A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Érsekkert - Eger legnagyobb parkjából kitiltották a kutyákat

Utánajártunk, mi a helyzet Egerben


2016. július 23., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Hatalmas felháborodás övezi Eger önkormányzatának döntését, amivel kitiltotta az összes négylábút a város legnagyobb zöld területéről, az Érsek kertből. A tiltást egy régi, 1994-es helyi rendelettel magyarázzák.“Nem értem. Kit zavartak a kutyák? Semmi értelme a kitiltásuknak…”

 

Ezt egy mellettünk elhaladó nem-kutyás (!!) hölgy mondta, miközben kutyáinkkal az Érsekkert előtt álltunk, és a helyiekkel beszélgettünk. A hölgy rámosolygott a nyugodtan várakozó kutyákra, majd fejcsóválva továbbment. Ottlétünk alatt többen odajöttek egy kutyasimogatásra, mindannyiuk értetlenül áll a helyzet előtt.

 

A gyönyörű, árnyas park az egyik legkedveltebb célpontja Eger lakóinak, ha kikapcsolódni vágynak. A hatalmas területű park védettséget élvez, műemléki jelentőségű terület. A kertre vonatkozó helyi rendelet szerint a  “védett kertbe nem lehet kutyát bevinni, illetve tiltott dolog az ebek szabad futtatása az Érsekkert teljes területén” - tudta meg az önkormányzattól az egriugyek.hu. A kert melletti Táncsics sétányon megengedett a kutyával való áthaladás - azonban szigorúan csak pórázon, ahogy erre a felfestett piktogram is figyelmeztet.

 

A Táncsics sétányon is csak pórázon lehet sétálni a kutyával
A Táncsics sétányon is csak pórázon lehet sétálni a kutyával
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A város az 1994-ben hozott rendeletében nyilvánította védetté az Érsekkertet. Ezen rendelet 15-ös pontja mondja ki azt, hogy a Táncsics sétány kivételével az egész kert területére tilos kutyát bevinni.

 

A műemléki jelentőségű terület fogalmát a 2001. évi LXIV. sz. kulturális örökségvédelmi törvény 39.§ (1) bekezdése határozza meg, e szerint:

 

Műemléki jelentőségű területként kell védeni a település azon részét, amelynek a jellegzetes történelmileg kialakult szerkezete, beépítésének módja, összképe, a tájjal való kapcsolata, terei és utcaképei, építményeinek együttese összefüggő rendszert alkotva - műemléki védelemre érdemes módon - fejezi ki az azt létrehozó közösség építészeti kultúráját.

 

Azt nem tudjuk kutyásként elképzelni, hogy egy pórázon sétáltatott, viselkedni tudó kutya és gazdája a délutáni sétájukkal (ráadásul úgy, hogy  maguk után összeszedik a kutyapiszkot) hogyan veszélyeztetné a védett területet. A sokak által elavultnak ítélt szabályozás ráadásul szembemegy a város azon igyekezetével, hogy kutyabaráttá, a kutyások számára is élhetővé tegye a települést.

 

Ez a piktogram jelzi: ide többé nem teheti be lábát kutya
Ez a piktogram jelzi: ide többé nem teheti be lábát kutya
Fotó: kutyabarathelyek.hu


Az önkormányzat a kert területére semmilyen formában nem szeretne egyébként kutyafuttatót kialakítani. A belvárosban azonban csak egy kutyafuttató van, amit a helyiek nem szívesen használnak: elég szűk területről van szó, ahol ráadásul gyakran találkozni az odaszokott hajléktalanokkal. Labdázásra, frizbizésre és a megfelelő mozgatásra nem alkalmas - mondta egy helyi kutyasétáltató. Eger többi kutyafuttatója a külvárosban található, így a belvárosiaknak nem sok lehetősége maradt. “Nagyon sok kutyás család is járt az Érsekkertbe. Ilyenkor jött az egész család: a szülők, a gyerekek és a kutya is. Mindenkinek pihenés volt, feltöltődés, játék. Másfelől egyben meg volt oldva a kutya sétáltatása és a gyerekekkel való játék a szabadban. Most már ezt sem lehet így kivitelezni.” - tudtuk meg az egri kutyástól. Az egriugyek.hu oldalán megjelent önkormányzati válaszban azonban olvasható, hogy a “városi költségvetésben van forrás „eb-WC”, illetve kutyafuttató létrehozására és kezelésére. Ezek a kisebb-nagyobb fejlesztések megtörténnek ez évben. Tervben van egy új kutyafuttató létesítése a Csákó városrészben.”

