A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hóbortosék kutyáznak

Élet öt gyerekkel és három kutyával 1. Bemutatkozunk


2014. november 03., 07:00


Szerző: RSM


Kategória: Könnyű




Házi történet-írásaimmal megmutatom, hogyan lehet együtt élni öt gyerekkel és három kutyával. A csend, nyugalom és unalom fogalmakat nem ismerjük, mert nálunk semmi nem olyan, mint egy normális esetben.



Egy teljesen átlagos családi körben élünk. Én válaszolok a családban az „anya, hol vagy?” kérdésre, majd küldöm tovább a kérdezőt: menj apádhoz! – felkiáltással. Öt gyerekünk van, bár egyszer voltam várandós. Egyet hozott a férjem, hármat pedig nevelési célzattal magunkhoz vettünk. A három utolsók egyike sem érte még el a két éves kort.

 

Ehhez a teljesen egyszerű felálláshoz adjon a kedves olvasó még három kutyát. Szeretjük őket, nélkülük roppant unalmasan telnének a hétköznapjaink. A három kutya éppen olyan véletlenszerűen került családunkba, mint a három nevelt gyerek.

 

Hárommal együtt
Séta a hárommal együtt - Marci, Démon és Pötyi a legnagyobb gyermek vezetésével

 

 

Előtte még képzelje el, ahogy szólok valamelyik gyerekemhez! Nem kevés alkalomkor csak nyolcadjára trafálok bele a gyerek nevébe. Van itt minden: keverek gyerek- és kutyanevet, mire a fegyelmezésre váró már rég árkon-bokron túl van, mire eltalálom, kihez beszélnék.

 

A három kis négylábú drágaság alapjáraton a Pötyi, Démon és Marci nevekből válogathat. Ugyanebben a sorrendben kapták a Vak, a Hülye és az Idióta nevet. Szeretetből. Viselkedésüket mintázva.

 

Hogy mentsem saját magam, elmondom, kik ők pontosan. Ezután Önök sem döntenének más nevek mellett.

 

 

Pötyi, vagyis a Vak

 

Pötyi
Pötyi, vagyis Parraghegyi-Borzas Xenia

 

 

Egy véletlen találkozás gyümölcse. Ő az egyetlen, aki pár hetes kora óta él velünk. Korábban egy németjuhászom volt, de egy tragédia következtében el kellett mennie tőlünk. A fiamnak ezután egy pillanat alatt kialakult a félelme a kutyákkal szemben. Akkor azt tanácsolták, hogy azonnal keressek új kutyát. Ebben az időben még kettesben éltünk egyeskével, és tudtam, hogy sem orvoshoz, sem máshova nem tudok egy nagytesű kutyával elmenni. Így valami kisebb jöhetett csak szóba.

 

Felhívtam az első telefonszámot, ami az újságban volt és kisebb testű kutyát hirdetett. Schapendoes kutyáknak születtek kölykeik. Amint azt olvastam róla, hogy rokona a Bobtailnek, már mentünk is megnézni. Szerelem első látásra. Pár hét múlva haza.

 

Pötyi ránk néz

Nem látni rajta, hogy gondja van

 

Pötyikénk annyira ritka fajta Magyarországon, hogy ő a 60. sorszámot kapta törzskönyvezéskor. Ebből lett a probléma. Minden kutya rokonságban áll egymással. Folyamatos álvemhesség gyötörte, így még időben ivartalanítottuk. Hiába nyertünk vele versenyt, - és ugyanezt mondták más magyar schapisok is – hiába akartuk volna almokat aranyomnak, kénytelenek voltunk kipakoltatni még mielőtt – több társához hasonlóan – daganatos betegséget kap.

 

Ezzel nem ért véget Pötyi kínja, mert egyre többször vettük észre, hogy nagyon lelassult, óvatos lett, holott imádott agilityzni, rohangálni. Az orvos kimondta az életre szóló ítéletet: retinasorvadás. Most, 7 éves korára olyan vak, mint egy kosár. Szobakutya, holott juhászkutya eredetileg. Terhelt, szegénykém.

 

 

„Démon, komolyan, hülye vagy!”

 

Démon

Olyan, mint egy óriás tacskó

 

Kutyáink közül ketteske egy rendkívül különleges dobermann. A férjem sokszor mondta, hogy Pötyi nem éri el a kutyaméretet. Ennek ellenére nem akartunk másik kutyát! (Gyereket is csak kettőt akartunk.) Egészen addig a pillanatig, amíg meg nem láttuk ŐT!

