A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik

2023. április 23., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így... 

Hozzánk hasonlóan minden kutya egyedi, és hangulata, személyiségvonásai alakítják viselkedését, így azt is, hogyan reagál különböző helyzetekben. A kutya személyiségének egy életen át fontos szerepe van: kutatók szerint arra is kihat, mennyire érzik magát közel a gazdájához, de ide sorolják a harapásra való hajlamot és a krónikus betegséget is.

 

Ám a személyiség nem állandó, folyamatosan változik, ahogy a kutya felnőtté válik, és megöregszik. Tegyük hozzá azt is, hogy mi, gazdik is formáljuk kedvenceink jellemét: például akkor, amikor megdögönyözzük a pocakját, hosszú sétákra visszük, játszunk vele, vagy éppen a rágcsálása, rosszaságai miatt aggódunk.

 

 

Minden kutya személyisége egyedi
Minden kutya személyisége egyedi
Fotó: readersdigest.ca

 

 

Mennyit változik egy kutya személyisége?

 

A michigani állami egyetem kutatói azt találták, hogy a kölyökkutyák személyisége jelentős változásokon megy át a kamaszkort követően. „Az emberek személyisége is átalakulhat, amikor hatalmas változások történnek életükben. Azt találtuk, hogy ez a kutyák esetében sincs másként, a változás mértéke pedig meglepően nagy lehet” - mondta el William Chopik, az egyetem pszichológia professzora.

 

„Arra számítottunk, hogy a kutyák személyisége nagyjából stabil, mivel náluk nem jellemzőek az embereknél előforduló heves életmódbeli változások, de ők is rengeteget változnak. Hasonlóságokat fedeztünk fel a kutya és gazdája, valamint a képzés optimális ideje között, és megvannak azok a periódusok is életükben, amikor a kutya fokozott agresszivitást mutat más állatok felé.”

 

 

Kutatás - Kutya és gazdája személyisége sok tekintetben hasonlít
Kutatás - Kutya és gazdája személyisége sok tekintetben hasonlít
Fotó: totallygoldens.com

 

 

A kutatásba több mint 1600 kutyát vontak be, 50 különböző fajtából. Életkor tekintetében néhány hetes kölyökkutyáktól 15 éves kisöregekig terjedt a paletta, míg a nemek nagyjából fele-fele arányban voltak jelen. Az átfogó tanulmányban arra kérték a gazdikat, hogy mérjék fel kedvencük személyiségét, és a viselkedésükről is feltettek kérdéseket. A kérdőív további részében a gazdiknak saját személyiségükre vonatkozó válaszokat kellett adni.

 

„Három fő területen találtunk összefüggéseket: életkor és személyiség, ember és kutya személyisége közötti hasonlóságok, valamint abban, milyen hatással van a kutya személyisége a gazdájával való kapcsolatának minőségére” - mondta el a kutató. - „Az idősebb kutyákat például sokkal nehezebb tanítani; mi azt találtuk, hogy a legideálisabb életkor az engedelmességi képzéshez hat éves kor köré tehető, miután a kutya jócskán kinőtt a kölyökkorból, de még mielőtt túlságosan belesüppedne a saját kis világába, dolgaiba.”

 

 

Az idősebb kutyák lassabban tanulnak, de ők is lelkesek
Az idősebb kutyák lassabban tanulnak, de ők is lelkesek
Fotó: Pinterest

 

 

Mennyire befolyásolja a gazdi a kutya személyiségét?

 

Az egyik vonás, ami alig változik az életkor előrehaladtával a kutyáknál az a félelem és szorongás.

