A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gondolnád, hogy a farkasokkal is lehet labdázni?

2020. január 18., 08:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Meglepte a kutatókat, hogy egyes farkaskölykök is ösztönösen visszahozzák az eldobott labdát, ahogy a legtöbb kutya.



Az iScience tudományos lap friss számában svéd tudósok arról írnak, hogy a kutyák többsége számára természetes labdadobó és visszahozó játékhoz szükséges képesség a farkasokban is létezik.

 

A kutatók különböző almokból származó 13 farkaskölyköt vizsgáltak egy viselkedéskutatásra kialakított tesztsorozattal - írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.
 

A résztvevő állatok közöl három nyolchetes kölyök ösztönös érdeklődést mutatott az eldobott labda iránt és bátorításra visszahozta annak a számára idegen embernek, aki kérte.
 

A felfedezés meglepte a tudósokat, mivel korábban feltételezték, hogy az ember adta jelek megfejtéséhez szükséges kognitív képességek - melyek az apportírozáshoz, vagyis az eldobott tárgy visszahozásához kellenek -, csak a kutya háziasítása után, legalább 15 000 éve alakultak ki.

 

"Amikor megláttam az első farkaskölyköt, amint visszaszalad a labdával, libabőrös lettem, annyira váratlan volt. Azonnal megértettem, hogy ha az ember irányította játékhoz szükséges viselkedés egy fajtája már a farkasoknál is létezett, akkor ez lehetett a háziasításhoz szükséges szelekció egyik szempontja" - mondta Christina Hansen Wheat, a Stockholmi Egyetem tudósa.

 

 

Meglepte a kutatókat, hogy farkaskölykökkel is lehet labdázni
Meglepte a kutatókat, hogy farkaskölykökkel is lehet labdázni
Fotó: nytimes.com


 

Kutatócsoportja azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a viselkedést a háziasítás. A tanulmányozásához kutya- és farkaskölyköket neveltek 10 napos kortól kezdve, majd változatos viselkedési teszteket végeztek velük.
 

Az egyik tesztben egy ember, akit a kölykök nem ismernek, átdob egy teniszlabdát a termen. A kis állatok előtte még nem láttak ilyet. Ezután az ember arra ösztönzi őket, hogy hozzák vissza neki a labdát.
 

Valójában nem várták, hogy a farkaskölykök szót fogadjanak és apportírozzanak. Az első két alom farkaskölyök nem is mutatott nagy érdeklődést.
 

A harmadik alom néhány kisfarkasa nemcsak hogy elfutott a labdáért, de reagált is azokra a jelekre, amelyeket egy ismeretlen embertől kapott, és visszaszaladt hozzá a labdával.
 

Hansen Wheat szerint a kutyák és farkasok közötti hasonlóságok arról informálnak, honnan származnak azok a viselkedések, amelyeket a kutyáknál tapasztalnak.
 

"A kutya háziasításának korai szakaszában lehetett szelekciós előny az a viselkedés, amelyet az apportírozó farkaskölyköktől láttunk" - mondta a kutató.


A csoport egyező körülmények között nevelt fel kutya- és farkaskölyköket, hároméves munkájuk adataival folytatják a munkát, hogy még többet tudjanak meg a két faj viselkedésének különbségeiről és hasonlóságairól.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: nytimes.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Friss lista a kutyabarát strandokról! Hírek - Címlapon
Friss lista a kutyabarát strandokról!
Az ivartalanított kutyák tovább élnek Hírek - Címlapon
Az ivartalanított kutyák tovább élnek