A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja

2021. október 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Bunny speciális gombok segítségével kommunikál gazdáival. Érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy kutyáink hiányolnak-e minket, amíg távol vagyunk tőlük?Suli, munka, bevásárlás, családi program… Sorolhatnánk, mennyi olyan tevékenység tölti be mindennapjainkat, ahova nem, vagy csak elvétve vihetjük magunkkal kutyánkat. Ilyenkor otthon vár ránk vagy a napköziben mókázik barátaival. De vajon gondol ránk? Vagy úgy érzi, elhagytuk őt? 

 

Hazaérkezésünkkor kitörő örömmel fogad, távozásunkkor pedig szomorúan a helyére ballag vagy nyüszögéssel fejezi ki nemtetszését. Mindez azt sugallja, hogy érzi hiányunkat és az pocsékul hat rá. Azt azonban nem tudhatjuk pontosan, mi jár a fejében és milyen érzelmeket él meg.

 

Egy különleges négylábú segítségével most betekintést nyerhetünk a témába. Bunny, a beszélő kutya ugyanis egy forradalmian új módszernek hála képes kommunikálni gazdájával. A speciális billentyűzet nagyméretű gombokból áll, melyek lenyomásával nemcsak szavakat, hanem kifejezéseket is közvetíteni tud. Az alábbi videóban például felismeri magát és gazdiját is a tükörben:

 

@whataboutbunny

????????????##what? ##mirrortest ##foryou ##smartdog ##bunnythedog ##wowww ##mydogtalks ##dogsoftiktok

♬ original sound - I am Bunny

Who is this? - Ki ez?

Human, Friend, Dog - Ember, barát, kutya

 

Időről-időre megkérdőjelezik, hogy mennyire képes megérteni az emberi nyelvet, de az állatviselkedési kutatók és gazdik többsége egyetért abban, hogy alapvetően át tudja adni gondolatait, és úgy tűnik, tisztában van azzal, amit hall, és azzal is, amit mond. Erről bárki meggyőződhet videói megtekintésével.

 

Mostanában új dolgokon töpreng: hová lesznek az emberek és az állatok életéből? Sőt, valamelyest nyugtalanította is a téma, s ha kedvenceink is Bunnyhoz hasonlóan éreznek, akkor elmondható, hogy roppant kíváncsiak arra, hova megyünk, amikor távozunk otthonról?

 

Gazdájának ekkor támadt egy ötlete: kérdéseket tett fel neki elveszett macskájukról, akiről négy hónapja semmi hír. Azelőtt Bunny nem sokat „beszélt” kis társáról, talán két hónappal eltűnését megelőzően használta először az „Uni család együtt” gombokat.

 

Bunny, a beszélő kutya
Bunny, a beszélő kutya
Fotó: theverge.com

 

„Ezt óriási előrelépésnek tekintettem, mivel nem volt közöttük igazán szoros kapcsolat, inkább kihívások jellemezték. Aztán múlt héten megszólalt: „cica viszlát”, mire elsírtam magam. Túl sok volt ez a szívemnek” – fejezte ki bánatát Devine.

 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Bunny elgondolkodott azon, mi történik másokkal, amíg nem otthon vannak. Néhány hónappal korábban például azt kérdezte „Hol apa viszlát?”, amikor gazdája barátja a munkahelyén tartózkodott. A középiskolai tanár tavaly egész évben otthonról dolgozott a járvány miatt, ám a korlátozások eltörlését követően újra taníthatott az iskolában.

 

„Az első héten, amikor visszatérhetett az osztályteremben, Bunny folyton azokat a gombokat nyomkodta, hogy ’Hol apa?’ és ’Hol apa viszlát?’ – napokon át ezt kérdezte.”

 

@whataboutbunny

????????????comments are off because I’m too sad. We’ve done everything????

♬ original sound - I am Bunny

 

Kivételes tehetségének híre bejárta a világot, ma már több mint 7 millióan követik közösségi oldalán. Bunny, fajtáját tekintve sheepadoodle, vagyis bobtail és uszkár keresztézéséből született hibrid, egyike annak a 2600 kutyának és 300 macskának, akik TheyCanTalk (Ők is tudnak beszélni”) programban tanulnak. A tanulmány célja annak jobb megértése, hogy az állatok képesek-e "beszélgetni" az emberekkel augmentatív és alternatív kommunikációs (AAC) eszközök segítségével, melyeket eredetileg a kommunikációs gondokkal (pl. betegség vagy sérülés okozta beszédproblémával) küzdő emberek számára terveztek. Felismervén a benne rejlő lehetőségeket, nyelvészeti kutatásokban is alkalmazni kezdték, így jutott el az eszköz állatokhoz is.

