A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idén tartják meg először a Felelős Állattartás Napját

2017. március 22., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Radikális szemléletváltásra lenne szükség az állatvédelemben és tovább kellene tudatosítani a felelős állattartás fogalmát és gyakorlatát.Radikális szemléletváltást sürget a Rex Kutyaotthon Alapítvány a hazai állatvédelemben, ezért 2017 május 6-án megalapítják a Felelős Állattartás Napját. Az új jeles nappal többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarországon még mindig aggasztóan magas a kóbor állatok száma és mindennapos az állatkínzás. A kezdeményezés nyitó akciójaként május 6-án mindenkit várnak a Rex Állatszigetre, ahol egy óriásvászonra tehetik le színes kéznyomukat a felelős gazdik és az egyetértő állatbarátok. Sőt, a négylábú kedvencek mancsnyomát is várják!

 

Az idén 25 éves Rex Alapítvány tapasztalatai azt mutatják, hogy bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartási kultúra sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló. Nagyjából 100.000 elhagyott vagy elkóborolt kutya járja az utcákat országszerte, és a kontroll nélkül szaporodó gazdátlan macskák száma ennek többszörösére tehető. Ehhez képest Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag már nincs tartósan az utcán élő állat, a hatóságok feladata mindössze a mikrochippel ellátott elveszett kedvencek visszajuttatása gazdáikhoz.

 

Tanítás, tanulás és szocializáció - ez is része a felelős állattartásnak

 

Németországban minden település saját államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik, míg itthon az állami fenntartású regionális gyepmesteri rendszer („a sintértelepek”) elavult és folyamatos anyagi gondokkal küzd, állatvédelmi feladatokat nem vagy alig lát el. A színvonalas állatotthonok üzemeltetésének anyagi terhe és az ehhez kapcsolódó állatvédelmi tevékenység jórészt civil szervezetekre hárul, de ezen feladatok ellátása adományok és adó 1% felajánlások nélkül nem lehetséges.

Még elkeserítőbb, hogy bár az állatkínzás 2004 óta bűncselekménynek minősül, az állatvédő szervezetekhez, így a Rex Alapítványhoz is nap mint nap érkeznek súlyosan elhanyagolt, beteg vagy egyenesen bántalmazott állatok. Bár a Rex Alapítvány menhelyén, az Állatszigeten működő állatmentő és örökbefogadási központ fel van készülve a bajba jutott állatok rehabilitálására, ez csupán a probléma „tüneti kezelését” jelenti. Tartós megoldást csakis radikális szemléletváltás hozhat, ezért a Rex Alapítvány országos szintű összefogást kezdeményez azzal, hogy 2017. május 6-án megalapítja a Felelős Állattartás Napját, melyet ezentúl minden évben megrendeznek ezen a napon.

 

Sajtótájékoztató a Felelős Állattartás Napjának megalapításáról a Rex-nél

 

Nyitó akcióként egy különleges rekordkísérlettel készülnek: arra kérnek minden állatszerető embert, hogy jöjjenek el minél többen május 6-án a Rex Állatszigetre, és hagyjanak nyomot az állatvédelemben. A résztvevők a helyszínen kifeszített óriásvászonra elhelyezett színes festékes kéznyomukkal (és négylábú családtagjaik tappancslenyomatával) fejezhetik ki támogatásukat. A nyomokat a Magyar Rekord Egyesület számolja össze, és ha sikerül, új hazai állatvédelmi rekord születhet!  Az egész napos rendezvényre látogatók emellett nívós szakértők segítségével ismerkedhetnek meg a felelős állattartás szabályaival. A színes programokban bővelkedő állati összefogást - melyre döntéshozókat, állatvédő civil szervezeteket, és állatbarát hírességeket is meghívtak - látványos fináléműsor zárja.

 

Több híresség máris a kezdeményezés mellé állt: Harcsa Veronika, Horányi Juli, Király Linda, Tompos Kátya, Kocsis Tibor, Nagy Sándor, Magyar Attila és az Animal Cannibals Facebook videóban fogják felhívni a figyelmet a Rex Alapítvány kezdeményezésére és a felelős állattartás fontosságára. Az esemény négylábú védnöke Erzsébet Fenevadova, a macskák királynője, médiatámogató a Femcafe.  

A rendezvény fő támogatója a Bayer Hungária Állategészségügyi üzletága, a Felelős Gazdik Facebook oldal és a Felelősállattartás.hu üzemeltetője.

 

Kocsis Tibor énekes video üzenete már elkészült:

 

 

 

 


A kezdeményezés háttere - Miért van szükség a Felelős Állattartás Napjának létrehozására?


Magyarországon a becslések szerint évente több százezer olyan kutya és macska születik, amely felelős gazda hiányában utcára kerül, majd sok esetben elpusztul. Az állatok mindössze 5-10 százaléka ivartalanított, ami egy borzasztóan alacsony szám, hiszen egy szuka és kan, valamint leszármazottaik 6 év alatt összesen 67 000 újabb állat születését eredményezhetik.

A magyarországi otthonokban 2014-es adatok szerint kb. 1,8 millió kutya és 2,2 millió macska él, azonban az örökbefogadott állatok aránya elhanyagolható. Sokan ragaszkodnak a fajtatiszta állatokhoz, de nem választanak körültekintően tenyésztőt, így hozzájárulnak az illegális szaporító telepek működéséhez, a túltenyésztéshez és ez által az állatok szenvedéséhez.

