A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hosszabb-rövidebb? Kiderült, mely kutyafajták élnek a legtovább

2022. május 10., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Nemcsak érdekességként szolgálnak a kutatás eredményei, de a tudatos fajtaválasztásban is segíthetnek, ha szeretnénk minél több időt eltölteni leendő kedvencünk társaságában.Leélni egy életet egy kutyával. Vagy kettővel, hárommal és még többel. Így lenne az ideális nekünk, gazdiknak. Bár szívünkhöz hihetetlenül közel állnak, sajnos akárhogy is nézzük, éveik számát jóval kevesebbre szabta a természet az emberénél. De még az ebek között is hatalmas különbségeket lehet felfedezni – nemcsak a méret, megjelenés és személyiség, hanem az élettartam tekintetében is.

 

A brit Royal Veterinary College erre vonatkozó tanulmányához 30.563 kutya élettartamát hasonlították össze 18 fajtából. Rengeteg adatot gyűjtöttek össze 2016. január 01. és 2020. július 31. között, az eredményeket pedig nemrégiben tették közzé.

 

 

Jack Russell terrier - A kutatásban az övék volt a leghosszabb várható élettartam
Jack Russell terrier - A kutatásban az övék volt a leghosszabb várható élettartam
Fotó: royvon.co.uk

 

 

A várható élettartamot 12.7 évben állapították meg, ahol a legmagasabb életkort (13 év) a Jack Russell terriereknél sikerült feljegyezni. Az ezüst érmet a Yorkshire terrier nyerte el 12 és fél évvel, míg a dobogó harmadik fokára a Border collie került fel 12.1 évvel. A sorban a negyedik helyezett a Springer spániel lett 11.9 éves átlag életkorral.

 

A népszerűségi listák élén álló labradorok hozzávetőleg 11.8 évig élnek, mellyel a középmezőny előkelőbb részén szerepelnek. "A Kennel Club által a kutyák osztályozására használt fajtacsoportok közül a terriereknél találták a leghosszabb átlagos várható élettartamot, 12,0 év, ezt követik a vadászkutyák 11,7 évvel, a pásztorkutyák 11,2 évvel, a kopók 10,7 évvel, a toy kutyák 10,7 évvel és a munkakutyák 10,1 évvel." - írja az origo.hu.

 

 

A labradorok átlagos élettartama 11.8 év egy kutatás szerint
A labradorok átlagos élettartama 11.8 év egy kutatás szerint
Fotó: dailypaws.com 

 

 

A kutatás kevésbé örömteli tényekre is rávilágított: a nyomottorrú kutyák esetében a várható élettartam jóval rövidebb fajtársaikénál. Közöttük is kiemelkednek a francia bulldogok, akiknél ez az érték mindössze 4.5 évnek felel meg. Nagyobb méretű rokonaik, az amerikai bulldogok átlagosan 7,8 évig, az angol bulldogok 7,4 évig, a mopszok pedig kb. 7,7 évig élnek.

 

A Brit Állatorvosi Társaság elnöke, Dr. Justine Sotton szerint ezek a számok meglehetős aggodalomra adnak okot, majd újfent felhívta a figyelmet arra, hogyha kutyaválasztás előtt állunk, a szempontok és lehetséges elvárások sorában elsődleges helyen álljon az egészség.

 

Sajnos a szelekciós tenyésztés hatására jó néhány olyan fajta is létrejött, melyeknél ez a terület jelentős hátrányban van, ezért képviselőik különféle betegségekkel küzdhetnek és életük folyamán többször szorulhatnak állatorvosi segítségre, komolyabb beavatkozásokra és hosszadalmas kezelésekre, melyek a gazdik pénztárcáját sem kímélik.

 

 

Angol springer spániel - A lista negyedik helyezettje
Angol springer spániel - A lista negyedik helyezettje
Fotó: wallhere.com

 

 

Sokak számára ösztönző lehet, hogy az ivartalanított kutyák tovább élnek ivaros társaiknál, a kanok várható élettartama 0,91 évvel, míg a szukáké 1,48 évvel bizonyult magasabbnak.

 

Amellett, hogy a kutyák élettartamával kapcsolatos kutatások újabb és újabb információkkal szolgálnak, a reménybeli gazdiknak segítséget nyújthatnak abban, melyik fajta mellett egyék le voksukat, hiszen a kutyatartással járó feladatokat (táplálás, képzés, szabadidős tevékenységek, állatorvosi ellátás) is belekalkulálhatjuk közös életünk megtervezésekor.

 

Ha keveréket szeretnénk, bátran keresgéljünk a gazdira váró kutyusok között, hiszen méretük, jellemzőik és egészségi állapotuk ismeretében nagyjából számolhatunk azzal, milyen hosszú időn át élvezhetjük egymás társaságát.

 

Forrás: origo.hu, thesun.com
Indexkép forrás: freepik.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier A hűség és odaadás jelképe: 14 évig őrizte gazdája sírját Bobby, a terrier
Skócia, 1858. A bozontos kiskutya gazdáját súlyos betegség ragadta el. Bobby elkísérte utolsó útjára, majd leheveredett a sírhantra, és elhatározta, hogy vigyáz rá, amíg csak él.

Imádnivaló videón a labrador, ahogy a szökőkútban önfeledten pancsol Imádnivaló videón a labrador, ahogy a szökőkútban önfeledten pancsol
„Nem lehet betelni vele.”

Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk
Bár lehetnek hasonlóságok fajtán belül az egyedek viselkedése és jelleme között, egy kutatás újfent rámutatott arra, hogy minden egyes kutya valóban egyedi és megismételhetetlen.

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

Génjeikben hordozzák a kutyák az ember megértését Génjeikben hordozzák a kutyák az ember megértését
Nyolchetes golden retriever és labrador kölykök tesztelésekor érdekes eredményekre jutottak a kutatók: a kutyák már egészen fiatalon képesek megérteni minket.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Ebugatta Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint 12 ezer kilogramm száraz táppal segítették a SPAR-vásárlói az állatmenhelyek lakóit Hírek - Címlapon
Több mint 12 ezer kilogramm száraz táppal segítették a SPAR-vásárlói az állatmenhelyek lakóit
A kutyák agya különböző módon reagál az emberi és a kutyahangokra Hírek - Címlapon
A kutyák agya különböző módon reagál az emberi és a kutyahangokra