 

A Bunny által használt billentyűzet például emberi hangon rögzített szavakat játszik le a gombok megnyomásával. Vitára adhat okot, hogy valóban sikerült-e elsajátítania e szavak értelmét, vagy spontán nyomkodja a gombokat. Az eltelt időszak azonban előbbit igazolja: a kutya ugyanis nemcsak érzéseit és gondolatait mondta el, hanem azt is, miről álmodott. Most pedig annak felderítésében segít, hogy hiányolnak-e minket kedvenceink, amikor elmegyünk.

 

@whataboutbunny

Her face at the end???????????? ##nightmare ##baddream ##ouch ##dreams ##foryou ##ShowYourGlow

♬ original sound - I am Bunny

 

Federico Rossano, a San Diego-i egyetem Kognitív Tudományok Intézetének igazgatója szerint Bunny esetében nagyon is elképzelhető, hogy valóban hiányzik neki apukája és a macska barátja is:

 

„A kis csoportokban és falkákban élő szociális állatok többsége tisztában van azzal, ha a csapat egyik-másik tagja távol van. Ennek legnyilvánvalóbb formája az, ahogy az anyaállat figyelemmel kíséri, merre járnak kölykei, és ha egyikük túl messzire kóborol, visszaviszi a többihez.” Majd hozzátette azt is, hogy egy farkasfalkában az egyik falkatag vonyításhoz folyamodhat, ha egy társa elkülönült (vagy elkülönítették) a falkától, mintha azt üzenné „Itt vagyunk!”.

 

„A kutyák szoros kötődést alakíthatnak ki azokkal az állatokkal, amelyekkel együtt élnek (beleértve az embereket is), ez pedig hozzávetőleg összemérhető a falkában élők kötődéséhez (habár egyelőre nem tisztázott, hogy náluk is hasonló jelentőséggel bír-e a hierarchia). Így már az is tökéletes értelmet nyer, ahogyan Bunny a videókban viselkedik” – mondta el a kutató. Nagyon úgy tűnik, hogy kedvenceink gondolnak ránk, amikor távol vagyunk, s talán az is megfordul a fejükben, merre járhatunk és mit csinálunk - idővel erre is választ kaphatunk.

 

@whataboutbunny

Johnny is back in class and Buns is confused???? ##backtoschool ##teacher ##talkingdog ##missyou

♬ original sound - I am Bunny

Forrás: salon.com
Indexkép forrás: theverge.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket? Ízlelés kutyáknál – Hogyan érzik kedvenceink az ízeket?
Bár a kutyák elsősorban orrukat használják a világ felfedezéséhez, a többi érzékszervüket is segítségül hívják, így az ízlelésnek is nagyon fontos szerepe van. De milyen ízeket éreznek?

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem
A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket Itt az újabb bizonyíték, miért szeretjük jobban kedvenceinket, mint az embereket
Egy kutatás szerint mélyebben együtt érzünk azokkal, akik nem tudják megvédeni önmagukat, és az irántuk érzett szeretetünk is erősebb.

Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra? Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra?
Számtalan állattartótól hallani, hogy kedvencük halála rosszabb volt, mint saját szüleié. Ez egyesek számára istenkáromlónak hangzik, de sokak számára ez a hideg valóság. Úgy dönteni, hogy elaltatunk egy szeretett kicsi állatot, zsigerbe vágó, gyilkos és erkölcstelen érzés lehet. A családok úgy érezhetik, hogy cserbenhagyják kedvencüket, vagy a legjobb barátjuk halálát okozzák. Megfeledkeznek arról, hogy az eutanázia olyan ajándék, amely megfelelő időben történő alkalmazásával megakadályozható házi kedvence testi, valamint a család érzelmi szenvedése. Ennek a folyamatnak a legnehezebb része a tényleges döntés meghozatala, éppen ezért naponta hangzik el a kérdés: „Doki, honnan fogom tudni, mikor jön el az idő?”

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed Hírek - Címlapon
Apró hibák – így nevelheted félre kölyökkutyád, mikor harapja a kezed
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól Hírek - Címlapon
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól