A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – I, mint ivartalanítás

2015. szeptember 11., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




A tüzelő szukák, az érdeklődő kanok bizony sok problémát okozhatnának a munkaruhában szolgálatot teljesítő vakvezetőknek. Igaz, ezek a hűséges négylábúak az ösztöneik nagy részét a hám miatt elnyomják, de a fajfenntartás iránti vágy a legerősebb mind közül, amelyet nem lehet csak úgy „levetkőzni”.



A megoldás kulcsa egyértelműen az ivartalanítás.

 

Nemzetközi, és magyar jogszabályok írják elő a vakvezetők ivartalanítását. Egy tüzelő szuka bizony olyan erős csábítást jelentene egy épp hámban masírozó kannak, hogy több, mint valószínű a „balra-jobbra” helyett inkább a randevú lehetséges irányába kanyarodna. Ez a szukák esetében sem lenne másképp, főleg kellemetlen helyzetbe kerülne a gazdi, hogyha a bal térde körül betolakodók hada jelenne meg, „tettre” készen. Így a szabad sétáltatásokból inkább udvarló elkergetés, és folyamatos aggodalom, stressz alakulna ki. A természetnek parancsolni nem lehet. Bármennyire is hűséges, figyelmes, és szófogadó a vakvezető, ez az az ösztön, ami mindent felülír. Tehát ebből a szempontból is kívánatos az ivartalanítás. A másik nem elhanyagolható tény, hogy rengeteg betegséget meg lehet előzni ezzel a korai hadművelettel. (Például emlődaganat, méhgyulladás.)

 

A vakvezető kutyák már fiatalon átesnek az ivartalanításon
A vakvezető kutyák már fiatalon átesnek az ivartalanításon
Kép: aaha.org

 

A műtét fiatal korban történik meg, így nem okoz különösebb törést a kutyusok életében. A beavatkozás után igaz nyugalomban kell lenniük a delikvenseknek, de hamar felépülnek a sokkból, s utána már újra szabad a mókázás, nomeg a továbbtanulás. Nem egy esetben tapasztalható személyiségbeli változás is az ivartalanítás után: a dominánsabb egyedek könnyebben kezelhetőbbek lesznek, kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válnak.

 

Lili
Lili
Kép: Kondor Tamás

 

Lili alig múlt egy esztendős, amikor a kés alá feküdt. Számára szinte életmentő volt a műtét, mivel méhgyulladást diagnosztizáltak nála. Az ébredezés perceit követően rögtön érdekelni kezdte a hege, amit a tölcsértől ugyan nem ért el, de kifejlesztett egy technikát, amivel a hátsó lábai segítségével elérte a friss sebet. Szét is vakarta, így az ő felépülése hosszadalmasabbra sikeredett. Mint gazdi nagyon jó dolognak tartom az ivartalanítást, egyértelműen megkönnyíti az életünket. Bár be kell valljam, most hogy Lili a kilencedik évét tapossa, s láthatóan idősödik sokszor eszembe jut, hogy de jó volna, hogyha lehetnének kölykei. Ha csak egy alkalommal a világra jöhetnének újabb hófehér angyalok, akik öröklik anyjuk vonásait, tulajdonságait. Aztán persze rájövök arra, hogy ez jelenleg is „zajlik”, hiszen a kutyaiskolába gombócok sora érkezik azért, hogy egy látássérült embernek adhassanak új reményt. Nekünk pedig megannyi komplikációval (felfázás, méhgyulladás) könnyebb az életünk, hála az ivartalanításnak – a betolakodó udvarlók áldásos hiányáról nem is szólva.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: aaha.org

Témába vág

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé Eljárás indult egy fiatal férfi ellen, aki négy újszülött kiskutyát tett ki egy szemetes mellé
Megdöbbentő embertelenség: egy veszprémi társasház szemetese mellé tett ki egy fiatal férfi négy újszülött kiskutyát. Az elkövető ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság eljárást indított.

Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya Egy bolt ajtaja előtt könyörgött segítségért az éhező mamakutya
… de nem volt egyedül. Négy aprócska kölykét szerette volna biztonságban tudni, mielőtt feladná a reményt.

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene Több ezer hamis kisállat útlevelet állított ki a korrupt állatorvos – vádat emeltek ellene
Több mint ötezer kisállatnak állított ki hamis kisállat útlevelet a hatósági állatorvos és társa, egy szolgáltató állatorvos. A kiskutyákat és macskákat az Európai Unió több tagállamába szállították – a hamis papírokon túl a kölykök korával is baj volt, túl fiatalok voltak még a szállításhoz, ráadásul azonosító chippel sem rendelkeztek. A hatósági állatorvos és társai ellen vádat emeltek – börtön várhat rájuk!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI JULIUS-K9 Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így ünnepelték a 9/11 utolsó élő kutató-mentőkutyáját! Hírek - Címlapon
Így ünnepelték a 9/11 utolsó élő kutató-mentőkutyáját!
Kutyával fürdenél a Balatonban? Hírek - Címlapon
Kutyával fürdenél a Balatonban?