A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel

2020. december 31., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!Az újév hajnalán nemcsak az óévnek intünk búcsút, hanem a változás, változtatás iránti igény is megfordulhat fejünkben. Ebben az évben aztán tényleg odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, többet fogunk mozogni, megpróbáljuk hasznosabban eltölteni szabadidőnket - ha még nincs, keresünk magunknak egy-két új hobbit -, és természetesen több időt szánunk szeretteinkre és kedvenceinkre is. Sokunknak ez utóbbi fogalmak elválaszthatatlanok egymástól - s ahogy együtt lépünk át az új esztendőbe, kutyá(i)nkkal együtt szövögetünk új terveket. 

 

Íme néhány tipp az újévre, kutya és gazdi örömére!

 

1. Éljük meg a jelen pillanatot!

 

A kutyák nem ismerik a múlt és a jövő fogalmát, nem aggódnak a tegnap történései, sem a holnap problémái miatt. Míg minket felőrölhetnek a mindennapos teendők, addig ők a jelenben élnek, mi pedig elleshetjük tőlük az „itt és most” varázslatos tudományát. Egyik legnagyszerűbb lehetőség ennek megtapasztalására a séta. Remek kikapcsolódás a zsúfolt hétköznapokon, nemcsak kötődésünket fonhatja szorosabbá a közös tevékenység, hanem új barátokat is szerezhetünk, és testi-lelki felfrissülésre is kiváló! Tegyük el a telefont, figyeljünk egymásra a séta ideje alatt, és otthon is találjuk meg az offline órákat, mikor kedvencünkkel játsszunk, tanulunk vagy csak egy jó könyv, film társaságában összebújunk a kanapén.

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Élj a pillanatnak!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Élj a pillanatnak!
Fotó: Pinterest

 

2. Fitten és egészségesen!

 

Na, most aztán tényleg itt az ideje megszabadulni a felesleges kilóktól! – ismerős kijelentés? Bármennyire is ügyelünk a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra, az ünnepek alatt bizony alattomosan felkúszhat egy kis plusz. Viszont, ha listánkon nem szerepel előkelő helyen a rengeteg teendők közepette, tehetünk magunknak egy szívességet, hogy ezentúl jobban odafigyelünk a testi-lelki egyensúlyunkra – és kedvencünkére is!

 

Apró lépésekkel is kezdhetjük, például alaposabban utánajárunk szőrmókunk számára ideális eledelnek, ügyelünk a minőségre, és a könyörgő tekintet ellenére is csínján bánunk a jutalomfalatokkal, nasikkal, elejét véve a túlsúly lerakódásának és további egészségügyi gondoknak. Segíthet az is, ha etetés előtt lemérjük a pontos adagot. Kutyusunk túlsúlyából pedig szép fokozatosan lefaraghatunk az állatorvosunk által javasolt diétás étrend és az életkorának, fajtájának, energiaszintjének és egészségi állapotának megfelelő mozgással. Mind azt szeretnénk, hogy hosszú, boldog életet élhessen mellettünk – tegyünk érte!

 

3. Mozgásra fel!

 

Na de olyan hideg van odakint… - még kedvencünk is megtorpanhat, mikor sétára indulva beleszimatol a fagyos levegőbe. Öltözzünk fel melegen, húzzunk fázós kutyusunkra kabátot, és járjunk egyet, amennyi mindkettőnknek jól esik. A farkasordító téli időben pedig remekül elszórakoztathatjuk egymást benti játékokkal és gondolkodtató feladatokkal. S ahogy lassacskán megérkezik a tavasz, egyre többet tartózkodunk kint a friss levegőn, élvezzük a napsütötte órákat, feltöltődünk, és már alig várjuk, hogy újra kimozdulhassunk.

 

Kutyáink is így vannak ezzel, egészségük, szellemi és testi fittségük szempontjából is elengedhetetlen a megfelelő, de nem megterhelő testmozgás. Nem kell feltétlen kilométeres túrákra gondolni, kezdhetjük rövidebb programokkal is: egy kiadós séta a parkban, kirándulás a természetben, játék a pajtásokkal is kiváló ötlet, az aktívabbaknak pedig a közös kocogás, biciklizés is remek kikapcsolódás.

