A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Végleg bezár a világ legkegyetlenebb agárpályája, ahol kutyák ezrei pusztulnak el

2017. július 13., 12:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




A Makaón található Canidrome poklában több tízezer agár lelte halálát az elmúlt 54 évben. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2018-ban bezárják a kutya haláltábort!



A Kína délkeleti partjainál elhelyezkedő Makaó a Föld legsűrűbben lakott területe, a szerencsejáték fellegvára. A világ minden tájáról érkeznek ide szórakozni vágyók, az egyik legnépszerűbb „kikapcsolódás” az agárversenyeztetés. A fogadók hatalmas téteket tesznek fel a kutyákra, ám ennek kegyetlen ára van. Megközelítőleg 700 agarat, lurchert és galgot tartanak fogva a Canidrome-ban, koszos, szűk ketrecekbe zárva élnek magányosan, élelmet és vizet alig kapnak. 

 

 „A Canidrome a világ legkegyetlenebb versenypályája." – jelentette ki Christine Dorchak, az egyik állatjóléti csoport, a GREY2K USA Worldwide agármentő szervezet elnöke. 2012 óta kitartóan azon dolgoznak, hogy véget vessenek az ott zajló borzalomnak. 

 

Havonta kb. 30 kutyát altatnak el csupán azért, mert nem teljesítenek jól a pályán. Helyükre ugyanennyi újonc kerül, akikre hasonló sors vár. 

 

A kutyák haláltábora, a hírhedt Canidrome versenypálya (Makaó)
A kutyák haláltábora, a hírhedt Canidrome versenypálya (Makaó)
Fotó: liontravel.com

 

"Nincsenek örökbefogadási programjaik. Onnan egy kutya sem kerül ki élve. A hely valóságos haláltábor az agarak számára, az elmúlt 50 évben több tízezer ártatlan kutyát pusztítottak el ott.” 

 

Hatalmas áttörés történt nemrégiben, a kormány ugyanis elrendelte a Canidrome teljes bezárását 2018 júliusától. Az állatvédő szervezetek kitartó munkájának és a nemzetközi összefogásnak köszönhetően végre lezárul egy szenvedésekkel teli korszak, mely Makaó megítélésére is komoly árnyékot vetett.

 

A kutyákat javarészt Ausztráliából importálták, a jövedelmező export 2015-ös betiltásáig szaporítóktól vásárolták fel őket. A megfelelőnek korántsem mondható tartási körülmények, a minimális táplálék, a foglalkozás hiánya és az állandó bezártság miatt már fiatalon megtörnek ezek az állatok, s ha ki is veszik őket a rácsok mögül, csupán egy céllal teszik: nyakuknál fogva bedobják őket a boxba, majd a rajtjelzés után lélekszakadva kell rohanniuk, ha életben akarnak maradni. Nem számít, hány futamot nyernek meg, a hajsza annyira kimeríti őket, hogy erejüket vesztve lemaradnak társaiktól – ez pedig egyet jelent a halállal.

 

Agárverseny Makaón - az embereknek szórakozás, a kutyáknak halállal végződő kínzás
Agárverseny Makaón - az embereknek szórakozás, a kutyáknak halállal végződő kínzás
Fotó: macaucasinos.com

 

A versennyel együtt az életüket is elveszítik. Az általános szabályok szerint ha egy kutya öt egymást követő versenyen negyedik vagy annál rosszabb helyezést ér el, egyszerűen elaltatják. Becslések szerint a Canidrome poklába érkező kutyák legfeljebb három évig élnek még adott körülmények között.

 

„Nagy örömmel fogadtuk a hírt, miszerint a kínai kormány véget vet a borzalomnak.” – mondta Dorchak. A GREY2K USA Worldwide szoros együttműködésben áll az Anima Macau állatvédő szervezettel. Számításaik szerint közel 650 agárnak kell majd új otthont találniuk a versenypálya bezárását követően. Néhány kutyát már szabadon bocsátottak idén, ők már biztonságos menedékre leltek. A kormány tervei szerint a versenypálya helyén iskolákat építenek majd.

