A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben

2023. szeptember 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk. 

Akár rövidebb, akár hosszabb útra indulunk kedvencünkkel, fontos szem előtt tartani biztonságát az autóban. Akkor is, ha az otthonunktól csupán 5 percnyi kocsikázásra lévő parkba megyünk, vagy egy többórás utazásra készülünk a hétvégén. 

 

Először is döntsük el, hol fog utazni a kutya, és lehetőség szerint ne variáljunk azon, hogy egyszer elől, máskor a csomagtartóban, mert ezzel csak összezavarjuk. Különösen fontos ez olyan kutyáknál, akik utazási betegségben szenvednek, vagyis rosszul érzik magukat, ha autóban kell utazniuk. 

 

Gondoljuk át az autónk nyújtotta lehetőségeket is. Míg egy tágas csomagtérrel rendelkező kombiban könnyedén elférhet egy nagyobb méretű szállítóbox is, addig egy sedanban a hátsó ülés mérete miatt lehet, hogy egy széles ülésvédő lesz a megoldás. Lássuk, mi mindenből választhatunk!

 

 

Biztonság utazás közben - Kutyahám, biztonsági öv, ülésvédő
Biztonság utazás közben - Kutyahám, biztonsági öv, ülésvédő
Fotó: kurgo.com

 

 

1. Kutyahám és biztonsági öv

 

Ideális jólnevelt, nyugodtabb kutyusok számára, akiknek nem okoz gondot, hogy egy helyben maradjanak. Ha szeret nézelődni vagy szundítani útközben, akkor ez a megoldás tetszeni fog neki is. Valamivel szabadabb mozgásteret nyújt, mint egy zárt box, mégis biztonságosan rögzíti, ami a gazdinak is megnyugtató. A biztonsági övhöz csatolt hámban kényelmesen üldögélhet a kutyus az ülésen, és le is tud feküdni. Időnként érdemes rápillantani a kutyára, nehogy véletlenül megrágcsálja a biztonsági övet útközben.

 

Kiknek jó? Kistestű, közepes méretű és nagy testű kutyák.

 

 

2. Kényelmes kutyaülés

 

Az ülésre rögzített hordozó olyan, mint egy kis kuckó. A háttámlára rögzített pántok segítségével változtathatunk magasságán, így az egészen aprócska kutyák is ki tudnak kukkantani az ablakon. A legegyszerűbb hordozóktól kezdve a pihe-puha plüssel bélelt magasított fekhelyig igen széles a választék. Itt is fontos a kutyahám, hiszen ez rögzíti a kutyát utazás közben.

 

Kiknek jó? Toy, mini és kistestű kutyák.

 

 

Biztonság utazás közben - Kényelmes ülés a kicsi kutyáknak
Biztonság utazás közben - Kényelmes ülés a kicsi kutyáknak
Fotó: Amazon

 

 

 

3. Szállítóketrec, szállítóbox

 

Nagyszerű a magabiztos és nyugodt kutyusoknak, akiknek a ketrec/box a biztonságot jelenti. Ügyeljünk arra, hogy időben elkezdjük a kutya ketrechez való hozzászoktatását, ne akkor találkozzon vele először, amikor utazni megyünk. Szerezzünk be otthonra egy megfelelő méretű ketrecet vagy boxot, melyben a kutya fel tud állni, kényelmesen meg tud fordulni és ha lefekszik, bőven elfér.

 

Tegyünk az aljára egy csúszásgátló szőnyeget, arra egy takarót vagy egy párnát, amit a kutya ismer. Léteznek már kifejezetten szállítóketrecbe, boxba készített, stabilabb párnák és fekhelyek is, melyek utazás közben is kényelmes kuckóvá teszik a helyet.

 

Kiknek jó? Kistestű, közepes méretű és nagy testű kutyák.

 

 

Biztonság utazás közben - Szállítóbox textil anyagból kistestű kutyáknak
Biztonság utazás közben - Szállítóbox textil anyagból kistestű kutyáknak
Fotó: rover.com

 

 

 

4. ​Kutyarács

 

Ideális azoknak a kutyáknak, akik szeretik, ha van egy kis mozgásterük, és szívesen nézelődnek utazás közben. A rács segítségével elválaszthatjuk a hátsó ülést a csomagtértől, ha kutyánk a csomagtartóban utazik.

 

Többféle megoldás létezik erre is, például, ha kutyánk mérete engedi, akkor a csomagtartóba középen felszerelhető egy újabb rács, mely kettéválasztja a teret. Egyik része lesz a „kutyabox”, másik részében pedig saját csomagjaink foglalnak helyet. Így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a kutya esetleg megcsócsálja holminkat, ha unatkozni kezd. Saját kis utazóterében elhelyezhetünk egy fekhelyet, takarót, ahogy kényelme kívánja. Szoktassuk hozzá pozitív megerősítéssel. Hamar rá fog jönni, hogy ez az ő helye, ahol jó dolog utazni.

