A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Harc az agárversenyek betiltásáért – egy év alatt ezer agár vesztette életét Nagy-Britanniában

2019. június 20., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Sajnos a hosszú múltra visszatekintő agárversenyek rengeteg halálos, és ami még fájóbb, felesleges halállal járnak. Sok agarat futtató tulajdonos – hasonlóan a szaporítókhoz – csak jó bevételi forrásnak, pénzkeresési eszköznek tekinti kutyáit, ez a hozzáállás pedig az állatkínzás melegágya…Kivételek természetesen mindig vannak, tisztelet is nekik, ám ebben az esetben is csak a szabályt erősítik. Világszerte sok a probléma az agárversenyek körül: rengeteg sérülés, értelmetlen halál követi a megmérettetéseket.  Az állatvédő szervezetek igyekeznek tenni ez ellen, ám mint oly sok területen, itt is a pénz beszél…

A pénz, amit egyébként sok tulajdonos sajnál a négylábú versenyzőjétől (aki egyébként pénzt hozna a konyhára), ha egy-egy sérülés kezeléséről lenne szó, amit a veszélyesen kialakított pályákon szereznek. Az állatorvosok drágák, egyszerűbb egy injekciót beadni a kutyának, úgyis lesz másik. Hasonló a helyzet a nem jól teljesítő, vagy kiöregedett kutyákkal is. Elaltatják őket, sokukat egyszerűen csak sorsukra hagynak, de az sem ritka, hogy állatkísérletekre „ajánlják fel” őket. A versenyzésben már nem résztvevő kutyák közül sokat tenyésztési célokból tartanak meg: szűk ketrecekben kénytelenek tengetni életüket, és egyáltalán nem megfelelő körülmények között kell világra hozni a következő generációt… Néhány szerencsés kutya új otthonra talál, ahol megkap mindent, amire egy kutyának szüksége van: biztonságot, szeretetet… de sajnos ők vannak kevesebben.

 

 

Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Fotó: bordermail.com.au

 

 

A brit Greyhound Board of Great Britain (GBGB) nevű állatjogi szervezet adatai szerint az elmúlt évben csak Nagy-Britanniában hozzávetőleg ezer agár vált a versenyek áldozatává, márpedig ezen esetek nagy részét meg lehetett volna előzni – írja a Qubit a The Guardianra hivatkozva.

 

Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy folyamatosan ürülnek az agaras versenypályák lelátói. Folyamatosan csökken az érdeklődés a versenyek iránt, több pályán már nem is rendeznek versenyt. A brit állategészségügyi miniszter szerint nincs tervben, hogy betiltsák az agárversenyeket, azonban mindenképp átláthatóbbá kellene tenni azokat.

 

A világban sajnos sok helyen küzdenek hasonló problémával az állatvédők. Ausztráliában is elkeserítőek az adatok: a versenyzésre tenyésztett agarak 74-96 százaléka végzi a halálsoron életének valamely pontján pusztán azért, mert nem elég erős vagy gyors. Az Egyesült Államokban már sikerült bezáratni a floridai versenypályát (pontosabban 2020-ig meg kell szüntetni itt minden agárversenyt.) Hasonlóan végezte Makaó legkegyetlenebb agárpályája, ahol szintén több tízezer kutya halt meg az elmúlt évtizedek során.

 

 

 

 


Indexkép forrás: bordermail.com.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Hegyimentők hozták le a hegyről az akitát, aki rettenetesen elfáradt a túra végére Hegyimentők hozták le a hegyről az akitát, aki rettenetesen elfáradt a túra végére
Egyik tappancsa megsérült, de valószínűleg enélkül is úgy gondolta volna: ha gazdái szeretnék, hogy lejöjjön a hegyről, akkor bizony le kell cipelniük. Mert ő egy tapodtat sem megy innen sehova.

Pénzbírságot kaphatnak a monmouthshire-i gazdik, ha nincs náluk kakizacsi Pénzbírságot kaphatnak a monmouthshire-i gazdik, ha nincs náluk kakizacsi
… ez ugyanis feltételezi azt, hogy a gazdinak esze ágában se volt felszedni kutyája után a piszkot, tehát véteni fog a szabályok ellen.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani Hírek - Címlapon
Tanfolyamot kell végeznie a bécsieknek, ha kutyát akarnak tartani
Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség Hírek - Címlapon
Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség