A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Dél-Afrika: a kutyákkal szemben nincs esélye az orvvadászoknak!

2017. február 19., 07:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Dél-Afrikában K9-es kutyák védelmezik a veszélyeztetett állatokat az orvvadászoktól. Ösztöneik, erejük és kitartásuk nélkülözhetetlen a gyilkosok elleni harcban.



Megdöbbentő számok kerülnek nyilvánosságra évről évre Afrikában: több ezer védett állatot ölnek meg évente a csontjukért, szarvukért - vagy csak trófeának. Dél-Afrikában az orrszarvúk vannak legnagyobb veszélyben: 2014-ben például 20%-al nőtt az orvvadászok által kilőtt egyedek száma 2013-hoz képest. Sajnos Ázsiában még mindig hatalmas igény van a szarvukra a hagyományos orvoslásban.

 

K9-es kutyákat képeznek ki az orvvadászok elleni harcra
K9-es kutyákat képeznek ki az orvvadászok elleni harcra
Fotó: Stefan Heunis (k9security.biz)

 

Az állatvédők és Dél-Afrika környezetvédelemmel foglalkozó minisztériuma karöltve igyekszik megakadályozni a veszélyeztetett faj ilyen mértékű gyilkolását és felszámolni az orvvadászatot. Az egyik intézkedésük a képzett kutyák alkalmazása az orvvadászok elleni harcban. A kutyák már a reptéren és a Nemzeti Parkban is igen nagy segítséget jelentenek: rendkívüli szaglásukkal pillanatok alatt kiszagolják a csempészek által elrejtett csontokat.

 

A kutyák segítségével könnyebben elkapják az orvvadászokat.
A kutyák segítségével könnyebben elkapják az orvvadászokat. 
Fotó: Stefan Heunis (k9security.biz)

 

A becslések szerint körülbelül 100 kutya vesz részt az orvvadászok elleni munkában. 2008-tól alkalmaznak erre a célra kutyákat: az ötlet a robbanószer-kereső kutyák hatékonyságát látva született: ha ezeket a kemikáliákat, anyagokat képesek megtanulni és jelezni, miért ne működhetne ez az orrszarvú-csontok esetében is? A kezdeményezés nagy sikert hozott: négy év alatt 40 orvvadászt sikerült elfogni a Kruger Nemzeti Parkban. A sikeren felbuzdulva tervben van a program növelése is.

 

Az orvvadászok elleni harcban egyébként az egész kontinensen alkalmaznak kutyákat: Tanzániában az elefántokra vadászó gyilkosokat kerítik kézre, Kongóban pedig a gorillákat védelmezik. “Voltak olyan rajtaütések, ahol a siker a kutyák jelenlétének tudható be” - mondta Julian Rademeyer, a Killing for Profit szerzője, mely az orrszarvú-szarv illegális kereskedelmét járja körül. Allister Gibbons, a kutyás egység menedzsere szerint ezeknek  kutyáknak a segítsége a harcban felbecsülhetetlen: “nincs olyan gép, vagy szenzor, ami felülmúlná a kutyák hihetetlen szaglását.”

 

 Venom és felvezetője Marius van Heerden  egy szimulációs gyakorlaton: a kutyának elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy kiugorjon akár egy helikopterből is
 Venom és felvezetője Marius van Heerden  egy szimulációs gyakorlaton: a kutyának elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy kiugorjon akár egy helikopterből is
Fotó: Stefan Heunis (k9security.biz)

 

Az egyetlen hátránya a módszernek az az ára. Egy kutya kiképzése, illetve annak és vezetőjének foglalkoztatása többszöröse, mint egy parkőr foglalkoztatásának költsége. A park ehhez nagyon sok támogatást kap a non-profit szervezetektől is. Mindezen felül akkor lesz igazán hatékony az egység, ha egy erőteljes rendőri erő is mögöttük áll. Sajnos ez még nem áll a legmagasabb szinten, nagyon sok olyan orvvadászt tartóztatnak le, akik csak “kishalak”.

 

Forrás: k9security.biz
Indexkép forrás: k9security.biz
Cikk első megjelenése: 2016. június 15.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség Illegális kutyakereskedőkre csapott le a rendőrség
Négy embert gyanúsít a rendőrség azzal, hogy hamis kísérő okmányokkal szállítottak kutyákat külföldre; a kisállatok exportálásával foglalkozó ceglédi cég vezetőjét letartóztatta a bíróság - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szerdán a police.hu oldalon.

Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök Forró autóba zárt tacskó kölyköt mentettek a rendőrök
Néhány percre sem hagyunk állatot az autóban a nyári melegben – erre hívta fel ismét a figyelmet a BRFK, miután egy pár hetes kölyökkutyát kellett kiszabadítaniuk egy napon álló autóból.

Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat Rendőrök segítik gazdára találni az árva állatokat
Minden négylábú megérdemel egy szerető családot! Akár kicsi, akár nagy, akár ugat, vagy épp nyávog. Jól tudják ezt a BRFK munkatársai, ezért ismét az örökbefogadás mellett kampányolnak.

Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát Elfogták a pesterzsébeti állatkínzót, aki megszúrt egy kutyát
A férfi az utcáról szurkálta meg az udvaron ugató házőrzőt, majd egy másik kutyát is megpróbált megsebezni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Beagle Club Online Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Madármérgezés Debrecenben – a kutyákra is veszélyt jelent! Hírek - Címlapon
Madármérgezés Debrecenben – a kutyákra is veszélyt jelent!
Megkezdődtek a munkálatok a leégett menhelyen Hírek - Címlapon
Megkezdődtek a munkálatok a leégett menhelyen