A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Döntött a nyomozási bíró: letartóztatták a nyírbogáti szaporítókat!

2020. július 03., 14:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
A Mátészalkai Járásbíróság nyomozási bírója 2020. július 3-án az állatkínzás bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2020. augusztus 3-ig elrendelte két gyanúsított letartóztatását. 

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a bíróság közleményét:

 

A megalapozott gyanú szerint 2019. március 13-án lakossági bejelentés alapján indult hatósági eljárás V.S. gyanúsítottal szemben nem megfelelő állattartási körülmények miatt. Az eljárás során kiderült, hogy a férfi és élettársa kutyák szaporításával foglalkozik, céljuk, hogy minél több kiskutyát értékesítsenek, de az állatokat rendkívül rossz körülmények között tartják ingatlanukon. 

 

A hatóság felhívta a gyanúsítottakat, hogy javítsanak az állattartás körülményein, de ők azon nem változtattak, így 2019. áprilisában az állatmentő szervezetek segítségével 108 kutyát mentettek ki az ingatlanukról. Az ellenőrzések során megállapították, hogy az állatok rendkívül zsúfoltan voltak elhelyezve a kennelekben, amik teteje sok esetben sérült volt, így az nem védte az állatokat a változó időjárástól. A gyanúsítottak az állatok etetéséről, itatásáról nem gondoskodtak megfelelően, így azok nagy része kórósan lesoványodott, megbetegedett. Az ebek állatorvos általi gyógykezelése, oltása, ellátása egyáltalán nem történt meg. Az elszállított állatoknál az éhezés miatt több esetben csontritkulás, alultápláltság, vakság alakult ki és külső- belső élősködőkkel is fertőzöttek voltak.

 

Ezek alapján a Nyírbátori Járási Hivatal 2019. májusában több, mint 3 000 000 Ft állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a gyanúsított férfit.  

 

Ennek ellenére 2019. év második felében a gyanúsítottak ismét kutyák és macskák tartásába kezdett szaporítási és értékesítési célból egy nyírbogáti ingatlanon. Az ingatlan udvarát, s a lakás valamennyi helyiségét is nagy mennyiségű állati- és emberi ürülék, szemét borította, ettől a környéken elviselhetetlen volt a szag. A gyanúsítottak a kutyák etetéséről nem gondoskodtak megfelelően, rövid láncon tartották őket, bántalmazták és a szoptatós anyakutyákat a kölykökkel együtt hőtűtőládában helyezték el. V.S. gyanúsított annak érdekében, hogy az állatokat a hatóságok elől elrejtse, rendszeresen változtatta tartási helyüket, bizonyos időközönként különböző ingatlanokra szállította őket. 

 

2020. június 30-án három ingatlanról összesen 58 darab kutyát, 7 darab kecskét és 5 darab macskát mentett ki a hatóság állatmentő szervezetek együttműködésével. A nem megfelelő tartási körülmények az állatok megbetegedését és több esetben pusztulását okozták.   

 

A gyanúsítottak büntetlen előéletűek, de V.S. gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás is van folyamatban a Nyírbátori Rendőrkapitányságon. Az eljárás során több esetben azért szállították el az állatokat másik ingatlanra, hogy a hatóságok munkáját megakadályozzák, ezért a bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék a bizonyítást. Mivel munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkeznek, illetve tettüket azután is folytatták, hogy ellenük a hatósági eljárás megindult, fennáll a veszélye annak is, hogy újabb bűncselekményt követnének el jövedelemszerzés céljából. Ezek megakadályozása érdekében a bíróság elrendelte, az akár három év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek letartóztatását. 

 

A végzés nem végleges, az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabadlábra helyezés érdekében.

 

 

 

Forrás: birosag.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt
Kiszökött a kutya, ezért büntetésül addig verte a gazdája, míg az belehalt a sérüléseibe. A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt.

Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért
Szándékosan vágott földhöz egy kölyök kutyát az a férfi, akit az Ózdi Járási Ügyészség állított bíróság elé.

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Előállítottak egy gazdát, aki forró autóba zárva hagyta kutyáját Hírek - Címlapon
Előállítottak egy gazdát, aki forró autóba zárva hagyta kutyáját
Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró Hírek - Címlapon
Letartóztathatják a nyírbogáti szaporítót a nyomozás idejére: ma hoz döntést a nyomozási bíró