A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A tökéletes szájkosár - variációk tömegközlekedéshez

Szabályos utazás úgy, hogy senki ne kössön bele


2017. február 21., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A szájkosár alkalmazásához is fűződik néhány fontos tudnivaló, ami sokaknak elsőre eszébe sem jutna. Ha a legnagyobb jóindulattal vásárolunk szájkosarat akkor is előfordul, hogy nem a megfelelőt választjuk ki. A cikkben található néhány tipp, ami segítséget nyújthat a későbbiekben.



A BKK segítségével sikerült tisztázni, hogy kire mikor kell, vagy mikor nem az a bizonyos szájkosár. Tájékoztatásuk alapján a szájkosár mindenkinek kötelező, függetlenül attól, hogy apró vagy óriás, hacsak nem zárt szállítóeszközben utazik. Sajnos ez alól az örökké vitatott nyomott orrú fajták sem képeznek kivételt. Arra, hogy az országban nem forgalmazzák a szájmaszkot (ami ezeknek a kutyáknak az orrára rámegy), a válasz egyszerű volt, és tömör – Vagy válasszanak más módot az utazásra, például autót, vagy rendeljenek nekik külföldről maszkot, ugyanis manapság ez már igen egyszerű művelet.

 

Szájkosár gyanánt egyébként bármilyen eszköz alkalmazható, ami megakadályozza azt, hogy a kutya másokat a járművön megharapjon, vagy fogával bárkiben kárt tegyen. Lehet ez az eszköz textil, fém, vagy műanyag, otthon készített vagy vásárolt. A lényeg, hogy tartsa távol a fogakat az utasoktól. A halti nem elfogadható!

 

A vásárláskor figyelembe kell venni a kutya kényelmi szempontjait is. Semmiképp ne válasszunk neki szájfogót (hacsak nem egyel nagyobb méret), ugyanis az eb nem fog tudni lihegni, képtelen lesz hőt leadni, ha ezt tuszkoljuk rá. Legjobb a textil peremmel rendelkező műanyag, fém vagy bőr szájkosár. Ebben kap levegőt, lihegni is tud, és kárt sem okoz vele, ha odafigyelünk. Ezek bármilyen méretben kaphatóak, még egészen kicsi pofácskára is. Nagytestű, vehemens ebeknél nem előnyös fémet választani, mert egy fordulással, vagy fejrázással sérülést okozhatnak vele.

 

Itt láthatóak a fent említett típusok:

 

Halti: A kutya mozgásának szabályozására, a heves fordulatok, a húzás kiküszöbölésére lett kifejlesztve. Lényege, hogy a pofa alatt lévő karikába beakasztott póráz húzás hatására megfeszíti a szíjat, félrehúzza a fejet, és gátolja a nem megfelelő viselkedésformát. Tömegközlekedésen nem elfogadott viselet!

 

Halti alkalmazása
Halti alkalmazása
vakkanto.hu

 

Szájfogó: Sokan kedvelik, mivel nem túl drága, de erős textil anyag. A kutya egész életén át kitart. Mégsem ajánlott ezt választani, hiszen mint már említettük, gátolja a lihegést, a szabad légvételt. Ezáltal az eb nem képes megfelelően hűteni magát: ez hőgutához, sokkos állapothoz is vezethet. A komfortzóna maximális elhagyásáról nem is beszélve.

 

Textil szájkosár, vagy szájfogó
Textil szájkosár, vagy szájfogó
Forrás: indafoto.hu

 

Szájmaszk: A nyomott orrú fajtáknál használatos, az egész pofát beteríti, gyakran még a szemkörnyéket, sőt a szemet is. Az apró rácsos kivitelezés lehetővé teszi a légzést, nyári melegben is alkalmazható. Nekünk nincs tapasztalatunk vele, így ha bármelyik olvasónknak lenne, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk :)

 

A maszk humánusabb fajtája
A maszk humánusabb fajtája
Forrás: image.rakuten.co.jp

 

Szájkosár (bőr, fém, műanyag): A legpraktikusabb viselet. Olyat válasszunk, aminek nem csak két oldalt, a fülek mögött van szíja, hanem felül, a fejtetőn is vezet egy szár. Ez kevésbé zavarja a kutyát, nem csúszik le, és nem is tudja magáról eltávolítani. A lihegés, sőt még az ivás is lehetséges benne, rövid idő alatt teljesen hozzá fog szokni.

 

Az ideális szájkosár
Az ideális szájkosár
Forrás: leerburg.com

 

Szájkosárhoz szoktatás: Ahhoz, hogy elviselhetőbbé tegyük az első utazást, nem árt előre felkészülni. Kölyökkorban már szerezzük be a szájkosarat, hogy ismerkedhessen vele. Hetente néhányszor, akár csak néhány percre is, de vegyük elő, tegyünk bele jutalomfalatot, és nyújtsuk az ebnek, hogy szerezze meg belőle. Ha van klikkerünk egy kattintással is honorálhatjuk lelkesedését. Ezt érdemes gyakran megismételni az első éles bevetés előtt, így négylábúnk természetesnek fogja venni a kosár használatát.

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: imgkid.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyavásár a büntetés-végrehajtásnál: leendő szolgálati kutyáikat keresik Hírek - Címlapon
Kutyavásár a büntetés-végrehajtásnál: leendő szolgálati kutyáikat keresik
Madármérgezés Debrecenben – a kutyákra is veszélyt jelent! Hírek - Címlapon
Madármérgezés Debrecenben – a kutyákra is veszélyt jelent!