A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tegyek, ha a kutyám fél az autóban?

2019. szeptember 01., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Autós utazás esetén kutyád liheg, nyáladzik, reszket, netán hány is? Ha igen, nem vagy ezzel egyedül. Számos kutya utazási fóbiában szenved, amely mindkettőtök számára kellemetlen problémát eredményezhet. Ennek okait fedjük fel írásunkban, megoldási lehetőségeket kínálva.



A probléma gyökere gyakran a kutya legelső autós utazásában rejlik. A legtöbb kölyökkutya számára ez az a nap, amikor idegenek kiemelik őt megszokott környezetéből, és születésének helyét, valamint édesanyját és testvéreit elhagyva egy számára teljesen ismeretlen világ tárul fel előtte.

Gyakori, hogy első közös utazásaink egyike az állatorvoshoz vezet, s ez az élmény is erőteljes benyomást hagyhat kedvencünkben. Nagy valószínűséggel fogja összekötni az autózást az általa érzett félelemmel és stresszel. A magasabb intelligencia-szinttel rendelkező kutyák pedig még érzékenyebben reagálnak az utazási rosszullétet okozó érzelmi- és stresszfaktorokra. 

Mielőtt megkezdenénk kigyógyítani kutyánkat fóbiájából, gondoljuk át a lehetséges okokat. 

 

Az első autós élmények meghatározóak - ne hagyjuk a kutyát magára!
Az első autós élmények meghatározóak - ne hagyjuk a kutyát magára!
Fotó: www.passepartout.olivianita.com

 

  • Félelem az utazástól

Sok kutya negatív élményekkel köti össze az utazást, főleg, ha leggyakrabban az állatorvos jelenti az úticélt. Kellemetlen lehet a számára az is, ha minden egyes kocsikázás alkalmával bezárják a szállítóboxba. Bár a legtöbb kutya könnyedén hozzászokik, akadnak kivételek, akik az autó mozgása miatt kényelmetlenül érzik magukat az egyébként jól ismert ketrecben.

 

  • Hiányzó tapasztalatok autózás terén

Jónéhány gazdi, az előírásokat követve, nem viszi ki a kölyköt az oltási program befejeztéig. Ennek sajnos az lehet az eredménye, hogy az autó látványa és szaga egy ijesztő, hangos tárgyként rögzül a kutya emlékezetében az első utazás során.

 

  • Utazási rosszullét

Az autó mozgása erős hányingert, akár hányást is kiválthat a kutyáknál. Ennek oka a négylábúak egyensúlyrendszerében rejlik. A belső fülben található folyadék mozgásának hirtelen változása kibillenti a kutyát egyensúlyából, és folyamatos rosszullétet okoz kedvencünk számára. Mégha lassan is megyünk az autóval, a kanyarok, lejtők és emelkedők megterhelik egész szervezetét. Ebben az esetben kérjük ki állatorvosunk véleményét, hogy szükséges-e enyhe gyógyszert alkalmaznunk.

 

 

Hogyan tehetjük élvezetessé az autózást kutyánk számára?

 

  • Tedd játékká!

Nyisd ki az autó két első ajtaját, vedd kutyádat pórázra, mássz be és ne nézz hátra. Ha nem mozdul, óvatosan húzd meg, maradj csendben. Amikor kimászol az autóból az ellentétes oldalon, a kutyád kénytelen lesz követni Téged. Semmi esetre se erőltesd, ha nem akar, ne húzd be a kocsiba. Ha ellenáll, foglalj helyet az ülésen és maradj ott anélkül, hogy ránéznél. Jó esetben bemászik melléd, s amikor már melletted van az autóban, dicsérd meg.

Egy másik lehetőség az, ha a kedvenc jutalomfalatját vagy játékát az autó padlójára vagy az ülésre helyezed, és azzal próbálod meg becsalogatni az utastérbe. Ez talán elegendő motivációt jelent számára, s ha már bemászott, nyugodt hangon dicsérd meg. Mássz ki a másik oldalon, hívd magadhoz. Amikor már kint van, jutalmazd simogatással. Ha úgy látod, hogy lenyugodott, megismételheted a folyamatot. Ha még mindig izgatott, inkább vidd el sétálni, s próbálkozz következő nap. Előbb-utóbb eljuthattok odáig, hogy kedvenced kérés nélkül bepattan a kocsiba, mielőtt beszállnál. Ekkor ülj be mellé és töltsetek el egy kis időt az autóban. Odaadhatod neki a kedvenc játékát vagy adhatsz neki néhány jutalomfalatot, esetleg egy ínycsiklandó rágócsontot, amely teljesen leköti figyelmét.

 

Biztonságos utazás az autóban -a kutya is meghálálja
Biztonságos utazás az autóban - a kutya is meghálálja!
Fotó: www.petobesityprevention.org

 

  • Társíts pozitív élményeket az autóhoz!

Kezdd rövid utazásokkal, amelyek kutyád számára kedves helyekre vezetnek. Ez lehet a közeli kutyafuttató, ahol a megszokott időben találkozhattok barátaitokkal egy kis játékra, vagy a park, ahol sétálni szoktatok. Szép lassan növeld az utazás hosszát mindaddig, amíg kényelmesen érzi magát az autóban.

 

  • Segíts kutyádnak, hogy biztonságban érezhesse magát!

