A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – I, mint ivartalanítás

2015. szeptember 11., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség
A tüzelő szukák, az érdeklődő kanok bizony sok problémát okozhatnának a munkaruhában szolgálatot teljesítő vakvezetőknek. Igaz, ezek a hűséges négylábúak az ösztöneik nagy részét a hám miatt elnyomják, de a fajfenntartás iránti vágy a legerősebb mind közül, amelyet nem lehet csak úgy „levetkőzni”.A megoldás kulcsa egyértelműen az ivartalanítás.

 

Nemzetközi, és magyar jogszabályok írják elő a vakvezetők ivartalanítását. Egy tüzelő szuka bizony olyan erős csábítást jelentene egy épp hámban masírozó kannak, hogy több, mint valószínű a „balra-jobbra” helyett inkább a randevú lehetséges irányába kanyarodna. Ez a szukák esetében sem lenne másképp, főleg kellemetlen helyzetbe kerülne a gazdi, hogyha a bal térde körül betolakodók hada jelenne meg, „tettre” készen. Így a szabad sétáltatásokból inkább udvarló elkergetés, és folyamatos aggodalom, stressz alakulna ki. A természetnek parancsolni nem lehet. Bármennyire is hűséges, figyelmes, és szófogadó a vakvezető, ez az az ösztön, ami mindent felülír. Tehát ebből a szempontból is kívánatos az ivartalanítás. A másik nem elhanyagolható tény, hogy rengeteg betegséget meg lehet előzni ezzel a korai hadművelettel. (Például emlődaganat, méhgyulladás.)

 

A vakvezető kutyák már fiatalon átesnek az ivartalanításon
A vakvezető kutyák már fiatalon átesnek az ivartalanításon
Kép: aaha.org

 

A műtét fiatal korban történik meg, így nem okoz különösebb törést a kutyusok életében. A beavatkozás után igaz nyugalomban kell lenniük a delikvenseknek, de hamar felépülnek a sokkból, s utána már újra szabad a mókázás, nomeg a továbbtanulás. Nem egy esetben tapasztalható személyiségbeli változás is az ivartalanítás után: a dominánsabb egyedek könnyebben kezelhetőbbek lesznek, kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válnak.

 

Lili
Lili
Kép: Kondor Tamás

 

Lili alig múlt egy esztendős, amikor a kés alá feküdt. Számára szinte életmentő volt a műtét, mivel méhgyulladást diagnosztizáltak nála. Az ébredezés perceit követően rögtön érdekelni kezdte a hege, amit a tölcsértől ugyan nem ért el, de kifejlesztett egy technikát, amivel a hátsó lábai segítségével elérte a friss sebet. Szét is vakarta, így az ő felépülése hosszadalmasabbra sikeredett. Mint gazdi nagyon jó dolognak tartom az ivartalanítást, egyértelműen megkönnyíti az életünket. Bár be kell valljam, most hogy Lili a kilencedik évét tapossa, s láthatóan idősödik sokszor eszembe jut, hogy de jó volna, hogyha lehetnének kölykei. Ha csak egy alkalommal a világra jöhetnének újabb hófehér angyalok, akik öröklik anyjuk vonásait, tulajdonságait. Aztán persze rájövök arra, hogy ez jelenleg is „zajlik”, hiszen a kutyaiskolába gombócok sora érkezik azért, hogy egy látássérült embernek adhassanak új reményt. Nekünk pedig megannyi komplikációval (felfázás, méhgyulladás) könnyebb az életünk, hála az ivartalanításnak – a betolakodó udvarlók áldásos hiányáról nem is szólva.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: aaha.org

Témába vág

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon Betiltaná a kormány a kutyák, macskák és madarak árusítását az állatvásárokon
Az állatvédő szervezetek kezdeményezésére rendeletet hozna a kormány, mellyel betiltaná a kutyák, macskák és madarak árusítását.

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így ünnepelték a 9/11 utolsó élő kutató-mentőkutyáját! Hírek - Címlapon
Így ünnepelték a 9/11 utolsó élő kutató-mentőkutyáját!
Kutyával fürdenél a Balatonban? Hírek - Címlapon
Kutyával fürdenél a Balatonban?