A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hiányzunk a kedvencünknek, amikor elmegyünk otthonról? Bunny, a beszélő kutya elárulja

2021. október 22., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Bunny speciális gombok segítségével kommunikál gazdáival. Érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy kutyáink hiányolnak-e minket, amíg távol vagyunk tőlük?



Suli, munka, bevásárlás, családi program… Sorolhatnánk, mennyi olyan tevékenység tölti be mindennapjainkat, ahova nem, vagy csak elvétve vihetjük magunkkal kutyánkat. Ilyenkor otthon vár ránk vagy a napköziben mókázik barátaival. De vajon gondol ránk? Vagy úgy érzi, elhagytuk őt? 

 

Hazaérkezésünkkor kitörő örömmel fogad, távozásunkkor pedig szomorúan a helyére ballag vagy nyüszögéssel fejezi ki nemtetszését. Mindez azt sugallja, hogy érzi hiányunkat és az pocsékul hat rá. Azt azonban nem tudhatjuk pontosan, mi jár a fejében és milyen érzelmeket él meg.

 

Egy különleges négylábú segítségével most betekintést nyerhetünk a témába. Bunny, a beszélő kutya ugyanis egy forradalmian új módszernek hála képes kommunikálni gazdájával. A speciális billentyűzet nagyméretű gombokból áll, melyek lenyomásával nemcsak szavakat, hanem kifejezéseket is közvetíteni tud. Az alábbi videóban például felismeri magát és gazdiját is a tükörben:

 

@whataboutbunny

????????????##what? ##mirrortest ##foryou ##smartdog ##bunnythedog ##wowww ##mydogtalks ##dogsoftiktok

♬ original sound - I am Bunny

Who is this? - Ki ez?

Human, Friend, Dog - Ember, barát, kutya

 

Időről-időre megkérdőjelezik, hogy mennyire képes megérteni az emberi nyelvet, de az állatviselkedési kutatók és gazdik többsége egyetért abban, hogy alapvetően át tudja adni gondolatait, és úgy tűnik, tisztában van azzal, amit hall, és azzal is, amit mond. Erről bárki meggyőződhet videói megtekintésével.

 

Mostanában új dolgokon töpreng: hová lesznek az emberek és az állatok életéből? Sőt, valamelyest nyugtalanította is a téma, s ha kedvenceink is Bunnyhoz hasonlóan éreznek, akkor elmondható, hogy roppant kíváncsiak arra, hova megyünk, amikor távozunk otthonról?

 

Gazdájának ekkor támadt egy ötlete: kérdéseket tett fel neki elveszett macskájukról, akiről négy hónapja semmi hír. Azelőtt Bunny nem sokat „beszélt” kis társáról, talán két hónappal eltűnését megelőzően használta először az „Uni család együtt” gombokat.

 

Bunny, a beszélő kutya
Bunny, a beszélő kutya
Fotó: theverge.com

 

„Ezt óriási előrelépésnek tekintettem, mivel nem volt közöttük igazán szoros kapcsolat, inkább kihívások jellemezték. Aztán múlt héten megszólalt: „cica viszlát”, mire elsírtam magam. Túl sok volt ez a szívemnek” – fejezte ki bánatát Devine.

 

Nem ez volt az első alkalom, hogy Bunny elgondolkodott azon, mi történik másokkal, amíg nem otthon vannak. Néhány hónappal korábban például azt kérdezte „Hol apa viszlát?”, amikor gazdája barátja a munkahelyén tartózkodott. A középiskolai tanár tavaly egész évben otthonról dolgozott a járvány miatt, ám a korlátozások eltörlését követően újra taníthatott az iskolában.

 

„Az első héten, amikor visszatérhetett az osztályteremben, Bunny folyton azokat a gombokat nyomkodta, hogy ’Hol apa?’ és ’Hol apa viszlát?’ – napokon át ezt kérdezte.”

 

@whataboutbunny

????????????comments are off because I’m too sad. We’ve done everything????

♬ original sound - I am Bunny

 

Kivételes tehetségének híre bejárta a világot, ma már több mint 7 millióan követik közösségi oldalán. Bunny, fajtáját tekintve sheepadoodle, vagyis bobtail és uszkár keresztézéséből született hibrid, egyike annak a 2600 kutyának és 300 macskának, akik TheyCanTalk (Ők is tudnak beszélni”) programban tanulnak. A tanulmány célja annak jobb megértése, hogy az állatok képesek-e "beszélgetni" az emberekkel augmentatív és alternatív kommunikációs (AAC) eszközök segítségével, melyeket eredetileg a kommunikációs gondokkal (pl. betegség vagy sérülés okozta beszédproblémával) küzdő emberek számára terveztek. Felismervén a benne rejlő lehetőségeket, nyelvészeti kutatásokban is alkalmazni kezdték, így jutott el az eszköz állatokhoz is.

 

A Bunny által használt billentyűzet például emberi hangon rögzített szavakat játszik le a gombok megnyomásával. Vitára adhat okot, hogy valóban sikerült-e elsajátítania e szavak értelmét, vagy spontán nyomkodja a gombokat. Az eltelt időszak azonban előbbit igazolja: a kutya ugyanis nemcsak érzéseit és gondolatait mondta el, hanem azt is, miről álmodott. Most pedig annak felderítésében segít, hogy hiányolnak-e minket kedvenceink, amikor elmegyünk.

 

@whataboutbunny

Her face at the end???????????? ##nightmare ##baddream ##ouch ##dreams ##foryou ##ShowYourGlow

♬ original sound - I am Bunny

 

Federico Rossano, a San Diego-i egyetem Kognitív Tudományok Intézetének igazgatója szerint Bunny esetében nagyon is elképzelhető, hogy valóban hiányzik neki apukája és a macska barátja is:

 

„A kis csoportokban és falkákban élő szociális állatok többsége tisztában van azzal, ha a csapat egyik-másik tagja távol van. Ennek legnyilvánvalóbb formája az, ahogy az anyaállat figyelemmel kíséri, merre járnak kölykei, és ha egyikük túl messzire kóborol, visszaviszi a többihez.” Majd hozzátette azt is, hogy egy farkasfalkában az egyik falkatag vonyításhoz folyamodhat, ha egy társa elkülönült (vagy elkülönítették) a falkától, mintha azt üzenné „Itt vagyunk!”.

 

„A kutyák szoros kötődést alakíthatnak ki azokkal az állatokkal, amelyekkel együtt élnek (beleértve az embereket is), ez pedig hozzávetőleg összemérhető a falkában élők kötődéséhez (habár egyelőre nem tisztázott, hogy náluk is hasonló jelentőséggel bír-e a hierarchia). Így már az is tökéletes értelmet nyer, ahogyan Bunny a videókban viselkedik” – mondta el a kutató. Nagyon úgy tűnik, hogy kedvenceink gondolnak ránk, amikor távol vagyunk, s talán az is megfordul a fejükben, merre járhatunk és mit csinálunk - idővel erre is választ kaphatunk.

 

@whataboutbunny

Johnny is back in class and Buns is confused???? ##backtoschool ##teacher ##talkingdog ##missyou

♬ original sound - I am Bunny

Forrás: salon.com
Indexkép forrás: theverge.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. MTI Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel Hírek - Címlapon
Négykutyás kirándulós hétvége, egy igazán kutyabarát szálláshellyel
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól Hírek - Címlapon
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól