A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan lehet eltüntetni 300 ezer gazdátlan kutyát?

2022. május 06., 11:15


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Leginkább neveléssel. No, nem a kutyák, hanem az emberek egész korai, kisgyermekkortól kezdődő felelős állattartásra nevelésével. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán a legfontosabb célközönséget, az óvodásokat szólítják meg a Felelős Állattartás Napján május 6-án. Ezen a napon minden a kutyák és a gyerekek körül forog az egyetemi kar gyakorló óvodájában. A délelőtt folyamán az AURA Segítő Kutya Alapítvány, a lelkes óvópedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével szervezett programok várják a legkisebbeket. Délután pedig tudományos-ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt az érdeklődő felnőttek, ahol többek között Tornóczky Anita állatvédő és kutyakiképző, valamint Topál József etológus professzor is megosztja gondolatait. 

Ma Magyarországon megközelítőleg 300 ezer kóbor kutya él, és ennek a számnak csak a töredékét tudják befogadni az állatmenhelyek. Ezért a magas számért leginkább a felelőtlen állattartás és a meggondolatlan szaporítás kárhoztatható. Biztosan nem csökken a kóborló állatok száma, amíg valakit nem zavar, hogy napokra elkóborol a kutyája, vagy úgy gondolkodik, hogy jót tesz, ha „Csöpikének kölykei lesznek, majd elajándékozzuk”.

 

 

Sajnos a gyerekek ezt a hozzáállást tanulják meg és adják tovább egy ilyen családban felnőve. Ahhoz, hogy megszakíthassuk a felelőtlen állattartási szokások ördögi körét, kisgyermekkortól kell elkezdeni a szemléletformálást, mert csak így válhat a következő generáció felelős állattartóvá.

 

 

Bár az 1998-as állatvédelmi törvényben szerepel a felelős állattartásra nevelés mint cél, azonban évekig csak apró lépések történtek a megvalósítás érdekében. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni az a kormányzati program, amely az állatvédelem és a felelős állattartás ügyét kiemelt fontossággal kezeli. Meghatározó lehet az egészen kis korban megkezdett szemléletformálás, azonban ahhoz, hogy már az óvodai környezetben felhívjuk a gyermekek figyelmét a felelős állattartás fontosságára, felkészült pedagógusokra is szükség van. Olyan szakemberekre, akik tisztában vannak az állatvédelem és a társállattartás 21. századi kihívásaival, és képesek a jövő nemzedékét a felelős állattartóvá válás útján elindítani. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán tanuló egyetemi hallgatók képzési palettáján már ott vannak a természet- és állatvédelemmel összefüggő tantárgyak mellett az ember és kutya kapcsolatát bemutató, és a felelős kutyatartás oktató ismeretek is. A végzett pedagógusok pedig állatasszisztált pedagógiai szakképzésen szerezhetnek újabb ismereteket az egyetemen.

 

 

Ivartalanítással megelőzhetők lennének a nem kívánt szaporulatok, így csökkenne a gazdátlan, és a kóbor kutyák száma is
Ivartalanítással megelőzhetők lennének a nem kívánt szaporulatok, így csökkenne a gazdátlan, és a kóbor kutyák száma is
Fotó: Unsplash - Irem Türkkan

 

 

Május 6-a Felelős Állattartás Napja egy olyan jeles nap, amely felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás fontosságára. Ezen a napon minden a kutyák és a gyerekek körül forog az egyetemi kar gyakorló óvodájában. Az AURA Segítő Kutya Alapítvány, a lelkes óvópedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével szervezett programok várják a legkisebbeket. 10 órai kezdettel, a kutya jelmezben felvonuló gyerekeknek valódi terápiás kutyák mutatják be tudásukat, együtt játszva és versenyezve az óvodásokkal. Az esemény fő attrakciója, a felelős állattartás hét próbája lesz, ahol az ovisok számára hét állomás jeleníti meg a felelős állattartás hét aranyszabályát. A szeretet, a táplálás, az ápolás, a pihenés, az egészség, a mozgás és a családtervezés állomásain végighaladó gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg az egyes területek fontosságával. A tudás megszerzésének bizonyságául pedig minden állomáson pecsétet kapnak a „felelős állattartó igazolványukba”.