Gondoskodj kutyád biztonságáról az autóban is! Használj biztonsági övhez csatolható hámot, így ha kedvenced a hátsó ülésen utazik, egy esetleges fékezésnél az öv visszafogja őt. Vezess egyenletes tempóban, és beszélj hozzá nyugodt, magabiztosságot sugárzó hangon. Tegyük alá kedvenc pokrócát, amely az otthon nyugalmának, biztonságának érzetét kelti benne. 

Segíthet, ha kutyánkat szállítóboxban helyezzük el, amelyet biztonságosan rögzíthetünk az autó padlójára vagy a csomagtérbe. A ketrec kényelmes is lehet számára, le tud benne feküdni, amely sok kutya számára csökkenti a mozgás által kiváltott rosszullétet. Ha biztosak vagyunk benne, hogy kutyánk az ingatag talaj miatt érzi magát rosszul, konzultáljunk állatorvosunkkal.

 

  • Ne induljunk útnak teli pocakkal!

Sok gazdi felfedezte már, hogy az a legjobb rosszullét elleni „szer”, ha a kutyát üres pocakkal tesszük be az autóba. Lehetőleg ne etesd, itasd meg közvetlenül az utazás előtt. Az utolsó etetés után várjunk néhány órát, nehogy egy váratlan döccenőnél “viszontlássuk” a reggelijét.

 

  • Szellőztess rendszeresen!

Zárt légtérben hamar elhasználódik az oxigén, a kutya lihegése miatt ez a folyamat könnyen felgyorsulhat. Rendszeres időközönként tekerjük le az autó ablakát, hogy felfrissítsük a levegőt. Így a rosszullét kialakulásának esélyét is csökkenthetjük. 

 

Hagyjunk időt kutyánknak, hogy hozzászokjon a ketrechez
Hagyjunk időt kutyánknak, hogy hozzászokjon a szállítóboxhoz!
Fotó: www.buyersguide.petproductnews.com

 

A közömbösítési folyamat hosszadalmas, türelmet és megértést igényel, viszont annál hatékonyabb segítséget jelenthet a probléma visszafordításában. A megoldása kulcsa: újraprogramozni a kutya hozzáállását az autóhoz és az utazáshoz oly módon, hogy a negatívan rögzült élményeket pozitív kondicionálással helyettesítjük. Kipróbálhatjuk az alábbi gyakorlatot is:

 

Tedd be kutyádat az utastérbe, arra a helyre, amely ezek után utazásaitok során az ő állandó helye lesz. Hagyd nyitva az ajtókat, hogy ne érezze magát bezárva, mert ez is pánikot kelthet benne. Ülj be mellé, hagyd, hogy néhány percig megismerkedjen a környezettel: megszaglászhatja az üléseket, megnézheti, milyen is az autó belülről. Maradj mellette. Ne indítsd be az autó motorját. Ha ellazultnak látod, dicsérd meg nyugodt hangon, simogasd meg vagy adj neki néhány falatot. 

Ha néhány gyakorlást követően már magabiztosabban ül az autóban, megkérheted egy családtagodat vagy barátodat, hogy indítsa be a motort, de ne induljatok el. Figyeld kutyád viselkedését, s ha észreveszed rajta a stressz jeleit (reszketés, nyálzás, lekonyuló fülek, erősebb lihegés), állítsátok le a motort. Várd meg, amíg kutyád megnyugszik, de ne vigasztald, ne babusgasd, mert az idegességre adott nyugtató reakciód ellenkező hatást fog kiváltani. Kutyánkban a nem kívánt viselkedés fog rögzülni, vagyis éppen az, aminek a megváltoztatásán dolgozunk.

Ha már jól bírja a motor hangját és az autó rezgését, elviheted egy rövidebb – kb. 5 perces – autóútra. Tanácsos úticélként olyan helyet megjelölni, ahova kutyád is örömmel megy. Kiszálláskor megjutalmazhatod kedvenc játékával, egy-két finom falattal vagy dicsérettel.  

 

Tegyük meg az óvintézkedéseket, hogy kutyánk is élvezze az utazást
Tegyük meg az óvintézkedéseket, hogy kutyánk is élvezze az utazást!
Fotó: www.blog.carsforsale.com

 

Ezt a közömbösítési módszert mindaddig érdemes alkalmazni, amíg a kutyánk autóval kapcsolatos kellemetlen érzése elmúlik, de legalábbis egy elfogadható szintre lecsökken. Ehhez természetesen több alkalomra is szükség lehet.

 

Idővel a legtöbb kutya kinövi az utazási betegséget. Tippjeink alkalmazásával megkönnyíthetjük kedvencünk számára az utazást, de ha nem érzékelünk változást, vagy a kezdeti javulás ellenére is visszaesést tapasztalunk, kérjük ki kutyakiképző véleményét, nem múló fizikai rosszullétek esetén pedig forduljunk állatorvosunkhoz. Megfontolhatjuk enyhe nyugtató vagy homeopátiás készítmények használatát, ha a probléma továbbra is fennáll.

 

 


Indexkép forrás: thehydrant.files.wordpress.com
Cikk első megjelenése: 2015. szeptember 01.
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem mindegy, merre kirándulsz kutyáddal ősszel - erdőlátogatási tilalom van egyes erdőkben Hírek - Címlapon
Nem mindegy, merre kirándulsz kutyáddal ősszel - erdőlátogatási tilalom van egyes erdőkben
Nyersetetés kis- és közepes méretű kutyáknak Hírek - Címlapon
Nyersetetés kis- és közepes méretű kutyáknak