A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik

2023. április 23., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így... 

Hozzánk hasonlóan minden kutya egyedi, és hangulata, személyiségvonásai alakítják viselkedését, így azt is, hogyan reagál különböző helyzetekben. A kutya személyiségének egy életen át fontos szerepe van: kutatók szerint arra is kihat, mennyire érzik magát közel a gazdájához, de ide sorolják a harapásra való hajlamot és a krónikus betegséget is.

 

Ám a személyiség nem állandó, folyamatosan változik, ahogy a kutya felnőtté válik, és megöregszik. Tegyük hozzá azt is, hogy mi, gazdik is formáljuk kedvenceink jellemét: például akkor, amikor megdögönyözzük a pocakját, hosszú sétákra visszük, játszunk vele, vagy éppen a rágcsálása, rosszaságai miatt aggódunk.

 

 

Minden kutya személyisége egyedi
Minden kutya személyisége egyedi
Fotó: readersdigest.ca

 

 

Mennyit változik egy kutya személyisége?

 

A michigani állami egyetem kutatói azt találták, hogy a kölyökkutyák személyisége jelentős változásokon megy át a kamaszkort követően. „Az emberek személyisége is átalakulhat, amikor hatalmas változások történnek életükben. Azt találtuk, hogy ez a kutyák esetében sincs másként, a változás mértéke pedig meglepően nagy lehet” - mondta el William Chopik, az egyetem pszichológia professzora.

 

„Arra számítottunk, hogy a kutyák személyisége nagyjából stabil, mivel náluk nem jellemzőek az embereknél előforduló heves életmódbeli változások, de ők is rengeteget változnak. Hasonlóságokat fedeztünk fel a kutya és gazdája, valamint a képzés optimális ideje között, és megvannak azok a periódusok is életükben, amikor a kutya fokozott agresszivitást mutat más állatok felé.”

 

 

Kutatás - Kutya és gazdája személyisége sok tekintetben hasonlít
Kutatás - Kutya és gazdája személyisége sok tekintetben hasonlít
Fotó: totallygoldens.com

 

 

A kutatásba több mint 1600 kutyát vontak be, 50 különböző fajtából. Életkor tekintetében néhány hetes kölyökkutyáktól 15 éves kisöregekig terjedt a paletta, míg a nemek nagyjából fele-fele arányban voltak jelen. Az átfogó tanulmányban arra kérték a gazdikat, hogy mérjék fel kedvencük személyiségét, és a viselkedésükről is feltettek kérdéseket. A kérdőív további részében a gazdiknak saját személyiségükre vonatkozó válaszokat kellett adni.

 

„Három fő területen találtunk összefüggéseket: életkor és személyiség, ember és kutya személyisége közötti hasonlóságok, valamint abban, milyen hatással van a kutya személyisége a gazdájával való kapcsolatának minőségére” - mondta el a kutató. - „Az idősebb kutyákat például sokkal nehezebb tanítani; mi azt találtuk, hogy a legideálisabb életkor az engedelmességi képzéshez hat éves kor köré tehető, miután a kutya jócskán kinőtt a kölyökkorból, de még mielőtt túlságosan belesüppedne a saját kis világába, dolgaiba.”

 

 

Az idősebb kutyák lassabban tanulnak, de ők is lelkesek
Az idősebb kutyák lassabban tanulnak, de ők is lelkesek
Fotó: Pinterest

 

 

Mennyire befolyásolja a gazdi a kutya személyiségét?

 

Az egyik vonás, ami alig változik az életkor előrehaladtával a kutyáknál az a félelem és szorongás.

 

„Olyan a kutya mint a gazdája” – állítja a mondás, e kutatásból pedig az is kiderül, hogy a kutya-gazdi párosok tényleg osztoznak bizonyos személyiségjegyeken. Az extrovertált emberek értékelése szerint kedvencük aktívabb és könnyebben válik izgatottá, míg a negatív érzelmekkel telített gazdik úgy vélték, kutyájuk félősebb, passzívabb, és kevésbé képezhető. A magukat barátságosnak és kedvesnek jellemző gazdik kutyájukat is így értékelték: kevésbé félősek és agresszívak más emberek, állatok irányában.

 

 

Kutatás - Az extrovertált gazdik kutyájukat is aktívabbnak értékelték
Kutatás - Az extrovertált gazdik kutyájukat is aktívabbnak értékelték
Fotó: nutrisourcepetsfoods.com

 

 

Azok a gazdik pedig, akik a legboldogabbnak írták le kapcsolatukat kedvencükkel, alábbiakra adtak magasabb pontszámot: a kutya aktivitási szintje, izgatottsága, képezhetősége. Az agresszió és a szorongás kérdésére kevesebb figyelem irányult a boldog kutya-gazdi párosoknál.

 

„Nagyon sok olyan dolgot tehetünk a kutyánkkal, amit emberekkel nem, például a kutyaiskolai tanfolyamok, engedelmességi képzés. Azoknál a résztvevőknél, akik engedelmes képzésre jártak kedvencükkel, jóval több pozitív személyiségjegyet találtunk a kutya egész életére vonatkozóan. Ez pedig további izgalmas kérdéseket vet fel a különböző állatfajok személyiségváltozásainak vizsgálatához.”

 

 

Kutatás - Boldog gazdi, boldog kutyus
Kutatás - Boldog gazdi egyenlő boldog kutyus? Úgy tűnik, igen
Fotó: iStock

 

 

A kutatás eredményei újabb bizonyítékot nyújtanak arra, mekkora hatással vagyunk kutyáink személyiségére. Chopik professzor véleménye szerint a kutyák személyiségének változása gyakran a nature vs. nurture (öröklődés-környezet) elméletből fakad, az emberek személyiségével összefüggésben.

 

„Tegyük fel, hogy örökbefogadunk egy kutyát a menhelyről. Egyes vonásai biológiailag meghatározottak, ellenállnak a változásnak, majd a kutya bekerül egy új környezetbe, ahol szeretik, sétáltatják, és figyelnek arra, hogy jól érezze magát. Idővel ez a kutya nyugodtabbá válik, és elkezd barátkozni. Most, hogy tudjuk, a kutyák személyisége képes a változásra, a következő lépés annak megértése, miért viselkednek (és változnak) a kutyák úgy, ahogy” - jelentette ki a kutató.

 

 

Kutyáink személyiségét mi, gazdik is alakítjuk - Kutyabarát helyek

Mind találkozhattunk már olyan kutya-gazdi párosokkal, akiknek a jelleme jól tükrözi egymásét. Személyiségjegyeink megmutatkozhatnak kutyánkon is, de mitől függ a hasonlóság?

 

Forrás: thewildest.com
Indexkép forrás: readersdigest.ca
Cikk első megjelenése: 2022. november 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Miért csóválja a kutya a farkát? Miért csóválja a kutya a farkát?
Boldog, kíváncsi, vagy éppen békítő szándékkal jár a farkincája? Rengeteg oka lehet a csóválásnak, de hogyan is alakult ki ez a viselkedés?

Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai Szívmelengető videó - Aprócska kölykök lettek a sérült kacsa legjobb barátai
Nagy szeretettel gondozgatja a kiskutyákat, és még a tollas farkincáját is csóválja, annyira örül nekik!

Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”? Hogyan mondják el a kutyák: „Köszönöm”?
Nagyszerű érzés, amikor szívünket belengi a hála, és átjárja egész lényünket. Vajon a kutyák is képesek így érezni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya uborkát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya uborkát?
Miért ugatják a kutyák a postást? Hírek - Címlapon
Miért ugatják a kutyák a postást?