A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy alaposan körbejárják a kérdést, miután június hónapban több, mint 70 állatorvosnál végződő esetről kaptak bejelentést a gazdiktól.


2023. július 05., 15:15


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?Kérdőívük célja, hogy segítsen tiszta és objektív képet kapni a kialakult helyzetről, valamint hogy segítségével nyomon tudják követni a témában bekövetkezett változásokat az előző évekhez képest.


Az összegyűjtött eredmények birtokában aztán terveik szerint párbeszédet kezdeményeznek a főváros illetékes szerveivel, valamint az önkormányzatokkal, hogy minden érintett számára lehetőleg kielégítő megoldásra tudjanak jutni.

 

Bár a kitöltési lehetőséget még nem zárták le, az alig 24 órán belül beérkezett adatok jelenlegi állása szerint a kitöltők úgy nyilatkoztak, hogy 2023 előtt több mint 30%-uk kutyusában NEM volt még toklász.


Ezzel szemben 2023-ban több mint 20%-uk kutyájában több mint 1x is volt.

 

 

Zeb toklász
Vidáman nő az egérárpa mindenfelé
Forrás: www.facebook.com/zoldeb 

 

 

Ami szintén érdekes információ, – bár ezt az állatorvosokkal beszélgetve tudták meg – hogy míg korábban jellemzően legtöbbször a tappancsból vagy a hallójáratból kellett orvosilag eltávolítani a toklászt, az utóbbi időben egyre több olyan eset van, ahol az eb belélegezte az egérárpa elszáradt részét és az orrából kellett bódításban kiszedni azt.

 

A helyzet megoldását mindenképpen nehezíti, hogy több estben az sem tisztázott, hogy a nem megfelelően gondozott terület, ahol a baleset történt, kinek a fennhatósága alá tartozik. A gazdik panaszos levelei sokszor nem az illetékes szervhez kerülnek.
Ezért egy további cél az Egyesület részéről, hogy megbízhatóan a végére járjanak, kihez melyik terület tartozik, és utána egy térkép megalkotásával segítsék az érintett gazdikat az eligazodásban.
 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy bizony a közterületen elszenvedett balesetek miatt akkor is jár a kártérítés, ha a kutyus az áldozat. A gazdik tehát jogosan jelentkezhetnek az eset kapcsán felmerülő orvosi költségeik megtérítéséért, amennyiben időbélyegzős fényképpel, kétséget kizáróan igazolni tudják, hogy pontosan hol került a toklász a kutyusba.
 

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 
 

Amire pedig mindenkit bíztatnak, hogy a lakóhelyükön szervezetten – de akár egyénileg is – kézi erővel gyűjtsék be a lekaszált ám össze nem gyűjtött gazt. Tapasztalataik szerint több kutyafuttatóban is rendkívül jól működik, hogy a gazdik „örökbefogadják” a futit és közös erővel tisztán tartják. Időről-időre kisollóval levágják az egérárpa kalászát – így lehet ugyanis leghatékonyabban elérni, hogy ne virágozzon újra és ne szaporodjon tovább – és össze is gyűjtik a levágott, lepotyogott részeket.

 

 

 

További cikkeink a témában:

 

 

 

Forrás: www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez
Szülők és gyermekotthonok is csatlakozhatnak idén az Állatvédelmi Témahéthez, amelyet október 2. és 15. között rendeznek meg - közölte Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MTI MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal Hírek - Címlapon
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal