A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Madármérgezés Debrecenben – a kutyákra is veszélyt jelent!

2017. február 21., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Debrecenben egy egerészölyv tetemét találták meg a Nagyerdőn – a madárral méreg végzett. A vizsgálat megállapította, hogy a méreg emlősökre is veszélyes, így emberre és kedvenceinkre is. Nagyon vigyázzunk kutyáinkra!



Nem csak Budapesten, a Bikás parkban szórt ki valaki mérget az állatok számára, hanem Debrecenben, a Nagyerdőn is. A méreg nem csak a madarakra, de kutyákra és emberre is veszélyt jelent. A Hortobágyi Madárpark felhívása olvasható az alábbiakban:

 

Mérgezett madarat találtak Debrecenben, kutyákra is veszélyes lehet a méreg!

Szombat  délután kaptuk a bejelentést, hogy Debrecenben, a Nagyerdőn egy egerészölyv vergődik magatehetetlenül. Kollégánk azonnal elindult, a madárért. Sajnos már késő volt… Nem sokkal az átvétel után, elpusztult. A tetem arról árulkodott, hogy élete utolsó perceiben hatalmas kínokon mehetett keresztül. Lábai hátrafelé, görcsben kimeredve, farka az égnek, feje kitekeredve… Tipikusan a foszforsavészter hatóanyag tartalmú idegmérgek tünetei. A vett mintákat elküldjük laborvizsgálatra is.
Az ilyen jellegű mérgezések nagyon veszélyesek nem csak a madarakra, hanem az emlősökre így az emberre is. Ezért a Hortobágyi Madárkórház kéri, hogy akik Debrecenben a Nagyerdő Temető környéki részén kutyát sétáltatnak, csak pórázzal és nagy körültekintéssel tegyék. A mérgezett csalétket, ami általában csirke vagy más nyers hús a kutyák könnyen megtalálják, bele ehetnek. Ez a méreg nagyon erős, kis mennyiség is halálos lehet ember és állat számára is. A tünetek 5-10 perc alatt megjelenhetnek, de felszívódnak az ép bőrön keresztül is. A mérgezés tünetei extrém paraszimpatikus izgalom, izomrángások majd bénulás, fejfájás, ataxia, kóma, görcsök, légzésbénulás. Ha az erdőben vagy máshol láthatóan kihelyezett csalétket talál, esetleg a környékén görcsösen összehúzódott elpusztult vagy sérült madarat is lát, ne nyúljon senki a csalétekhez és a tetemekhez, hanem azonnal értesítse a rendőrséget és a Madárkórházat is az alábbi elérhetőségeken: (30) 9435-494 vagy a (30) 621-2160.

 

Előzzük meg a bajt, figyeljünk oda kutyáinkra:

  • Tanítsuk meg kutyánknak, hogy senkitől, soha, semmit ne fogadjon el és a földről se egyen fel semmit! Ez azonban nehezen megvalósítható, a legtöbb kutya bármit képes felnyalni, felenni…
  • Ha flexipórázzal sétáltatunk, ne engedjük vele a kutyát messzire! Minél messzebb megy a gazditól, annál lassabban tudunk reagálni, ha valamit fel akar enni a földről - már ha a sötétben egyáltalán észrevenni, hogy nem csak szaglászik a bokor alján…
  • És nagyon fontos: a szemünket mindig tartsuk a kutyán!

És ha mégis megtörténne a baj:

  • Ha azt látjuk, hogy kutyánk viselkedése megváltozott, hányás, remegés,hasmenés, nyáladzás jelentkezik, azonnal vigyük állatorvoshoz! Az idő a legnagyobb ellenségünk, gyorsan kell cselekedni - ez életet menthet!
  • Ha mérgezésre gyanakszunk tejjel, vagy langyos sós vízzel itassuk, míg el nem jutunk az orvosig.
  • Ha tudunk, vigyünk magunkkal az orvoshoz abból, amit kutyánk felevett, ez segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

 

 

Forrás: madarpark.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák Kutyákra veszélyes betegséget hordozhatnak a meztelencsigák
Nemcsak esős időben találkozhatunk velük, de vizes, nyirkos helyeken is felbukkanhatnak. Miért baj, ha kedvencünk megeszi a meztelencsigát?

Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára Kutyák és a kávé - A koffein mérgező lehet kedvencünk számára
Mindennapjaink kihagyhatatlan frissítő itala, de tudjuk-e, hogy a benne lévő koffein milyen hatással lehet kutyáinkra?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A tökéletes szájkosár - variációk tömegközlekedéshez Hírek - Címlapon
A tökéletes szájkosár - variációk tömegközlekedéshez
Dél-Afrika: a kutyákkal szemben nincs esélye az orvvadászoknak! Hírek - Címlapon
Dél-Afrika: a kutyákkal szemben nincs esélye az orvvadászoknak!