 

A felelős állattartás napjának délelőttje a gyermekeké, a délutáni program pedig a nagyközönségnek szól, és a tudományos ismeretterjesztés határozza meg. A Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar valamint az Ebdadus Családi Kutyatér Egyesület közös szervezésében 17:00 és 19:00 óra között online előadásokat nézhetnek meg az érdeklődők. A Gondolatok a felelős kutyatartásról című rendezvényen a témában jártas etológus, állatorvos, kutyakiképző, állatvédő, kulturális antropológus és kinológus, szakemberek osztják meg tudásukat és tapasztalataikat. Előadást tart többek között Tornóczky Anita habilitációs kutyakiképző és állatvédő is, aki hosszú évek óta dolgozik a felelős állattartás oktatásán és szívügye az állatok védelme. Az előadók között lesz továbbá a nemzetközi hírű etológus professzor, Topál József is, aki a kutyák viselkedése és biológiai igényei felől közelíti meg a témát. A rendezvény ingyenes, bárki csatlakozhat és nincs szükség előzetes regisztrációra sem. További információk a Facebook eseményben ide kattintva.

 

 

Gondolatok a felelős kutyatartásról

 

 

A Felelős Állattartás napi rendezvény arra is felhívja a figyelmet, hogy a hajdúböszörményi székhelyű egyetemi kar néhány év alatt az állatasszisztációs egyetemi képzés meghatározó intézményévé vált, amely a felelős állattartás és az állatvédelem kapcsán szoros kapcsolatot ápol más oktatási intézményekkel és civil szervezetekkel.

 

 

Gondolatok a felelős kutyatartásról című online rendezvény részletes programja:

 • 17:00 - Tornóczky Anita habilitációs kutyakiképző, állatvédő
  • Hányszor lehet valakit megmenteni?
 • 17:20 - Dr. Topál József etológus
  • Felelős állattartás etológus szemmel.
 • 17:40 - Dr. Krizsán János állatorvos
  • A magyar állattartási kultúra hiányosságainak bemutatásán hétköznapi eseteken keresztül.
 • 18:00 - Dr. Lovas Kiss Antal kulturális antropológus
  • Akiket Colombo tanított kutyázni. Mit tudunk a kutyáról a fogyasztói társadalomban?
 • 18:20 - Vass Viktória kinológus
  • A kakazacskón túl - A tudatos városi kutyázás fejlődési irányai
 • 18:40 - Szepesi Boglárka kutyakiképző, napközi vezető
  • Ki illik a kanapémra - A tudatos kutyaválasztás alapreceptje.

 

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/551139196348758

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Irem Türkkan

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében Végre kőkemény ítélet született a bíróságon egy állatkínzó ügyében
Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinak az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát!

Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására
300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület. A támogatásra 2023 év első felében lehet jelentkezni, míg a támogatott helyek be nem telnek.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Szeretnék második kutyust! Ahogy indul… Szeretnék második kutyust! Ahogy indul…
Nincs gazdi, akinek ne fordulna meg a fejében időnként ezen ötlet. „Milyen szép lenne, ha a két kis gombóc naphosszat eljátszana egymással! Sosem lennének egyedül, ha dolgozni megyek.” Így indul. De mi történik, hogy ez az idilli kép egyszer csak csalódott, elkeseredett gazdikat prezentál? Törvényszerű e változás? Egyáltalán, hogy lehet valaki csalódott, ha kiskutyák ugrándozzák körbe?

A kutya a magyaroknál is teljes jogú családtag lett A kutya a magyaroknál is teljes jogú családtag lett
A magyar háztartások közel harmadában van kutya, a gazdik 65 százaléka családtagként tekint négylábú kedvencére, sőt 16 százalékuk szerint a kutya egy „szőrös gyerek”. Karácsony közeledtével különösen megdöbbentő tény, hogy 10-ből 1 magyar kutyatartó számára kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében – derült ki a Cofidis Kutyaszemmel program által támogatott friss felmérésből, amit az ELTE TTK munkatársai végeznek. A szoros kötődés azonban nem csak az emberi kapcsolatok terén vet fel kérdéseket, de a kutya természetes igényeit sem minden esetben veszi figyelembe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Praktiker Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért Hírek - Címlapon
Szeresd az állatokat! - Plakátok a ‘30-as évekből az állatok védelméért
Guinness Rekordok - Zeus, a kedves német dog lett a Világ Legnagyobb Kutyája Hírek - Címlapon
Guinness Rekordok - Zeus, a kedves német dog lett a Világ Legnagyobb Kutyája