 

Az Anima Macau szervezet elnöke és a sikeres „CloseTheCanidrome” kampány, valamint a jelenleg is folyó „SaveMacauGreyhounds” kampány vezetője, Albano Martins a Jornal Tribuna de Macau magazinban megjelent cikkében foglalta össze a Canidrome bezárására irányuló küzdelem történetét, mely annyi év után végre győzelemmel zárul. Ám az állatmentők itt még nem pihenhetnek meg, hiszen több száz agár vár segítségre.

 

Az egyik versenyagár (Canidrome, Makaó)
Az egyik versenyagár (Canidrome, Makaó)
Fotó: grey2kusa.org

 

A Canidrome története 1932-re nyúlik vissza, ekkor alapította egy amerikai üzletember. Mr. Gerrard később helyieknek adta át a pálya üzemeltetését. A második kínai-japán háború miatt 1938-tól szünetelt a versenyeztetés, 1963-ban nyitották meg újra kapuit. A rákövetkező évtizedekben hatalmas profitra tettek szert, kutyák tízezreinek szenvedése árán, melyek gyakran kétszer is futottak ugyanazon az estén, akár egymást követő három napon át – derült ki Ricardo Pinto kutatásából.

 

Nyilvános árveréseken értékesítették az ausztrál import ebeket, az ígéretesebb példányokért 18-szoros árat is ajánlottak a pénzéhes vevők. A teljes állomány átlagosan kétévente cserélődött, ez mintegy 720 kutyát jelent. Egyikük sem élte túl a poklot... A helyiek évtizedeken át úgy vélték, teljesen rendben van ez így, egészséges állatokat leölni pusztán azért, mert képtelenek voltak az elvártak szerint teljesíteni.

 

Az Anima Macau 2011-ben értesült minderről, a GREY2K USA agármentőivel együttműködésben igyekeztek megoldást találni a helyzetre. Örökbeadási programot dolgoztak ki, hogy megmenthessék a kutyákat a biztos haláltól, kezdeményezésük azonban süket fülekre talált. A kormány sem mutatta jelét, hogy szándékában állna közbeavatkozni, így stratégiát váltottak, s úgy döntöttek, innentől kezdve a Canidrome végleges bezárása a cél. Intenzív kampányba kezdtek, a 2014-es szingapúri Asia For Animals (Ázsia az Állatokért) konferencián javaslattal álltak elő, melyet a jelenlévő 10 nemzetközi szervezet képviselői is aláírták. 131 további szervezet biztosította őket támogatásáról, köztük több kínai is.

 

Egyidejűleg 700 agarat tartanak fogva a világ legborzalmasabb versenypályájának rácsai mögött (Canidrome, Makaó)
Egyidejűleg 700 agarat tartanak fogva a világ legborzalmasabb versenypályájának rácsai mögött (Canidrome, Makaó)
Fotó: grey2kusa.org

 

2015-ös petíciójuk 370.000 aláírást számolt, ezzel a legsikeresebb kampányok közé került. A kormány erre úgy reagált, nem lenne „fair” egy nap alatt bezárni a telepet, a helyzet tanulmányozása okán nem korlátozták a működést. Az állatvédők nem hagyták annyiban a dolgot, tovább folytatták kampányukat, a világ számos pontján beszéltek tevékenységükről állatvédelmi konferenciákon és rendezvényeken. 2015 végén az ausztráliai Új-Dél-Wales állam drasztikus lépésekhez folyamodott: 179 agártulajdonost és trénert büntettek meg a szaporítás és versenyeztetés miatt, az agarak helyzetét látva beszüntették az exportot Makaóra.  

