
Jutalomfalat DIY - 5 kutyajó recept kedvencednek
2018. January 21., 07:15
Szerző: M.Lilla
Kategória: Kreatív
Almás-sajtos zabkeksz, fahéjas minicsiga, szalonnás falatkák... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!
Tappancsos pogácsa
- 2 bögre liszt
- 1/2 bögre búzacsíra
- 1/2 bögre sörélesztő
- 2 tk só
- 3 ek olívaolaj
- 1,5 bögre házi csirke alaplé
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lisztet, búzacsírát, sörélesztőt és a sót egy nagy tálban. Az olajat öntsük egy másik tálba, majd a húslével felváltva három részletben adagoljuk hozzá a száraz keveréket. Az így elkészített tésztát enyhén lisztezett felületre helyezzük. 2 percig pihentetjük, majd kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Kör alakú kiszúró formával (vagy vékony falú pohárkával) kis pogácsákat szaggatunk.
A tappancsmintázathoz hüvelykujjunkkal nyomjunk a pogácsák közepébe egy mélyedést, majd kisujjunkkkal a felső része mentén 4 kisebb mélyedést. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, majd kb. 15 percre betesszük a fagyasztóba. Negyed óra múlva tegyük be a tepsiket a sütőbe. 20 percig sütjük, kb. 10 percnél megkenjük a sütemények tetejét a 1/2 bögre alaplével. Forgassuk el a tepsit, hogy mindegyik pogácsánk alaposan átsüljön. Kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk még benne a sütiket. Amint kihűlt, már meg is kóstoltathatjuk kedvencünkkel!

Fotó: marthastewart.com
Fahéjas minicsiga
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk méz
- 1/4 bögre finomra őrölt dió vagy pekándió
- 1 tk fahéj
- 1/4 tk só
- 1/2 bögre víz vagy tej
- 1/4 bögre olívaolaj
- 1 tojás
- 1/4 bögre natúr light krémsajt
- 1-2 kanál tej vagy víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, sütőport és a sót egy tálban. Egy kisebb tálban elegyítjük a vizet, olajat és a felvert tojást, majd adjuk hozzá a száraz összetevőkhöz. Keverjük el alaposan, míg egy finom masszát kapunk. Enyhén meglisztezett felületre helyezzük és egy kb. 20x35 cm szélességű téglalapot formázunk belőle. A tetejére rácsorgatjuk a mézet és megszórjuk a fahéjjal és a dióval. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük a tésztát, végeit összecsípjük. Egy recés késsel kb. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd lapjával elhelyezzük a csigákat a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 15 percig sütjük. Miután kihűlt, a vízzel (vagy tejjel) elkevert sajkrémes mázzal díszítjük.
Megjegyzés: nagyon finom, de azért hagyjunk belőle kutyusunknak is!

Fotó: sharebly.com
Répás cupcake
- 2 bögre reszelt répa
- 3 tojás
- 1/2 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 bögre zabpehely
- 3 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg natúr light krémsajt
- 1/4 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
A muffinhoz előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tálban összekeverjük a répát, tojásokat és az almaszószt, majd félretoljuk, egy kicsit állni hagyjuk. Egy közepes méretű tálban összekeverjük a száraz összetevőket, a fahéjat, zabpelyhet és a lisztet. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a masszához, hogy ne maradjanak benne gombócok. Megtöltjük a muffin sütőformát. (A kész massza ragadós lehet, ehhez nedvesítsük meg kezünket és mártsuk vízbe a kanalat.) 25 percig sütjük.
Mialatt a muffinok megsülnek, elkészítjük a mázat. Kézi vagy robot mixer segítségével összedolgozzuk a krémsajtot és az 1/4 bögre almaszószt, majd beletöltjük egy habzsákba. Az elkészült muffinokat kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Végezetül díszítésként óvatosan rányomjuk a mázat.
Megjegyzés: a papírt távolítsuk el a cupcake-ről! Sütéshez használjunk inkább szilikonos sütőformát!