A kezdeti lelkesedés azonban hamar kifulladhat, mikor valami újba vágunk bele - törekedjünk hát a rendszerességre és a pozitív élmények szerzésére! Ha időnként kimarad egy-egy séta vagy edzés, magunkon is észre fogjuk venni, mennyire hiányzik a mozgás – kedvencünk lelkesedésével kísérve újult erővel vethetjük bele magunkat a kalandokba!

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szerezz új élményeket!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szerezz új élményeket!
Fotó: thebark.com

 

4. Vigyázzunk a fogakra!

 

Kutyáink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres fog- és szájápolás. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mit tehetünk ennek érdekében, hogyan mossuk meg a fogát, milyen rágcsákat, fogtisztító játékokat adhatunk neki. Ha már felütötte a fejét a baj, például fogínygyulladás, fogkövesség formájában, mielőbb forduljunk szakemberhez! A lerakódott fogkő kellemetlen szájszagot és fájdalmas gyulladást okozhat, mely megkeserítheti a mindennapokat, az étkezést is problémássá teheti. Az egészséges fogak hozzájárulnak kutyánk általános egészségéhez, és a kutyapuszit is bátrabban fogadhatjuk egy kellemesebb leheletű ebtől.

 

5. Nem félünk az orvostól!

 

Valljuk be, még nekünk is nehezünkre eshet ellátogatni a rendelőbe, ha megbetegszünk. Kutyánk viszont nem tudja elmondani, ha valami gond van, s a tünetek gyakran csak akkor mutatkoznak meg, amikor már komoly a baj, és csak nehezen orvosolható vagy már túl késő. Figyeljük viselkedését, vegyük észre az árulkodó jeleket, a hirtelen hangulatváltozás is utalhat arra, hogy fájdalma van, nem érzi jól magát. Életmentő lehet, ha időben állatorvosi segítséget kap!

 

Ne feledkezzünk meg az évenként kötelező veszettségi oltásról és a kombinált oltás is erősen ajánlott a fertőző, kutyánk életet veszélyeztethető betegségek miatt. Ügyeljünk a külső-belső élősködők elleni rendszeres védelemre is! Akkor is érdemes ellátogatni állatorvosunkhoz évente legalább egyszer, ha kutyánk egészségesnek tűnik, mert egy általános állapotfelmérés, laborvizsgálat rejtett problémát is felfedhet.

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szeress feltételek nélkül!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Szeress feltételek nélkül!
Fotó: Twitter

 

6. Malacperselyt az ebnek is!

 

Egy sérülés, baleset vagy mérgezés komoly terhet róhat a családi kasszára, ráadásul az esetek többségében jó, ha azonnal rendelkezésre áll a kívánt összeg, ami több tízezres, akár százezres nagyságrendre is rúghat a beavatkozásoktól függően. Tegyünk félre váratlan helyzetekre; erre a célra használhatunk egy befőttes üveget kutyánk nevével díszítve, melybe hetente vagy havonta belehelyezünk egy kisebb összeget. De tényleg csak akkor nyúljunk hozzá, ha a helyzet úgy kívánja! Maga a tudat is megnyugtató a gazdi számára, hogy szükség esetén az anyagiakkal nem kell foglalkozni, így teljes figyelmünket kedvencünk gyógyulására fordíthatjuk. Kisállat-biztosítás kötése is hasznos segítség lehet!

 

7. Szerezzünk új élményeket!

 

Az újdonság varázsa minden kutyára jó hatással bír, hiszen imádják felfedezni környezetüket, a megannyi szimatolnivaló, látnivaló közepette. Idén kereshetünk új kirándulóhelyeket, túraútvonalakat, de a kisállatüzlet bejárása is legalább ilyen izgalmas lehet kíváncsi kutyánk számára.

Kipróbálhatunk újfajta tevékenységeket, melyek fizikailag és mentálisan is megmozgatják, mint a keresős-szimatolós játékok, agility, frizbi, labdázás, canicross, hogy csak párat említsünk a lehetőségek széles tárházából.

