jól tudjuk, hogy bőven elegendő, ha csak egyetlen pillanatra elterelődik a vezető figyelme ahhoz, hogy óvatlansága karambolba torkolljon. 

 

Book szenátor február 17-én nyújtotta be a törvényjavaslatot, és már most sokan üdvözölték a kezdeményezést:

 

Ha az ölünkben utazik a kutya vagy kidugja a fejét az ablakon, akkor a vezető önkéntelenül is arra fog nézni, ahelyett, hogy azt figyelné, mi történik körülötte a forgalomban. Így lehetetlen biztonságosan vezetni” - jelentette ki Brittany Livingston, a Florida Hangjai az Állatokért szervezet tagja.

 

 

Floridában többé nem engednék meg, hogy autózás közben a kutyák kidughassák fejüket az ablakon
Floridában többé nem engednék meg, hogy autózás közben a kutyák kidughassák fejüket az ablakon
Fotó: nytimes.com

 

 

A törvényjavaslat továbbá azt is előírná, hogy a tehergépjárműveken kizárólag szállítóketrecekben lehessen szállítani a kutyákat. Az előírás megszegése esetén szabálysértési bírsággal illetnék a járművezetőket.

 

Book szenátor beadványában a macskák jólétére is kitér: egy sokat vitatott, ám a gazdik körében mégis népszerű eljárásnak tenne pontot a végére, nevezetesen a műtéti úton történő karomeltávolítás. Ha kiderül, hogy orvosilag nem volt indokolt a beavatkozás, pusztán a gazdi kényelmi szempontjai miatt csonkították meg a macskát, 1000 dollár bírsággal büntetnék a szabályszegőket.

 

A kozmetikai kísérletek céljából felhasznált állatokról sem feledkeznek meg: korlátoznák a tesztelést az Egyesült Államokban.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Getty

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban
Nem egy konkrét fajtáról van szó, ám az elmúlt évek sorozatos kutyatámadásai miatt egyre többen emelték fel hangjukat az XL Bullyk ellen.

Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma
Paula Rodriguez kéthetes nyaralásra érkezett volna Kaliforniába a Dominikai Köztársaságból, ám az egyik átszállás során a légitársaság elkeverte egyik csomagját. Méghozzá a legfontosabbat: a kutyát. A hatéves Maia az atlantai repülőtéren veszett el, és senkinek nem volt információja hollétéről...

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában? Mit keres egy bárány a kutyakozmetikában?
Nem mindennapi látvány fogadja a járókelőket egy argentin kutyaszalonnál.

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája Hírek - Címlapon
Csernobil kutyái ma: megváltozott a sugárzó területen élő ebek genetikája
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk Hírek - Címlapon
10 dolog, amit a kutyák nem szeretnek – mi emberek mégis csináljuk