 

„Olyan a kutya mint a gazdája” – állítja a mondás, e kutatásból pedig az is kiderül, hogy a kutya-gazdi párosok tényleg osztoznak bizonyos személyiségjegyeken. Az extrovertált emberek értékelése szerint kedvencük aktívabb és könnyebben válik izgatottá, míg a negatív érzelmekkel telített gazdik úgy vélték, kutyájuk félősebb, passzívabb, és kevésbé képezhető. A magukat barátságosnak és kedvesnek jellemző gazdik kutyájukat is így értékelték: kevésbé félősek és agresszívak más emberek, állatok irányában.

 

 

Kutatás - Az extrovertált gazdik kutyájukat is aktívabbnak értékelték
Kutatás - Az extrovertált gazdik kutyájukat is aktívabbnak értékelték
Fotó: nutrisourcepetsfoods.com

 

 

Azok a gazdik pedig, akik a legboldogabbnak írták le kapcsolatukat kedvencükkel, alábbiakra adtak magasabb pontszámot: a kutya aktivitási szintje, izgatottsága, képezhetősége. Az agresszió és a szorongás kérdésére kevesebb figyelem irányult a boldog kutya-gazdi párosoknál.

 

„Nagyon sok olyan dolgot tehetünk a kutyánkkal, amit emberekkel nem, például a kutyaiskolai tanfolyamok, engedelmességi képzés. Azoknál a résztvevőknél, akik engedelmes képzésre jártak kedvencükkel, jóval több pozitív személyiségjegyet találtunk a kutya egész életére vonatkozóan. Ez pedig további izgalmas kérdéseket vet fel a különböző állatfajok személyiségváltozásainak vizsgálatához.”

 

 

Kutatás - Boldog gazdi, boldog kutyus
Kutatás - Boldog gazdi egyenlő boldog kutyus? Úgy tűnik, igen
Fotó: iStock

 

 

A kutatás eredményei újabb bizonyítékot nyújtanak arra, mekkora hatással vagyunk kutyáink személyiségére. Chopik professzor véleménye szerint a kutyák személyiségének változása gyakran a nature vs. nurture (öröklődés-környezet) elméletből fakad, az emberek személyiségével összefüggésben.

 

„Tegyük fel, hogy örökbefogadunk egy kutyát a menhelyről. Egyes vonásai biológiailag meghatározottak, ellenállnak a változásnak, majd a kutya bekerül egy új környezetbe, ahol szeretik, sétáltatják, és figyelnek arra, hogy jól érezze magát. Idővel ez a kutya nyugodtabbá válik, és elkezd barátkozni. Most, hogy tudjuk, a kutyák személyisége képes a változásra, a következő lépés annak megértése, miért viselkednek (és változnak) a kutyák úgy, ahogy” - jelentette ki a kutató.

 

 

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk - Kutyabarát helyek

Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: readersdigest.ca
Cikk első megjelenése: 2022. november 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni 6 tévhit a nagytestű és óriás kutyákról, amit nem kell feltétlenül elhinni
Lusták, nem valami eszesek és könnyen elhíznak? Csupán néhány feltételezés a termetes bundásokról, amit bárki megcáfolhat, aki kicsit is ismeri őket.

Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát? Mennyire etikus szobakennelbe zárni a kutyát?
Mentális gondokat is okozhat a hosszabb időn át tartó bezártság, nem beszélve arról, milyen problémákat vet fel a kutyák általános jóléte, egészsége szempontjából.

Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé? Új kutyus a háznál – Mire figyeljünk, amikor hazaviszünk egy kölyköt kedvencünk mellé?
Bővül a család – Igen ám, de ezúttal egy imádnivaló kiskutyával! Akiről nem biztos, hogy meglévő kutyusunk is ugyanilyen véleménnyel lesz. Mi mindenre kell gondolnunk, ha szeretnénk, hogy zökkenőmentes legyen a beilleszkedés folyamata?

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Beagle Club Online MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA Hírek - Címlapon
Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA
Végtelen hűség: 80 napja várja vissza elhunyt gazdiját a kutya Hírek - Címlapon
Végtelen hűség: 80 napja várja vissza elhunyt gazdiját a kutya