A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Hogyan értelmezik a kutyák az idő fogalmát?

2016. április 30., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
Előfordul, hogy a négylábú előbb tudja mikor van a séta ideje, mint ahogy azt mi tettekkel jeleznénk, sőt az is megesik, hogy az ajtóban várja haza a gazdit az iskolából már akkor, amikor még be sem fordult a sarkon. Vajon tényleg ilyen jó az időérzéke, vagy más áll a dolog mögött?A tudósok szerint az embert az epizodikus memóriája teszi egyedivé, és elkülöníthetővé az állattól. Mi tudunk a jelenben, a múltban, és a jövőben is gondolkodni, valamint rendelkezésünkre áll a másodperc, perc, és óra fogalma. Minderre a kutyák nem képesek, emiatt a legtöbb kutatás azt állítja, hogy a pillanatban élnek. Ez így nem teljesen igaz! Gondoljunk csak arra, hogy a kutyák képesek tanulni, ehhez pedig igénybe kell venniük a múlt eseményeit, a korábban szerzett tapasztalataikat. Ez is bizonyítja, hogy az ebeknek is létezik egy bizonyos fokú epizodikus memóriája, állítja Dr. Thomas Zentall a Kentucky Egyetemről.

 

Kutya feje az asztalon
Nincs még vacsoraidő?
Fotó: www.iflscience.com

 

A lényeges különbség az, hogy az emberek képesek hajszálpontosan visszaemlékezni egy eseményre, és az ahhoz kapcsolódó történésekre, míg a kutya csak az azóta eltelt időt képes érzékelni. Például az ember emlékszik az esküvője napjára, arra, hogy milyen zene szólt, mit ettek, és mennyi boldogságot érzett egy adott pillanatban, míg a kutya csak azt tudja feleleveníteni, hogy legutóbb kb. hat órája volt töltve a tányérja. Természetesen erről nem csak az időérzéke, hanem a gyomrának jelzései is biztosítják.

 

Egy másik kutatás is igazolja, hogy a kutyák képesek érzékelni az eltelt időt. A felmérés során a gazda különböző időtartamra magára hagyja kedvencét, és néha rövidebb, máskor pedig hosszabb várakozás után tér haza. Az eb reakciója mindig más. Természetesen az öröm sosem maradhat el, még az azonnali visszatéréskor sem, de nagyobb az izgalom akkor, ha órák, esetleg hetek teltek el a következő viszontlátás előtt. A kutatás azt is bizonyítja, hogy a kutyák képesek felismerni az eltelt időt, és reagálni arra.

 

Kutya az ablak előtt ülve vár
Az ablak előtt várja a gazdit
Fotó: www.todietrying.com

 

Azoknak a kutyáknak, akik szeparációs szorongásban szenvednek a különbség az egyedül eltöltött egy és öt óra között az enyhe nyugtalanságot, vagy a teljes pánikrohamot jelentheti. A szeparációs szorongás jelentkezhet ugatásként, nyüszítésként, rágásként, ásásként vagy vizelésként arra alkalmatlan helyekre, amikor a gazda távol van hazulról. A megoldása hosszantartó folyamat, súlyos esetben még gyógyszeres kezelést is igényelhet. De segíthet, ha bezárjuk az ebet egy viszonylag kicsi szobába, ami nyugalmat, és biztonságot jelent neki. Leteríthetjük a helyére egy frissen viselt ruhánkat, ez szintén megnyugtatja a négylábút. Érdemes néhány játékot is szétszórni neki, hogy legyen min levezetni a feszültséget.

 

A kutyák többnyire idegesek, ha el vannak zárva azoktól, akiket szeretnek, de ezzel a szorongással a legtöbben megküzdenek, átalusszák a kritikus időszakot. Ez a kutyák természetes ösztönével magyarázható, mely a pillanatnak élést részesíti előnyben, függetlenül attól, hogy az ebek rendelkeznek időérzékkel is. Ez teszi lehetővé, hogy elfelejtsék mindazt, ami előző nap történt, és ne féljenek attól, ami jönni fog. 

 

 

Forrás: animalplanet.com
Indexkép forrás: blog.hearingdogs.org.uk
Cikk első megjelenése: 2015. augusztus 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását? Képesek a kutyák kiszagolni az idő múlását?
Kedvenceink szuperszimata számára minden nap és napszak új illatokat hordoz. A levegőben bekövetkező változásokat is érzékelik - így "látják" kutyáink az időt.

Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra Gondolkodtató trükkök kutyádnak otthonra
Nincs ötleted, hogy mivel kösd le kutyád, ha kevés az időd nagyot sétálni? Szükséged lenne a hűvösebb, vagy akár melegebb napokon néhány agyzsibbasztó feladatra, mely kellő szellemi fáradtságot biztosít kedvencednek? Mi összegyűjtöttünk néhányat!

Kutyáink többre emlékeznek, mint hisszük! Kutyáink többre emlékeznek, mint hisszük!
Kutyáink képesek a mentális időutazásra - ezt állapította meg az ELTE Etológiai Kutatócsoportja legújabb kutatásában. A felfedezést a kutyák emlékezőképességének izgalmas kísérlet során tették. Eredményüket egy rangos szakmai lapban publikálták.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
A világ egyik legdrágább kutyája a tibeti masztiff Hírek - Címlapon
A világ egyik legdrágább kutyája a tibeti masztiff
Kutyaparadicsom Kaposváron - ilyen lesz az új kutyafuttató Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom Kaposváron - ilyen lesz az új kutyafuttató