 

Kiknek jó? Kistestű, közepes méretű és nagy testű kutyák.

 

 

Biztonság utazás közben - Kutyarács a csomagtartóban
Biztonság utazás közben - Kutyarács a csomagtartóban
Fotó: dotty4paws.com

 

 

5. Ülésvédő

 

A hátsó ülésre terített ülésvédő nemcsak a kutya alatt és mögött nyújt védelmet, de az első ülések támlájára is rögzíthető, így megakadályozza, hogy a kutya leguruljon az ülések közé. Ez nemcsak akkor történhet meg, ha erősebbet fékez a sofőr. Ha a kutya mély álomba szenderült egy hosszabb utazás során, akkor önmagától is lecsúszhat a hátsó ülések lábához. De ha kedvencünk még kölyök, vagy felnőtt, de még csak most tanulja az autózás mikéntjét, akkor is leeshet az ülésről.

 

A legtöbb ülésvédő alján több kivágás is van, melyen át a biztonsági övhöz csatolhatjuk a kutyán lévő hámot. Erre szükség lehet akkor, ha kedvencünk idősebb vagy betegség miatt gyengébb, esetleg olyan fogyatékossággal rendelkezik, mely bizonytalanná teszi mozgásában (pl. nem hall, rosszul vagy háromlábú).

 

Ha egyedül vagyunk, és úgy kell szállítanunk egy kutyát, aki beteg, altatásból ébredezik vagy balesetet követően nincs eszméleténél, mindenképpen érdemes becsatolni a biztonsági övet, hogy megelőzzük a további sérüléseket.

 

Kiknek jó? Kistestű, közepes méretű és nagy testű kutyák.

 

 

Biztonság utazás közben - Ülésvédő kutyáknak
Biztonság utazás közben - Ülésvédő kutyáknak
Fotó: thesprucepets.com

 

 

6. Kutyaháló

 

Az első ülések közé rögzített háló az utasteret választja ketté. Ideális, ha a kutya inkább a hátsó ülésen szeret utazni, illetve nem megoldható a csomagtartóban való utaztatása az autó kialakítása miatt (pl. sedan, kupé, stb.). A háló segítségével megelőzhető, hogy a kutya a két ülés között támaszkodjon vagy előre ugorjon. Ha hirtelen megzavarja a sofőrt, baleset is bekövetkezhet, de egy erősebb fékezésnél sem fog előre esni a kutya.

 

Számos változatban létezik, az egészen egyszerű, jelzésértékkel bíró hálótól kezdve a fémkeretre rögzített masszív hálóig, mely teljesen elválasztja egymástól az első és hátsó üléstereket.

 

Kiknek jó? Nagytestű és óriás méretű kutyáknak. Illetve izgága ebeknek.

 

 

Biztonság utazás közben - Kutyaháló
Biztonság utazás közben - Kutyaháló
Fotó: carcoverusa.com

 

 

Kutyánk temperamentuma és utazás közbeni viselkedésének ismeretében mi magunk is kiválaszthatjuk, melyik felszerelés lesz a megfelelő autónkba. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk segítséget szakértőktől. 

 

Kellemes autózást kívánunk! 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, thewildest.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit? Miért szeretik annyira a kutyák a pocaksimit?
Simogatás közben kedvenced a hátára hemperedik és ragyogó tekintettel néz? Mintha azt kérné, vakargasd meg a pocakját is. Mitől olyan jó, és mit árul el kettőtök kapcsolatáról?

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz Vak kutyával az élet - 12 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Megrendítő szembesülni a tudattal, hogy kedvencünk látása romlik, ám a kutyák csodálatosan képesek alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Támogató jelenlétünk átsegíti őket a nehézségeken, kis odafigyeléssel mi is megkönnyíthetjük mindennapjaikat.

Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha
Kedvenceink egyik kedvenc helye a konyha; nem csoda, ha időnként késztetést éreznek arra, hogy felfedezőútra induljanak. Milyen veszélyeket rejthet e kalandozás és hogyan előzhetjük meg a bajt?

Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma Három hét után került elő a kutya, akinek egy repülőtéri átszállás során veszett nyoma
Paula Rodriguez kéthetes nyaralásra érkezett volna Kaliforniába a Dominikai Köztársaságból, ám az egyik átszállás során a légitársaság elkeverte egyik csomagját. Méghozzá a legfontosabbat: a kutyát. A hatéves Maia az atlantai repülőtéren veszett el, és senkinek nem volt információja hollétéről...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek Hírek - Címlapon
Kutyák százai nézték meg a legújabb Mancs őrjárat mozifilmet, és ezzel rekordot döntöttek
11 éve várt gazdira az öreg kutyus – Hihetetlenül boldog, hogy örökbefogadták! Hírek - Címlapon
11 éve várt gazdira az öreg kutyus – Hihetetlenül boldog, hogy örökbefogadták!