A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Toklász kérdés – Valóban egyre rosszabb a helyzet? Ha igen, ki a felelős?

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy alaposan körbejárják a kérdést, miután június hónapban több, mint 70 állatorvosnál végződő esetről kaptak bejelentést a gazdiktól.


2023. július 05., 15:15


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Közérdekű
Facebook oldalukon nemrég felhívást tettek közzé és arra kérik a gazdikat, hogy kitöltésével minél többen segítsenek feltérképezni a fővárost, hogy hogyan változott a helyzet az elmúlt években és merre vannak a legproblémásabb területek. Vajon jogos e a felháborodás a gazdik részéről vagy csupán egy felfújt sztoriról van csak szó?Kérdőívük célja, hogy segítsen tiszta és objektív képet kapni a kialakult helyzetről, valamint hogy segítségével nyomon tudják követni a témában bekövetkezett változásokat az előző évekhez képest.


Az összegyűjtött eredmények birtokában aztán terveik szerint párbeszédet kezdeményeznek a főváros illetékes szerveivel, valamint az önkormányzatokkal, hogy minden érintett számára lehetőleg kielégítő megoldásra tudjanak jutni.

 

Bár a kitöltési lehetőséget még nem zárták le, az alig 24 órán belül beérkezett adatok jelenlegi állása szerint a kitöltők úgy nyilatkoztak, hogy 2023 előtt több mint 30%-uk kutyusában NEM volt még toklász.


Ezzel szemben 2023-ban több mint 20%-uk kutyájában több mint 1x is volt.

 

 

Zeb toklász
Vidáman nő az egérárpa mindenfelé
Forrás: www.facebook.com/zoldeb 

 

 

Ami szintén érdekes információ, – bár ezt az állatorvosokkal beszélgetve tudták meg – hogy míg korábban jellemzően legtöbbször a tappancsból vagy a hallójáratból kellett orvosilag eltávolítani a toklászt, az utóbbi időben egyre több olyan eset van, ahol az eb belélegezte az egérárpa elszáradt részét és az orrából kellett bódításban kiszedni azt.

 

A helyzet megoldását mindenképpen nehezíti, hogy több estben az sem tisztázott, hogy a nem megfelelően gondozott terület, ahol a baleset történt, kinek a fennhatósága alá tartozik. A gazdik panaszos levelei sokszor nem az illetékes szervhez kerülnek.
Ezért egy további cél az Egyesület részéről, hogy megbízhatóan a végére járjanak, kihez melyik terület tartozik, és utána egy térkép megalkotásával segítsék az érintett gazdikat az eligazodásban.
 

Sokan nem tudják ugyanis, hogy bizony a közterületen elszenvedett balesetek miatt akkor is jár a kártérítés, ha a kutyus az áldozat. A gazdik tehát jogosan jelentkezhetnek az eset kapcsán felmerülő orvosi költségeik megtérítéséért, amennyiben időbélyegzős fényképpel, kétséget kizáróan igazolni tudják, hogy pontosan hol került a toklász a kutyusba.
 

A kérdőívet itt lehet kitölteni. 
 

Amire pedig mindenkit bíztatnak, hogy a lakóhelyükön szervezetten – de akár egyénileg is – kézi erővel gyűjtsék be a lekaszált ám össze nem gyűjtött gazt. Tapasztalataik szerint több kutyafuttatóban is rendkívül jól működik, hogy a gazdik „örökbefogadják” a futit és közös erővel tisztán tartják. Időről-időre kisollóval levágják az egérárpa kalászát – így lehet ugyanis leghatékonyabban elérni, hogy ne virágozzon újra és ne szaporodjon tovább – és össze is gyűjtik a levágott, lepotyogott részeket.

 

 

 

További cikkeink a témában:

 

 

 

Forrás: www.facebook.com
Indexkép forrás: https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben! A rettegett toklász - Komoly gondokat okozhat a kutya számára, ismerjük fel időben!
Toklász. Egyetlen apróság, mely borzasztó fájdalmat és súlyos szövődményeket okozhat a kutyának, ha utat talál testébe. Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan segíthetünk, ha már megtörtént a baj?

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése Eredményes volt az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának idei ülése
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos örömmel számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, május középén Edinburgh-ban. Az EuroFAWC, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson az információk és nézetek megosztásához, valamint hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének elengedhetetlen alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, valamint a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt Hírek - Címlapon
Menhelyi kutyáknak olvastak meséket az állatbarátok a július 4-i tűzijáték alatt
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal Hírek - Címlapon
Utazási tippek - Jó hír, ha Olaszországban szeretnél nyaralni kutyáddal