A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Harc az agárversenyek betiltásáért – egy év alatt ezer agár vesztette életét Nagy-Britanniában

2019. június 20., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Sajnos a hosszú múltra visszatekintő agárversenyek rengeteg halálos, és ami még fájóbb, felesleges halállal járnak. Sok agarat futtató tulajdonos – hasonlóan a szaporítókhoz – csak jó bevételi forrásnak, pénzkeresési eszköznek tekinti kutyáit, ez a hozzáállás pedig az állatkínzás melegágya…Kivételek természetesen mindig vannak, tisztelet is nekik, ám ebben az esetben is csak a szabályt erősítik. Világszerte sok a probléma az agárversenyek körül: rengeteg sérülés, értelmetlen halál követi a megmérettetéseket.  Az állatvédő szervezetek igyekeznek tenni ez ellen, ám mint oly sok területen, itt is a pénz beszél…

A pénz, amit egyébként sok tulajdonos sajnál a négylábú versenyzőjétől (aki egyébként pénzt hozna a konyhára), ha egy-egy sérülés kezeléséről lenne szó, amit a veszélyesen kialakított pályákon szereznek. Az állatorvosok drágák, egyszerűbb egy injekciót beadni a kutyának, úgyis lesz másik. Hasonló a helyzet a nem jól teljesítő, vagy kiöregedett kutyákkal is. Elaltatják őket, sokukat egyszerűen csak sorsukra hagynak, de az sem ritka, hogy állatkísérletekre „ajánlják fel” őket. A versenyzésben már nem résztvevő kutyák közül sokat tenyésztési célokból tartanak meg: szűk ketrecekben kénytelenek tengetni életüket, és egyáltalán nem megfelelő körülmények között kell világra hozni a következő generációt… Néhány szerencsés kutya új otthonra talál, ahol megkap mindent, amire egy kutyának szüksége van: biztonságot, szeretetet… de sajnos ők vannak kevesebben.

 

 

Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Az agaraknak futnia kell minden körülmény között
Fotó: bordermail.com.au

 

 

A brit Greyhound Board of Great Britain (GBGB) nevű állatjogi szervezet adatai szerint az elmúlt évben csak Nagy-Britanniában hozzávetőleg ezer agár vált a versenyek áldozatává, márpedig ezen esetek nagy részét meg lehetett volna előzni – írja a Qubit a The Guardianra hivatkozva.

 

Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy folyamatosan ürülnek az agaras versenypályák lelátói. Folyamatosan csökken az érdeklődés a versenyek iránt, több pályán már nem is rendeznek versenyt. A brit állategészségügyi miniszter szerint nincs tervben, hogy betiltsák az agárversenyeket, azonban mindenképp átláthatóbbá kellene tenni azokat.

 

A világban sajnos sok helyen küzdenek hasonló problémával az állatvédők. Ausztráliában is elkeserítőek az adatok: a versenyzésre tenyésztett agarak 74-96 százaléka végzi a halálsoron életének valamely pontján pusztán azért, mert nem elég erős vagy gyors. Az Egyesült Államokban már sikerült bezáratni a floridai versenypályát (pontosabban 2020-ig meg kell szüntetni itt minden agárversenyt.) Hasonlóan végezte Makaó legkegyetlenebb agárpályája, ahol szintén több tízezer kutya halt meg az elmúlt évtizedek során.

 

 

 

 


Indexkép forrás: bordermail.com.au

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így néz ki a kutya, akinek stílusos megjelenésére milliókat költ a gazdája Így néz ki a kutya, akinek stílusos megjelenésére milliókat költ a gazdája
Több mint 4 millió forintnak megfelelő jüant költ kutyájára a kínai férfi, aki szerint kedvence a világ legszebb négylábúja - és meg is tesz mindent, hogy ez ne változzon.

Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk
Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet. Nemzeti ünnepünk alkalmából ezekről a fajtákról ejtünk pár szót.

A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja A spanyol tradíciók négylábú áldozatai - A Galgok világnapja
Miért ragaszkodik az ember valamihez, ami embertelen. Ami másokat bánt. Csak azért, mert hagyomány? Tényleg e mögé bújunk? Tényleg elegendő ezt az egy szót kimondani, és máris tisztára mostuk magunkat?

Játszószobát alakított ki a vendégek kutyáinak a kutyabarát pub tulajdonosa Játszószobát alakított ki a vendégek kutyáinak a kutyabarát pub tulajdonosa
A brit pár úgy gondolta, hogy ha a gyerekeknek van játszósarok a vendéglátóhelyen, akkor a vendégek négylábú barátainak is jár egy!

Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 6 kistestű fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Allergiás vagy a kutyaszőrre, de el sem tudnád képzelni az életed kutyák nélkül? Van egy jó hírünk: nem is kell! A megfelelő fajta kiválasztásával Te is gazdivá válhatsz. Mutatjuk őket!

Betiltják Floridában az agárversenyeket Betiltják Floridában az agárversenyeket
Súlyos problémákkal küzdenek az állatvédők az Egyesült Államokban az agárversenyek kapcsán, most azonban véget érhet az agarak kizsákmányolása!

Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak Hipoallergén kutyák - 8 különleges fajta kutyaszőr-allergiásoknak
Sorozatunk második részében további fajtákat mutatunk be, melyekből allergiások is választhatnak, ha szeretnének kutyát tartani. Ismerjétek meg őket!

Újabb bántalmazott agarak érkeztek hazánkba Újabb bántalmazott agarak érkeztek hazánkba
Sikeres a negyedik expedíció is, amelynek célja, olyan spanyol agarak (galgok) mentése, akik a vadászszezon végeztével „leselejtezésre” kerültek. A Hungarian Galgo Rescue Team Magyarországon szeretne felelős gazdát találni a most érkezett állatoknak.

Újabb magyar mentőexpedíció a galgokért Újabb magyar mentőexpedíció a galgokért
Negyedik alkalommal indul útra a Hungarian Galgo Rescue Team olyan spanyol agarakért, akiket a vadászszezon végén feleslegesnek ítélnek. Az útnak az agarak mentésén túl célja egy olyan nemzetközi protokoll kiépítése, mely keretében egyszerűbben érkezhetnek hazánkba a végzetük elől menekülő galgok.

Mentett kutyák döntöttek Guinness rekordot Mentett kutyák döntöttek Guinness rekordot
Két menhelyről mentett kutya került be a 2019-es Guinness rekordok könyvébe. A jövő évi kiadásban ezek ugróbajnokok már biztosan szerepelni fognak!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Ebugatta Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác Hírek - Címlapon
A legcukibb élőszobor - kutyájával adja elő performanszát a fiatal srác
Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség Hírek - Címlapon
Vadászkutyákat bántalmazó elítéltekkel szemben nyújtott be keresetet az ügyészség