A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán

2023. március 09., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást.



 

Kinézni még lehetne az autó ablakán kocsikázás közben, de már nem dughatnák ki bucijukat a kutyák, hogy nagyokat szimatoljanak a levegőbe. Mindez az ő védelmüket szolgálná, hiszen a gazdik sok esetben elfeledkeznek arról, hogy kedvencük biztonsági övét is bekössék. Pedig nem kell hozzá más, mint egy kényelmes hám, és a biztonsági öv csatjához csatolható rövid póráz. Enélkül azonban könnyen megtörténhet a baj, pláne lehúzott ablakok mellett.

 

 

Floridában betiltanák, hogy a kutya így nézzen ki az autó ablakán
Floridában betiltanák, hogy a kutya így nézzen ki az autó ablakán
Fotó: Getty

 

 

Bármennyire is aranyos, amikor egy kutya kidugja a fején a kocsi ablakán, legalább annyi veszélyt rejthet ez önmagában. Elvonja a vezető figyelmét, a piros lámpánál várakozva vagy parkolásnál megijesztheti a közlekedés résztvevőit, nemcsak az autósokat, hanem a motorosokat, bicikliseket és a gyalogosokat, így a kutyasétáltatókat is – főleg azok az ebek, akik valami miatt ugatással fejezik ki nemtetszésüket a kocsi ablakából.

 

A lehúzott ablak mellett történő utazásnak még egy hátránya van: sebességtől függetlenül bármi belemehet a kutya orrába, szemébe, füleibe, akár egy felverődő kavics, de a széllel szálló por és maga a huzat is komoly gondok forrásává válhat (pl. szemgyulladás, megfázás, allergia, stb.)

 

 

Biztonságban az autóban is - Hám van a kutyán, melyet a biztonsági öv csatjához rögzítettek
Biztonságban az autóban is - Hám van a kutyán, melyet a biztonsági öv csatjához rögzítettek
Fotó: forbes.com

 

 

Floridában ezeket a problémákat szeretnék kiküszöbölni: Lauren Book szenátor a kutyák egészségét és védelmét szem előtt tartva kidolgozott egy törvényjavaslatot, melynek értelmében véget vetnének ennek a balesetveszélyes szokásnak. Book szenátor számára rendkívül jelentőséggel bírnak az állatjóléti ügyek, melynek részeként a közlekedésben résztvevő ebekre is gondolt.

 

Törvényjavaslata megtiltaná, hogy a kutyák kidughassák fejüket vagy bármely más testrészüket a mozgó járművek ablakán – a szigorítás arra az időszakra vonatkozik, amíg a járművezető működésben tartja a járművet. Nemcsak a balesetmegelőzés miatt fontos ez, hanem azért is, hogy az autóban utazó kutyák ne legyenek kitéve felesleges veszélyeknek, például az időjárás elemeitől vagy attól, hogy megfelelő rögzítés híján kiessenek vagy kiugorjanak az autó ablakán.

 

 

Teljesen lehúzott ablak mellett könnyen kieshet a kutya kanyarodásnál, de bármikor ki is ugorhat, ha szabadon van
Teljesen lehúzott ablak mellett könnyen kieshet a kutya kanyarodásnál, de bármikor ki is ugorhat, ha szabadon van
Fotó: rd.com

 

 

Kiegészítésként azt sem engednék többé, hogy a kutya a sofőr ölében utazzon. Mindezzel a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát is szeretnék elősegíteni. Jól tudjuk, hogy bőven elegendő, ha csak egyetlen pillanatra elterelődik a vezető figyelme ahhoz, hogy óvatlansága karambolba torkolljon. 

 

Book szenátor február 17-én nyújtotta be a törvényjavaslatot, és már most sokan üdvözölték a kezdeményezést:

 

Ha az ölünkben utazik a kutya vagy kidugja a fejét az ablakon, akkor a vezető önkéntelenül is arra fog nézni, ahelyett, hogy azt figyelné, mi történik körülötte a forgalomban. Így lehetetlen biztonságosan vezetni” - jelentette ki Brittany Livingston, a Florida Hangjai az Állatokért szervezet tagja.

 

 

Floridában többé nem engednék meg, hogy autózás közben a kutyák kidughassák fejüket az ablakon
Floridában többé nem engednék meg, hogy autózás közben a kutyák kidughassák fejüket az ablakon
Fotó: nytimes.com

 

 

A törvényjavaslat továbbá azt is előírná, hogy a tehergépjárműveken kizárólag szállítóketrecekben lehessen szállítani a kutyákat. Az előírás megszegése esetén szabálysértési bírsággal illetnék a járművezetőket.

 

Book szenátor beadványában a macskák jólétére is kitér: egy sokat vitatott, ám a gazdik körében mégis népszerű eljárásnak tenne pontot a végére, nevezetesen a műtéti úton történő karomeltávolítás. Ha kiderül, hogy orvosilag nem volt indokolt a beavatkozás, pusztán a gazdi kényelmi szempontjai miatt csonkították meg a macskát, 1000 dollár bírsággal büntetnék a szabályszegőket.

 

A kozmetikai kísérletek céljából felhasznált állatokról sem feledkeznek meg: korlátoznák a tesztelést az Egyesült Államokban.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Getty

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt. Brimo partysátor Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nyaralás kutya nélkül? Soha! Hírek - Címlapon
Nyaralás kutya nélkül? Soha!
Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát Hírek - Címlapon
Kitüntették az Afganisztánban szolgált háromlábú kutyát