 

Már csak kívülről szemlélheti a kutyájával érkező sétáló az egri Érsekkertet
Már csak kívülről szemlélheti a kutyájával érkező sétáló az egri Érsekkertet
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

A rendelet felülbírálásáért az egri Fidelitas is felemelte a hangját. A rendeletet idejétmúltnak, és annak túlbuzgó értelmezéseként értékelik a piktogram felfestését és a teljes tiltás érvényesítését. Az Eger Televízió riportját erről ide kattintva láthatjátok.

 

Az ügyben kikértük Dr. Pozsonyi Anikó ügyvéd véleményét is: 

 

"Helyi rendelet nem lehet ellentétes magasabb rendű jogszabállyal:

 

41/2010 (II.26.) kormányrendelet.

17. § (1) Belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

(3)31 Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében - ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő - kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

 

2012. évi II. törvény   a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről1

147. Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

a) a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja,

b) természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja,

c) szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - szállítja,

d) élelmiszer-elárusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre - vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével - beenged, illetőleg bevisz,

szabálysértést követ el.

(2)415 Aki veszélyes ebét nem zárt helyen tartja, vagy nem helyez el a ház (lakás) bejáratán a veszélyes ebre utaló megfelelő figyelmeztető táblát, szabálysértést követ el.

(3)416 Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, továbbá a mezőőr is szabhat ki helyszíni bírságot.

 

Pórázon vezetett kutya tehát nem tiltható ki , sem úgy, hogy a fenti rendelkezésekkel ellentétes helyi rendeletet alkotnak, sem más módszerrel pl. határozattal.

Ellenkező esetben az illetékes kormányhivatal köteles eljárni.

 

Tisztelettel: Dr.Pozsonyi Anikó"

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon! Apró hibák – így nevelheted félre kutyusod a sétákon!
Koronás idők járnak, sokunk paneldobozban ragadt. Otthonról dolgozva alig várjuk, hogy egy kis friss levegő érjen minket. A tavasz közeledtével még kínzóbb a „magánzárka”. Azért legyünk őszinték: mi kutyások még a szerencsésebbek közé sorolhatjuk magunkat. Hisz kedvencünkkel elmehetünk sétálni, kirándulni, sportolni. Ez örömhír a kutyusoknak, jó pár ebzet mintegy bónuszként tölthet több időt a szabadban a gazdival.

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát? Több mint szőr - Mi mindenben segíti a bajusz a kutyát?
Kutyánkra nézve nem csak kedves tekintete, hanem a pofija körül meredező bajusz is meglágyítja szívünket. De milyen célt szolgálnak e különleges szőrszálak?

Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak Kutyája hívott segítséget az árokba zuhant idős, látássérült bácsinak
Gazdája életét mentette meg a labrador, aki kitartó ugatásával hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nagy baj van.

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel Újévi fogadalmak? 10 nagyszerű tipp, ha kutyáddal együtt tervezel
Kutyás szív, kutyás lélek - örökké. Ha az újévben szeretnénk még jobbá, boldogabbá tenni kutyánkkal közös életünket, fogadalmainkba őket is beleszőhetjük. Összegyűjtöttünk egy csokorra valót, fogadjátok szeretettel!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni 8 jel, hogy a kutyád több időt szeretne veled tölteni
Szófogadatlan, rombol, unalmában mindenfélével elfoglalja magát? A gazdi legnagyobb meglepetésére, holott csupán arról van szó, hogy több figyelmet és foglalkozást igényelne. Lássuk az árulkodó jeleket!

December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira! December közepéig tartanak a hatályban lévő intézkedések - figyeljünk a kutyasétáltatás szabályaira!
A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta a híreket: közleményükben tisztázzák, hogy a veszélyhelyzet került meghosszabbításra február 8-ig, a korlátozó intézkedések nem - azok december 11-ig lesznek hatályosak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Praktiker Hírstart Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Logika: kutya+én=mi Hírek - Címlapon
Logika: kutya+én=mi
Kutyás felmérés indul Kőbányán Hírek - Címlapon
Kutyás felmérés indul Kőbányán
fb-text