Taníthatunk új trükköket is, de a gyakorlatban is alkalmazható dolgok, például a laza pórázon történő sétálás, a várakozás az ajtónál vagy a járda szélén életmentőnek bizonyulhatnak adott helyzetben. Idős(ödő) kedvencünknél se feledkezzünk meg egy kis élvezetes gyakorlásról, hogy szellemileg fitt maradhasson évei múltával is.

 

8. Lazíts!

 

Hihetetlen, de a kutyák akár 14 órát is eltölthetnek alvással a nap folyamán. Koruktól és életmódjuktól függően ez lehet kevesebb, de akár több is. Borsos teendőink közepette csodás kikapcsolódást nyújthat elnézni kedvencünket, ahogy gombócba kucorodva szuszog fekhelyén vagy éppen pocakjával felfelé, lábaival az égben hortyog, csipogva álmodik. Miért ne lazíthatnánk mi is velük együtt? A lustaság fél egészség, ugyebár. :)

 

Újévi fogadalmak kutyásoknak - Lazíts!
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Lazíts!
Fotó: Pinterest

 

9. Szeress feltételek nélkül!

 

Megvan a mozzanat, mikor hazaérve kedvencünk majd a nyakunkba ugrik örömében? Akkor is, ha 5 percre ugrottunk ki? Vagy orrával bökdösve próbál felvidítani, mikor érzi, hogy nem vagyunk valami jó passzban? Nos, ha egy dolgot tanulhatunk tőlünk, az az, hogy tárjuk ki a szívünket, vegyük észre a jóságot a világban, és szeressük egymást feltételek nélkül. Persze – legyintünk – könnyű ezt mondani, hiszen legtöbben jobban szeretjük kutyánkat, mint embertársainkat.

 

Gondoljunk bele egy pillanatra, mi mindenre lehetnénk képesek együtt és milyen varázslatos is lehetne a világ, ha többen lennénk képesek olyan tisztán szeretni, ahogy kutyánk. Olyan jókedvűen és optimistán szemlélni a világot, ahogy ők teszik – talán itt az ideje, hogy elkezdjünk többet mosolyogni, nyitni egymás felé, és tenni a közösségért. Történjen bár önkéntesként a helyi állatmenhelyen vagy adománygyűjtés formájában a rászorulóknak, a legkisebb ajándékkal is óriási örömet okozhatunk!

 

10. Mosolyogj!

 

Elég egy pillantás imádnivaló pofijára, belenézni csillogó szemeibe, és már olvadozni kezdünk. Mosolyra fakaszt csíntalan bohóckodása, önfeledt játéka, vakkantásai és a végeérhetetlen puszik is jókedvre derítenek minket. Bizonyított tény, hogy a mosoly és a nevetés jótékony hatással bír szervezetünkre, lelkünkre: többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és oldja a stresszt, enyhíti a fájdalmat, és örömet csempész a szürke hétköznapokba – akár kapjuk, akár adjuk. A kutyák képesek felismerni arckifejezéseinket, adjunk hát mosolyunkból nekik is minél többet!

 

Újévi fogadalmak - 10 tipp, ha kutyáddal tervezel - mosolyogj sokat
Újévi fogadalmak kutyásoknak - Mosolyogj!
Fotó: germantownvet.com

 

Fogadalmak ide vagy oda, az év bármely napján elkezdhetünk a fent leírtakon dolgozni az egészségesebb, boldogabb mindennapok érdekében.

 

Ti mit terveztek kedvencetekkel? Várjuk az ötleteket!

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: germantownvet.com
Cikk első megjelenése: 2019. december 31.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat Szánkót kapott a nehézkesen járó öreg kutyus, hogy ő is élvezhesse a havat
Fájós lábai miatt csak pár lépést tud megtenni az idős kutya, de gazdáinak hála minden nap élményteli sétákra indulhat. Szívmelengető videók!

Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája? Rossz lehelet – Miért büdös a kutya szája?
Kedvenceink szájszaga amellett, hogy kellemetlen, komoly gondot is jelezhet. Mi minden állhat a hátterében, és hogyan segíthetünk kutyánknak?

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad Hírek - Címlapon
7 dolog, ami miatt kutyád boldogabb Nálad
Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját Hírek - Címlapon
Szomorúan nézte a kutya a kerítésen kipottyant játékát - egy autós mentette meg malackáját
fb-text