hirdetés (X)

hirdetés (X)

A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Állatvédelem

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Végleg bezár a világ legkegyetlenebb agárpályája, ahol kutyák ezrei pusztulnak el

2017. július 13., 12:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
A Makaón található Canidrome poklában több tízezer agár lelte halálát az elmúlt 54 évben. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2018-ban bezárják a kutya haláltábort!A Kína délkeleti partjainál elhelyezkedő Makaó a Föld legsűrűbben lakott területe, a szerencsejáték fellegvára. A világ minden tájáról érkeznek ide szórakozni vágyók, az egyik legnépszerűbb „kikapcsolódás” az agárversenyeztetés. A fogadók hatalmas téteket tesznek fel a kutyákra, ám ennek kegyetlen ára van. Megközelítőleg 700 agarat, lurchert és galgot tartanak fogva a Canidrome-ban, koszos, szűk ketrecekbe zárva élnek magányosan, élelmet és vizet alig kapnak. 

 

 „A Canidrome a világ legkegyetlenebb versenypályája." – jelentette ki Christine Dorchak, az egyik állatjóléti csoport, a GREY2K USA Worldwide agármentő szervezet elnöke. 2012 óta kitartóan azon dolgoznak, hogy véget vessenek az ott zajló borzalomnak. 

 

Havonta kb. 30 kutyát altatnak el csupán azért, mert nem teljesítenek jól a pályán. Helyükre ugyanennyi újonc kerül, akikre hasonló sors vár. 

 

A kutyák haláltábora, a hírhedt Canidrome versenypálya (Makaó)
A kutyák haláltábora, a hírhedt Canidrome versenypálya (Makaó)
Fotó: liontravel.com

 

"Nincsenek örökbefogadási programjaik. Onnan egy kutya sem kerül ki élve. A hely valóságos haláltábor az agarak számára, az elmúlt 50 évben több tízezer ártatlan kutyát pusztítottak el ott.” 

 

Hatalmas áttörés történt nemrégiben, a kormány ugyanis elrendelte a Canidrome teljes bezárását 2018. júliusától. Az állatvédő szervezetek kitartó munkájának és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően végre lezárul egy szenvedésekkel teli korszak, mely Makaó megítélésére is komoly árnyékot vetett.

 

A kutyákat javarészt Ausztráliából importálták, a jövedelmező export 2015-ös betiltásáig szaporítóktól vásárolták fel őket. A megfelelőnek korántsem mondható tartási körülmények, a minimális táplálék, a foglalkozás hiánya és az állandó bezártság miatt már fiatalon megtörnek ezek az állatok, s ha ki is veszik őket a rácsok mögül, csupán egy céllal teszik: nyakuknál fogva bedobják őket a boxba, majd a rajtjelzés után lélekszakadva kell rohanniuk, ha életben akarnak maradni. Nem számít, hány futamot nyernek meg, a hajsza annyira kimeríti őket, hogy erejüket vesztve lemaradnak társaiktól – ez pedig egyet jelent a halállal.

 

Agárverseny Makaón - az embereknek szórakozás, a kutyáknak halállal végződő kínzás
Agárverseny Makaón - az embereknek szórakozás, a kutyáknak halállal végződő kínzás
Fotó: macaucasinos.com

 

A versennyel együtt az életüket is elveszítik. Az általános szabályok szerint ha egy kutya öt egymást követő versenyen negyedik vagy annál rosszabb helyezést ér el, egyszerűen elaltatják. Becslések szerint a Canidrome poklába érkező kutyák legfeljebb három évig élnek még adott körülmények között.

 

„Nagy örömmel fogadtuk a hírt, miszerint a kínai kormány véget vet a borzalomnak.” – mondta Dorchak. A GREY2K USA Worldwide szoros együttműködésben áll az Anima Macau állatvédő szervezettel. Számításaik szerint közel 650 agárnak kell majd új otthont találniuk a versenypálya bezárását követően. Néhány kutyát már szabadon bocsátottak idén, ők már biztonságos menedékre leltek. A kormány tervei szerint a versenypálya helyén iskolákat építenek majd.

 

Az Anima Macau szervezet elnöke és a sikeres „CloseTheCanidrome” kampány, valamint a jelenleg is folyó „SaveMacauGreyhounds” kampány vezetője, Albano Martins a Jornal Tribuna de Macau magazinban megjelent cikkében foglalta össze a Canidrome bezárására irányuló küzdelem történetét, mely annyi év után végre győzelemmel zárul. Ám az állatmentők itt még nem pihenhetnek meg, hiszen több száz agár vár segítségre.