 

A Canidrome-ot üzemeltető Companhia de Corridas de Galgos Macau (Yat Yuen) S.A. cég változtatni kényszerült: Írország felé fordultak, mely európai szinten a legnagyobb „előállítója” az agaraknak. Angliai és ír szervezetek összefogásának hála 24 kutya exportját állították le állatvédők, s az ír utánpótlás megszakítása céljából több demonstrációt tartottak. Az Egyesült Királyság parlamentje és a Mezőgazdasági Minisztérium is fogadta őket, Frankfurtban pedig a Lufthansa légitársasággal folytattak tárgyalásokat a kutyák szállítmányozásának leállításáért.

 

Szeptemberben a „Freedom for Greyhounds” (Szabadságot az Agaraknak) elnevezésű nemzetközi konferencián is felszólaltak Milanóban, októberben a „Greyhounds Around the World” (Agarak a Világ Körül) rendezvényen is beszédet tartottak Floridában. Itt ismertették a telep bezárására és a kutyák megmentésére, örökbeadására vontakozó stratégiájukat.

 

Egy este akár kétszer is futhatnak a végletekig hajszolt kutyák a pályán (Canidrome, Makaó)
Egy este akár kétszer is futhatnak a végletekig hajszolt kutyák a pályán (Canidrome, Makaó)
Fotó: squarespace.com

 

Újabb kampányt indítottak, melyben arra kérik az üzemeltetőket, a kiszolgált agarakat adják át az Anima-nak, felhívva a figyelmüket arra a kérdésre, vajon mennyiben rontaná Makau turisztikai imázsát, ha úgy döntenének, hogy Kínába, Vietnamba vagy más országokba küldenék a kutyákat, ahol nem léteznek állatvédelmi törvények, melyek megvédenék őket.

 

A GREY2K és az Anima hatalmas feladatot vállalna át ezzel, hiszen több száz agárnak kell szerető családot találniuk. A kutyák átvétele és ellátása, a sérült egyedek kezelése anyagilag is óriási terhet ró rájuk, az elhanyagoltság és a bántalmazás okozta érzelmi traumák és lelki sebeik begyógyítása pedig az önkéntesek részéről is gondos odafigyelést kíván.

 

A versenyeztetésre és vadászatra használt agarak, lurcherek és galgok mentésére, örökbeadására specializálódott non-profit szervezet, a Pet Levrieri Onlus is csatlakozott a történelmi jelentőségű állatmentéshez. Fő célja az is, hogy népszerűsítse az agár, mint családi kedvenc tartását.

 

Ausztrália évtizedekig biztosította az agarak utánpótlását, helyi állatbarátok az export ellen
Ausztrália évtizedekig biztosította az agarak utánpótlását, helyi állatbarátok az export ellen
Fotó: dailytelegraph.co.au

 

Nemzetközi kampányuk keretében állatvédő szervezetek jelentkezését várják a világ minden tájáról. Továbbá hírességek segítségét is kérik arra vonatkozóan, emeljenek szót amellett, hogy a Canidrome bezárását követően az Anima átvehesse a telepet, mintegy ideiglenes menhelyként üzemeltethesse mindaddig, amíg minden egyes agár gazdira talál. 

 

Becsléseik szerint 650 kutya vár segítségre, a versenyeztetésből kiesőket elsősorban európai országokba szeretnék szállítani. Ennek végrehajtásához légi és vízi szállítmányozási cégekkel is folyamatosan egyeztetnek, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a költségeket, és a kutyák szállítása is zökkenőmentesen történhessen meg. Többen jelentkeztek már örökbefogadásra, jelenleg 250 leendő gazdi várja türelmesen az új négylábú családtag érkezését.

Forrás: petlevrieri.it, thedodo.com
Indexkép forrás: grey2kusa.org

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tippek a zökkenőmentes nyaraláshoz Hírek - Címlapon
Tippek a zökkenőmentes nyaraláshoz
Tűzijáték: így védd meg kutyádat! Hírek - Címlapon
Tűzijáték: így védd meg kutyádat!