A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csontot a rosszcsont ebeknek!

2015. április 12., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




A rágódás fontos része a kutyák életének. Persze az már nem mindegy, hogy mi a fogkoptatás tárgya: a kedvenc karosszékünk lába, vagy esetleg egy jól elkészített csont. Utóbbi esetében is van pár dolog, amire érdemes odafigyelnünk.



A négylábúak egészséges fogazatához elengedhetetlen, hogy a csahosok időközönként őrlődjenek, no nem a gondokon, hanem mondjuk egy ízletes falaton. A csont az egyik legjobb választás, hiszen időben is jó darabig leköti, s ki is fárasztja kedvencünket. Van néhány aranyszabály, amelyeket, ha betartunk biztosak lehetünk abban, hogy a kutyánk rágódása nem csak hasznos, hanem biztonságos is lesz:

 

Kerüljük a csirkecsontot! A kapirgálók csontozata szilánkosra törik, ez azt jelenti, hogy komoly sérüléseket okozhat a gyomorban, így a csirkecsontot jobb, ha elfelejtjük. Malacunk van a sertés, velős, és lapockacsonttal, ezek egytől-egyig kitűnő választások egy kiadós rágicsáláshoz. Az utolsó ökölszabály a témában, hogy soha ne adjuk nyersen a csontot ebünknek, mindig főzzük meg alaposan a kiválasztott darabot, s csak ezután „tálaljuk”.

 

Kép: myitchydog.co.uk

 

Igaz jó móka, ha kedvencünk csendben koptatja a fogait, de heti egy-két alkalomnál többször nekerüljön csont az etetőtálba, mert szorulást, azaz bélrendszeri problémát okozhat a túl sok rágódás.

 

Van, aki azért ad kedvencének csontot, mert az, az  alapban híg székletét „ráncba” szedi, miközben a keményebb végtermék miatt a bűzmirigy is természetes módon ürül. Van, aki pusztán kedvét leli abban, ahogy csahosából kitör az ösztön a finomság láttán. A „miért” tulajdonképpen mindegy is, ha a „hogyan”-okat betartjuk, akkor rosszcsontunk igazán hálás lesz a kemény falatokért.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés Kutya az állatorvosnál - Ezért fontos a rendszeres állapotfelmérés
Ha szeretnénk, hogy kedvencünk boldog és kiegyensúlyozott legyen, gondoskodnunk kell egészségéről is. Ennek elengedhetetlen része az, hogy legalább évente egy alkalommal ellátogassunk az állatorvoshoz. Mire számíthatunk az állapotfelmérés során?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál Praktiker Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sétáltatni csak szabályosan! Hírek - Címlapon
Sétáltatni csak szabályosan!
SOS! Milyen kutyám legyen? Hírek - Címlapon
SOS! Milyen kutyám legyen?