A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így ünnepelték a 9/11 utolsó élő kutató-mentőkutyáját!

2015. szeptember 11., 11:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




2001. szeptember 11-én Bretagne, a golden retriever csak 2 éves volt. Aznap reggel texasi otthonában a mentőkutya riasztásra ébredt gazdájával - bekövetkezett, amire senki sem számított. Ők mindent félretéve elindultak legelső közös bevetésükre. Álmukban sem gondolták, mi vár rájuk a helyszínen.



Bretagne még csak két éves volt, ez volt az első mentése
Bretagne még csak két éves volt, ez volt az első mentése
Fotó: barkpost.com

 

14 évvel ezelőtt a Texas Task Force 1 katasztrófahelyzetekre specializálódott csapatának tagjaként Bretagne és gazdája, egyben vezetője, Denise Corliss különösen nehéz bevetésre indultak. Közel 100 kereső- és mentőkutyához csatlakoztak azon a bizonyos napon, amikor New Yorkban a Világkereskedelmi Központot támadás érte. Amikor megérkeztek a helyszínre, Denise nem hitt a szemének, annyira sokkolta a látvány… Bretagne csillogó szemeiből azonban erőt és bátorságot merített - a fiatal kutya mentésre készen állt.

 

2001. 09. 11. Bretagne is ott volt a mentőcsapatok között
2001. 09. 11. Bretagne is ott volt a mentőcsapatok között
Fotó: enron-online.com

 

Az épületek romjai közt rekedt emberek felkutatásán dolgoztak hosszú napokon keresztül, s számos életet mentettek meg társaikkal egyetemben. Bretagne nyugalma, kedvessége és kitartása minden jelenlévőnek, a túlélőknek és a kutatócsapatnak egyaránt segített feldolgozni az átélt borzalmakat. Mosolyt és melegséget csaltak arcukra, amely akkor mindennél többet jelentett számukra.

 

Gazdájával ezt követően több mentőakcióban vettek részt (pl. a 2005-ös Rita Hurrikán), kapcsolatuk hihetetlenül szoros, a kettejük között lévő lélekkötelék eltéphetetlen. Bretagne 2008 óta nem teljesít aktív szolgálatot, az elmúlt években mintegy “kereső- és mentőkutya-nagyköveti” szerepet betöltve számtalan oktatási intézményekbe látogattak el, ahol szeretetteljes lénye mindenkire maradandó hatást gyakorolt.

 

Bretagne nyugdíjazása után iskolákba, óvodákba látogat
Bretagne nyugdíjazása után iskolákba, óvodákba látogat
Fotó: barkpost.com


Keserédes, mégis mesébe illő történetét hallva a BarkPost online kutyás magazin munkatársai azonnal ötletelni kezdtek, hogy 16. születésnapja közeledtével hatalmas meglepetésben részesítsék a már nyugdíjas napjait élő négylábút. Együttes erővel megszervezték számára élete talán legnagyobb ünnepét. Bretagne ma is Texasban él, így a repülőút után kényelmes limuzinnal utazhatott el élete legnagyobb feladatának egykori helyszínére. Luxus körülmények között szállhatott meg gazdáival egy kutyabarát hotelben, lakosztályukból fantasztikus ajándékokkal körülvéve élvezhették a csodálatos kilátást. Finomabbnál finomabb falatokkal látták el Bretagne-t, s még igazi születésnapi tortát is készítettek számára.

 

Bretagne szülinapi partiján
Bretagne szülinapi partiján
Fotó: barkpost.com

 

A mentőkutya születésnapját különlegesen ünnepelték
A mentőkutya születésnapját különlegesen ünnepelték
Fotó: abc7.com

 

A Bretagne nevével feliratozott köszönőüzeneteket hatalmas táblákon vetítették ki New York utcáin, hogy mindenki lássa, tudja: itt ma egy igazi hőst ünnepelnek! A Hudson River Parkban tett séta során kölyökkorát újraélve játszott és labdázott a szökőkútban. A helyi kutyás közösség is tiszteletét fejezte ki a kutya és gazdája felé, átadták nekik a “park csontját”, amely jelképesen egyet jelent a város kulcsával. Visszaérve a szállodába újabb ajándékok várták őket, melyet Bretagne lelkesen végigszaglászott, s a végén kiválasztotta a számára legkedvesebbet: egy tasak ízletes jutalomfalatot. Gazdái pedig meghatódva fogadták az oklevelet, mely arról tájékoztatta őket, hogy a 9/11 Emlékmű és Múzeumban egy, a nevükkel jelzett térkő formájában emléket állítottak Bretagne, Denise és a texasi mentőcsapat tiszteletére.

 

 

 

 

Az „Örömkutya Nap” szervezői és résztvevői nemcsak Bretagne, hanem mindazon kutyák és gazdáik felé is hálájukat és nagyrabecsülésüket fejezték ki, akik 2001. szeptember 11-én fáradhatatlanul, erejüket nem kímélve kutatták fel a katasztrófa túlélőit.

 
Bretagne és gazdája
Bretagne és gazdája - sokak szívét megérintették
Fotó: abc7.com

 

Bretagne jobbnál jobb ajándékok között válogathatott
Bretagne jobbnál jobb ajándékok között válogathatott
Fotó: abc7.com
 

Forrás: barkpost.com
Indexkép forrás: barkpost.com
Fordította: Maurer Lilla

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon? Ki lesz Az Év Hős Kutyája Magyarországon?
Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat lehet nevezni Az Év Hős Kutyája díjra augusztus 15-ig. A munkakutyák számára meghirdetett verseny célja, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel díjazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap mint nap embereken segítenek. A hősies munkát végző kutyák jelöléséről a hoskutya.hu oldalon lehet részletesen tájékozódni.

Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon Még több veszteség a mentőkutyásoknál – Rafi és Zulu is átkelt a szivárványhídon
Újabb két hőssel bővült az égi csapat: Rafitól és Zulutól is búcsúzunk.

Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó Átkelt a Szivárványhídon a legapróbb Nagy Hős, Smile, az életmentő tacskó
Ő volt a legapróbb életmentő keresőkutya, aki számos katasztrófa sújtotta helyszínen állt helyt nagyobb termetű társai mellett. Smile, a tacskó 13 éves volt.

Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon Magyar sikerek az I. FMBB Mentőkutya Világbajnokságon
Nyolc kutya képviselte Magyarországot a belga juhászkutyák olaszországi versenyén.

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A Guinness-rekorder Beagle! Hírek - Címlapon
A Guinness-rekorder Beagle!
Vakvezető ABC – I, mint ivartalanítás Hírek - Címlapon
Vakvezető ABC – I, mint ivartalanítás