 

Az egyik versenyagár (Canidrome, Makaó)
Az egyik versenyagár (Canidrome, Makaó)
Fotó: grey2kusa.org

 

A Canidrome története 1932-re nyúlik vissza, ekkor alapította egy amerikai üzletember. Mr. Gerrard később helyieknek adta át a pálya üzemeltetését. A második kínai-japán háború miatt 1938-tól szünetelt  a versenyeztetés, 1963-ban nyitották meg újra kapuit. A rákövetkező évtizedekben hatalmas profitra tettek szert, kutyák tízezreinek szenvedése árán, melyek gyakran kétszer is futottak ugyanazon az estén, akár egymást követő három napon át – derült ki Ricardo Pinto kutatásából.

 

Nyilvános árveréseken értékesítették az ausztrál import ebeket, az ígéretesebb példányokért 18-szoros árat is ajánlottak a pénzéhes vevők. A teljes állomány átlagosan két évente cserélődött, ez mintegy 720 kutyát jelent. Egyikük sem élte túl a poklot... A helyiek évtizedeken át úgy vélték, teljesen rendben van ez így, egészséges állatokat leölni pusztán azért, mert képtelenek voltak az elvártak szerint teljesíteni.

 

Egyidejűleg 700 agarat tartanak fogva a világ legborzalmasabb versenypályájának rácsai mögött (Canidrome, Makaó)
Egyidejűleg 700 agarat tartanak fogva a világ legborzalmasabb versenypályájának rácsai mögött (Canidrome, Makaó)
Fotó: grey2kusa.org

 

Az Anima Macau 2011-ben értesült minderről, a GREY2K USA agármentőivel együttműködésben igyekeztek megoldást találni a helyzetre. Örökbeadási programot dolgoztak ki, hogy megmenthessék a kutyákat a biztos haláltól, kezdeményezésük azonban süket fülekre talált. A kormány sem mutatta jelét, hogy szándékában állna közbeavatkozni, így stratégiát váltottak, s úgy döntöttek, innentől kezdve a Canidrome végleges bezárása a cél. Intenzív kampányba kezdtek, a 2014-es szingapúri Asia For Animals (Ázsia az Állatokért) konferencián javaslattal álltak elő, melyet a jelenlévő 10 nemzetközi szervezet képviselői is aláírták. 131 további szervezet biztosította őket támogatásáról, köztük több kínai is.

 

2015-ös petíciójuk 370.000 aláírást számolt, ezzel a legsikekeresebb kampányok közé került. A kormány erre úgy reagált, nem lenne „fair” egy nap alatt bezárni a telepet, a helyzet tanulmányozása okán nem korlátozták a működést. Az állatvédők nem hagyták annyiban a dolgot, tovább folytatták kampányukat, a világ számos pontján beszéltek tevékenységükről állatvédelmi konferenciákon és rendezvényeken. 2015. végén az ausztráliai Új-Dél-Wales állam drasztikus lépésekhez folyamodott: 179 agártulajdonost és trénert büntettek meg a szaporítás és versenyeztetés miatt, az agarak helyzetét látva beszüntették az exportot Makaóra.  

 

Az alábbi felvétel a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz. Megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott. 

 

 

 

A Canidrome-ot üzemeltető Companhia de Corridas de Galgos Macau (Yat Yuen) S.A. cég változtatni kényszerült: Írország felé fordultak, mely európai szinten a legnagyobb „előállítója” az agaraknak. Angliai és ír szervezetek összefogásának hála 24 kutya exportját állították le állatvédők, s az ír utánpótlás megszakítása céljából több demonstrációt tartottak. Az Egyesült Királyság parlamentje és a Mezőgazdasági Minisztérium is fogadta őket, Frankfurtban pedig a Lufthansa légitársasággal folytattak tárgyalásokat a kutyák szállítmányozásának leállításáért.

 

Szeptemberben a „Freedom for Greyhounds” (Szabadságot az Agaraknak) elnevezésű nemzetközi konferencián is felszólaltak Milanóban, októberben a „Greyhounds around the World” (Agarak a Világ Körül) rendezvényen is beszédet tartottak Floridában. Itt ismertették a telep bezárására és a kutyák megmentésére, örökbeadására vontakozó stratégiájukat.

 

Újabb kampányt indítottak, melyben arra kérik az üzemeltetőket, a kiszolgált agarakat adják át az Anima-nak, felhívva a figyelmüket arra a kérdésre, vajon mennyiben rontaná Makau turisztikai imázsát, ha úgy döntenének, hogy Kínába, Vietnamba vagy más országokba küldenék a kutyákat, ahol nem léteznek állatvédelmi törvények, melyek megvédenék őket.

 

Egy este akár kétszer is futhatnak a végletekig hajszolt kutyák a pályán (Canidrome, Makaó)
Egy este akár kétszer is futhatnak a végletekig hajszolt kutyák a pályán (Canidrome, Makaó)
Fotó: squarespace.com

 

A GREY2K és az Anima hatalmas feladatot vállalna át ezzel, hiszen több száz agárnak kell szerető családot találniuk. A kutyák átvétele és ellátása, a sérült egyedek kezelése anyagilag is óriási terhet ró rájuk, az elhanyagoltság és a bántalmazás okozta érzelmi traumák és lelki sebeik begyógyítása pedig az önkéntesek részéről is gondos odafigyelést kíván.