 

Csak úgy elmentünk egy örökbefogadó napra 2009. augusztus 9-én. Elkísértük a barátainkat. Nem volt jobb dolgunk. Megláttuk ezt a szerencsétlen, ágról szakadt jószágot, aki embert is akkor látott először. Csupa csont és bőr volt, a hátsó két lábára alig tudott ráállni. Ha fel is állt, forgott körbe. Akinek van szíve, és látta ezt a kutyát, hát facsargatta rendesen. Egy ismerősünk elmondta, hogy ez egy dobos, menhelyen élt eddig. Gebasz van a lábával, nem tudni mi, de sosem fog szaladni. Talán gondos ápolással valamilyen minőségű élete lesz.

 

A kocsiba az ölünkben emeltük be. A lépcsőn a férjem hozta a karjában. A nagymama szörnyülködött, Pötyi megsértődött.

 

Démon és Pötyi újra

Erre a pillanatra éveket vártunk

 

Később majd elmesélem, mik derültek ki róla, most elég annyi, hogy nem nagyon érik utol a futtatón, olyan gyors lett. De ő a mai napig körbe jár, fut. Ő nem örül, ő KÖRÜL. Azt hiszi, öleb. Tud ölelni, és a legnagyobb dinka kutya a világon! Egy nagy lükeség.

 

 

Marci, te idióta!

 

Marci

Nincs az a pénz, amiért megválnánk tőle

 

Ez a kettő is éppen elég volt! Folyton civakodik a két szuka. Kapun belül öt év alatt sem döntötték el, hogy ki a falkavezér. Ha összekapnak, a kis vakarcs Pötyi szét akarja tépni a dobermannt. A mi közbeavatkozásunk, és két külön folytatott életet kívánnak. Melléjük tényleg szükségtelen volt még egy.

 

2013. januárjában téli ítéletidő tombolt. Az állatvédők telefonáltak, hogy lenne az utcánkban egy kutya, akinek a gazdája kórházba került. A kutya a lakásban volt, a rendőrök tették ki az udvarra, de se háza, se pokróca. Eljönni érte nem tudnak ebben az időben. Nem mennénk át érte? Csak reggelig kéne maradnia. Hát, igen. Ennek már két éve lesz.

 

Nem éppen azért, mert beleszerettünk Marcikába, és olyan öntyölő-pöntyölő, ari kutyi, hogy ezt senkinek oda nem adnánk! Nem. Marci határozottan az ellenkezője. Egy magatartászavaros, speciális szükségleteket kívánó puli.

 

Pötyi és Marci

Reszkess, fél és borzadj! - ez volt Marci jelmondata 

 

Már elhozni sem volt egyszerű, mert Marcitól még kerítésen kívülről is rettegett a környék! Mindenki félt tőle. Szó szerint. Ráadásul sakkban tartotta a lakókat. Megrágcsálta a gazdáját, szabadon járt a szomszédoknál, és bőszen vicsorgatott, ha valaki megközelíteni akarta. Bármit ellopott, utálta az egész környék!

 

Elmesélem egyszer hosszabban, hogyan teltek az első pár órák és napok. Regénybe illő. A lényeg, hogy ennek a kutyának az életében mi lettünk, akik először megsimogatták, dicsérték, és nem utolsó sorban, elfelejtettünk félni tőle. Ez a magatartás-problémás eb annyit változott, hogy eszünkben sem jutott túladni rajta. Pechünkre különben is visszajönne bárhonnan.

 

Idővel Marcsit csináltattunk belőle, mert mindenáron közelebbről akarta megszeretgetni a dobermannt. És némi higgadtságban reménykedtünk a műtét után. Kár volt.

 

A három kutya mellé érkezett a három kicsi gyerek. A nagyobb gyerekeinkkel együtt így élvezzük a mindennapokat. A velük megélt történeteinket adom közre innentől. Ne csak mi fogjuk a fejünket!

 

Fürdőzés

A közös séták nagy egyetértésben zajlanak

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. Ebugatta Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kint is, bent is Hírek - Címlapon
Kint is, bent is
Hűséges társ előtt kimondani a boldogító „Igent” Hírek - Címlapon
Hűséges társ előtt kimondani a boldogító „Igent”