A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel

2019. december 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!Az újév hajnalán nemcsak az óévnek intünk búcsút, hanem a változás, változtatás iránti igény is megfordulhat fejünkben. Ebben az évben aztán tényleg odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, többet fogunk mozogni, megpróbáljuk hasznosabban eltölteni szabadidőnket - ha még nincs, keresünk magunknak egy-két új hobbit -, és természetesen több időt szánunk szeretteinkre és kedvenceinkre is. Sokunknak ez utóbbi fogalmak elválaszthatatlanok egymástól - s ahogy együtt lépünk át az új esztendőbe, kutyá(i)nkkal együtt szövögetünk új terveket. 

 

Íme néhány tipp az újévre, kutya és gazdi örömére!

 

1. Éljük meg a jelen pillanatot!

 

A kutyák nem ismerik a múlt és a jövő fogalmát, nem aggódnak a tegnap történései, sem a holnap problémái miatt. Míg minket felőrölhetnek a mindennapos teendők, addig ők a jelenben élnek, mi pedig elleshetjük tőlük az „itt és most” varázslatos tudományát. Egyik legnagyszerűbb lehetőség ennek megtapasztalására a séta. Remek kikapcsolódás a zsúfolt hétköznapokon, nemcsak kötődésünket fonhatja szorosabbá a közös tevékenység, hanem új barátokat is szerezhetünk, és testi-lelki felfrissülésre is kiváló! Tegyük el a telefont, figyeljünk egymásra a séta ideje alatt, és otthon is találjuk meg az offline órákat, mikor kedvencünkkel játsszunk, tanulunk vagy csak egy jó könyv, film társaságában összebújunk a kanapén.

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Élj a pillanatnak!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Élj a pillanatnak!
Fotó: Pinterest

 

2. Fitten és egészségesen!

 

Na, most aztán tényleg itt az ideje megszabadulni a felesleges kilóktól! – ismerős kijelentés? Bármennyire is ügyelünk a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra, az ünnepek alatt bizony alattomosan felkúszhat egy kis plusz. Viszont, ha listánkon nem szerepel előkelő helyen a rengeteg teendők közepette, tehetünk magunknak egy szívességet, hogy ezentúl jobban odafigyelünk a testi-lelki egyensúlyunkra – és kedvencünkére is!

 

Apró lépésekkel is kezdhetjük, például alaposabban utánajárunk szőrmókunk számára ideális eledelnek, ügyelünk a minőségre, és a könyörgő tekintet ellenére is csínján bánunk a jutalomfalatokkal, nasikkal, elejét véve a túlsúly lerakódásának és további egészségügyi gondoknak. Segíthet az is, ha etetés előtt lemérjük a pontos adagot. Kutyusunk túlsúlyából pedig szép fokozatosan lefaraghatunk az állatorvosunk által javasolt diétás étrend és az életkorának, fajtájának, energiaszintjének és egészségi állapotának megfelelő mozgással. Mind azt szeretnénk, hogy hosszú, boldog életet élhessen mellettünk – tegyünk érte!

 

3. Mozgásra fel!

 

Na de olyan hideg van odakint… - még kedvencünk is megtorpanhat, mikor sétára indulva beleszimatol a fagyos levegőbe. Öltözzünk fel melegen, húzzunk fázós kutyusunkra kabátot, és járjunk egyet, amennyi mindkettőnknek jól esik. A farkasordító téli időben pedig remekül elszórakoztathatjuk egymást benti játékokkal és gondolkodtató feladatokkal. S ahogy lassacskán megérkezik a tavasz, egyre többet tartózkodunk kint a friss levegőn, élvezzük a napsütötte órákat, feltöltődünk, és már alig várjuk, hogy újra kimozdulhassunk.

 

Kutyáink is így vannak ezzel, egészségük, szellemi és testi fittségük szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő, de nem megterhelő testmozgás. Nem kell feltétlen kilométeres túrákra gondolni, kezdhetjük rövidebb programokkal is: egy kiadós séta a parkban, kirándulás a természetben, játék a pajtásokkal is kiváló ötlet, az aktívabbaknak pedig a közös kocogás, biciklizés is remek kikapcsolódás.

