A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy alaposan körbejárják a kérdést, miután június hónapban több, mint 70 állatorvosnál végződő esetről kaptak bejelentést a gazdiktól.


2023. július 05., 15:15


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű




Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?



Kérdőívük célja, hogy segítsen tiszta és objektív képet kapni a kialakult helyzetről, valamint hogy segítségével nyomon tudják követni a témában bekövetkezett változásokat az előző évekhez képest.


Az összegyűjtött eredmények birtokában aztán terveik szerint párbeszédet kezdeményeznek a főváros illetékes szerveivel, valamint az önkormányzatokkal, hogy minden érintett számára lehetőleg kielégítő megoldásra tudjanak jutni.

 

Bár a kitöltési lehetőséget még nem zárták le, az alig 24 órán belül beérkezett adatok jelenlegi állása szerint a kitöltők úgy nyilatkoztak, hogy 2023 előtt több mint 30%-uk kutyusában NEM volt még toklász.


Ezzel szemben 2023-ban több mint 20%-uk kutyájában több mint 1x is volt.

 

 

Zeb toklász
Vidáman nő az egérárpa mindenfelé
Forrás: www.facebook.com/zoldeb 

 

 

Ami szintén érdekes információ, – bár ezt az állatorvosokkal beszélgetve tudták meg – hogy míg korábban jellemzően legtöbbször a tappancsból vagy a hallójáratból kellett orvosilag eltávolítani a toklászt, az utóbbi időben egyre több olyan eset van, ahol az eb belélegezte az egérárpa elszáradt részét és az orrából kellett bódításban kiszedni azt.

 

A helyzet megoldását mindenképpen nehezíti, hogy több estben az sem tisztázott, hogy a nem megfelelően gondozott terület, ahol a baleset történt, kinek a fennhatósága alá tartozik. A gazdik panaszos levelei sokszor nem az illetékes szervhez kerülnek.
Ezért egy további cél az Egyesület részéről, hogy megbízhatóan a végére járjanak, kihez melyik terület tartozik, és utána egy térkép megalkotásával segítsék az érintett gazdikat az eligazodásban.
 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy bizony a közterületen elszenvedett balesetek miatt akkor is jár a kártérítés, ha a kutyus az áldozat. A gazdik tehát jogosan jelentkezhetnek az eset kapcsán felmerülő orvosi költségeik megtérítéséért, amennyiben időbélyegzős fényképpel, kétséget kizáróan igazolni tudják, hogy pontosan hol került a toklász a kutyusba.
 

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 
 

Amire pedig mindenkit bíztatnak, hogy a lakóhelyükön szervezetten – de akár egyénileg is – kézi erővel gyűjtsék be a lekaszált ám össze nem gyűjtött gazt. Tapasztalataik szerint több kutyafuttatóban is rendkívül jól működik, hogy a gazdik „örökbefogadják” a futit és közös erővel tisztán tartják. Időről-időre kisollóval levágják az egérárpa kalászát – így lehet ugyanis leghatékonyabban elérni, hogy ne virágozzon újra és ne szaporodjon tovább – és össze is gyűjtik a levágott, lepotyogott részeket.

 

 

 

További cikkeink a témában:

 

 

 

Forrás: www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is Segítség az idős gazdiknak, ha baj van – ezzel a programmal biztonságban tudhatják kedvencüket is
A Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban.

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal Hírek - Címlapon
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal