A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Gyógynövényes fürdő átfagyott kutyánknak?

2017. december 21., 13:30


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




A tél során az egyik legnagyobb kihívás - különösen a kistestű és idősebb, beteges kutyáknak - a hideg. Ha magunkra gondolunk, igazán jót tud tenni egy fagyasztó séta vagy kintlét után egy jó, forró fürdő. De vajon kutyánknak is jót tesz-e a fürdőzés?



A kutyák fürdetése sok vitára ad okot, mert a bőr és bunda zsírosodását, esetleg allergiás érzékenységét fokozhatják a különböző, fürdetés során használt kemikáliák. Sok állatorvos azon a véleményen van, hogy a kutyákat jobb ritkábban, és lehetőleg vegyszermentesen fürdetni, mert így kisebb a bőrirritáció kialakulásának esélye. E célra gyógynövényes készítmények is számításba jöhetnek.

 

A másik ellenérv – különösen télen – az aljszőrzet megszárításának nehézsége. Rövid szőrű ebeknél ez kisebb gondot jelent, de sokkal körültekintőbbnek kell lenni náluk is, mint például a tavaszi vagy őszi időszakban. Néhányan arról számolnak be, hogy kutyájuk télen is beugrik a vízbe a séta során, és rövidebb-hosszabb ideig úszkál a jégtáblák között. Ne felejtsük el, hogy sok kutyafajta olyan bundával van megáldva, melynek tömött alsó rétege egy ideig vízálló és nem ereszti át a vizet. Ha viszont  samponnal mosott, fésült kutyáról van szó, ott már nem feltétlenül marad meg ez a rideg viszonyokra tervezett védőréteg. A jégben úszkálás a húgyúti problémák, megfázás, ízületek keringése miatt sem szerencsés, ha lehet, ezt ne hagyjuk a kutyának!

 

Visszatérve a kinti átfázás és az után következő forró fürdő kérdésére: semmiképpen nem tesz jót az állatnak, ha kihűlt végtagokkal beletesszük a forró vízbe, mert kellemetlen, sőt fájdalmas élményben lehet része. A hideg végtagokat jobb szárazra törléssel, finom dörzsöléssel felmelegíteni, mint a bőrt forró víznek kitenni. A masszázs az egyik legősibb, melegítő-lazító hatású gyógymód, mely sokkal biztonságosabb, mint a fürdőzés.

 

Gyógynövényes fürdő átfagyott kutyánknak?

 

További ellenérv a fürdőzés ellen, ha kint tartott a kutya, és rövid időre szeretnénk neki kedveskedni. A kinti hőmérséklethez többé-kevésbé alkalmazkodott kutya termoregulációját megzavarhatja egy ilyen forró élmény, és hiába az alapos szárítás, a fokozatos visszahűlés, sokkal kellemetlenebb lesz neki utána a kinti hideg, mint korábban. A szervezet alapból nehezen alkalmazkodik a nagy hőmérsékletkülönbségekhez, és finom rendszerét könnyen összezavarhatja egy ekkora behatás. Idős kutyáknál akár a keringés zavarát is okozhatja egy nem megfelelően kivitelezett fürdetés (pl. túl meleg víz, túl nagy testfelület felhevülése).

 

A teljes testes fürdő alternatívája lehet, hogy átfagyott kutyánkat a szárazra dörzsölés, masszírozás után csak meleg lábmosásban, jobban mondva lábáztatásban részesítjük, és hagyjuk, hogy a tappancsok lassan, fokozatosan melegedjenek át. Praktikus, ha a hasát már nem éri el a vízszint az álló kutyának. Figyelni kell az kezdetben alacsonyabb hőmérsékletű vízre, hiszen a hideg bőr számára még a hideg-langyos víz is forrónak érződik először. Illetve, ha a só kimarta kutyánk talpát vagy seb van rajta, akkor jót tesz, ha kamillás vízben mossuk le a lábakat, ami bőrvédő, gyulladást gátló hatású.

 

Seb és kimaródás esetén ne áztassuk a talppárnákat, ha eleve felpuhultak. Viszont ha kiszáradt, repedezett a bőr a talppárnákon, és emiatt vált sérülékennyé, akkor rövid ideig puhíthatjuk a bőrt áztatással (3-5 percig). Utána jó, ha körömvirágos kenőccsel átkenjük a szárazra törölt talpakat, és hagyjuk pihenni a kutyát (ne mászkáljon a kutya kenőcsös lábbal, mert eleshet, arról nem beszélve, hogy zsíros nyomokat is hagy maga után). Jó tudni, hogy a száraz, repedezett talppárnák belső anyagcserezavarra utalnak, és belsőleg (etetve) gyógynövényekkel kúrálhatóak!

 

Ha mégis úgy döntünk, hogy kutyánkat meleg fürdőbe ültetnénk, akkor választhatunk gyógynövényeket akár tisztító célzattal (csalán), akár azért, hogy a légutakat fertőtlenítsük (kakukkfű), akár sportoló kutyáknak izomlazításra (erdei fenyő), az idős kutya merev, fájdalmas ízületeit kissé felmelegíteni (rozmaring), netán nyugtató céllal (citromfű). Fürdőzésnél inkább az illóolajos herbák jöhetnek szóba, melyekből főzetet készíthetünk, azt leszűrjük, és a fürdető vízhez adagoljuk. Jó, ha ez nem megy a kutya szemébe, mert esetleg csípheti, de ha pl. egyet-kettőt belelefetyel, akkor ezek ártalmatlanok. Az illóolajok alkalmazását jobb kerülni, mert azok tömény anyagok, és könnyebben nyálkahártya- vagy bőrirritációt okozhatnak. A szárításnál legyünk extrém körültekintőek, és ha lehet, aznap már ne vigyük a szabadba a kutyát.

 

 

A kutyák körül és étrendjében, gyógykezelésükben alkalmazható gyógynövényes lehetőségekről bővebben a  Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg gyönyörű szakkönyvét, mely akár remek ajándék is lehet kutyás ismerőseidnek.

 

 

 

Témába vág

A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja? A kutya bundája is korpásodhat - Mi okozhatja?
Apró fehér szöszmöszök a kutya bundáján? Csak nem korpásodik? Lehetséges egyáltalán?

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára Fürdetés: 6 tipp, hogy kellemesebbé tehesd kutyád számára
A kutya fürdetése amolyan "nemszeretem" dolog lehet, mégsem úszhatjuk meg. Időnként bizony szükséges, hogy megfürdessük kedvencünket, nemcsak az esetleges kutyaszag és a kosz miatt. A tiszta, ápolt szőrzet és bőr egészsége szempontjából is fontos, általa pedig kutyánk is mi is jobban érezzük majd magunkat!

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál MTI Ebugatta Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ennél édesebb kutya-baba fotókat még nem láttunk! Hírek - Címlapon
Ennél édesebb kutya-baba fotókat még nem láttunk!
Különleges kinézetű kutya került egy orosz menhelyre: ő a „medvekutya” Hírek - Címlapon
Különleges kinézetű kutya került egy orosz menhelyre: ő a „medvekutya”