A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Döntött a nyomozási bíró: letartóztatták a nyírbogáti szaporítókat!

2020. július 03., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 3-án az állatkínzás bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2020. augusztus 3-ig elrendelte két gyanúsított letartóztatását. 

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a bíróság közleményét:

 

A megalapozott gyanú szerint 2019. március 13-án lakossági bejelentés alapján indult hatósági eljárás V.S. gyanúsítottal szemben nem megfelelő állattartási körülmények miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa kutyák szaporításával foglalkozik, céljuk, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartják ingatlanukon. 

 

A hatóság felhívta a gyanúsítottakat, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de ők azon nem változtattak, így 2019. áprilisában az állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. Az ellenőrzések során megállapították, hogy az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amik teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. A gyanúsítottak az állatok etetéséről, itatásáról nem gondoskodtak megfelelően, így azok nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. Az elszállított állatoknál az éhezés miatt több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki és külső- belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

 

Ezek alapján a Nyírbátori Járási Hivatal 2019. májusában több, mint 3 000 000 Ft állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a gyanúsított férfit.  

 

Ennek ellenére 2019. év második felében a gyanúsítottak ismét kutyák és macskák tartásába kezdett szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. Az ingatlan udvarát, s a lakás valamennyi helyiségét is nagy mennyiségű állati- és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag. A gyanúsítottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták és a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hőtűtőládában helyezték el. V.S. gyanúsított annak érdekében, hogy az állatokat a hatóságok elől elrejtse, rendszeresen változtatta tartási helyüket, bizonyos időközönként különböző ingatlanokra szállította őket. 

 

2020. június 30-án három ingatlanról összesen 58 darab kutyát, 7 darab kecskét és 5 darab macskát mentett ki a hatóság állatmentő szervezetek együttműködésével. A nem megfelelő tartási körülmények az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozták.   

 

A gyanúsítottak büntetlen előéletűek, de V.S. gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás is van folyamatban a Nyírbátori Rendőrkapitányságon. Az eljárás során több esetben azért szállították el az állatokat másik ingatlanra, hogy a hatóságok munkáját megakadályozzák, ezért a bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék a bizonyítást. Mivel munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek, illetve tettüket azután is folytatták, hogy ellenük a hatósági eljárás megindult, fennáll a veszélye annak is, hogy újabb bűncselekményt követnének el jövedelemszerzés céljából. Ezek megakadályozása érdekében a bíróság elrendelte, az akár három év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek letartóztatását. 

 

A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábra helyezés érdekében.

 

 

 

Forrás: birosag.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Néhány hetes kölykök összezsúfolva egy furgonban – A rendőrök és a Szurkolók mentették ki őket Néhány hetes kölykök összezsúfolva egy furgonban – A rendőrök és a Szurkolók mentették ki őket
Megindult a büntetőeljárás az ellen a bolgár férfi ellen, akinek teherautójában a komáromi nyomozók a szlovák határt jelentő Monostori hídnál 18, néhány hetes kutyakölyköt találtak összezsúfolva. Az eset során a rendőrök jelentős segítséget kaptak a Szurkolók az Állatokért szervezettől is. Mindez rávilágít arra, hogy a hatóságok és az elkötelezett civil csoportok együttműködése kulcsfontosságú lehet az állatvédelem területén.

Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását Indítványozták a kaposvári állatkínzó letartóztatását
A kegyetlen kaposvári férfi lelkén két ártatlan állat halála szárad, de súlyosan bántalmazta korábban barátnőjét is. Az ügyészség szerint fennáll a szökés veszélye, ezért indítványozták a letartóztatását.

Zöldségek közt csempésztek volna ki külföldre két kölyökkutyát Zöldségek közt csempésztek volna ki külföldre két kölyökkutyát
Egy teherautóban, káposzták között zötykölődött a két apró kölyök - szerencsére a járművet megállították ellenőrzésre, így megtalálták a piciket, és már jó kezekben vannak.

148 kutyát mentettek ki az állatvédők egy szaporítótelepről 148 kutyát mentettek ki az állatvédők egy szaporítótelepről
Ismét összefogtak az állatvédő szervezetek az ártatlan állatok érdekében: egy szaporítótelepre csaptak le a rendőrség segítségével.

Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró
A Nyírbátori Járási Ügyészség állatkínzás miatt indítványozza a letartóztatását annak a férfinak és nőnek, aki nyírbogáti ingatlanján szaporítási céllal több mint ötven kutyát és más állatot tartott mostoha körülmények között.

Egy év után újra kutyákat kellett menteni a nyírbogáti szaporítótelepről Egy év után újra kutyákat kellett menteni a nyírbogáti szaporítótelepről
Folyamatosan hívják fel a figyelmet az állatvédő szervezetek, hogy ne vásároljunk olcsó kutyát olyan helyről, mely nem leellenőrizhető. A kereslet valahogy mégsem csökken. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nyírbogáti szaporítótelep esete, ahonnan jó egy évvel ezelőtt több mint 100 kutyát kellett kimenteni borzalmas körülmények közül. Az eljárás azóta folyamatban van, ám az állatkínzással vádolt szaporítónak nem szállt inába a bátorsága: tovább folytatta tevékenységét. Szerencsére az állatvédők és a rendőrség sem hagyta annyiban a dolgot.

Közel 20 kölyökkutyát mentettek csempészektől az állatvédők és a rendőrök Közel 20 kölyökkutyát mentettek csempészektől az állatvédők és a rendőrök
Egy szálloda erkélyére voltak kizárva a néhány hetes kölykök, nagy részük beteg, és túl fiatal ahhoz, hogy elszakítsák az anyjától. A mentés nem zajlott zökkenőmentesen, bilincs is kattant…

Négy év letöltendő börtönbüntetés várhat a férfira, aki lelőtte kutyáját Négy év letöltendő börtönbüntetés várhat a férfira, aki lelőtte kutyáját
Állatkínzás, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt kell felelnie a 65 éves férfinak - az ügyészség szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Hat évre eltiltottak az állattartástól egy Nógrád megyei férfit Hat évre eltiltottak az állattartástól egy Nógrád megyei férfit
A Nógrád Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának keresete alapján a Balassagyarmati Törvényszék hat évre eltiltotta az állattartástól azt a férfit, aki kutyáinak és más állatainak tartásáról, etetésükről, ivóvízzel történő ellátásukról nem gondoskodott megfelelően.

Kis csínytevésért vascső – állatkínzásért kell felelnie a bántalmazó gazdának Kis csínytevésért vascső – állatkínzásért kell felelnie a bántalmazó gazdának
Annyi volt a bűne a kutyának, hogy ellopkodta gazdája ruháit a szárítóról – büntetésül vascsővel kapott verést több alkalommal. Hamarosan azonban neki kell felelnie: a rendőrség állatkínzás miatt folytatott ellene nyomozást, amit immár lezártak és az iratokat átadták az ügyészségnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Előállítottak egy gazdát, aki forró autóba zárva hagyta kutyáját Hírek - Címlapon
Előállítottak egy gazdát, aki forró autóba zárva hagyta kutyáját
Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró Hírek - Címlapon
Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró