A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elaltattak negyven állatviadalról mentett kutyát

2022. december 20., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Két évvel ezelőtt foglalta le a rendőrség a kutyákat: a staffordshire terriereket állatviadalokon harcoltatták. A rajtaütések után felcsillant a remény, hogy a kutyák nagy része újrakezdheti eddig nem túl boldog életét, és egyszer szerető gazda mellett élhet. Ez a remény egy pillanat alatt szertefoszlott.



 

Veszélyes voltukra hivatkozva elaltattak negyven staffordshire terriert. A kutyákat közel két éven keresztül a rendőrség dunakeszi kutyakiképző telepén (ROKK) tartották. Az állatvédők szerint a kutyák nagy része rehabilitálható lett volna, alkalmasak lettek volna a gazdás életre.

A kutyákat 2020 decemberében Nagykőrösről mentették: összehangolt akció keretében 51 kutyát mentettek ki a viadalok helyszínéről. A kutyákat a kiképző telepre szállították.

 

A Szurkolók az Állatokért állatvédelmi egyesület vezetője, Kapin Richárd a Telexnek azt mondta, a Dunakeszire került kutyákkal nagyon lelkiismeretesen foglalkoztak, és teljesen nyitottan fogadták őket is az ottani szakemberek. Megismerhették a kutyákat, csinálhattak róluk képeket, mert szerettek volna segíteni az állatok rehabilitálásában és örökbeadásában. Több állatvédő szervezet is befogadott a kutyák közül, ezek többsége azóta már gazdához is került.

A folyamat azonban lassú, idő- és munkaigényes: ezeket a kutyákat nem lehet egyik pillanatról a másikra gazdásítani. Meg kell ismerni őket, meg kell tanítani őket a rossz reflexeken felülkerekedni. Ezek után olyan gazdát kell találni nekik, aki hozzáértő és felelős, valamint megfelelő környezetet biztosít. Nem lehet bárkire rábízni őket.

A Szurkolók az Állatokért még több kutyán akart segíteni, de pont előbb említett okok miatt, ez nem megy gyorsan – írja a Telex.hu.

 

„Szerettünk volna még kihozni kutyákat a ROKK-tól, de egy idő után egyszerűen nem kaptunk válaszokat” – idézi a lap Kapin Richárdot. Időközben kiderült, hogy az ügyben nem is a rendőrség, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal az illetékes, így dr. Kajó Cecília, a környezet- és állatvédelemmel kapcsolatos jog szakértője, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkára közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhivatalhoz, hogy megtudják, mi van a kutyákkal. Több hír is arról számolt be ugyanis a nyáron, hogy a kutyákat elaltatták.

 

„A kormányhivatal válaszában azt írta, hogy a ROKK telepén lévő amerikai staffordshire-ek közül negyvenet altattak el, miután veszélyesnek nyilvánították őket. Előtte 13 menhelyet és több civil szervezetet is megkeresett a hivatal állítása szerint, de sem ezek, sem a ROKK nem akarta befogadni a kutyákat. A dokumentumokból még az is kiderül, hogy a kormányhivatal 6,3 millió forintot fizetett a ROKK-nak, amelyből az állatok etetését és egészségügyi ellátását oldották meg. Azt írták még, hogy az állatok veszélyességét a jogszabályban előírt módon, egy kirendelt szakértő állapította meg, de már a büntetőeljárás során is született olyan szakvélemény, amely a veszélyessé nyilvánítás mellett foglalt állást.

Az persze kérdés, hogy valóban mind a negyven kutya veszélyes volt-e, és mi lehetett annak az oka, hogy ez csak másfél évvel a lefoglalásuk után derült ki” - írják.

 

 

A Telex.hu teljes interjúja ide kattintva érhető el. 

 

 

 


Indexkép forrás: police.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen
Pert indított a Pest Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki tiltott állatviadalokat szervezett - közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Súlyosbította a bíróság az állatviadal szerevezőinek büntetését – börtönbe mennek a vádlottak! Súlyosbította a bíróság az állatviadal szerevezőinek büntetését – börtönbe mennek a vádlottak!
Állatviadal szervezése és állatkínzás bűntette miatt ítélte el a bíróság az elkövetőket – a másodfokú bíróság súlyosbította a nyáron kiszabott ítéletet.

Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői
A teljesen egyértelmű bizonyítékok ellenére is a legenyhébb büntetést szabta ki Nyíregyháza bíróságának bírónője, amikor a tárgyalótermében ülő vádlottakra – egy kivétellel – csupán felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabott ki.

Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség Kutyaviadalok szervezői ellen emelt vádat az ügyészség
Vádat emeltek tizenöt ember ellen, akik "harci kutyákat" tenyésztettek, és kutyaviadalokat szerveztek - közölte a Pest Megyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Árva állatokon segítettek a szolnoki katonák Hírek - Címlapon
Árva állatokon segítettek a szolnoki katonák
Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban Hírek - Címlapon
Tilalom az állatokon tesztelt kozmetikumokra januártól New York államban