Fotó: sharebly.com
Almás-sajtos zabkeksz
- 2 bögre árpaliszt
- 1/2 bögre zabpehely
- 1/3 bögre reszelt Cheddar sajt
- 1/4 bögre reszelt parmezánsajt
- 1/3 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
- 2 ek olivaolaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban elkeverjük a hozzávalókat 3 kanál vízzel. Az így kapott ragadós massza kinyújtásához használjunk frissentartó fóliát. A tésztát az alsó fóliadarabra helyezzük, szögletes alakúra formázzuk, majd rátesszük a másik fóliadarabot. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges alakú kiszúró formával pogácsákat, csontocskákat vagy szivecskéket szaggatunk belőlük. A maradék masszát összegyúrjuk, újból kinyújtjuk, és addig folytatjuk, míg elfogy. A tepsiben kb. 3 cm távolságra helyezzük el egymástól a sütiket. 30 percig sütjük, míg szépen megbarnulnak és megszilárdulnak. Ezt követően áthelyezzük őket egy sütőrácsra, kikapcsoljuk sütőt, majd a ráccsal együtt visszatesszük a sütiket, és reggelig állni hagyjuk.
Megjegyzés: ébresszük e finomsággal kedvencünket, tetszeni fog neki!

Fotó: marthastewart.com
Szalonnás falatkák
- 1/2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 bögre búzacsíra
- 1/2 bögre olvasztott szalonnazsír
- 1 nagy tojás
- 1/2 bögre hideg víz
Összekeverjük a lisztet és a búzacsírát. Egy másik tálban elkeverjük a zsírt, a felvert tojást és a vizet, majd hozzáadjuk a száraz összetevőket. Tetszés szerint formázzuk a vékonyra kinyújtott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 percig sütjük a falatkákat a 150 fokra előmelegített sütőben. Kikapcsoljuk a sütőt, megfordítjuk a sütiket, visszatesszük a meleg sütőbe és várjunk, amíg kihűl.
Még finomabbá tehetjük, ha a tésztához az alábbiakból is választunk: petrezselyem (természetes lehelletfrissítő kutyának, gazdinak egyaránt), természetes mogyoróvaj, spenótpüré (fokhagymamentesen!), tökpüré.

Fotó: thekitchn.com
Tárolás
A home-made jutalomfalatok - légmentes tárolóedényben - akár két hétig is elállnak a hűtőben. (Valószínűleg ennyi ideig nem fognak túl sok helyet elfoglalni a polcon, hamarabb elfogynak, mint gondolnánk.) Ha egyszerre nagyobb adagot szeretnénk készíteni, akár le is fagyaszthatjuk a falatokat.
A krémsajt-mázas finomságok esetében ajánlott a sütiket felengedést követően díszíteni. Legfeljebb 2 hónapig tároljuk fagyasztva.
Figyelem! Bármennyire is ínycsiklandóak, a fent felsorolt kutyasütik nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet! Kiegészítő takarmánynak számítanak, összetételüknél fogva nem alkalmasak a mindennapos táplálásra. Jutalmazás céljából adjuk kutyánknak.
Forrás: dogtreatkitchen.com, babble.com, marthastewart.com, sharebly.com
Indexkép forrás: sharebly.com
Cikk első megjelenése: 2017. June 16.
Nyáladzó kedvenc óriásunk, a bernáthegyi
Ki ne ismerné a Beethoven filmek főszereplőjét, a bernáthegyit? Csak imádni lehet ezt a kedves óriást! Nézzük, miért ennyire népszerűek világszerte.
Kiskutya-szindróma, avagy miért tekintünk másként a kistestű kutyákra, mint a nagyobbakra?
Több tanulmány is rámutat arra, hogy az emberek hajlamosak elnézőbbek lenni a kicsi kutyákkal. Mi lehet ennek az oka?
Rettenetesen kiakadt a duci kutya, amikor vízi tornára fogták
Mintha azt mondta volna "hé srácok, ezt kapjátok azért, hogy nekem itt kell szenvednem!”
A húsvéti asztal finomságai kutyádnak. Melyik veszélyes?
Terülj-terülj asztalkám van a legtöbb háztartásban az ünnepek alkalmával, megannyi finom falattal. Ám nem biztos, hogy ez kutyádra nem veszélyes azon kívül, hogy minden bizonnyal neki is ízlene. Melyik fogásokkal kell vigyáznunk?
Kennelköhögés járvány van
Elsősorban Budapesten és a környező településeken tombol a vírus: egy ideig kerülni szükséges a kutyafuttatókat, kutyás közösségeket!