A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hogyan tartsd melegen kutyádat gyógynövényekkel a hideg téli időszakban?

2017. november 29., 06:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség




Középkorú vagy idősebb kutyák esetében gyakran megfigyelhető, hogy sok fekvést követően az állat mereven, fájdalmakkal mozog, akár hely-, akár helyzetváltoztatásról van szó.



Sokuknál a hideg időjárás, a tél beköszönte hozza magával az állapotromlást. Nekik igazán jótékony lehet egy „melegítő hatású” gyógynövény-recept, mely szó szerint megfiatalítja az idősebb, merev mozgású, sántikáló, bicegő kutyákat.

 

Amikor a kutya sántasága vagy mozgásának beszűkülése fokozódik a hideg/szeles/nedves időjárás esetén, vagy hosszabb pihenők után, akkor az ún. „ hideg sántaságról” beszélünk. Ez elsősorban az érintett részek lokális vérkeringésével és gyulladásával függ össze.

 

Mivel a gyógynövények egyik fontos energetikai jellemzője, hogy tudnak hűteni (pl. borsmenta) és tudnak melegíteni (pl. fahéj), így célszerűen két különböző módon kezelhető az ízületek gyulladásos elváltozásaival járó sántaság. Külsőleg lokálisan használható az érintett területen a rozmaring-illóolajjal elkevert árnika tinktúra, mely vérbőségkeltő tulajdonsága révén melegítő hatású.

Hideg sántaság esetén a test bemelegedése vagy a környezet hőmérsékletének emelkedése, tehát a meleg javít a kutya állapotán, a tünetek olyankor kevésbé szembeötlőek. A melegítőmasszázst, hősugárzó lámpát és a meleg takarót szereti az állat.

 

Hogyan tartsd melegen kutyádat gyógynövényekkel a hideg téli időszakban?

 

Minden ízületi problémánál gondolni kell a méregtelenítésre, mint a szervezet öngyógyító mechanizmusának egyik alappillérére.

A kutyák hideg sántaságánál általában olyan gyógynövényreceptre van szükség, mely hosszú távon (4-6 hónap) is biztonságosan adható. Egy ilyen recept gyógynövényei között vannak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vizelethajtó és perifériás vérkeringést serkentő drogok.

 

Kutyák szervezetének biztonságos átmelegítéséről és fájdalmaik csökkentéséről bővebben a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashattok. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg könyvét.

 

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Témába vág

Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti Amikor nem csóvál: 8 gyakori probléma, mely a kutya farkát érintheti
Könnyen megsérülhet, ám a gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Éppen ezért jó, ha tudjuk, mi minden érheti kedvencünk hangulatjelzőjét!

Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak Csúszós padló: így segíthetsz kutyádnak
A járólapok, laminált padlók, parketták alaposan meg tudják nehezíteni kutyáink dolgát. Különösen az idősebb ebek vannak bajban a csúszós felületeken, hiszen sokuknak már nem olyan biztos a mozgása, mint fiatal társainak. Előzzük meg a baleseteket!

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével Diszplázia? 12 tünet, ami arra utalhat, hogy gond van a kutya csípőjével
Sántít, fájdalma van? Nem szívesen lépcsőzik, és nehezen kel fel alvás, pihenés után? A csípődiszplázia tünetei már kölyökkorban is feltűnőek lehetnek, míg más kutyáknál csak évek múltán jelennek meg. Mit kell tudnunk a betegségről?

Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást Új gyógymód a láthatáron? Egy injekció jelentheti a parvovírusos bélgyulladásra a megoldást
Cookie az első kölyök, aki a forradalmian új módszernek köszönhetően pár nap alatt legyőzte a fertőzést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Fotópályázat a kutyabarathelyek.hu-n! Hírek - Címlapon
Fotópályázat a kutyabarathelyek.hu-n!
Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók Hírek - Címlapon
Okoshámot fejlesztettek amerikai kutatók