 

Magyarországon a felelős állattartás kultúrájának alig pár évtizedes hagyománya van, míg Nyugat-Európában ez a szemlélet jóval fejlettebb:

  • Magyarországon az államilag finanszírozott hatósági gyepmesteri rendszer (sintértelep-rendszer) elavult és folyamatos anyagi gondokkal küzd, állatvédelmi feladatokat nem vagy alig lát el. A színvonalas állatotthonok üzemeltetése, anyagi terhe és az állatvédelmi tevékenység jó része a civil szervezetekre hárul.
  • Németországban minden település és város saját államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik.
  • Angliában teljesen más az adományozási kultúra, mint Magyarországon: az alapítványok rendszeres céges és egyéni felajánlásokat kapnak, sőt bevételükben jelentős szerepet játszik az itthon egyáltalán nem elterjedt hagyatékozás.
  • Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag nincs kóbor állat. Ezekben az országokban az állatok azonosítására szolgáló mikorchipezést és az ivartalanítást is komolyan veszik.

Ne vásárolj, fogadj örökbe!

 

További érdekességek a Rex Kutyaotthon Alapítványról

  • Idén 25 éves a Rex Kutyaotthon Alapítvány, az egyik legrégebbi állatvédő szervezet Magyarországon
  • Az alapítvány létrejöttekor még általános gyakorlat volt, hogy a megunt kutyákat-macskákat úgynevezett „gazdáik” egyszerűen kidobták a város szélén - az állatvédelemmel és a felvilágosítással nagyon kevesen foglalkoztak => így egyértelmű volt, hogy meg kell változtatni az állattartási kultúrát Magyarországon
  • Ehhez az 1891-ben alapított angliai Dogs Trust adta a jó példát, ahol nem menhelyet, hanem állatvédelmi központokat hoztak létre és üzemeltettek
  • 2004-ben, Újpest Önkormányzata támogatásával egy szemétlerakó helyén létrejött a Rex Állatsziget, amely menhely, mentőállomás és állatvédelmi oktatóközpont egyben
  • Eddig több mint 10.000 állatot adott örökbe és napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújt segítséget az alapítvány
  • A Rex szakemberei tagjai az Igazságügyi Minisztérium felkérésre megalakult oktatási munkacsoportnak, mely célul tűzte ki többek között azt is, hogy a Felelős Állattartás az iskolai tananyag része legyen.

 

További információ: www.rex.hu

Facebook: www.facebook.com/rexalapitvany

 

 

 

 

 

Forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Még nem fog szigorodni az állatvédelmi törvény - elutasították a vonatkozó törvényjavaslatot Még nem fog szigorodni az állatvédelmi törvény - elutasították a vonatkozó törvényjavaslatot
Szigorította volna az állatvédelmi törvényt az a javaslat, melyet a Jobbik adott be - a törvényjavaslat azonban nem jutott tovább az Országgyűlés Igazságügyi bizottságán.

Állatvédelem hazai helyzete – mikor lesz változás? Állatvédelem hazai helyzete – mikor lesz változás?
Általában némi irigységgel tekintünk más országok állatvédelmi helyzetére. Mi kéne ahhoz, hogy Magyarországon is jobb legyen a helyzet, ne legyenek zsúfolásig tömve a menhelyek? Márton Attilát, a „kutyabajok” blog szerzőjét kérdeztük arról, hogy mi kéne egy nagyobb áttöréshez.

Egy hajszálon múlt a kutya élete felelőtlen gazdája miatt - felfüggesztettel megúszhatja a nő Egy hajszálon múlt a kutya élete felelőtlen gazdája miatt - felfüggesztettel megúszhatja a nő
Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a nő, aki nem gondoskodott kutyájáról. A négylábú életét az utolsó pillanatban érkező orvosi ellátás mentette meg.

Milyen kutyát válasszak? 4 tipp, hogy a megfelelő társat találd meg! Milyen kutyát válasszak? 4 tipp, hogy a megfelelő társat találd meg!
Az egyik legnehezebb kérdés! Elhatároztad, hogy magadhoz veszel egy négylábút – na jó, de milyet? Vajon melyikük az „Igazi”? Nem szabad elhanyagolni a kérdést, hiszen egy kutya nem csak egy hosszú hétvégére költözik be Hozzád, hanem több mint egy évtizedre!

Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját? Elaltatnád kutyádat, csak mert eltörte a csontját?
"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél." Úgy tűnik, az ember hajlamos ezt elfelejteni.

Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve! Elkeserítő számok: már több mint félezer eltűnt kutyáról érkezett bejelentés - Frissítve!
Ennél azonban sokkal több eltűnt állatról lehet szó, akiknek nagy része már soha többé nem jut vissza gazdájához.

Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával Harcikutya? Engedély, képzettség a kutyához? - Interjú Csemer Boglárkával
Csemer Boglárka énekesnő kiskutyáját a kezei közül tépte ki ősz végén egy kerítésen át kiszabadult amerikai bulldog, majd a szeme láttára végzett vele. Plusz nyolc napon túl gyógyuló traumatikus sérülést okozott Boggie-nak, az extrém fizikumú kutya őt is megtámadta.

Új állatjóléti törvény Luxemburgban: ilyen egy állatbarát ország! Új állatjóléti törvény Luxemburgban: ilyen egy állatbarát ország!
Nagy lépést tett előre Luxemburg az állatvédelem terén - az új állatjóléti törvényt egyhangúan szavazták meg a képviselők.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Kutyáink imádják a szagunkat Hírek - Címlapon
Kutyáink imádják a szagunkat
Hatalmas kutyafuttatók készülnek Kőbányán! Hírek - Címlapon
Hatalmas kutyafuttatók készülnek Kőbányán!