A kezdeti lelkesedés azonban hamar kifulladhat, mikor valami újba vágunk bele - törekedjünk hát a rendszerességre és a pozitív élmények szerzésére! Ha időnként kimarad egy-egy séta vagy edzés, magunkon is észre fogjuk venni, mennyire hiányzik a mozgás – kedvencünk lelkesedésével kísérve újult erővel vethetjük bele magunkat a kalandokba!

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szerezz új élményeket!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szerezz új élményeket!
Fotó: thebark.com

 

4. Vigyázzunk a fogakra!

 

Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mit tehetünk ennek érdekében, hogyan mossuk meg a fogát, milyen rágcsákat, fogtisztító játékokat adhatunk neki. Ha már felütötte a fejét a baj, például fogínygyulladás, fogkövesség formájában, mielőbb forduljunk szakemberhez! A lerakódott fogkő kellemetlen szájszagot és fájdalmas gyulladást okozhat, mely megkeserítheti a mindennapokat, az étkezést is problémássá teheti. Az egészséges fogak hozzájárulnak kutyánk általános egészségéhez, és a kutyapuszit is bátrabban fogadhatjuk egy kellemesebb leheletű ebtől.

 

5. Nem félünk az orvostól!

 

Valljuk be, még nekünk is nehezünkre eshet ellátogatni a rendelőbe, ha megbetegszünk. Kutyánk viszont nem tudja elmondani, ha valami gond van, s a tünetek gyakran csak akkor mutatkoznak meg, amikor már komoly a baj, és csak nehezen orvosolható vagy már túl késő. Figyeljük viselkedését, vegyük észre az árulkodó jeleket, a hirtelen hangulatváltozás is utalhat arra, hogy fájdalma van, nem érzi jól magát. Életmentő lehet, ha időben állatorvosi segítséget kap!

 

Ne feledkezzünk meg az évenként kötelező veszettségi oltásról és a kombinált oltás is erősen ajánlott a fertőző, kutyánk életet veszélyeztethető betegségek miatt. Ügyeljünk a külső-belső élősködők elleni rendszeres védelemre is! Akkor is érdemes ellátogatni állatorvosunkhoz évente legalább egyszer, ha kutyánk egészségesnek tűnik, mert egy általános állapotfelmérés, laborvizsgálat rejtett problémát is felfedhet.

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szeress feltételek nélkül!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szeress feltételek nélkül!
Fotó: Twitter

 

6. Malacperselyt az ebnek is!

 

Egy sérülés, baleset vagy mérgezés komoly terhet róhat a családi kasszára, ráadásul az esetek többségében jó, ha azonnal rendelkezésre áll a kívánt összeg, ami több tízezres, akár százezres nagyságrendre is rúghat a beavatkozásoktól függően. Tegyünk félre váratlan helyzetekre; erre a célra használhatunk egy befőttes üveget kutyánk nevével díszítve, melybe hetente vagy havonta belehelyezünk egy kisebb összeget. De tényleg csak akkor nyúljunk hozzá, ha a helyzet úgy kívánja! Maga a tudat is megnyugtató a gazdi számára, hogy szükség esetén az anyagiakkal nem kell foglalkozni, így teljes figyelmünket kedvencünk gyógyulására fordíthatjuk. Kisállat-biztosítás kötése is hasznos segítség lehet!

 

7. Szerezzünk új élményeket!

 

Az újdonság varázsa minden kutyára jó hatással bír, hiszen imádják felfedezni környezetüket, a megannyi szimatolnivaló, látnivaló közepette. Idén kereshetünk új kirándulóhelyeket, túraútvonalakat, de a kisállatüzlet bejárása is legalább ilyen izgalmas lehet kíváncsi kutyánk számára.

Kipróbálhatunk újfajta tevékenységeket, melyek fizikailag és mentálisan is megmozgatják, mint a keresős-szimatolós játékok, agility, frizbi, labdázás, canicross, hogy csak párat említsünk a lehetőségek széles tárházából.

Taníthatunk új trükköket is, de a gyakorlatban is alkalmazható dolgok, például a laza pórázon történő sétálás, a várakozás az ajtónál vagy a járda szélén életmentőnek bizonyulhatnak adott helyzetben. Idős(ödő) kedvencünknél se feledkezzünk meg egy kis élvezetes gyakorlásról, hogy szellemileg fitt maradhasson évei múltával is.