 

A versenyeztetésre és vadászatra használt agarak, lurcherek és galgok mentésére, örökbeadására specializálódott non-profit szervezet, a Pet Levrieri Onlus is csatlakozott a történelmi jelentőségű állatmentéshez. Fő célja az is, hogy népszerűsítse az agár, mint családi kedvenc tartását.

 

Nemzetközi kampányuk keretében állatvédő szervezetek jelentkezését várják a világ minden tájáról. Továbbá hírességek segítségét is kérik arra vonatkozóan, emeljenek szót amellett, hogy a Canidrome bezárását követően az Anima átvehesse a telepet, mintegy ideiglenes menhelyként üzemeltethesse mindaddig, amíg minden egyes agár gazdira talál. 

 

Ausztrália évtizedekig biztosította az agarak utánpótlását, helyi állatbarátok az export ellen
Ausztrália évtizedekig biztosította az agarak utánpótlását, helyi állatbarátok az export ellen
Fotó: dailytelegraph.co.au

 

Becsléseik szerint 650 kutya vár segítségre, a versenyeztetésből kiesőket elsősorban európai országokba szeretnék szállítani. Ennek végrehajtásához légi és vízi szállítmányozási cégekkel is folyamatosan egyeztetnek, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a költségeket, és a kutyák szállítása is zökkenőmentesen történhessen meg. Többen jelentkeztek már örökbefogadásra, jelenleg 250 leendő gazdi várja türelmesen az új négylábú családtag érkezését.

Forrás: petlevrieri.it, thedodo.com
Indexkép forrás: grey2kusa.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál 6 dolog, amit az öreg kutyák jobban tudnak a fiatalabbaknál
Idős kutyák: őszülő pofájukkal különleges helyet foglalnak el a szívünkben. Van a tekintetükben valami végtelenül bölcs, méltóságteljes és szeretetreméltó.

Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont Kutyái tették lehetővé a vak férfinak, hogy teljesítse a félmaratont
Történelmet írt a vak férfi, aki kutyái segítségével válhatott az első olyan vak emberré, aki vakvezető kutyákkal teljesítette a New York-i félmaratont.

Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros Újabb óriási siker a mentőkutyásainknál: különleges vizsgát teljesített a magyar mantrailinges páros
Sikeresen teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség (IRO) által újonnan bevezetett mantrailing vizsgát a magyar mantrailinges páros, Janovszky Gergely és kutyája, Zuvan. A vizsga kapcsán kérdeztük Gergelyt.

Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek Hipoallergén kutyák - 7 fajta a terrierek kedvelőinek
Sorozatunk harmadik részében újabb fajtákat mutatunk be, ezúttal kifejezetten a terrierekre fókuszálva. Ismerjétek meg őket!

Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk Magyar fajták, amelyekre büszkék lehetünk
Munkakutyák és magas teljesítmény. Ezekkel a szavakkal lehetne legjobban jellemezni a magyar fajtákat. A magyar nép már ősidőktől kezdve olyan kutyafajtákat preferált, melyekkel jól lehet dolgozni, és az együttélés is gondtalan lehet. Nemzeti ünnepünk alkalmából ezekről a fajtákról ejtünk pár szót.

Közös erővel az állatok védelméért: összefogtak a zalai állatvédők a rendőrséggel Közös erővel az állatok védelméért: összefogtak a zalai állatvédők a rendőrséggel
Együttműködési megállapodást kötött Zala megye rendőrsége a megye állatvédőivel. Közös erővel állnak ki az állatvédelem mellett és igyekeznek megakadályozni az állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket.

Lángoló házba rohant be a férfi, hogy kimentse kutyáját Lángoló házba rohant be a férfi, hogy kimentse kutyáját
Mit tennél meg szeretett családtagjaidért? És a négylábú barátodért? Sokunk számára nem kérdés: ugyanazt választanánk, mint a San Diegoi férfi, aki életét is kockára tette, hogy kutyája életét megmentse.

Drónok vehetik át a juhászkutyák szerepét? Drónok vehetik át a juhászkutyák szerepét?
A modern technika betolakodik az élet minden területére - kérdés, jó-e ez nekünk? Új-Zélandon a gazdák új technikával kísérleteznek a gazdaságokban: juhászkutyáik mellett drónokat is bevetnek a nyájak terelésére.

Tiltott állatviadal Mohácson - Ügyészségen az elkövetők ügye Tiltott állatviadal Mohácson - Ügyészségen az elkövetők ügye
A rendőrség befejezte a vizsgálatot annak a három férfinak az ügyében, akik egy mohácsi vágóhídon tartottak állatviadalt.

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A kutyámat nem lövik le, ugye? Hírek - Címlapon
A kutyámat nem lövik le, ugye?
Hóbortosék kutyáznak Hírek - Címlapon
Hóbortosék kutyáznak