A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így vihetsz közepes- és nagytestű kutyát is az IC-re

2017. február 08., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Megoldható a nagyobb kutyákkal való utazás is az IC-n - amennyiben nemzetközi útra kelünk. Ha külföldre indulunk, vagy onnan térünk haza, nemzetközi jeggyel bármekkora kutyával fel lehet szállni az IC-re. Mutatjuk a részleteket!



2015 decemberében indult a MÁV kísérleti kezdeményezése, miszerint a belföldi InterCity járatokon kistestű kutyával is lehet utazni. Igaz, hogy a kutyának hordozó boxban kell lennie az út alatt. Már ez is hatalmas előrelépés, de bízunk a pozitív tapasztalatokban, és hogy ezek alapján további engedmények várhatóak a MÁV-nál a kutyásokra nézve. (Cikkünk készültével egy időben megkerestük a MÁV-ot azzal a kérdéssel, mik az eddigi tapasztalatok a kutyás IC járatokkal kapcsolatban, illetve mi várható a jövőre nézve. A választ még várjuk.)

 

Lehessen nagyobb testű kutyával is utazni a vonaton!
Lehessen nagyobb testű kutyával is utazni a vonaton! A nemzetközi járatokon ez is megoldható!
Fotó: Kutyával vonaton /Facebook.com

 

Nagyon sok levelet, kommentet, Facebook-posztot, vitát olvastunk, kaptunk azzal kapcsolatban, milyen nagy igény van arra, hogy a nagyobb kutyákkal is megoldható legyen az InterCity járatokon való utazás. Másfelől csapatunk is tapasztalta már számtalan alkalommal az utazás nehézségeit: közepes- és nagytestű kutyáinkkal bizony körülményes volt megoldani a vonatozást.

 

Az Európai Unió országaiban a nemzetközi járatokra való szabályozás alapján az országok között közlekedő járatokra azonban bármilyen méretű kutyával fel lehet szállni. Tehát egy külföldi állomásra szóló jegy vásárlása esetén kutyánkat is magunkkal vihetjük, természetesen az előírt szabályok betartásával (lásd lentebb). Nincs méretbeli megkötés! Ugyanez természetesen a visszairányra is érvényes: külföldről hazai állomásra szóló jeggyel ugyanúgy utazhatunk kedvencünkkel a teljes vonalon. Ha olyan helyzet áll elő, hogy muszáj vonaton utaztatni a kedvencünket, érdemes lehet nemzetközi jeggyel utazni, így kikerülhetők a hosszú menetidejű járatok. Egy példa (vagy nevezzük kiskapunak?): ha esztergomi lakosként Budapestre utaznánk kutyánkkal, érdemes a szlovákiai Párkányban megálló nemzetközi járatra jegyet váltani: szomszédos település lévén nem lesz különbség a jegy árában (sőt, talán olcsóbban is vásárolhatjuk meg), és nemzetközi jeggyel akár egy vizslával is utazhatunk a célállomásunkig.

 

Sári és Kála a vonaton
Sári és Kála a vonaton
FOtó: kutyabarathelyek.hu

 

Hogyan?

A nemzetközi járatokon is csak bizonyos alapvető szabályok szerint, esetenként felár ellenében utazhatunk kutyánkkal, vagy egyéb házi kedvencünkkel. Íme a legfontosabb tudnivalók az állatok utaztatásáról nemzetközi járatokon:

  • Díjmentesen szállíthatók az olyan állatok, melyek kis testméretűek, elférnek egy zárt tartóban, mely a kiszökést megakadályozza és amelyben az állat a többi utast nem zavarja. Így a kistestű kutyák, macskák, vagy épp madarak.
  • Első osztályú kocsikba, étkező-, fekvőhelyes- és hálókocsikba nem lehet kutyát bevinni.
  • A kutyák felár ellenében utazhatnak a vonaton: általában a teljesárú felnőtt jegy felét számítják fel - viszonylati és menettérti kedvezményes menetjegyek esetében pedig a kedvezményes ár feléért. A díj nagysága tehát függ a célállomástól, és a kedvezményektől is.
  • Kizárólag szájkosárral és pórázon utaztatható a kutya.
  • Egy utas legfeljebb két élőállat szállítására használt tárolóeszközt vagy pórázon vezetett kutyát vihet magával. 
  • Természetesen a vakvezető és segítő kutyák számára az utazás díjmentes, és mentesülnek a korlátozások alól.

Ide kattintva olvasható a teljes szabályzat a nemzetközi utazásra vonatkozóan. 

 

 

A fentiek alapján tulajdonképpen nem elképzelhetetlen az sem, hogy a belföldi pót- és helyjegyköteles vonatokon is idővel lehetségessé váljon a szabadabb utazás kutyáinkkal. Hiszen a belföldön és az országok között közlekedő vonatok vagonjaiban nagyon kevés, vagy semmilyen különbség nem tapasztalható, és a nemzetközi minta alapján megoldható a kutyák kulturált keretek közötti utaztatása is. Bizakodva nézünk a jövő felé!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Jó hír a kutyával utazóknak! Jó hír a kutyával utazóknak!
Fontos és jó hír érkezett azok számára, akik kedvencükkel együtt utaznának: kedvezményes áron válthatnak bérletet kutyájuknak a gazdik az új tarifarendszerben.

Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála Fényesen csillog a prágai Károly híd szobrának kutyafigurája, a látogatók érintésének hála
Kedves és hűséges kisugárzásának köszönhetően szívből átérezzük a bennünket összekötő, ősidőktől eredő szeretetet.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás
Az országban másodikként - Veszprém után - Székesfehérváron is állatbarát lett a vasútállomás.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Rehabportál Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hiába tüntettek az állatvédők a szegedi férfi szigorúbb büntetéséért, aki baltával vágta fejbe kutyáját Hírek - Címlapon
Hiába tüntettek az állatvédők a szegedi férfi szigorúbb büntetéséért, aki baltával vágta fejbe kutyáját
Átkelt a szivárványhídon Luna, a légpuskával meglőtt beagle Hírek - Címlapon
Átkelt a szivárványhídon Luna, a légpuskával meglőtt beagle