 

8. Lazíts!

 

Hihetetlen, de a kutyák akár 14 órát is eltölthetnek alvással a nap folyamán. Koruktól és életmódjuktól függően ez lehet kevesebb, de akár több is. Borsos teendőink közepette csodás kikapcsolódást nyújthat elnézni kedvencünket, ahogy gombócba kucorodva szuszog fekhelyén vagy éppen pocakjával felfelé, lábaival az égben hortyog, csipogva álmodik. Miért ne lazíthatnánk mi is velük együtt? A lustaság fél egészség, ugyebár. :)

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Lazíts!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Lazíts!
Fotó: Pinterest

 

9. Szeress feltételek nélkül!

 

Megvan a mozzanat, mikor hazaérve kedvencünk majd a nyakunkba ugrik örömében? Akkor is, ha 5 percre ugrottunk ki? Vagy orrával bökdösve próbál felvidítani, mikor érzi, hogy nem vagyunk valami jó passzban? Nos, ha egy dolgot tanulhatunk tőlünk, az az, hogy tárjuk ki a szívünket, vegyük észre a jóságot a világban, és szeressük egymást feltételek nélkül. Persze – legyintünk – könnyű ezt mondani, hiszen legtöbben jobban szeretjük kutyánkat, mint embertársainkat.

 

Gondoljunk bele egy pillanatra, mi mindenre lehetnénk képesek együtt és milyen varázslatos is lehetne a világ, ha többen lennénk képesek olyan tisztán szeretni, ahogy kutyánk. Olyan jókedvűen és optimistán szemlélni a világot, ahogy ők teszik – talán itt az ideje, hogy elkezdjünk többet mosolyogni, nyitni egymás felé, és tenni a közösségért. Történjen bár önkéntesként a helyi állatmenhelyen vagy adománygyűjtés formájában a rászorulóknak, a legkisebb ajándékkal is óriási örömet okozhatunk!

 

10. Mosolyogj!

 

Elég egy pillantás imádnivaló pofijára, belenézni csillogó szemeibe, és már olvadozni kezdünk. Mosolyra fakaszt csíntalan bohóckodása, önfeledt játéka, vakkantásai és a végeérhetetlen puszik is jókedvre derítenek minket. Bizonyított tény, hogy a mosoly és a nevetés jótékony hatással bír szervezetünkre, lelkünkre: többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és oldja a stresszt, enyhíti a fájdalmat, és örömet csempész a szürke hétköznapokba – akár kapjuk, akár adjuk. A kutyák képesek felismerni arckifejezéseinket, adjunk hát mosolyunkból nekik is minél többet!

 

Újévi fogadalmak - 10 tipp, ha kutyáddal tervezel - mosolyogj sokat
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Mosolyogj!
Fotó: germantownvet.com

 

Fogadalmak ide vagy oda, az év bármely napján elkezdhetünk a fent leírtakon dolgozni az egészségesebb, boldogabb mindennapok érdekében.

 

Ti mit terveztek kedvencetekkel? Várjuk az ötleteket!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: germantownvet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák Mentális egészségünkre is jótékony hatással vannak a kutyák
El sem tudnánk képzelni az életünket kutyák nélkül! Jelenlétük megannyi pozitív élményt nyújt, mely testi, lelki és mentális egészségünkhöz is hozzájárul. Lássuk a legfontosabbakat 5 pontban.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál Kellemetlen állapot: vizeletcsepegés kutyáknál
Az ősztől kora tavaszig tartó időszak a felfázások tipikus ideje, mely kedvenceinket is érintheti. A vizeletcsepegésnek azonban számos kiváltó oka lehet. Tudj meg többet arról is, hogyan segíthetsz kutyádnak inkontinencia esetén!

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat? Könnyezés, csipásodás kutyáknál - Milyen betegségre utalhat?
A könnyezés a test természetes reakciója, hogy eltávolítsa a szembe jutott idegen anyagokat, ily módon segíti kedvencünket megszabadulni az irritációtól. Meddig normális és mikor érdemes állatorvoshoz fordulni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Hírek - Címlapon
Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
Kutyabarát panzióba nyerhetsz 3 napos hétvégét a Fotópályázatunkon Hírek - Címlapon
Kutyabarát panzióba nyerhetsz 3 napos hétvégét a Fotópályázatunkon