A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Irán: Többé nem lehetne lakásban tartani kutyát, és a köztéri sétáltatást is betiltanák

2021. november 23., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Nehéz idők várhatnak az iráni gazdikra és kedvenceikre az elkövetkező időszakban. Ha az új törvényjavaslatot elfogadják a parlamentben, a kisállattartásra vonatkozó szigorítások mellett még büntetéssel is számolniuk kell.Komoly változások elé nézhetnek a városi kutyabarátok a közel-keleti államban: a múlthéten benyújtott törvénymódosítások eredményeként súlyos pénzbírsággal járhat a sétáltatás „vétsége”, és mindazokat a járműveket, amelyekben kutyát szállítanak, három hónapra lefoglalhatják. S ha ez még nem lenne elég, rövidesen a lakhatás kérdése is sokak számára okozhat gondot: az ingatlantulajdonosoknak megtiltanák, hogy kutyásoknak és macskásoknak adják ki lakásukat, házukat. 

 

Iránban a kisállattartás a jólét és bőség egyik szimbólumává vált az utóbbi időben. Az egyik parlamenti képviselő mindezt veszélyesnek tartja és álláspontja szerint be kellene tiltani. Ezt a nézetet többen is vallják, a törvényjavaslat védelmében pedig egy kutyatámadásos esetet hoztak fel, mely gyermekek életét követelte az egyik teheráni parkban. Az új elgondolás mögött azonban egy mélyebben rejtőző indok húzódhat meg: a kutyatartás a nyugati világ, egyben az „elnyugatiasodás” jelképe, s mint olyan, elkerülendő.

 

A törvényjavaslat értelmében azt is büntetnék, ha valaki kutyát szállít az autójában
Irán - A törvényjavaslat értelmében azt is büntetnék, ha valaki kutyát szállít az autójában
Fotó: nytimes.com

 

„A közjog védelme az állatokkal szemben” című javaslat múlt héten került a parlament elé, elkészítésében 75 törvényhozó vett részt. Lényegében illegálissá tenné a kisállatok vásárlását, eladását és tartását, a kutyáktól kezdve a macskákon és hörcsögön, nyulakon át a kígyókig.

 

Habár a javaslat a kedvencként tartható állatok szinte mindegyikét felsorolja (még a krokodil és a majom is szerepel a listán), a döntéshozókat elsősorban a kutyák aggasztják. Júliusban az egyik helyi újságban „kiemelt problémaként” hivatkoztak a városokban történő kutyasétáltatásra. Írásukban e probléma mielőbbi megoldására szólították fel a hatóságokat, melynek értelmében a kutyák nem látogathatnák a nyilvános tereket, utcákat és parkokat. Teherán városi tanácsa ezt követően kitiltotta a kutyákat a közterületekről.

 

Irán vidéki településein és a farmokon mindig is megszokott volt a kutyák jelenléte, az utóbbi években azonban egyre népszerűbbé vált a társállatok tartása a városiak körében isAz iszlám vallásban ugyanis a kutya tartása házon belül tisztátalan cselekedetnek minősül, ám ezentúl még szigorúbb elbírálás alá eshetnek azok is, akik bármilyen módon pártfogásukba veszik az ember legjobb barátját. Egyesek szerint már a kutyasétáltatás is pánikot kelt a népesség körében, így ezentúl akár 90 napos elzárásra is ítélhetnék az állattartót, aki elköveti e „bűnt”. 

 

A kutyasétáltatás is bírságolható lenne, ha elfogadják a törvényjavaslatot
Irán - A kutyasétáltatás is bírságolható lenne, ha elfogadják a törvényjavaslatot
Fotó: nypost.com

 

Ha elfogadják a módosítást, 900-tól 2700 dollárig terjedő bírságot is kiszabhatnak a gazdikra, a szóban forgó kutyát pedig elkobozzák. Továbbá köteleznék az ingatlantulajdonosokat arra, hogy tiltsák ki lakásaikból, házukból a kutyákat a módosítást követő három hónapos türelmi időszakon belül. Hasonló büntetésre számíthatnak mindazok, akik ennek nem tesznek eleget.

 

Hogy ez mennyire lesz betartható, a válasz a jövő homálya fedi. Elképzelhető, hogy a gazdik ugyanúgy figyelmen kívül hagyják majd, mint az eddigi korlátozásokat. A kisállattartás népszerűsége jelentősen megnövekedett az elmúlt években, egyre több fiatal iráni dönt egy kutya vagy macska befogadása mellett, nemcsak gyermekeik barátjaként, hanem igazi családtagként tekintve rájuk. Ezzel a trenddel párhuzamosan az állatorvosi rendelők, klinikák, kisállatüzletek száma is megugrott, különösen a fővárosban, Teheránban és más nagyobb városokban is.

Forrás: 7news.com.au, iranintl.com
Indexkép forrás: nypost.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Együttműködés a gyermekvédelemben élők állatvédelmi oktatásának segítésére Együttműködés a gyermekvédelemben élők állatvédelmi oktatásának segítésére
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek állatvédelmi szemléletformálását, valamint a felelős állattartással kapcsolatos ismeretei szélesítését célzó együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen.

A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához A gazdik többsége úgy érzi, a járvány alatt erősebbé vált kötődése kutyájához
Egy tanulmány szerint a kisállattartók 90%-a jövőben is szívesen töltene annyi időt kedvence társaságában, ahogy az elmúlt két évben tehette.

Áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás elleni fellépés jogszabályi környezete Áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás elleni fellépés jogszabályi környezete
Súlyosabban büntetnék a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnének fel a szaporítók ellen és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számítana. Ezt tartalmazza a fideszes képviselők által az Országgyűlésnek benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítása.

Minden kutya a mennybe megy? Minden kutya a mennybe megy?
Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten Ismét felvonulás lesz a kutyások jogaiért Budapesten
A kutya ma már mást jelent – erre hívja fel a figyelmet a II. Kutyás Critical Mass, mely 2021. október 9-én (szombaton) 13 órakor indul a Szent István Bazilika elől.

Betilthatják a kutyahús-fogyasztást Dél-Koreában Betilthatják a kutyahús-fogyasztást Dél-Koreában
Egyre inkább csökken a kutyahús-fogyasztás népszerűsége az ázsiai országban. A fiatalabb generáció szinte teljesen elutasítja a szokást, emellett az állatvédelmi szervezetek részéről is folyamatosan erősödik a nyomás a kutyahús-fogyasztás betiltása érdekében.

A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel
Amikor először jártam Toszkánában azt éreztem, annak ellenére, hogy máshol van az otthonom mégis itthon vagyok. Elvarázsolnak a természeti csodái, a gyönyörű tájak, az olasz életérzés és az, hogy szinte kivétel nélkül minden kutyabarát. Sokan nem szeretnek Olaszországban vezetni, én azt is imádom. Az olasz temperamentum, engem mindig jókedvre derít.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mint két tojás: egy német dog és egy miniló kötött örök barátságot Hírek - Címlapon
Mint két tojás: egy német dog és egy miniló kötött örök barátságot
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Hírek - Címlapon
Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe