A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy alaposan körbejárják a kérdést, miután június hónapban több, mint 70 állatorvosnál végződő esetről kaptak bejelentést a gazdiktól.


2023. július 05., 15:15


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?Kérdőívük célja, hogy segítsen tiszta és objektív képet kapni a kialakult helyzetről, valamint hogy segítségével nyomon tudják követni a témában bekövetkezett változásokat az előző évekhez képest.


Az összegyűjtött eredmények birtokában aztán terveik szerint párbeszédet kezdeményeznek a főváros illetékes szerveivel, valamint az önkormányzatokkal, hogy minden érintett számára lehetőleg kielégítő megoldásra tudjanak jutni.

 

Bár a kitöltési lehetőséget még nem zárták le, az alig 24 órán belül beérkezett adatok jelenlegi állása szerint a kitöltők úgy nyilatkoztak, hogy 2023 előtt több mint 30%-uk kutyusában NEM volt még toklász.


Ezzel szemben 2023-ban több mint 20%-uk kutyájában több mint 1x is volt.

 

 

Zeb toklász
Vidáman nő az egérárpa mindenfelé
Forrás: www.facebook.com/zoldeb 

 

 

Ami szintén érdekes információ, – bár ezt az állatorvosokkal beszélgetve tudták meg – hogy míg korábban jellemzően legtöbbször a tappancsból vagy a hallójáratból kellett orvosilag eltávolítani a toklászt, az utóbbi időben egyre több olyan eset van, ahol az eb belélegezte az egérárpa elszáradt részét és az orrából kellett bódításban kiszedni azt.

 

A helyzet megoldását mindenképpen nehezíti, hogy több estben az sem tisztázott, hogy a nem megfelelően gondozott terület, ahol a baleset történt, kinek a fennhatósága alá tartozik. A gazdik panaszos levelei sokszor nem az illetékes szervhez kerülnek.
Ezért egy további cél az Egyesület részéről, hogy megbízhatóan a végére járjanak, kihez melyik terület tartozik, és utána egy térkép megalkotásával segítsék az érintett gazdikat az eligazodásban.
 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy bizony a közterületen elszenvedett balesetek miatt akkor is jár a kártérítés, ha a kutyus az áldozat. A gazdik tehát jogosan jelentkezhetnek az eset kapcsán felmerülő orvosi költségeik megtérítéséért, amennyiben időbélyegzős fényképpel, kétséget kizáróan igazolni tudják, hogy pontosan hol került a toklász a kutyusba.
 

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 
 

Amire pedig mindenkit bíztatnak, hogy a lakóhelyükön szervezetten – de akár egyénileg is – kézi erővel gyűjtsék be a lekaszált ám össze nem gyűjtött gazt. Tapasztalataik szerint több kutyafuttatóban is rendkívül jól működik, hogy a gazdik „örökbefogadják” a futit és közös erővel tisztán tartják. Időről-időre kisollóval levágják az egérárpa kalászát – így lehet ugyanis leghatékonyabban elérni, hogy ne virágozzon újra és ne szaporodjon tovább – és össze is gyűjtik a levágott, lepotyogott részeket.

 

 

 

További cikkeink a témában:

 

 

 

Forrás: www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Ennyit költenek a magyarok kutyájuk etetésére havonta Ennyit költenek a magyarok kutyájuk etetésére havonta
Egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül; jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük egy kutyáról gondoskodnak - derül ki a Cofidis reprezentatív kutatásából.

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal Hírek - Címlapon
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal