Jutalomfalat DIY - 5 kutyajó recept kedvencednek
2018. január 21., 07:15
Szerző: M.Lilla
Kategória: Kreatív
Almás-sajtos zabkeksz, fahéjas minicsiga, szalonnás falatkák... Otthon elkészíthető, ínycsiklandó finomságok, melyektől kutyusodnak is garantáltan fülig ér majd a szája. Jó étvágyat kívánunk!
Tappancsos pogácsa
- 2 bögre liszt
- 1/2 bögre búzacsíra
- 1/2 bögre sörélesztő
- 2 tk só
- 3 ek olívaolaj
- 1,5 bögre házi csirke alaplé
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lisztet, búzacsírát, sörélesztőt és a sót egy nagy tálban. Az olajat öntsük egy másik tálba, majd a húslével felváltva három részletben adagoljuk hozzá a száraz keveréket. Az így elkészített tésztát enyhén lisztezett felületre helyezzük. 2 percig pihentetjük, majd kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Kör alakú kiszúró formával (vagy vékony falú pohárkával) kis pogácsákat szaggatunk.
A tappancsmintázathoz hüvelykujjunkkal nyomjunk a pogácsák közepébe egy mélyedést, majd kisujjunkkkal a felső része mentén 4 kisebb mélyedést. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a pogácsákat, majd kb. 15 percre betesszük a fagyasztóba. Negyed óra múlva tegyük be a tepsiket a sütőbe. 20 percig sütjük, kb. 10 percnél megkenjük a sütemények tetejét a 1/2 bögre alaplével. Forgassuk el a tepsit, hogy mindegyik pogácsánk alaposan átsüljön. Kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk még benne a sütiket. Amint kihűlt, már meg is kóstoltathatjuk kedvencünkkel!
Fahéjas minicsiga
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk méz
- 1/4 bögre finomra őrölt dió vagy pekándió
- 1 tk fahéj
- 1/4 tk só
- 1/2 bögre víz vagy tej
- 1/4 bögre olívaolaj
- 1 tojás
- 1/4 bögre natúr light krémsajt
- 1-2 kanál tej vagy víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, sütőport és a sót egy tálban. Egy kisebb tálban elegyítjük a vizet, olajat és a felvert tojást, majd adjuk hozzá a száraz összetevőkhöz. Keverjük el alaposan, míg egy finom masszát kapunk. Enyhén meglisztezett felületre helyezzük és egy kb. 20x35 cm szélességű téglalapot formázunk belőle. A tetejére rácsorgatjuk a mézet és megszórjuk a fahéjjal és a dióval. A hosszabb oldalától kezdve feltekerjük a tésztát, végeit összecsípjük. Egy recés késsel kb. 2,5 cm-es szeletekre vágjuk, majd lapjával elhelyezzük a csigákat a sütőpapírral kibélelt tepsiben. 15 percig sütjük. Miután kihűlt, a vízzel (vagy tejjel) elkevert sajkrémes mázzal díszítjük.
Megjegyzés: nagyon finom, de azért hagyjunk belőle kutyusunknak is!
Répás cupcake
- 2 bögre reszelt répa
- 3 tojás
- 1/2 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 bögre zabpehely
- 3 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg natúr light krémsajt
- 1/4 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
A muffinhoz előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy nagyobb tálban összekeverjük a répát, tojásokat és az almaszószt, majd félretoljuk, egy kicsit állni hagyjuk. Egy közepes méretű tálban összekeverjük a száraz összetevőket, a fahéjat, zabpelyhet és a lisztet. Fokozatosan, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a masszához, hogy ne maradjanak benne gombócok. Megtöltjük a muffin sütőformát. (A kész massza ragadós lehet, ehhez nedvesítsük meg kezünket és mártsuk vízbe a kanalat.) 25 percig sütjük.
Mialatt a muffinok megsülnek, elkészítjük a mázat. Kézi vagy robot mixer segítségével összedolgozzuk a krémsajtot és az 1/4 bögre almaszószt, majd beletöltjük egy habzsákba. Az elkészült muffinokat kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni. Végezetül díszítésként óvatosan rányomjuk a mázat.
Megjegyzés: a papírt távolítsuk el a cupcake-ről! Sütéshez használjunk inkább szilikonos sütőformát!
Almás-sajtos zabkeksz
- 2 bögre árpaliszt
- 1/2 bögre zabpehely
- 1/3 bögre reszelt Cheddar sajt
- 1/4 bögre reszelt parmezánsajt
- 1/3 bögre almaszósz (cukor, édesítő nélkül készült)
- 2 ek olivaolaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban elkeverjük a hozzávalókat 3 kanál vízzel. Az így kapott ragadós massza kinyújtásához használjunk frissentartó fóliát. A tésztát az alsó fóliadarabra helyezzük, szögletes alakúra formázzuk, majd rátesszük a másik fóliadarabot. Kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk.
