A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ebzárlatot rendeltek el egy veszett róka miatt! - Frissítve!

2017. március 21., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Az egyik legveszélyesebb állatról emberre is terjedő betegséget, a veszettséget mutatta ki a NÉBIH egy rókában - a területen ezért ebzárlatot rendeltek el!



Frissítés:

Újabb esetet jelentett a Nébih Borsod-Abaúj-Zemplén megye területéről: Bekecsen, ahol korábban a veszett rókát is találták, egy kecske és annak gidája is megfertőződött.  Az anyakecske nem tudott lábra állni, hátrafeszített fejjel feküdt, nyálzott és görcsös kényszermozgásokat végzett.  A tünetek alapján felmerült a veszettség gyanúja, melyet a laboratóriumi vizsgálat megerősített. A kecskék tulajdonosának elmondása szerint a környékről – többek között az ő udvaráról is – az elmúlt időszakban több baromfi eltűnt, amiket valószínűleg róka vitt el. A térségben jelenleg is érvényben van az illetékes állategészségügyi hatóság által a korábbi eset miatt elrendelt 90 napos ebzárlat – írja a Nébih.

 

Ismét Szerencs környékén találtak egy veszettséggel fertőzött rókát - tavaly ilyenkor is ebzárlatot kellett elrendelni a térségben szintén egy fertőzött állat miatt. A Szerencs melletti Bekecsen talált rókán látható volt, hogy nem egészséges: imbolygó volt a mozgása, sérültnek tűnt a lába és hagyta magát néhány lépésre megközelíteni. A NÉBIH debreceni laboratóriuma megerősítette a veszettség gyanúját - írja a NÉBIH a weboldalán.

 

 


Az érintett térségben 90 napos ebzárlatot rendel el az illetékes állategészségügyi hatóság.

 

Ennek értelmében kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, a település területéről kizárólag veszettség elleni érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

 

A veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófaigazgatóság kutyái, a segítő és terápiás ebek, a látássérült embereket vezető kutyák, valamint a pásztor ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.



 

A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyből Magyarországon mintegy 70.000 egyed él. Hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen, évente két alkalommal az állategészségügyi hatóság. Emellett a betegségtől való mentesség elérésében, illetve közegészségügyi szempontból is kiemelt szerepe van a kutyák évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltásának is.

 

A veszettséget  leginkább a vörös rókák hordozzák
A veszettséget  leginkább a vörös rókák hordozzák
Fotó: pinterest.com

 

A veszettség vírusa a beteg állat harapásával, marásával terjed és mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás. Ebben a küzdelemben hazánk – többek között a preventív hatósági intézkedéseknek köszönhetően – kifejezetten jól áll. 2015-ben klasszikus veszettség eset nem volt Magyarországon és 2016-ban is csak egy esetet regisztráltak. A hazánkkal szomszédos országok közül Ukrajnában még nagy esetszámmal fordul elő a veszettség, de az Európai Unió pénzügyi támogatásával néhány éve Kárpátalján is megkezdődött a rókavakcinázási program. E munkát Magyarország is aktívan segíti.

 

A NÉBIH 2016-ban figyelemfelkeltő kampányt indított, melynek célja a veszettséggel kapcsolatos ismeretterjesztés a lakosság körében. A program weboldalán részletes cikkek olvashatók többek között a betegség tüneteiről is annak érdekében, hogy a lakosság felismerje ezeket, és jelentse a veszettségre gyanús állatokat az állategészségügyi hatóság felé.

 

Néhány fontos tanács:

  • A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!
  • Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!
  • Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
  • Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
  • Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
  • Ne feledkezzen meg az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról!
  • Mindenképpen javasolt a nem kizárólag lakásban tartott (kijáró) macskák megelőző veszettség oltása is.

A betegséggel kapcsolatos további hasznos információk találhatók a NÉBIH veszettséggel foglalkozó honlapján: www.veszettsegmentesites.hu
 

 

 

Forrás: NÉBIH
Cikk első megjelenése: 2017. március 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé? Tényleg tisztább a kutya szája, mint az emberé?
Hányszor, de hányszor hallhattuk már e szavakat, de valóban így lenne? Honnan tudhatjuk, hogy a tisztasági skálán hol helyezkedik el kutyánk szájának állapota? És mi a helyzet a kutyanyállal?

Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat! Kutyasétáltatók figyelem – kezdődik a tavaszi ebzárlat!
Ahogy a rutinos kutyások már számítanak is rá, a tavasz közepe nem csak a jó időt jelenti, hanem a kutyásokat érintő korlátozásokat is: 2024 tavaszán is ebzárlatot rendelnek el több megyében is. Mutatjuk a tudnivalókat és az érintett településeket!

Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Nébih: soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Soron kívül vakcinázzák a rókákat Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egész területén 2024. február 24-25. között a veszettség magas kockázata miatt, az érintett térségben ebzárlat és legeltetési tilalom lép majd életbe - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatala (Nébih) szerdán az MTI-vel.

Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében Veszett macska miatt ebzárlatot rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma január 26-án ismét veszettség esetet igazolt, ezúttal egy kóbor macskánál. A fertőzött állatot Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében találták. Mielőtt elhullott, emberre is rátámadt a veszett macska.

Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája Korlátozások a kutyasétáltatásban – kezdődik az őszi ebzárlat! Íme, az érintett települések listája
A rókák veszettség elleni őszi immunizálása 2023. szeptember 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is lesz az érintett térségekben. A repülőgépes vakcinázás az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén tartják meg először a Felelős Állattartás Napját Hírek - Címlapon
Idén tartják meg először a Felelős Állattartás Napját
Vádat emelhetnek a vadász ellen, aki lelőtte a francia turisták kutyáját Hírek - Címlapon
Vádat emelhetnek a vadász ellen, aki lelőtte a francia turisták kutyáját