Tetszőleges alakú kiszúró formával pogácsákat, csontocskákat vagy szivecskéket szaggatunk belőlük. A maradék masszát összegyúrjuk, újból kinyújtjuk, és addig folytatjuk, míg elfogy. A tepsiben kb. 3 cm távolságra helyezzük el egymástól a sütiket. 30 percig sütjük, míg szépen megbarnulnak és megszilárdulnak. Ezt követően áthelyezzük őket egy sütőrácsra, kikapcsoljuk sütőt, majd a ráccsal együtt visszatesszük a sütiket, és reggelig állni hagyjuk.
Megjegyzés: ébresszük e finomsággal kedvencünket, tetszeni fog neki!
Szalonnás falatkák
- 1/2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 bögre búzacsíra
- 1/2 bögre olvasztott szalonnazsír
- 1 nagy tojás
- 1/2 bögre hideg víz
Összekeverjük a lisztet és a búzacsírát. Egy másik tálban elkeverjük a zsírt, a felvert tojást és a vizet, majd hozzáadjuk a száraz összetevőket. Tetszés szerint formázzuk a vékonyra kinyújtott tésztát, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 percig sütjük a falatkákat a 150 fokra előmelegített sütőben. Kikapcsoljuk a sütőt, megfordítjuk a sütiket, visszatesszük a meleg sütőbe és várjunk, amíg kihűl.
Még finomabbá tehetjük, ha a tésztához az alábbiakból is választunk: petrezselyem (természetes lehelletfrissítő kutyának, gazdinak egyaránt), természetes mogyoróvaj, spenótpüré (fokhagymamentesen!), tökpüré.
Tárolás
A home-made jutalomfalatok - légmentes tárolóedényben - akár két hétig is elállnak a hűtőben. (Valószínűleg ennyi ideig nem fognak túl sok helyet elfoglalni a polcon, hamarabb elfogynak, mint gondolnánk.) Ha egyszerre nagyobb adagot szeretnénk készíteni, akár le is fagyaszthatjuk a falatokat.
A krémsajt-mázas finomságok esetében ajánlott a sütiket felengedést követően díszíteni. Legfeljebb 2 hónapig tároljuk fagyasztva.
Figyelem! Bármennyire is ínycsiklandóak, a fent felsorolt kutyasütik nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet! Kiegészítő takarmánynak számítanak, összetételüknél fogva nem alkalmasak a mindennapos táplálásra. Jutalmazás céljából adjuk kutyánknak.
Forrás: dogtreatkitchen.com, babble.com, marthastewart.com, sharebly.com
Indexkép forrás: sharebly.com
Cikk első megjelenése: 2017. június 16.
Tippelj, hogy melyik volt a gazda, aki ölébe vette a kutyát!
Videó, amin több férfi is ölébe vesz egy kutyát. Nézd a mozdulatot, és tippelj, hogy melyik lehet a gazdi!
3 napos programterv Zakopanéban kutyákkal
Képzeld el, hogy egy varázslatos, hófödte fenyőkkel és hegyekkel körülvett szálláson ébredsz, ahol a hagyományos hegyi hangulat átjárja a tested. A napot egy kalandos barangolással indítod a kutyákkal, hogy feltöltődjetek, miközben ők egy igazi téli élményt élvezhetnek. Délután a szauna kellemes melege segít ellazulni, az estét pedig egy hangulatos étteremben töltöd, ahol a helyi ízek varázsolnak el. Ez az igazi Zakopanei élmény!
Hány százalékban farkas egy farkas-kutya hibrid?
Mi történik a genetikával, ha a farkas és a kutya párosodik? Hány százék "farkastartalmú" kutyát kapunk, és ez miként befolyásolja a kapott egyed tulajdonságait?
Te tartanál egy farkas-kutya hibridet?
A farkas-kutya hibrid (röviden hibrid) kifejezés a farkas és a házikutya párosításából származó utódokra utal. Egyesek összekeverik, és tévesen használják a farkaskutya-hibrid és a farkaskutya kifejezést. A kettő között fontos különbség van. A farkaskutya nem mindig hibrid, és gyakran olyan házikutya leírására használják, amely viszonylag frissen rendelkezik farkas felmenőkkel.
Ássa el magát az a gazdi, akinek beletört a bicskája a kutyájába?
Sok bántás éri azt, akinek meggyűlik a baja a kutyájával.
...és legtöbbször maguktól a kutyásoktól érkezik.